Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Se upp i backen!

Kategori: Allmänt

I söndags var vi och åkte snowracer, det var hur kul som helst, men svettigt att gå uppför backen. William skrattade och ropade "meja, meja" när vi susade ner för backen.

Det är få förunnat att få åka både nerför och uppför...

Nu hoppas vi på att det kommer mer snö till nyår så att vi kan åka lite mer.

1½ dags jobb kvar innan det är dags för nyårsledighet. Jag gillar att få starta med korta veckor efter semestern, passar mig perfekt. Man hinner vänja sig vid vardagen i sakta mak. =)

I-o återfunnen

Kategori: Allmänt

Idag kom William plötsligt och sa "Hitta I-o" och hade sirenen till polisbilen i handen. När jag frågade var sa han att han hittat den på golvet i sitt rum. Jag kan inte förstå var den har varit. Både jag, Patrik och mamma har letat som tokar utan att hitta den. Men det spelar ingen roll nu är den tillrätta.

I morgon kommer Williams farmor, farfar, faster och farbror och William längtar. När han pratade med farmor idag sa han "ket?" Hon lovade att han skulle få paket så nu är han ännu mer förväntansfull...

När han skulle somna sa han "Ket, morjon, andra mojmoj". William har lite svårt att säga farmor av någon anledning och hur mycket vi än har försökt att få honom att säga rätt så verkar det inte gå. Ikväll verkar han ha kommit på en lösning hur han skall skilja sina mormödrar åt... =)

God fortsättning till er alla. Åtekommer med bilder i ett senare inlägg.

BTW vi var och åkte snowracer igår i Gnisten, det var hur kul som helst. Tur att tomten visste att William och hans föräldrar önskade sig en... ;o)

Kalas och jul

Kategori: Allmänt

Nu har vi firat både Williams tvåårsdag och julafton. Det har blivit många paket till Williams glädje. Tvärtemot vad jag förstått att tvååringar vill så har han varit mer intresserad av att öppna än att leka. Igår sa han "mappa meja mamma" (öppna mera).
Han har dock varit oerhört tacksam för allt han fått och leker ivrigt med sina nytillskott i leksakshögen. Populärast för tillfället verkar moppen från plasto vara.
Lite bilder:

Av morfar och resten av gänget fick William en lastbil i födelsedagspresent. Morbror Hannes skjutsade på tvååringen ett tag.

I lördags klädde vi granen och plockade fram lite pynt.

Hannah kom förbi och lekte och drog William i pulka en lååång stund...

...Det var uppskattat av herremannen. "Jolit!" (Roligt) satt han och ropade då hon drog.

Då man fyller år får man sång, paket och ballonger på sängen.

Han fick bland annat en Duplo Polisstation.
EFTERLYSNING: Alla ni som var här på kalas senare under dagen. Om det är så att ni har något obekvämt i skon, hittar något ni inte känner igen i en väska eller liknande så kan det vara Williams siren till denna bil. Sirenen försvann nämligen under kalaset och trots att vi letat igenom hela huset så hittar vi den inte. William frågar efter sin "I-o, I-o" så han skulle bli glad om den kommer tillrätta. Om någon lagt den på ett smart ställe som vi inte tänkt på att leta på så får ni gärna meddela. Det fanns många finurliga barn som kan ha gömt den någonstans under kalasets gång, kanske någon av er läsare såg var? =)

Några av kalasdeltagarna på Våffelkalaset.

"Åh!"

Julmiddag

En glassätande tomtenisse som väntar på tomten.

Jag fick en resväska som snabbt förvandlades till en dubbelsäng för de två minsta...

William fick en hjälm och en snowracer i julklapp, det var roligt!

Nu skall vi snart åka på julmiddag till min mormor och morfar. En tradition dit alla mammas syskon med barn kommer, skoj!

God fortsättning!

2 ÅR!

Kategori: Allmänt

GRATTIS på födelsedagen vår lilla prins! Idag väntar kalas, sång, ballonger och uppvaktning. Morgonen började med sång, ballonger och paket i sängen och vår lilla kille skrattade hjärtligt av lycka.


I två år har du förgyllt vårt liv härliga du!

Home sweet home

Kategori: Allmänt

Nu har vi kommit hem till kylan. Vilken chock för kroppen! William gillar inte riktigt att ha en massa kläder på sig, han tyckte att bara blöja var mycket skönare. När vi landade pa Arlana och gick ut sa han "mamma fyga Thailand, kallt". Stackars liten, det är inte lätt att förstå.
Resan hem gick bra, William sov sina timmar, jag och Patrik sov mindre om man säger så.
Det har varit en otroligt härlig resa och jag har verkligen njutit av att vara hela familjen tillsammans så många dagar.
Jag orkar inte skriva om allt som hänt igen utan kör en + och - lista med resan istället.

