Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Gott nytt år!

Kategori: Allmänt

Hoppas ni alla haft en toppenjul och får en härlig nyårsafton. Vi har haft det hur mysigt som helst och siffrorna på vågen tickar stadigt uppåt... Ikväll skall vi välkomna det nya året. William får vara hemma och busa med farmor, farfar, faster och farbror medan hans föräldrar drar iväg på galej.
Bilder på den gångna veckan kommer i ett senare inlägg.
En liten hälsning från William skall ni dock få. Att gå på IKEA kan vara riktigt roligt!Vårat lilla charmtroll!

Kategori: Allmänt

Lite bilder från kvällen. En glad nybadad kille. 1 år och så otroligt go...Våra hjärtan smälter...

William 1 år!!

Kategori: Allmänt

Ja, nu är den stora dagen här, vår lilla kille fyller 1 år!
Vi började dagen med sång och paket på sängen. William förstod ingenting och tittade på oss som om han undrade vad vi höll på med.


En förkyld, nyvaken och glad ettåring


Wow, Pippi åker bil!                                                          Får jag fler paket om jag flirtar?!?


1-års tårtan.


Smaka, känna, inte gilla...


Sagostund med Hannes. På eftermiddagen blev det julafton...


Det blev många fina julklappar, vilken dag. Bland annat så fick William en ascool fotölj av morfar och Camilla och en ursnygg bil av mormor och Kjäll:

Skönt att ligga lite avslappnat efter en heldag med kalasande

Hejdå! Nu drar jag iväg och leker. Vi höres en annan dag.


Ett stort tack till er alla för alla fina presenter och julklappar!
(Foto på av alla gåvor kommer i ett senare inlägg)

ETT STORT GRATTIS PÅ DIN DAG VÅR LILLA PRINS!!!

Sjuk- och pysseldagar

Kategori: Allmänt

Nu är två av tre familjemedlemmar rejält förkylda. Inte kul. William går på antibiotika, och hostan har faktiskt lättat en del, men han har ständigt två sniglar under näsan. Själv hostar och nyser jag i kapp med honom här på dagarna. Patrik har i alla fall kunnat lägga ifrån sig sina kryckor, så när jag blir liggande så kan han åtminstone gå... Alltid något!
Nu hoppas vi på att vi skall bli friska till jul. I morgon fyller William ett år, men vi har inga förhoppningar om att bli friska till dess. Men vi gör så gott vi kan. Så här ser Williams kvällsmål ut nuförtiden:

Välling, D-droppar, hostmedicin och antibiotika. Han är jätteduktig och tar det så gott som gnällfritt.

Trots förkylning donar vi på inför kalas och jul här hemma. Vi slår in klappar, skriver rim och pysslar. Mitt senaste pyssel är en julstrumpa till William. Hemma hos familjen Larson där vi kommer att vara på julafton används julstrumpor som tomten lägger paket i på natten till julafton. Nu kan William hänga upp sin också och hoppas på att tomten är givmild... Så mycket pepparkakor som han har ätit så kan ingen anklaga honom för att inte vara snäll... =)
Näpp, nu är lilleman trött så nu skall vi mysa lite i soffan.  Bara febern skulle ge sig så skulle han säkert vara piggare.
Tjilevipp så länge!

Stackars liten

Kategori: Allmänt

De senaste dagarna har vi fått ett nytt place som vi hänger på. Det heter Ålands Centralsjukhus...
Stackars William har blivit rejält förkyld. Han var lite hängig redan på sitt kalas i söndags, men tänkte inte så mycket på det, man kan ju bli lite trött av att underhålla så många brudar som det var här då.
På måndagen började han hosta lite och vid middagen upptäckte Patrik att han fått prickar på tungan. Vi ringde till Hälsocentralen och rådfrågade dem och de tyckte att vi skulle komma in och kolla upp, för säkerhets skull. Halv nio på kvällen fick vi komma till en läkare som konstaterade att allt såg bra ut, varken öron, hals eller lungor hade något att anmärka på.
Väl hemma i sängen hade William hunnit sova någon timme eller så när han vaknar och hostar förskräckligt och har feber. Supp i rumpan och sova mer upprätt. William hostar, gråter och sover om vartannat hela natten. Jag och Patrik sover mindre...

