Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Lite bilder

Kategori: Allmänt

Det ar inte latt att fa in bilder i detta land dar datorerna inte ar fran de narmsta aren och natet ar ratt overbelastat. Har kommer nagra i alla fall:

Har har vi precis landat i Krabi. Trots att flygplansmotorerna ar igang sover William djupt. Man blir trott av att resa...

Solnedgang pa Ao Nangs strand. William sprang omkring och hoppade i vattnet, kastade sand och samlade snackor. Roligt!

Sa har ser det ut mest hela tiden. William flirtar och plotsligt har han ett hav av fortjusta Thailandare runt sig. Pa gatan har utanfor kallar de honom for "Mr Happy"...


Harom kvallen kopte vi en boll till William som en forsaljare lyckades lura pa honom. Den spelar musik, blinkar och studsar av sig sjalv. William alskar den och han fick snabbt nagra Thaibarn med sig att spela fotboll med den.

Igar var vi och red elefant. William och jag fick sitta pa elefantens nacke. Det gillade William, atminstone till en borjan. Ridturen var lite lang for en snart 2-arig kille med spring i benen.

Efter ridturen fick William mata elefanten med banan och spela fotboll med den.

Sahar ligger William for tillfallet och sover nere vid poolen. Vi har busat i poolen hela formiddagen och efter lite bananapancake blev han trott och bad om att fa sova...

Vi aterkommer med mer bilder senare. Kanske vi lyckas fa in bilder fran kameran da, dessa ar allihop fran Patriks mobil.
I mogon aker vi till Koh Lanta och fortsatter var semester dar. Nu skall jag ga ner till poolen och passa pa att sola lite innan lillkillen vaknar igen.

At lite pepparkaksdeg for oss ocksa. Kram!

Varm Lillajul

Kategori: Allmänt

Idag hittade William ett julklappsinslaget paket i min vaska och da slog det oss att det ar ju faktiskt lillajul idag sa det vara bara att oppna.

Idag har vi varit pa Phra NAng stranden och badat, tittat pa grottorna och det basta; Matat apor! De stannade tyvarr inte sa lange, men William var glad for den lilla stund han fick se dem.
Medan jag gav en apa i ett trad en banan hoppade en annan upp pa mitt ben for att ta den andra bananen. Hoppas jag inte skramde WIlliam med mitt skrik, blev lite radd namligen da jag inte var beredd.
De har aven en fruktsamhetsgrotta dar med en massa fallosymboler. "maanga noppar!" sa William nar han sag dem... =)

Sedan vi kom till Thailand har William blivit sa talig att sova lite var stans. Hemma skulle det vara tyst och jamt pa samma stalle. Har har han sovit middag pa massor av stallen redan; i flyg, i bil, i sang, i vagn, pa handduk pa stranden. Langst sov han idag pa stranden, over tva timmar. Jag och Patrik passade pa att turas om att sola. Det har namligen inte blivit sa mycket av det an for oss. VI forsoker ha William i skuggan sa mycket som mojligt vilket innebar att aven vi ar dar mest hela tiden. Visst vi forsoker turas om, men det ar en markant skillnad fran forra gangen vi var har. Vi branner oss inte i alla fall...

William borjar bli riktigt hemvan har nu. Han springer in i affarer och busar med forsaljarna och ser han en stol langs trottoaren vill han sitta dar bredvid de andra thailandarna.

Nu har jag en gratande son vid mitt ben, dags att sova. Skriver mer en annan dag. I morgon blir det elefantridning.
Ses!

Framme!

Kategori: Allmänt

Nu ar vi tredje dagen i Thailand och William stortrivs. Alla ger honom massor av uppmarksamhet och han smorar och flirtar hej vilt. Han far saker gratis och sager "hey" och "bay-bay" sa det star harliga till... Nar vi skulle kopa vatten igar tittade han pa en banan och sa "Ban", mannen tog loss en fran klasen och gav honom. Kanske kan utnyttjas?!? Tror ni han kan tigga till sig nagot fint? ;)
De gillar att han ar sa ljus och kan inte lata bli att ta pa honom. Och William skrattar... Harligt. En annan man i en affar lade sig ner pa golvet och lekte med bilar med honom medan vi tittade pa saker, visst vi handlade ju, men anda. Resan gar ju pa Williams premisser sa det ar skont att han trivs.