+ Underbart med lata dagar utan stress och måsten
+ Badskor för barn rekommenderas varmt! Toppen mot hala klinkersgolv, varm sand och vassa stenar. (vi hade imse vimse, fungerade toppen!)
+ Solskyddskläder. William har inte brännt sig en gång och han har så gott som samma färg nu som när vi åkte. Fungerar super mot den starka solen.
+ Billig mat och shopping (upptäckte dock när vi kom hem att vi köpt mer än hälften till andra än oss själva)
+ Inga eller lite kläder
+ Vattenmelon är toppen för vätskebehövande barn samt trip baserad på mjölk.
+ Glada vänliga människor, barnkära
+ Sol och värme gör bra för kropp och själ
+ Uppskattar enormt att vi la ner lite energi och pengar på att bo bra. När man reser med barn sover man inte bara på hotellet utan man är faktiskt där en hel del.
+ William verkar nu kunna sova var som helst, inget krav på säng eller vagn, bara vi är med.
+ William har blivit så rolig, han pratar på massor och skämtar. Man skrattar hysteriskt emellanåt.
+ Badkar, William verkar kunna leka hur länge som helst. Hemma har vi ju bara ett litet som han ratat. "Jussin" (russin) sa han varje gång han kom upp och såg sina tår efter att ha badat... =)
+ Alla roliga och häftiga djur. Varje dag var ett äventyr för en liten kille. Ödlor, krabbor, gräshoppor, katter, hundar, fåglar, myror m.m. De fanns överallt och var alltid lika roliga.

- Allas faschination av William. Han tröttnade efter en vecka och ville välja själv vem han hälsade på. ALLA skulle ta på honom, nypa honom i kinderna och pussa på honom. När han satt i vagnen och vi gick 200 meter kunde 20 personer kasta sig över honom i vagnen och vilja gulla. William sa "nej" och gömde ansiktet, men det respekterades inte, ibland gick de så långt att han började gråta. Svårt att hantera för oss, hur göra när de bara vill väl. Försökte flera gånger säga att han inte var på humör. Väl i norden igen förstod han inte riktigt varför han blivit osynlig för andra...
- Williams tvåårs-humör. Han skall göra allt "fälv" och när han inte kan faller hela hans världsbild. Jag vet inte hur många gånger han lagt sig ner på gator, trottoarer, golv och liknande och protestgråtit. Det har varit en hel del "nej" och "inte", dock inte mer än att man står ut, men suck!
- Sjukhusbesök. Tyckte sååå synd om vår lilla kille.
- Smuts och lukt. I Thailand finns det en tendens att lukta lite suspekt nu och då, ibland lite väl mycket. Vissa ställen har nog inte städats någonsin, vilket föranleder att man känner sig en aning skitig emellanåt.

Nu skall vi förbereda julen lite här hemma. Vi är dock riktigt trötta alla tre så det blir tidigare kvällar i säng. William har dock redan kommit in i finsk tidsrytm och sover samma tider som han gjorde innan vi åkte. Skönt. På måndag är det dags för honom att börja på dagis igen, hoppas det ska gå bra. Han och Patrik skall dit och hälsa på i morgon för att introducera honom lite.

Om tre dagar fyller vår lilla kille 2 år. Det känns stort och skall självklart firas. På väg hem från Uppsala igår fick han gå in på BR och så köpte vi det som det verkade som att han gillade mest. Det blev en barnsynt och en duplo polisstation. Han kan ju inte bara få kläder från Thailand, hur kul är det för en tvååring?

Näpp nu skall jag gå och hänga tvätt och sedan gå och lägga mig, är helt slut. God natt.

Lite bilder skall ni dock få. (vårt första minneskort har inga bilder kvar utan de har försvunnit från kortet. Grrr! Så irriterande. Inga bilder från första halvan av resan... Nåja, vi kom alla hem hela och friska, men lite störande är det i alla fall...)

En hel rad med hjälmar på tork, vilken guldgruva för en kille på upptäcksfärd!

Phi Phi. De har byggt om piren så att den även fungerar som vågbrytare. Hotellet med det gröna taket är det hotell jag och Marika bodde på den historiska dagen.

Att bada i pool med pappa är roligt!

"Mmmm, gott, gillar" Det säger väl allt?!?

Vilka otroligt vackra djur!

Jag fattar inte hur man kan lära en elefant att cykla...

