Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Dagisvisit och shortspremiär

Kategori: Allmänt

Idag har William varit och hälsat på till sitt blivande dagis. Så fort vi kom innanför grinden försvann han upp i sandlådan och började leka. Inget hängande i mammas och pappas ben, lovar gott! Efter ett tag ville han dock hålla en av oss i handen då han skulle gå längre bort på gården, men det var ett kort tag. William skall börja på en avdelning som heter Mumintrollen. På avdelningen finns tre fröknar och 10 barn mellan 1-3 år. I augusti skall 7 av dem komma nya... Det blir mycket inskolande för fröknarna. Melker skall börja på samma avdelning, roligt! Det kändes jättebra då vi var där.
Då vi kom dit såg William att vi skakade hand med dagisfröknarna, då satte hen också fram sin hand och skakade hand med dagisfröken, lilla gulliga du.

Vi har njutit ordentligt av vädret idag och William har haft shortspremiär för i år. Det har varit vattenlek och bus utomhus hela eftermiddagen. Härligt!
Vi har även svängt vagnen idag, så nu åker William framåtvänd och vi behöver inte sätta hjärtat i halsgropen varje gång han svänger sig runt sufletten för att se. Somnade till och med riktigt bra trots detta.

Jag har tidigare skrivit om att William vill vara en stor kille nu och vi försöker uppmuntra honom när han vill lära sig saker. Han äter allt själv med sked nu utan att spilla och härmar om man frågar om han kan säga ett ord. Igår kom han på ytterligare en sak som skiljer honom från oss; pottan... William sitter på pottan 2-3 gånger per dag och i 90% av fallen ger det utdelnng i någon form. Men igår morse ställde han sig och pekade på toaletten istället. Ok, tänkte jag och lyfte upp honom så han satt på den istället, efter lite kiss och världens malligaste min spolade vi till världens största leende ala "NU är jag minsann en stor kille!".

Lite av dagens bilder;

Det gick några kläduppsättningar idag, men det är ju så kul med vatten!

...det var mu,mu här...

Kategori: Allmänt

Idag hade Öppna förskolan avslutning på 4H-gården, till Williams stora glädje. Han gick omkring med ett leende på läpparna så gott som hela tiden vi var där. Vi började med ponnyridning och William hade rätta takterna inne och satt och hoppade på hästen redan innan den gick iväg.

Mungiporna var uppåt under hela ridturen, när det var dags att stiga av blev det dock andra miner...
För att trösta lite fick han sitta på en annan häst som ingen skulle rida på för tillfället.

En blivande cowboy?!?


Efter ridturen var det dags att se på kossorna.

Det fanns även hönor, en åsna, en gris, ankor, getter, kaniner, marsvin och en hund på gården.
Vid de mindre djuren tyckte dock William att stenarna på marken var roligare än djuren...


   
1. William ville vara i Öppna förskolans ledare Nillas famn när han klappade hönan.
2. Den riktiga grisen var inte alls intressant, däremot denna trävariant.
3. Killingarna sprang runt och lekte och skuttade.
4. Det fanns ett rum med typ 10 kaniner och några marsvin, vart tog Elias, Erik och William vägen? Jo, de hittade en lucka i en dörr... Efter ett tag förstod vi vad de var så intresserade av, det fanns en hund bakom luckan!Traktorer är ju sååå roliga!


Dagen avslutades med lunch i en gymnastiksal. Oj så roligt det var att springa runt,runt. Nu sover William gott efter en dag på landet.

Bus med farmor och farfar

Kategori: Allmänt

I helgen var Williams farmor och farfar på besök. William har blivit riktigt bra kompis med farfar och gick omkring och ropade "Faffa" om han inte visste var farfar var. Söt. Farfar tyckte ju förstås att detta var roligt och jag och Patrik fick lite "barnfri" tid. Som vanligt hade farmor och farfar med sig paket. William har börjat tycka att det är roligt med paket, han förstår att det är något roligt i dem och öppnar dem gärna. Jag och Patrik tackar ödmjukast för de fina sakerna.

William kontrollerar att farfar skruvar rätt och sedan provkör han sin nya skottkärra, en hit!


Mellis i farmors famn. Även om man inte skall busa och skratta med vindruvor i munnen är det svårt att låta bli ibland...

Cykeltur till Lilla Holmen
Bus i sjörövarskeppet
Vatten är ALLTID kul!

Lycka att få åka på farfars axlar

Ikväll var vi och träffade lilla Malte för första gången, endast ett dygn gammal. En underbart fin liten pojke! Är så glada för er skull.

  
Liten söt kille. William förstod inte riktigt uppståndelsen kring bebisen, gick fram och pekade på honom en gång, men sedan var ett bord roligare, och Wilma förstås. Den stolta storasystern är alltid rolig för William.
Söta små barn vad härliga ni är!

