Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Vi se det snöar...

Kategori: Allmänt

Sedan i tisdags har vi varit i Nässjö och busat med familjen Larson. Igår var vi och shoppade i Jönköping och när vi skulle hem var det plötsligt vitt på marken.
William var fascinerad!William och farfar känner på snön (vi gick från en varm bil till ett varmt hus, därav bristen på mössa och skor...)


Vi har fler bilder men av någon anledning får jag inte fram dem, så jag får göra ett nytt försök senare...
Vi kan i alla fall konstatera att julen närmar sig, det är inte ens två månader kvar...

Grabbarna Grus

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit och busat med Melker och Mikaela. William och Melker har börjat bli så stora att de har roligt tillsammans.
De är så roliga, så fort en av dem får en idé så ska den andra göra samma sak. Det innebär att de skall ha samma leksak, sitta i samma famn osv. Och till katterna Kurt och Homers stora förskräckelse så har de haft två gossar som velat dra dem i pälsen idag.
Och pussar, det har det varit mycket av idag. Melker var helt blöt i ansiktet ett tag... Grabbarna har smakat på varandras kinder och händer hej vilt.


Hej kompis......vad kul att du också är här......kom hit så kan jag pussa på dig...
*SMACK*


- KOMPISAR -


Skall vi fika? vi kan laga sandkakor tillsammans...

Lördagsbesök

Kategori: Allmänt

Idag har Hannah varit och hälsat på oss, till Williams stora glädje. William älskar verkligen Hannah.
Hannah hade med sig två presenter till William, en fin-fin cykel och en supersnabb pulka.


Jippi! Det här var kul!
Kolla här kan jag ju ha mina nappar, coolt!
Det är roligt att leka tillsammans!
Kille,kille,kill... (bilden är tagen en annan dag)
Jag tycker så mycket om dig!
Puss och tack för de fina sakerna.

Kan äta själv...

Kategori: Allmänt

Igår fick William äta sin kvällsgröt själv samtidigt som vi matade honom lite. Det var plötsligt riktigt intressant att äta. Han har varit riktigt intresserad av både sin och vår mat på sistone och tydligt visat att han skulle vilja undersöka den mer. Så igår fick han det....

Det såg ut så här:Häftig känsla, skönt liksom...Mums, det här var gott! Och se, jag kan faktiskt själv!


När William ätit klart var det bara att sätta honom i badbaljan, hela han var full av gröt.Hälften av vattnet brukar vara utanför baljan när han badat klart...


Händer och fötter

Kategori: Allmänt

Jag älskar Williams runda händer och fötter.
Måste njuta så länge de ser ut så, om 15 år lär jag inte vilja pussa på dem lika mycket, åtminstone inte fötterna.... =)

Det kanske inte syns på foten, men skuggan avslöjar hur runda hans fötter faktiskt är...Det är roligt att leka med sina fötter.

William 10 månader!

Kategori: Allmänt

Idag är vår lilla busunge 10 månader gammal. Ett stort grattis till vår lilla älskling!

Det är helt otroligt vad som händer i ett barns liv på 10 månader. Han har vuxit rejält på dessa 10 månader. Vi var på kontroll idag och skillnaden är rätt stor...


William vid födseln:  3340 g, 50 cm och 35 cm runt huvudet. (på bilden är han 6 dagar gammal och på väg hemfrån bb)William nu:9795g, 75,8 cm och 45,8 cm runt huvudet.(Det är inte lätt att få en bild på honom när han ligger still längre... Det krävdes 7 kort innan jag lyckades hinna ta ett innan han krupit av filten...)

Omogen, mogen eller övermogen?