Resan ner gick superbra! Vi har en sa duktig kille.  Inga problem med oronen heller. William somnade efter ca en timme pa planet och sov sedan i 11 timmar. Han markte inte ens att vi mellanlandade i tva timmar utan vi bar bara av honom, lade honom i en vagn och sedan bar vi honom ombord pa nasta plan. Sitsa 3 timmarna var han vaken och da lekte han med sin polisbil och sin motorcykel som han fick i paket av forutseende foraldrar. Tack for tipset Malin! Flygplansmaten var dock ingen favorit hos William. Han levde pa vindruvor, appel och pepparkakor under ett dygn, men vad gor det?! William var nojd.

Forsta natten sov vi i Bangkok och vi kunde aterigen konstatera av vi gillar strandliv mer an Bangkokliv. Wiilliam gillade dock att det var manga bilar och moppar. Roligast i Bankok var nog rullbanden pa flygplatsen, William akte och akte och akte tills vi till hans fortret maste ga ombord pa planet... =)

Vi bor pa ett jattefint hotell nu. For er som tidigare varit i Ao Nang kan jag beratta att det ligger mitt emot den 8-kantiga affaren en bit upp i backen. Vi har 7/11 runt hornet och ett pankaksstand precis utanfor. William gillar de Thailandsak pankakorna.
Han gillar aven att det ar Pippi Langstrump overallt... Nar han ser en buddah med en sadan dar "topp" pa huvudet ropar han "Pippi Pompum!" och ser lycklig ut... Tur att de inte forstar vad han menar...

William som alskar att bada har varit lite reserverad for poolen igar och en stund pa formiddagen. Men vi kopte en skoldpadda som han kan ha benen i och simma runt med och nu ar det mer spannande. De har dessutom tva elefanter som sprutar vatten i poolen och DET ar roligt!

Tidsomstallningen har gatt bra, vi ar alla lite trotta fortfarande. William sov over frukosten i morse, men vi tog doggybag med. For tillfallet ligger bada grabbar uppe pa rummet och sover.
Jag kan tyvarr inte lagga in bilder pa denna dator, men det kommer vid tillfalle. Vill ni se hur hotellet ser ut kan ni googla pa Ao Nang Orchid Resort.

Ni kanske vill veta vad det ar for vader forresten... SOl, sol, sol, likte flaktande vindar och ca 27 grader, helt perfekt med andra ord.

Ha det super dar hemma och forsok att dra nytta av morkret genom att tanda ljus och mysa. Stor varm svettig kram fran oss tre

BTW, har ni sett pa Bonde soker fru i ar? Jag kan beratta att jag for tillfallet kanner mig som Roger avseende min farg.. Maste battra pa illa kvickt, jag syns ju inte nar jag gar forbi en vagg... ;)

Skräckblandad förtjusning

Kategori: Allmänt

Nu slog den mig; resfebern. Har haft lite ont i magen i två dagar och nu föll allt på plats. Jag älskar verkligen Thailand och återvänder gång på gång, men efter Tsunamin den 26.12.2004 känner jag att jag har svårt att inte återvända, samtidigt som det känns lite jobbigt.

När jag gick här hemma och plockade och packade idag fick jag plötsligt en känsla av "tänk om vi inte kommer hem igen..." Ångest...
Det skulle vara höjden av otur och jag tror verkligen inte att det kommer att bli så, men blotta tanken gör att magen snurrar lite extra. Jag har bokat alla hotell på höga höjder, här eftersträvas inget strandnära boende längre.

Jag tänker inte berätta hela händelsen om Tsunamnin här, de flesta har hört den och vet vad som hände. För er andra så finns det MASSOR av info på nätet. Ni är välkomna och fråga om ni undrar något men orkar inte skriva detta nu. Jag är OTROLIGT tacksam för att jag och Marika klarade oss och värderar vår vänskap ännu högre efter den händelsen.

Nu skall jag försöka njuta av de tre veckorna vi har framför oss istället för att vara orolig. Jag vet att det kommer att bli bättre bara vi kommer ner, så var det förra gången.

Bilder från tsunamnin:

Här stod tidigare ett stort Spahotell, kvar finns bara en toalett...