På tisdagen var William helt hes och febrig (38 grader, inte så mycket men ändå). Han hostade dock inte lika mycket som på natten. Ringde dock hälsocentralen igen och fick rådet att ringa Barnrådgivningen eftersom vi hade en läkartid där idag (ettårskontroll). De vill inte ha sjuka barn på rådgivningen, men skulle göra ett undantag eftersom vi inte kunde komma under julhelgen istället. De tyckte dock att vi skulle skaffa något åt honom för hostan före det, om vi ansåg det nödvändigt.
Med tanke på hålögdheten och sömnbristen för oss alla tre natten innan så styrde jag och William kosan till hälsocentralen igen...
En utländsk läkare (spansk?) undersökte honom och vi hade lite språksvårigheter när jag skulle förklara läget. Jag sa att William varit snorig i en vecka ungefär och han sa "Ja,ja sömnig en vecka". "Nej, snorig, snor, det rinner ur näsan..." Ja, man kände sig helt fånig, hur förklarar man? Man får ändå lita på deras kunnande när de undersöker sina patienter, även om deras bakgrundskunskap inte kan vara 100%.
Läkaren skrev ut hostmedicin och konstaterade att William har inflammation i halsmandlarna, antibiotika 10 dagar. Suck!
På kvällen då det var sovdags hostade William helt hysteriskt och fick ingen luft. Samtal till akuten ledde till att vi sov med öppen balkongdörr och William fick ha huvudet högt. Fungerade tillfredsställande och han kunde andas bättre. Dock en hel del host och gråt ändå. 

I dag var vi på ettårskontroll till rådgivningen, han har vuxit bra och är nu hela 79,5 cm lång. Viktuppgången var inte så stor och han väger nu 10,1 kg. Läkaren på rådgivningen undersökte William och ifrågasatte antibiotikakuren. Hon undrade hur läkaren kunnat konstatera tonsillit utan att ta halsprov på honom. Men sa samtidigt att han kanske såg något som hon inte såg idag eftersom vi redan börjat med kuren.
Både läkaren och hälsovårdaren på rådgivningen började istället att prata om Krupp.
Jag vet mycket väl vad krupp är, både Peter och Kim (båda mina bröder) hade det då de var små. På något sätt är det en trygghetskänsla att veta vad man har att göra med, men samtidigt vet jag hur jobbigt de hade det.
Sval och fuktig luft i upprätt läge brukar hjälpa. Vi får väl testa oss fram och hoppas att Williams förkylning släpper snart så att han får sova ordentligt igen. Kruppen brukar nämligen komma som ett brev på posten då förkylningen hugger in.

Så Williams sista vecka på sitt första år blev ingen kul vecka. Vi hoppas det blir bättre snart .

William visade i alla fall att han kan gå till läkaren på rådgivningen, även om han inte varit så pigg på att gå de sista dagarna. Men vem orkar springa omkring när man är sjuk.
Nu skall jag ta hand om min lilla sjukling. Vi skall bara mysa, läsa böcker och se på film hela dagen.

Fastän man är sjuk så kan man ju använda sina födelsedagspresenter:


Ingen framgång i utdelning än, men det kommer väl.


 

Det är lika bra att han håller sig till denna, toalettstolen är dock intressant. Igår var han snabb som 17 och hann kasta i nappen då jag spolade... Om ni på reningsverket hittar den, vi vill inte ha den tillbaka... =)

1-års kalas!!

Kategori: Allmänt

Nu är det över, kalaset. Det var hur roligt som helst. Massor av ungar, godsaker, ballonger och bus, precis som det skall vara. William och Hedvig stod i centrum, de verkade trivas med det. Man fyller bara ett år en gång.


William och Hedvig


Hedvig, Leia, Elvira, William och Cassandra.


Fruktsallad är gott, kan man gosa med den också månntro?


Jubilarerna gillade det som erbjöds, mmmmm vad gott med kakor och fruktsallad.Elvira, Hedvig och Wilma gillar det här med kalas.