Kategori: Allmänt

Igår var jag ut med Marika, Mikaela och Malin och käkade på Umbra. Mums filibaba vad gott det var. Efter middagen drog vi vidare till Indigo för en drink. Vi var alla trötta och en efter en droppade vi av. Jag och Malin blev kvar sist och gick inte hem förrän(eller redan, det beror på hur man ser det..) lite före klockan ett. Idag är jag jättetrött trots att jag fick sovmorgon till klockan 11 idag... Inte van att vara ute i svängen längre antar jag... =)
När vi satt på Indigo började jag (och vi) fundera på om vi har börjat komma upp i kärringålder eller om vi bara inte druckit tillräckligt med vin och därför såg och märkte sådant man inte märkt då man varit ute tidigare. Vi satt vid ett bord vid trappan och varje gång dörren öppnades blev det kallt och plötsligt slapp det ur någon av oss "Usch, det drar kallt här". När de höjde musiken hörde jag mig själv säga: "Gud vad högt de spelar, det går ju inte att prata." En annan sa när en kille med håliga byxor gick förbi: "Såg du vilka hål han hade i sina byxor? det var så att rumpan kom fram." Men höjden av kärringkommentar var när jag bad min bror bartendern spä ut drinken lite för jag tyckte att den smakade för mycket sprit... Shit!! Vad är det som har hänt och när hände det?
Det var inte bara vi som hade kommentarer av detta slag tack och lov, så vi är inte ensamma om att eventuellt blivit "gamla". När det droppade in andra bekantingar så kom det kommentarer som "jag minns så väl när vi...." och "kommer du ihåg när vi körde på Nygge förr?". Vi kom även fram till att de som får gå ut i år är födda 1990. 1990!!!! Vi insåg då att det faktiskt är 12 år sedan vi var i den ålder som övervägande av kvällens gäster var. Endast den insikten hade fått mig att känna mig lite gammal. =)

Men jag skulle inte vilja byta liv med en enda av dessa artonåringar, inte ens för allt smör i småland... =) Jag stormtrivs med det liv jag har nu och några kommentarer som får mig att låta gammal får jag väl bjuda på. Det är väl bara att inse att man faktiskt blivit 30 och inte kanske har så jättemycket gemensamt med de där färskingarna på krogen. Men jag skall göra mitt bästa för att inte bete mig äldre än 30 i alla fall... Vad nu det innebär? Tihi!!
Men jag hade en riktigt skön kväll i går i alla fall, tack tjejer!

När jag steg upp klockan 11 i morse var det helt tyst i huset och jag undrade var William och Patrik tagit vägen. Så här såg det ut när jag kom in i vardagsrummet: Mina fina killar.... Love you!


Nu i eftermiddag har vi varit på kalas till Williams ena gudmor Mikaela som fyllt år. Hon hade bakat en gudomligt god blåbärscheescake: Yamie!!Melker, William och Wilma busade på under kalaset.

...Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotters-överdel

Kategori: Allmänt

Tack farmor för den fina Pippitröjan!
Den är perfekt nu när det börjar bli kallt ute.
Mjuk och go, jag sov 2 timmar i sträck i vagnen idag då jag hade den på mig.
Mamma jublar... =) (både för att den är så fin och för att jag sov så länge)

Kompisar

Kategori: Allmänt

Här är några av de kompisar som William umgås med:


Melker och WilliamLeia och WilliamWilmaWilliam och HedvigMelvin


William älskar att busa, det är tur att hans kompisar också gillar det!

(tyvärr Tim har jag bara strand-bilder på dig från i somras, och jag vill inte lägga in nakenbilder på nätet, men du är inte bortglömd...=) )

På alla fyra

Kategori: Allmänt

William har ålat sig fram ett tag nu. Den senaste veckan har han dock börjat visa mer intresse för att börja krypa. Det började med att han kröp så fort han kom fram till en tröskel, men nu blir det mer och mer för var dag. Han föredrar dock fortfarande att åla, det går väl fortare, men han blir duktigare och duktigare på att ta sig fram på alla fyra. Se bara:"Nämen, jag kan ju!"Koncentration"Oj, se vad som ligger här, en fin groda!"