Stor kille

Kategori: Allmänt

Nu har jag varit ledig i två dagar och vi har varit ute så mycket vi bara kunnat. Det är sååå skönt att det går mot sommar nu.

En av Williams nya favoritsysselsättnigar ute är att hämta små stenar och kasta ner i brunnen så att det "plumsar". Måste snart skaffa mer grus... =) (Eller ja, han får väl dit max 10 per dag, så det tar ett tag att tömma uppfarten och fylla brunnen. Innan dess skall han väl ha tröttnat hoppas jag)

William är inne i en period då han blir fruktansvärt frustrerad då han inte lyckas med det han vill. Han blir jättearg! Försöker han säga något och vi inte förstår blir han tokig efter ett tag, försöker han bygga något och det rasar blir han galen, försöker han göra något och vi försöker hjälpa honom blir han rosenrasande om han inte får göra det själv. Det blir några utbrott nu och då... Men det är ju bra att han har viljan och intresset att lära sig.
Däremot är han samtidigt inne i en period då han verkar tycka att han är stor kille. Han vill helst sitta på en vanlig stol vid bordet och inte i sin egen, han försöker klä på sig ytterkläderna själv emellanåt och speglar sig sedan, han vill klara allt själv osv. Han förstår också så gott som allt vi säger. Detta har sina fördelar,en av dem är att han oftast (men långt ifrån alltid!) lyssnar vad vi säger åt honom. Som idag tillexempel släppte jag ut honom på gården medan jag plockade ihop mina saker i hallen och klädde på mig. Jag sa åt honom att han inte fick springa iväg utan vänta på mamma. Jag lämnade dörren öppen för att ha koll på honom hela tiden. Så vad gör han? För någon vecka sedan skulle han ha sprungit allt vad han orkade, nu tittade han på mig och så gjorde han detta:


Min lilla prins satte sig på nedersta trappsteget och tittade på bilarna som körde förbi och väntade tills jag var klar. Blev helt rörd... Du är för söt William!

I eftermidags fick vi besök av Elin och Gusten, roligt! Tänk vad man glömmer snabbt hur små de är när de inte ens är två månader gamla. Det var ljuvligt att mysa med liten bebis ett tag. Vi premiäråt våra rabarber iform av en paj, mums!

Efter att William vaknat bar det av till lilla holmen med bus.

Kolla två fåglar, de vill jag klappa...

...Nähä, varför flyger alla iväg?!?

William övade på att skriva sitt namn i sanden:

W...

Liten kille i egna tankar:


"Tack mormor för den fina tröjan, den passar perfekt tillsammans med min mössa!" (det var kanske inte det han tänkte, men tack i alla fall...=) )

Fortsätt njuta av det härliga vädret nu gott folk, själv skall jag jobba några dagar nu, men sedan väntar en helg full med aktiviteter då Williams farmor och farfar kommer på besök.

Händelserika dagar

Kategori: Allmänt

I torsdags var William på grabbträff hem till Melker. Även Arthur och Jack kom dit och lekte. Även om grabbarna sov i omgångar så hann de vara vakna tilsammans en stund i alla fall.
På eftermiddagen fortsatte buset, då var jag och William och hälsade på Malin, Jussi och Melvin.

1.Ni ser sandlådan till vänster i bild, men tydligen var det roligare att sitta på gräset och titta på myror...
2. Blommor skall upplevas med många sinnen; syn, känsel och lukt, men tydligen också smak. Måste kanske skaffa en florabok så man vet vilka blommor som är giftiga...

Efter middagen pyste jag och William iväg till Solberget och spanade in den Thuja-planterande familjen:

1.William och Wilma hjälpte mer än gärna till med vatten och jord, kanske inte på det sätt som det var tänkt alltid, men ändå...
2.Marika gjorde allt för att Malte skulle börja tänka på att komma ut, men han verkar inte ha bråttom. Kom ut snart, vi är så nyfikna på dig!

När vi kom hem från solberget hade Patrik precis kommit hem från sin andra 18 hålsrunda för i år, härligt!

På fredagen kom Hannes och förgyllde vår dag. William är som en skugga på honom, vilket inte alltid är så roligt för Hannes. William tycker verkligen att Hannes är häftig och stor och vill vara nära honom hela tiden.
Vi började dagen med att vara med på Öppna förskolans korvgrillning i parken. Det var många personer som slöt upp och parken var fylld av glada barn.
   
   
1.Rutschkana är roligt! 2. William satt i denna lilla koja i säkert en kvart och bara njöt av att gömma sig...
3. Lycklig koja-kille 4. Melker älskar fordon, de behöver inte gå framåt tydligen... 5&6.Korvbröd är gott!

Efter Williams tupplur åkte vi till Mariebad och simmade, både William och Hannes stormtrivdes.
   