Skön stil... ser dock inte så lycklig ut tyvärr...

Vår skräddares söta son Anil. Ett busfrö som vid två års ålder gillar att Thaiboxning så pass mycket att grannarna tvingat hans familj att flytta. Han slåss med 4-5 åringar... Visade dock inga sådana beteenden då vi träffades, en otroligt charmig litet busfrö.

Ronnys fru och barn, Ronny, en kanadensisk militär på ledigt från Afganistan och så vi då. Fyra olika nationaliteter och ingen av dem är thailändsk. Roligt att träffa nya människor.

Patrik hade velat ta hem dessa små sköldpaddor. 90 Baht/st = 1,80€/st. Inte särksilt dyrt...

God natt och sov gott alla läsare.
Sista kvallen i Phuket

Kategori: Allmänt

Idag ar sista kvallen som det kanns som om vi ar i Thailand. I morgon flyger vi till Bangkok och sover dar en natt innan vi aker hem. Tyvarr har det varit mulet idag sa nagon sista sol blev det inte for oss idag.
Tankte lagga in lite till bilder. Vi har namligen lite tid kvar pa det kort vi kopt for internet och det ar ju dumt att inte utnyttja, man ar ju ihop med en smalanning... =)


William i solnedgangen pa Karon beach

Nagon mycket viktig person korde forbi oss nar vi var pa vag till en marknad, William lat oupphorligt "io-io-io-io" efter detta en lang stund...
Utanfor dinosaurierestaurangen pa Kata beach finns det varje kvall en stackars liten elefantunge. Sjalvklart har William blivit stortfortjust i den och kan inte ga forbi utan att krama och klappa. Agaren har aven han blivit fortjust i William vilket resulterar i att han som enda barn (vad vi sett) som far sitta pa den. Ikvall kramade han den sakert 10 ganger och varje gang "Ohh"-ade folk for de tyckte att det var sa gulligt.
Nar vi gar sager William "Hej da fanten" och vinkar. Igar sa han " med den", nar jag fragade vilken sa han "fanten". Jag forklarade att den inte kunde komma med, att den bor har i Thailand. Da sa William "fanten liten, vaskan, kokej!". (kokej=okej) Enligt hans logik sa far den plats i en vaska eftersom det ar en unge... Vart harliga lilla busfro vad vardagen ar harlig med dig.

Sista bilderna far visa gardagens mysstund mellan far och son:

och hur de tva sysselsatter sig pa olika satt:

Nar Patrik shoppar hittar William en rullhast som han kor runt, runt, runt med och skrattar.

Hoppas ni haft en mysig lucia och advent. Vi har atit hummer istallet for pepparkakor, vi far ta igen missade godsaker nar vi kommer hem.

Patrik halsar till er idrottsintresserade att han vill gratulera Farjestad for att de antligen lyckats gora ett mal pa HV71... Bara 20 kvar. Odmjuk som fa...

Zoo

Kategori: Allmänt

Igar var vi pa Phuket Zoo med Ronny och hans famlilj. Anil, som Ronnys son heter, och William sprang omkring som tva trollungar och var mycket faschinerade av djuren.


Snacka om hjartklappning. Jag var beredd pa att ta William och springa vilken sekund som helst...William har fatt se djur han aldrig tidigare sett, bla krokodiler. Dar fanns ocksa apor, elefanter, fiskar, faglar, uttrar, piggsvin, ormar m.m.

For nagon dag sedan var vi nere vid stranden har i Kata och lekte. William gilade dock poolen battre och ville ga hem. Pa Koh Lanta fanns det krabbor pa stranden sa da ville han vara dar hela tiden, men inte har, sa vi gick hem igen.Det ar skonare i poolen...


Glass ar toppen i varmen...

Det marks forresten att William narmar sig 2 ar. Vilken vilja och totalt omojlig att prata med ibland. Det ar mycket "nej!" och "Inte!" nu... Man blir trott... Man maste bara komma ihag att det trots allt ar jobbigare for honom an for oss. Men han skall aldrig kla pa sig och nar vi klatt pa en orm skall han inte kla av sig efter nagra timmar. Han skall inte ata, han skall inte ga, han skall inte sitta i vagnen, han skall inte... Men som tur ar ar dagen 50/50 annars skulle man bli tokig... Nar han marker att det blivit for mycket kommer han och ger en en kram och vill mysa och da har man glomt allt pa tva sekunder... Oj,oj, var skall detta sluta, han lindar oss kring sina fingrar...