Han tror även att han kan gå, fastän han inte kan. Det är lite farligt. Han reser sig upp mot bord och soffa och sedan ser han på en och ler och släpper, i tron att han kan gå verkar det som . Det gäller att vara med så att han inte ramlar in i något bordshörn. Ok, om han ramlar på golvet, det lär han sig väl av, men jag vill inte vara med om ett hål i huvudet om det går att undvika. Det är kul att se hur nöjd han är då han inser vad han kan (och tror att han kan också i och för sig..)

Trädgårdsaktiviteter

Kategori: Allmänt

De senaste dagarna har det varit full aktivitet i vår trädgård, det är bergvärme på gång. Det borras och grävs och bankas och hamras för fullt. Nu har vi ett hål som sträcker sig ca 160 meter ner i jorden, tur att det inte har så stor diameter så att man råkar snubbla dit i... =)


Först borrades det ett hål......och sedan kördes det ner en lååång kabel i hålet. Ska detta verkligen funka?!?

Gluggen

Kategori: Allmänt

Före framtänderna kommit ut helt finns det en benägenhet att det blir en glugg mellan dem.
William har en ganska rejäl sådan.
Han är så söt när han skrattar och den kommer fram.
(Han har förresten hela 5 tänder nu)Det ser nästan ut som om det skulle rymmas en till tand där emellan...

Gullunge!!

Vår lilla hjälpreda

Kategori: Allmänt

William har börjat upptäcka livet mer och mer för varje dag som går. Han iakttar ALLT man gör och härmar. Han vill gärna hjälpa till med det vi gör och det får han mer än gärna. Än så länge är hans hjälpinsatser mer tidsförlust än tidsvinst, men vad gör det?"När mamma lagar mat tar jag gärna hand om disken"Tvättkorgs-kontrollant"Jag skrapar gärna bort vattnet från golvet efter att ni duschat""Jag dammsuger gärna upp mina egna smulor efter att jag ätit klart"

Det är roligt att se hur ivrig han är på att härma och testa vad han kan. Lyckan när han kan göra likadant som vi gör är så härlig att se.
Det är häftigt att upptäcka världen tillsammans med honom.

Familjemys

Kategori: Allmänt

Lite bilder på vad vi sysslesatt oss med som familj den senaste veckan:Mysig höstpromenad...

Bus, lek och gåövningar...
Babysim...

...och myspys framför brasan.
 
Nu har vi fortfarande en skön lördagkväll och söndag att se fram emot.

Second hand

Kategori: Allmänt

Jag har typ aldrig gått på loppis eller second hand förut, men sedan jag blev mammaledig så går jag på sådana ställen lite titt som tätt. Det är riktigt roligt att göra fynd. Speciellt saker till William. Leksaker är toppen att handla second hand.

Detta är veckans fynd:Ett par vinterskor, ett par stövlar, fyra böcker, 7 grod-loppor och en lego-polis. Allt till en summa av 5 (FEM) euro!!! Det är väl ett fynd i alla fall? Känner mig riktigt näjd med det jag hittat.
Men jag kommer nog aldrig att göra ett sådant bra fynd igen som jag gjorde då jag köpte Williams lära-gå-stol på Bettans bod för 1,50 €. Nu älskar han den, men det hade ju inte direkt varit någon förlust om han inte gjort det...

Tack faster!!

Kategori: Allmänt

Idag fick William ett paket på posten. Faster Sara har varit i USA och shoppat loss.
William stormtrivdes i paketets innehåll:Tack så jätte mycket för den superfina dräkten!!!!

Gener...

Kategori: Allmänt

När man har barn så brukar det ofta kommenteras vem barnet är likt. Det brukar oftast vara så att de som känner pappan bäst säger att barnet liknar pappan och de som känner mamman bäst säger att barnet liknar mamman, så är det i alla fall för oss. Så jag tänkte att det kunde vara intressant att jämföra William med oss då vi var under året:

PAPPA:
WILLIAM:MAMMA:Det är många som säger att William är lik sin morbror Peter (på mammas sida förstås), avgör själva:

Peter ca 2 år.