1. Far & son spanar in fläktarna 2. Det är roligt att plaska 3-5. Hannes var ett riktigt blötdjur och dök från kanten om och om igen.
   
6. Lilla barnpoolen var rolig för då kunde man gå och sitta själv i vattnet. 7. Hannes tyckte dock att rutschkanan var roligast.

Det har varit mycket på gång denna ledighet, det är skönt att man får lite mer energi bara av det fina vädret. Härligt!

Härlig dag

Kategori: Allmänt

Måste börja med att berätta om min andra morsdag som vi firade i sönags. I sann William-anda hade jag presenter gömda lite överallt i huset. De dök upp vartefter jag rörde mig i huset, roligt!  William (och Patrik?!?) hade varit på Puneh och shoppat loss. Det fanns en förpackning te i diskmaskinen, kanelmandlar i kylskåpet, yogurt -och chokladnötter och frukt i tallriksskåpet, torkad frukt i badrumsskåpet och salta nötter och mandlar vid tv-bänken. Mycket mumsigt!!! Det var så mycket så fastän både jag och Patrik ätit alla dagar nu så är det massor kvar. Dessutom fick jag ett fint kort där William målat och klistrat klistermärken. Blev superglad!


Du är så mysig då du just vaknat och sömnen inte riktigt lämnat dina ögon än...

Älskar dig min lilla trollunge!Idag har vi utnyttjat det fina vädret så gott vi kunnat. Jag och Patrik satt ute i solen de tre (!) timmar som William sov på dagen idag. Underbart! Efter lite mellis begav vi oss till vitsippornas hemland Tullarsäng och förevigade William i detta vita hav:

  Efter detta bar det av till Lilla holmen med alla dess djur och lekplatser:


Tittut!

  
1.Patrik lekte gärna av sig lite han också... 2. Att få in ett vasstrå i ett litet hål kan vara pilligt
3. de belgiska kaninerna är verkligen stora!


Efter middagen var det dags att gå ut igen. Vi träffade Bodil och Leia, Ann-Elin och Anine och lekte lite i Eat-parken.


Anine, Leia och William.
(Tjejerna är ca 5 månader äldre än William)

Till Williams stora glädje är det många grävmaksiner på gång nu, han verkligen älskar dem.

Tack och hej för mig!

Äppel-päppel och gubben i lådan

Kategori: Allmänt

William gillar äppel. Förut har det gått bra att skära bitar och ge honom, men inte längre, nu skall det vara hela äpplet. Detsamma gäller all annan mat också, man får tex inte halvera hans macka, då sätter sirenen igång... Han är ingen liten bebis längre utan en liten pojke, det är bara för hans föräldrar att gilla läget.

   
Mumsfilibabba! (klicka för större bilder)


I fredags hade vi lite middag här för min gudson Melvin och hans föräldrar, det var riktigt kul. Melvin har länge hållit på med en min som blivit döpt till "grisminen", jag har dock inte lyckats fånga den på bild, för så fort jag tar fram vår kamera så blir han så fashinerad av den att han kommer av sig. Jag lyckades dock fånga en lightvariant av minen:

Det roliga är att han gör ljud till, man kan inte låta bli att skratta.


I lördags skruvade Patrik ihop vår grill som vi köpte för presentkortet vi fick när vi fyllde 30. Den blev jättefin (har tyvärr inen bild). William gillade dock lådan mest...
   (Klicka för större bilder)


Det är intressant att se hur William upptäcker världen. Man märker att han härmar otroligt mycket just nu. Jag tror inte att han alltid förstår varför han gör saker, han bara gör dem för att han sett oss göra så. Tex så tog han fjärrkontrollen häromdagen och höll upp den mot tvn och såg nöjd ut. (Fjärrkontrollen är annars förbjuden leksak för honom, men jag ville se vad han skulle göra med den) Efter att han riktat den mot tvn lade han tillbaka den på bordet och gjorde sedan om samma procedur. Kunde inte låta bli att le mot honom.


Efter regn kommer solsken, och då kan man hitta vatten lite här och där och det är roligt...
 
Att upptäcka sin egen skugga är också roligt.


William har haft tredagars feber första gången i sitt liv. Tre dagar med feber mellan 38,5 och 39,5 grader. Han har varit en liten koalaunge och suttit fast i mig i dagarna tre, men nu är febern borta och kvar av sjukdomen finns bara en rödflammig mage (vilket tydligen är vanligt vid tredagarsfeber). Idag är han vår vanliga glada kille, skönt.

Nu skall jag lägga mig i soffan med min sambo och mysa lite innan det är läggdags.
Tjipp!