En stor katastrof skall inte få förstöra minnen som dessa:
Det gör bara att man uppskattar stunder som dessa mer...


Phiphi några dagar innan Tsunamin

Jag och Patrik snorklar 2006


Motsvarande bild detta år innehåller en liten prins, vi återkommer med den...

Stor julkram på er!

"Dramaking" busar och packning pågår

Kategori: Allmänt

Vi har en liten dramaking här hemma för tillfället. Han eggar igång sig själv enormt och gråter som aldrig förr. Det som kan börja som riktig fakegråt kan sluta med en äkta fontän för att han liksom övertalar sig själv att gråta. Han kastar sig ner på golvet och lägger huvudet i armarna och snyftar och gråter. "Uääääääääääääääääääääää!"
Minsta lilla motgång som kommer det...
Denna egenhet tillsammans med en vilja av stål gör hans vardag lite jobbigare just nu. Har han bestämt sig för något och det inte blir så så följer ett utbrott.
Häromdagen hade han bestämt att han ville att farfar skulle komma och hälsa på. Det började redan på morgonen vid frukosten. Jag sa då att farfar kommer inte nu, han kommer en annan dag. William sa då "Farfar, bil, leka" och tittade ut där farfar brukar parkera. Hur jag än försökte förklara pekade han ut genom fönstret och ropade "farfar leka".

På kvällen när vi skulle äta middag var det samma sak. Men denna gång kom en av de utbrott jag beskrivit ovan. Det hela såg ut såhär:

Lite byte av napp och några tårar senare så upphörde det hela, men det pågick nog i 5 minuter...

Idag ville William "täda" (städa) och "iska" (diska). Jag öppnade skåpet åt honom där han tidigare stått och pillat med de rena diskborstarna och sedan plockat allt tillbaka. Idag gick det till på ett annat sätt... Jag lämnade köket ca 2 minuter och han hann med detta:

Hela rullen med kompostpåsar var utrullad och det var sååå roligt att springa i. Lycka!


Annars håller vi mest på att förbereda resan här hemma. Vi funderar och fixar och har nu även börjat packa. I morgon kväll skall allt vara klart för på måndag bär det av. Tre veckor i solen. Härligt!
Julpyntningen har vi påbörjat för att inte ha allt kvar då vi kommer hem. Det känns mer välkomnande att komma hem till ett pyntat hem.
Det känns så skönt att vara borta och det känns riktigt tryggt med alla våra husvakter och hustomtar som kommer att husera och ta hand om vårt hus medan vi är borta. Hoppas huset skall vara snällt mot er.

Ha en skön förvinter här nu. Och glad lilla jul, trevlig Lucia och så vidare.

Vid tillfälle kommer vi att uppdatera bloggen från Thailand så att ni vet vad som händer.

So long allihop nu bär det iväg på familjesemester i ljuvligt vackra Thaliand. Underbart!

Bilen satan!

Kategori: Allmänt

Nu måste jag berätta en sak som vi skrattat gott åt i några veckor nu. William tycker tydligen att det är svårt att säga "G". Så när han skall säga "Gatan" blir det "Satan". Det kommer lite nu och då och det låter såå roligt när det kommer ur hans mun. Han förstår ju inte alls varför vi skrattar för det är ju så oförargligt. Men det är ju just det som gör det så gulligt och roligt.
Plutt.


(Lite smygreklam för Ålandsbankens Nöffe-club för barn...)

Kul och Jul

Kategori: Allmänt

Det var ett tag sedan sist. Vad har hänt då förutom vardagliga saker?

*Det var dags för dagisfotografering på Williams dagis i onsdags. Det gick tydligen bra för William, skall bli såå kul att få se bilderna. Vi fick däremot veta att vi inte skulle förvänta oss för mycket av gruppbilden. Det var tydligen lite smått kaosartat nämligen då de skulle få 10 barn att sitta stilla i soffan och le samtidigt... Ett barn började gråta, vilket smittade till ett andra, vilket smittade till ett tredje... Så tydligen är många av barnen antingen gråtande eller rödgråtna på gruppbilden... Skall bli intressant att se. =)

*William och jag var och klippte oss i måndags så att vi inte har så långt värmande hår i värmen då det bär iväg till Thailand.

*Patrik och William har vaccinerat sig mot svininfluensan. Patrik har känt sig tung i kroppen efter det, men William verkar inte ha reagerat alls på vaccinet.