Själv tycker jag han är en mix mellan Patrik och Peter... Hur nu det skulle gått till?!? =)

Jag och min krabba

Kategori: Allmänt

William har en krabba som sitter fast i ett snöre på hans matstol.
Jag brukar kalla den Krabba- Mumsfillibabba, för den är i munnen nästan hela tiden.
Han fick Krabban av kompisen Tim på hans ettårskalas. (Tims mamma Lina hade fixat så att alla barn fick en varsin badleksak på kalaset). Den är mycket uppskattad av Larson junior. Se bara:Puss på dig!Jag suger musten ur dig.... (det är ingen snorkråka på fingret, utan en brödbit...)

Babymusik

Kategori: Allmänt

Idag var det åter dags för babymusik.
William gillar det; Många barn att lära känna, roliga sånger och danser och roliga leksaker att leka med.
Mamma sjunger hellre än bra. Det är tur att vi är många och att det inte krävs att man sjunger solo. =)

Gummor  Mikaela och kompisen Melker går också på musiken. Idag fyller Melker ½ år, GRATTIS!Det är roligt att leka tillsammans! (Melker och William)

En hel leksakslåda; WOW!

Undrar vad barnen där borta gör...

Kronan på verket

Kategori: Allmänt

Jag älskar att pyssla. För mig är det avkoppling.
Just nu blir det mest pyssel till vår lille prins.
Mitt senaste projekt har varit hans säng. Jag har sytt påslakan och målat kronor på det samt målat krona till huvudändan av sängen. "Nattningpallen" har även den fått sig en uppfräshning.
Med en liten prins i huset tar det dock längre tid än önskat att bli klar med sina projekt, men å andra sidan leker jag hellre med honom än att sitta vid pysselbordet.

Här hoppas jag att han ska drömma sagolika drömmar...

I löv you!

Kategori: Allmänt

Det är så härligt med hösten!
Vackra färger, behaglig temperatur och så inbjuder den till myspys.
Se bara på de två vännerna Leia och William hur de myser tilsammans."Hej kompis!""Hm, undrar om man kan äta den här?""Verkade gott, jag tror att jag provar jag med..."Vänskap är att dela med sig...Lots of löv....Tänk att det finns......så mycket att upptäcka!

Tack för en mysig eftermiddag!
...och Bodil, tack för att du har förgyllt mina mammalediga dagar!

Matsäcken som försvann...

Kategori: Allmänt


Idag var det så äntligen dags för babysim. Jag lät William sova så länge han ville så det blev lite stressigt när vi skulle iväg. William vägrade äta innan vi gick så jag lagade en matsäck till honom bestående av banan, ersättning och macka i förhoppning att få i honom något innan vi gick i poolen.
Jag satte matsäcken i en påse på golvet och gick på toa. När jag kommer ut efter några minuter möts jag av detta...Tihi, titta vad jag hittade mamma!
Jag gillar mackorna bättre i mindre format...
Oj, så många!

Jag hann inte dammsuga före vi gick så det fick se ut sådär tills vi kom hem igen...

Simmet gick bra, William premiärsimmade med flytringar. Jag satte honom någon meter ifrån mig och så simmade han fram själv. Duktig kille.
Dykning är dock inte hans femma, så det får vi överlåta åt fiskarna.

Kumlingeträff

Kategori: Allmänt

Igår träffades jag och tre andra kumlingetöser och fikade hemma hos Mikaela. Riktigt trevligt och full fart! Då samtliga nu har barn är det mer livat än det var för några år sedan, jag var helt svettig då jag packade mig hemåt...
Som vanligt hamnade de flesta av oss på golvet tillsammans med de små. Det var lite konkurrens om leksakerna fastän det fanns massor att välja på. Alla vill ju ha samma leksak samtidigt...
Melker delade snällt med sig av sina leksaker till kusinen och William. Wilma busade på till de mindre killarnas glädje och William for fram som en mask på golvet. Lille Arthur (eller som WIlma säger Arthooor..=) ) sov trots de andra busungarnas stoj. Gullungar!
En leksak, många delar, perfekt när alla barn vill ha sin del!
Stackars Wilma fick inte bygga ifred, småkillarna kom och drog i sakerna hela tiden...