Två nationaliteter

Kategori: Allmänt

William har ju dubbelt medborgarskap och igår när vi var till Sverige över dagen så fick han smaka på båda.
Först fick han göra något som så gott alla svenskar har gjort eller kommer att göra;

Äta 5-kronors korv på IKEA:


På vägen hem från Sverige fick han prova på en aktivitet som många finnar gjort eller kommer att göra;

Dansa på dansgolvet på en färja:


William gillar att åka på shoppingresa. Massor med nya saker att upptäcka och titta på. Speciellt gillar han att gå i affärer. På IKEA sprang han runt som en tok och klättrade upp på allt han kom åt och gömde sig bakom trådbackar och möbler. H&M var rena himmelriket, där sprang han och ställde sig i mitten på de runda klädställningarna. Jag vet inte hur många gånger vi hämtade honom för att kunna måtta kläderna på honom, men man han knappt sätta ner honom och ta fram plagget förrän han var borta igen. Tur att det inte var så mycket folk så man slapp vara orolig för att tappa bort honom.

Idag gratulerar vi Williams farbror Ralle som komit in på sin drömskola, nu får han fortsätta skapa och producera och låta inspirationen flöda, GRATTIS!

Nu är det deklarationspapper som gäller för oss här hemma, roligare kan man ju ha, men det måste ju göras.
Sååå hej så länge.

Kurragömma

Kategori: Allmänt

Som ajg skrivit tidigare har vår lilla knasboll börjat gömma sig bara han får möjlighet. Han ställer sig bakom saker hela tiden och ropar man på honom och undrar var han är så står han helt tyst tills man hittar honom. När han får syn på en och upptäcker att man vet var han är utbrister han i ett bubblande skratt och gömmer sig igen. Du är för härlig!

I morse då han borstade sina tänder sprang han plötsligt iväg från badrummet. Jag fick leta upp honom och hittade honom bakom fåtöljen:

(William ramlade och slog i sandlådskanten igår, det resulterade i ett litet sår under ögat, men han verkar inte ha ont)

Idag på dagen var vi till Mariebad och simmade tillsammans med Melvin och hans familj, roligt! Nu ikväll ringde Bodil och bjöd över oss på lek, men när jag skulle klä på William var det tydligen dags att gömma sig igen... Var tvungen att plocka fram kameran igen, det är ju så gulligt när han tror att han inte syns när han gömmer sig bakom gardinen... =) Han tror att om han inte ser oss så ser vi inte honom...

Hmmm, undrar var William är?!?


"Va, hittade du mig? Hur kunder du göra det?!?"

och han gömmer sig igen...och igen... Mycket diskret kille, det är knappt man vet var han är... =)

Det har dock hänt att han lyckats gömma sig bakom en gardin och stått tätt intill väggen och står helt tyst, det enda man ser efter att ha sökt igenom alla rum är ett par fötter som sticker ut... Sen hör man det bubblande skrattet när han märker att man hittat honom. Gullunge!

Valborg

Kategori: Allmänt

Vi hade en urmysig Valborg på Solberget tillsammans med familjen Nordberg-Karlsson. Det blev riktig sommarmat med grillat, sallad och baguetter. Självklart avslutade vi valborg med det traditionsenliga munkarna och mjöden. För Patrik är detta inte riktigt en tradition än, men det kan ju bli. =)

Vesslevägens veranda blev klar precis i tid och den utnyttjades friskt under kvällen, framförallt av Wilma och William. En hink vatten och lite leksaker så är kvällen räddad.
Såhär lekte de medan middagen förbereddes:Efter detta var de båda så blöta så det blev att hänga kläder på tork, men vad gör det när de är så lyckliga?!?

Lite mindre kläder hindrade dock inte leken från att fortsätta:Vattenlek med Majruskor, det var inte så mycket till ruska efter detta, men valborg var ju nästan över... =)
Klockan var 19.30 här och det var så varmt att inte mer kläder än dessa behövdes, helt vindstilla och sommarvärme, ljuvligt!
 Snälla Wilma lånade ut sina fappatofflor till William när han blött ner sig totalt. Vem kan hindra dem från att leka och skvätta runt när man ser hur glada de är? Altanens vattentålighet sattes på prov från första stund...

Jag älskar dessa biler på William, man ser vilken liten drömmare han är vår lilla prins när han står och tittar ut genom fönstret:


Mitt hjärta klappar lite extra...


Leken fortsatte inne då föräldrarna tvingade in dem då det började bli lite kallare.
William har fått dille på att gömma sig. Man hittar honom bakom gardinerna lite nu och då och han ställer sig gärna i något hörn eller vrå. Hos Wilma hade de en perfekt vrå att stå i, ett vedfack som ännu inte fyllts. Det passade bra för en liten William och det dröjde inte länge förrän leken var i full gång igen. Det är härligt med barn, de hittar lekar som pasar dem fastän det är lite åldersskillnad på dem. Gullungar!