I lördags förmiddag var Gummor och Melker här och busade. Skottkärran var populär bland killarna:

William är något förväntansfull, Melker chillar lite innan åkturen. Gummor tog på sig uppgiften som motor till killarnas förtjusning.

I lördags kväll var Lasse och Lisa (eller som William sa Nasse och Lisa) här på middag och singstar. Trevligt och roligt. William verkade dock inte tycka att vi sjöng så bra, han satt och höll för öronen lite nu och då...


Det låter illa!                                                Men lite fake-skratt kan han alltid bjuda på...

I fredags kväll sydde jag upp våra julgardiner och av tyget jag klippte bort sydde jag små behållare. Den stora tänkte jag att man kunde ha potatiskastrullen i på julafton. I de små serverade jag pepparkakor idag på inredningspartyt som Marika höll i här hemma idag. Blev rätt nöjd faktiskt.

Kumlingevisit

Kategori: Allmänt

I lördags förmiddag åkte vi ut till Kumlinge för att ungås med Mormor och Kjäll och för att fixa till bilen.
William har busat på som bara den och har trivts som fisken i vattnet av all uppmärksamhet. Det var så mycket spännande som hände att han inte ens hade tid att sova. Igår sov han mellan 11 och 11.30 och sedan inget mer förrän efter kl 20 på kvällen.
Lite bilder från helgens händelser:

Leran gjorde att stövlarna sög fast och det ramlades både hit och dit. Jag kan vermt rekommendera Reima Tec! Men roligt var det

Efter ett tag hjälpte mormor till så att det blev mindre ramlande.


Mormor plockade ner äpplen och William kvalitetssmakade...

Äpplena fick klart godkänt! Supergoda!

Men för att vara riktigt säker var det ¨bäst att testa fler äppel. "Annan, ny" sa han och tog ett till... =)


Sen var det skottkärrefärd till verkstaden för att se vad pappa och Kjäll sysslade med.

Meka, meka,meka...                                                Kjäll hade en jättestor skiftnyckel


Mormor, William, Kjäll och åsnan Gunnar

Och en busig häst som ville ha Williams vantar. Vi såg två hästar och två åsnor, den tredje hästen gömde sig.

Tack för en rolig helg och ha en trevlig resa i Gambia nu Mormor och Kjäll.

William och Vilja

Kategori: Allmänt

Ikväll kom Vilja förbi och lekte med William. Eller de lekte väl mer bredvid varandra än med varandra. William har blivit mycket vaksam på vad andra barn gör med hans saker och det är en del "MIN!" och "Mimmiam!" då andra vill leka med hans saker. Vi är noga med att påtala att man måste samsas och dela. Det enda han inte behöver dela med sig av är sin älskade apa och napparna förstås.

Innan Vilja gick hem hade de en liten mysstund med russin och majsbågar.

Söta små troll

Såhär gör William om man frågar om han kan skratta, och så fejkskrattar han hur fånigt som helst. Knasboll...

Då Vilja skulle gå var det mys på högre nivå:

Kramande barn, jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser dem.


Puss och Hej då!
(Se stefan i bakgrunden... =) Det var först tredje gången gillt som jag lyckades fånga pussen på bild)

Scrapkurs

Kategori: Allmänt

I helgen har jag klippt, klistrat, skurit, funderat och framförallt inspirerats. Jag hann med att göra många fler layouter än jag trodde och det var skönt. Jag ligger ju ca 1,5 år efter så det var bra att få en massa inspiration, nu kanske jag kommer igång bättre. Visar några av Layouterna här: (ber om ursäkt för den dåliga kvaliteten)

Jag hade så många bilder från Williams dop så jag gjorde en liten bok i albumet där jag satte alla utom en bild. Ovanför kortet på huvudpersonen är den dikt jag skrev och läste för honom på dopet.

Bilder från Babysimmet

Det kliade något kopiöst i tandköttet innan tänderna kom...

William och Leia i vitsippshavet

Vår lilla toker. På silverbrickorna står det "kärlek", "toker" och "puss".

Denna layout är den jag är mest nöjd med. Bakom rumpbilden är det som en "släde" med bilder som man kan dra fram.

Hoppas detta kan inspirera fler till att komma igång.