Nu skall vi passa pa att lapa sol de sista dagarna har. Vi ses om nagra dagar.
Kram fran oss.

p.s. VI har inte sytt brollopsklader till vart eget brollop. Daremot sa att vi kan ga pa andras. Jill och Marika ni ar bada forlovade redan, vi har inte ens kommit sa langt sa jag har storre forhoppningar pa er an oss... =)

Gott och Ont

Kategori: Allmänt

Nu har vi varit med om massor sedan vi skrev sist.
I sondags, dvs, sista kvallen pa Koh Lanta larde sig William att gora kullerbyttor sjalv. Han holl pa som en tok i sangen och rullade och rullade och busade runt. Nar vi sedan skulle byta bloja pa honom borjade han mitt i allt att grata och vagrade rora sin hogerarm. Vi fick inte rora den och andrade man stallning pa honom blev han hysteriskt ledsen. Man markte tydligt att han hade valdigt ont. Hans hogra axel var "hogre upp" an den vanstra och han ville inte satta ner den. Vi kunde lura honom att peka men han borjade grata direkt. Han kunde dock rora alla fingrar normalt. Eftersom det inte blev battre efter 15 minuter packade vi vaskan och gick ner till receptionen och sa att vi behovde traffa en doktor. Vi antog att hans axel hoppat ur led men var inte sakra. Han grat sa fort han rorde sig. Den lokala "halsocentralen" var stangd for kvallen sa hotellets transfer korde oss till Lanta Hospital. Det var inte nybyggt kan jag saga. Vi fick lagga William pa rontgenbordet (fran 1970-talet?) och sedan rontgade de honom. Jag hade hela tiden tarar i ogonen eftersom William grat hela tiden for att han var radd och troligtvis hade ont. Nar doktorn sedan kom i sina flipp-flopp och shorts och tittade pa rontgenplaten sa han att allt sag ut som det skulle och att han troligtvis bara ramlat tokigt och nu var radd for att rora armen ifall det skulle gora mer ont. Doktrn menade att det inte fanns nagon fysisk forklaring till hans beteende. Vi ifragasatte det hela av den anledningen att han var hysteriskt ledsen och aldrig sett honom pa detta satt forut. Han sa att vi skulle ge honom smartstillande och sa skulle det bli battre inom tre dagar. Smatt snopna med ett gratande barn lamnade vi sjukhuset kl. 23.30 pa kvallen efter en lang diskussion med lakaren.
Pa vag hem i transfern begarde William vatten och plotsligt anvande han armen igen och var sitt vanliga jag. Markligt maste jag saga... Tur i alla fall att han ar bra nu, det var ingen kul erfarenhet.

Vi ar i alla fall i Phuket nu och bor pa Kata beach. Igar var vi till Patong och traffade den skraddare som vi larde kanna sist vi var har. Vi bestallde alldeles for mycket klader och Ronny (som skraddaren heter) gav William hans forsta klubba... Vad gor man nar han redan fatt den? "Mmmm, gott" sa William och sog pa den. Jaha, nu var det kort. Vi sa fran borjan att vi skulle halla honom borta fran godis atminstone tills han blev tva, det blev tva veckor kortare...
I morgon skall vi aka till Phuket Zoo tillsammans med Ronny och hans familj, de har en son som ar jamngammal med William. Resan tar 30 minuter och jag ser inte fram emot den. Det har namligen visat sig att William blir bilsjuk. Han spydde da vi var pa vag till Uppsala innan vi akte och nar vi akte med taxin fran baten fran Koh Lanta spydde han igen. Han verkar inte beroras sa mycket av det, men det ar inte kul. Igar nar vi akte hem fran Patong till Kata blev han helt blek.

Pa de flesta restauranger har finns det TV och oftast visas det fotboll. William sitter varje gang och ropar "Maaal, maal, maal!" Det later sa skont.

Nu skall vi ga ner till stranden och busa. Skriver nog en gang till inann vi kommer hem.

Kram

Mjauen

Kategori: Allmänt

Det finns en katt pa hotellet. William jagar den och den springer och gommer sig. William ropar "Mjauen" efter den och vi forsoker ratta honom att det heter katten, men det verkar inte fungera. Mjauen ar dessutom internationellt, alla sprak verkar forsta vad han menar sa det kanske inte ar sa dumt trots allt.. =)

William har samlat snackor pa stranden och sager att han skall ge en till Hannah, bara sa att du vet. Nar jag fragade om vi skulle kopa en julklapp till Hannah ocksa sa William "Mmm" glatt och nar jag fragade vad vi skulle kopa tyckte han att vi skulle kopa en "fuga" (=fluga). Skulle du bli glad for det Hannah? Ha,ha,ha...