Nybadad

Kategori: Allmänt

Finns det något härligare än ett nybadat litet barn?
De är så härligt varma, mysiga och luktar ljuvligt.
Jag njuter varje gång.
Gosunge!
Det är gosigt med badrock
Tittut!

William 9 månader

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle uppdatera er på vad vår lilla kille kan och är just nu:

Ålder: 9 månader
Vikt: ca 9,6 kg
Längd: ca 75 cm (alltså snart hälften av mammas längd...)
Skostorlek: 20
Antal tänder: 4

Favoritsysselsättning: Gå i gåstolen, gunga, klänga på mamma, "prata", Leka Tittut, bada m.m. Jag hittar på nya saker nästan varje dag...

Nyaste färdigheterna: Jag ålar mig fram, jag har lärt mig säga pappa och lampa och så har jag lärt mig vinka. (Pappa och lampa låter väldigt lika, men när han säger lampa liksom viskar han fram "ampa", medan pappa säger han med normalt tonläge)

Favoritmat: Mammas hemlagade kyckling med quinoa och majs.

Favoritsång: Babblarnas musikvideo (se www.babblarna.se) och Mormors lilla kråka

Favoritbok: Krabban Konrad (en bok med fingerdocksögon)

Vad mer brukar det finnas i mina vännerböckerna? Han har inte sagt vad han vill bli när han blir stor än så det kan jag inte fylla i än...Nu är ni lite uppdaterade på vår lilla prins.

Nu hoppas vi på en bättre natt än den förra...


Det är spännande med sköldpaddor!

Det är spännande med sköldpaddor!


Så här fina skor hade pappa när han var liten, tyvärr är de för små för mig...

Så här fina skor hade pappa när han var liten, tyvärr är de redan för små för mig.

Vilken natt!!

Kategori: Allmänt

Man trodde på något sätt att då man fick barn var det slut på de sena nätterna och de nattliga äventyren, men så var det inte...
I natt har vi haft ett sorts äventyr, om än inte ett så trevligt sådant. Jag och Patrik kom inte i säng förrän lite före tolv och var rätt trötta. William började gny och böka nästan direkt då vi gick och lade oss. Efter ett tag började han gråta så jag tog upp honom i våg säng och tänkte att han skulle lugna sig. Han var lugn och grät om vartannat fram till klockan två då han plötsligt började spy. Det är otroligt hur mycket det verkar finnas i en så liten mage. Jag tänker inte gå in på detaljer, men det var mycket kan jag säga. Sängen, han och jag var full av spyor. Det var bara att stiga upp och ta hand om allt. Jag och William ställde oss i duschen, medan Patrik tog hand om sängen. William tyckte att det hela var väldigt roligt. Han skrattade hur mycket som helst. Det är inte var dag, ursäkta natt, han får duscha mitt i natten. Han skrattade så han kiknade då jag trött försökte skölja bort alla spyor från honom. Jag måste erkänna att hans sätt att bemöta det hela gjorde en annars jobbig situation lite mer trevlig.
När allt var uppstädat och uppsköljt blev William ledsen igen då vi skulle sova. Det enda som hjälpte var pappas trygga famn. Där somnade han gott efter ett tag.
Idag tycker jag synd om Patrik som fick stiga upp tidigt trots att han inte fick en blund förrän kl. halv fyra i natt.

Det är konstigt, men vem som helst annan än William som spytt på mig så hade jag blivit arg och äcklad, nu tyckte jag bara synd om honom. Stackaren. Det hör väl till föräldrakspets nackdelar att bli spydd på...
Föräldraskapets fördelar fick jag ta del av i morse då jag vaknade av att William gav mig en stor blöt puss. Han är för go!
Vi får hoppas att hans spyende var en tillfällighet. Han har inte visat några tecken på att må dåligt idag, så det kanske var en engångsföreteelse. Det lär ju märkas om inte annat...

Så här glad var han igår då vi var och gungade; ingen förvarning om vad som komma skulle....