"Stopp i lagens namn" säger Hedvig, till Leia och Elvira. Cassandra håller ordning på tjejerna. Melvin kom över efter sin middagslur och hoppade glatt i gåstolen.


Stella njuter i mamma Lales famn. William kryper fram som ett litet yrväder.


En påminnelse till er alla i mystider, tänd gärna ljus, men släck dem i tid...

Ett stort tack till er alla för att ni förgyllde Williams kalas och för alla presenter!

Modernt lussande

Kategori: Allmänt

Idag är det lucia och vår lilla kille har fått vara stjärngosse. Men med tanke på miljön och den tid vi inte har så lussar vi hemma hos er alla på detta sätt istället för att köra runt... (och dessutom är vi kanske lite lata?!?)
William lussade i alla fall för pappa i morse, då såg han ut så här:Under dagen har vi förberett ett kommande ettårskalas. I morgon kommer William att ha sitt allra första födelsedagskalas tillsammans med kompisen Hedvig som fyllde ett den 30/11.
Nu ikväll har vi varit och tittat på lucia på stan och sedan var vi hem till gammelmormor och gammelmorfar och lussade och drack glögg och åt pepparkakor.Det var hästar, hundar, tomtar, traktorer och lucior i tåget. och många barn som tittade, William verkade gilla ståhejet. Och så var Hannah, Jill och Mats där. William gillar Mats, lyckan var gjord då han fick åka på Mats axlar.

Axelåkning och lussande hos gammelmormor och gammelmorfar

Long Time-No see

Kategori: Allmänt

Idag har William lekt med sin "bästis". Melker har varit här och lekt och ätit och sovit. De gillar verkligen varandra de där två. Busar på bra tillsammans. Om den ena kryper iväg någonstans så är snart den andra där också. Emellanåt kryper de till varandra och pussas lite och gosas. De är sååå söta.
Men nu kommer de inte att se varandra på typ tre veckor. Det är nog den längsta tid de varit ifrån varandra sedan de introducerades i varandras liv. Det kommer jul och nyår och resande här emellan.
Men idag har de i alla fall fått busa av sig.Lite innebandy är kul!
(Pappa Patrik stukade dock foten på sin match i förrgår, bättre att sitta ner när man spelar kanske?)Jag och Mikaela satt i köket då det blev misstänkt tyst....
Då hade grabbarna krupit in bakom granen.
Det är ungefär som om de skulle säga "kom vi går hit..."


BUSUNGAR!
Ni är söta som socker men skenet kan bedra ibland... =)
Ni är duktiga på att hitta på fuffens...

Ready, steady, GO!

Kategori: Allmänt

Japp, nu går han... Inte som en som gått länge, men som en nybörjare. Jag och Patrik satt mitt emot varandra och han gick fram och tillbaka mellan oss, mitt i allt svängde han av och började gå åt ett annat håll i stället. Vi blev lite smått förvånade.
Nu har han gått flera gånger fram och tillbaka mellan sköldpaddorna och vardagsrummet. Han vågar inte riktigt gå själv, utan vill gärna ha någon av oss framför sig "ifall att". Eller går och går, han liksom springer fram, det var svårt att få en bild på det hela kan jag säga. Kameran är för seg, han är ur bild redan när den tar. Men en liten titt på det hela kan ni få i alla fall:

Vår stora duktiga kille! Tänk att du kan gå... You make us proud!
9 december, ett litet steg för mänskligheten men många steg för William...

Da Vinci is in the House!

Kategori: Allmänt

Vi har en liten kille som gillar att rita. Det är fina streck och prickar och halvcirklar, väldigt abstrakt konst...
Så här ser det ut när han är på gång:Som den sanna konstnär han är så ritar han när andan faller på.
Häromdagen då jag duschade fick han tydligen en vision... Han brukar normalt älska att vara med i badrummet och sitta och plaska, men inte då. Han kröp iväg och jag undrade vart han tog vägen. Då jag var klar hittade jag honom i hans rum lekandes. Jag hittade även konstverket nedan på bordet... Varför rita på papper?
(tyvärr hann jag börja ta bort det innan jag kom på att jag borde fotografera det så det suddiga är mitt fel...)