I morgon bar det ivag till Phuket och Kata Beach sa ikvall skall vi packa allt igen.
Nu ar det bara en vecka kvar av var resa. Det har gatt fort samtidigt som det kanns som om vi hunnit med mycket.
Jag hade planerat att ta en dagsutflykt till Phi Phi nu nar vi var har, men det har inte blivit av av den anledningen att baten gar sa tidigt och det skulle bara bli jobbigt att slapa upp William och aka ivag med ett trott barn. I morgon da vi aker till Phuket mellanlandar vi pa Phi Phi och byter bat. Jag kommer inte att ha mojlighet att ga iland och kolla runt, men jag kommer att se vart hotell som jag och Marika bodde pa fran piren. Det kanns tillrackligt. Jag var ju dar for tre ar sedan.

Idag har vi firat Finlands nationaldag tillsammans med nagra finnar har pa hotellet, eller firat och firat, vi har atit gott och njutit vid poolen (som vanligt alltsa...)

En rolig graj som jag maste skriva ar att de har en moske har pa on som de ropar ut boner ifran nagra ganger om dagen. Varje gang sager William "lessen". Han tror att mannen som ber bonerna har ont och ar ledsen, han tycker vi skall satta "paster" (=plaster) sa blir det "batte(=battre)... Ha,ha,ha... Skrattar varje gang, tur att muslimerna inte forstar honom.
Ha det sa skont hemma och hoppas ni har njutit ordentligt av andra advent.
Kram fran oss.

Koh Lanta

Kategori: Allmänt

Nu ar vi pa Koh Lanta och trivs superbra. Tyvarr blir det inga bilder. Vi var namligen in till KOh Lanta "by" igar och satte in minneskortet i en dator dar vilket resulterade i att kortet blev forstort. Vi kan inte ta nya bilder pa det. Var forhoppning nu ar att det gar att radda de bilder som ar pa kortet nar vi kommer hem. Morgondagen uppdrag ar att forsoka hitta ett nytt minneskort sa att vi kan ta nya bilder.

William har nu fatt aka tuk-tuk och han ville inte stiga av. "Meja" ropade han och grat... Han kommer nog att fa aka tuk-tuk sa att det racker.

Vi bor pa ett nybyggt hotell med ca 40 rum, endast 5 av rummen ar belagda sa vi har poolen sa gott som for oss sjalva. Hotellet har annu inte fatt igang sin restaurang sa vi ater frukost pa ett annat hotell som har till samma kedja. Detta hotell har aven det en pool och ligger vid stranden, sa vi har lite olika stallen att valja att bada pa. Pa hotellet har vi bade ett badkar och en dusch, sa William badar varje kvall medan vi duschar av oss dagens smuts.

Det andra hotellet har aven ett lekomrade med en liten lekstuga och dar tillbringar William garna flera timmar per dag. Han lagar mat och bjuder till dem som vill ha och aker rutchkana.

Aven om vi varit i Thailand forut forundras man over hur billigt det ar har. Idag kaopte vi en hel vattenmelon och tva applen for 43 Baht = 9 euro. Matpriserna har dock stigit en del och ar inte riktigt lika billiga som forut, men det ar langt ifran dyrt.

Det ar maaanga svenskar pa Koh Lanta sa man far passa sig for om man har tankt kommentera nagon. William gillar da han kan prata med folk dock. De har till och med SVT World pa hotellet... I dag hade vi Dobidoo pa i bakgrunden da vi fixade oss for kvallen. Det har dock inte blivit nagon Bollibompa for William nagon kvall, han somnar vid 22-23-tiden. Sista veckan maste vi forsoka fa honom att komma tillbaka till finsk tid igen sa att han hinner vanja sig tills han skall pa dagis igen. Inte kul om han vaknar kl. 3.30 pa morgonen som han gor nu (dvs. kl 8.30 thailandsk tid.)

Jag tycker att Williams sprak har utvecklats enormt sedan vi kom hit. Han pratar hela tiden och om allt. Det kommer flera ord pa rad och dagligen blir jag forvanad over att han kan vissa ord.\
Han har aven borjat simma sjalv, med simpuffar saklart, men i alla fall. Han hoppar i fran kanten och vill vara i hela poolen.
Att fanga krabbor ar en annan rolig sysselsattning som han hallit pa med nagra timmar idag. Han har en far som far honom intresserad av dessa sma snabba rackare. =) William ar riktigt skicklig fastan de ar sa snabba.

Napp, nu ar det dags att dra sig hemmat och sa smaningom natta det lilla yrvadret sa skall jag och Patrik satta oss pa balkongen med en ol och en Breezer.
Vi hores av!