Så länge han håller sig från väggarna är vi nöjda, det är inte riktigt lika lätt att återfå till ursprungligt skick.

Vi hänger dock gärna teckningar på väggen, så nu ser vi fram emot att vi skall börja få sådana.

Myslördag

Kategori: Allmänt

Idag började vi dagen med att ligga och mysa i sängen, gosigt. William är så gosig då han vaknar och vill ligga nära och bara må en stund.
När vi kommit upp åkte Patrik och spelade pingis och tennis och jag och William tog oss ut till Östernäs och fikade hos Lina och Tim. Det börjar bli en del barn på våra tjejträffar. Idag var det fyra barn och två gravida (vad vi vet i alla fall =))på 8 tjejer. William fick en tidig födelsedagspresent, en mobiltelefon som låter då man trycker på den, populär.
Vid klockan ett ville William sova så han och jag traskade hemåt. Vi åt lite och sedan blev det en till långpromenad, denna gång med hela familjen. Vi gick till Solberget och kollade in familjen Nordbergs/Karssons hus. Där bjöds det på glögg och godsaker, gott! 
Det blir sååå fint deras hus. Man blir lite avis nästan... Vi trivs bra i vårt hus, men ibland blir man sugen på att få bestämma själv var väggarna skall vara...
Efter fika och godheter gick vi tillbaka hem och bara degade hemma. Nu har vi en skön hemmkväll framför oss och i morgon ser vi fram emot en god middag hos Mäkilä/Dahlblom. Känns så lyxigt att bli bjuden på middag.Mikaela, Mattias, Wilma, Marika, Linda och William mumsar kakor, kanelmandlar, julmust och glögg på Vesslevägen 17.
Bordsskivan är vad som sågades bort ur väggen då de satte in det runda fönstret, perfekt som bord.Om mindre än fem månader sitter vi troligtvis här i ett inrett hus och myser, då utan mössa...
Det är helt otroligt vad det kan gå snabbt att få upp ett hus.


Nu skall vi vårda våra värkande ben, troligtvis genom att lägga oss i ryggläge i soffan... GÖTT!

Öppna förskolan

Kategori: Allmänt

Den senaste veckan har jag och William vistats på öppna förskolan på dagarna. William stormtrivs där. Massor av barn och leksaker. Det är stoj och stök och sång. De har öppet mellan 9.30 och 12.30. Vi brukar försöka ta oss dit till 10.30 då sångstunden börjar.
Idag kom Leia och Nisse dit också, det var kul att träffa Leia, det var länge sedan. William blev också glad då han såg henne. (tyvärr fick jag ingen bild på henne)Två stora rum med leksaker. Ladugården med ljud och aktivitets-mojängen är populärast, det brukar vara två-tre barn i taget på dem. William passar på att leka med ladan då de större barnen gått hem. Idag stängde vi nämligen stället...

William gillar denna leksak. De andra barnen verkar inte vara så intresserade av den, så han brukar få ha den för sig själv, till hans stora glädje.Efter Öppna förskolan traskade vi mot norra Mariehamn och hälsade på Malin och Melvin. Willam gjorde sömnrekord och sov i över två timmar, det är skönt att sova i regnrusk.


Melvin
"Vad gillar du min båge? Om 18 år kanske jag har en med hjul, då du!"Efter en så full dag var det skönt med ett bad, och Williams föräldrar insåg att det nog är dags att klippa lillkillen. För er som säger att vi inte får klippa honom för att det är så sött med lockar och långt hår, kolla in bilderna först... =)Vi har säkrat våra eluttag bara så ni vet... =)
Badolja och handduk kan åstadkomma denna yvighet.

Napp-jakt

Kategori: Allmänt

William når mer än man tror nuförtiden och tar för sig av det han vill ha. Om ingen hjälper honom löser han problemet själv. Se bara:

1 & 2.Jag ser den, jag vill ha den, jag känner den. 
3. "Du där, trodde du att jag inte kunde va'?"
4. På väg mot nya äventyr, med en aning bättre självkänsla...