Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Halloween

Kategori: Allmänt

Ikväll blev vi bjudna på fin-fin halloweenmiddag hemma hos Marika och Matias. Enligt inbjudan skulle man inte få någon middag om man inte hade klätt ut sig, så det var bara att göra något utöver det vanliga om än inte så stort. Midagen var dock utöver det vanliga på ett stort sätt:

Barnens mat; fingrar...

Bål med hand och spindel...

Patrik, Matias och lilla Malte

Det var inrett med spindelnät, spindlar och ballonger.

William, Melker och Wilma.
Av någon anledning har vi ingen bild på påskkärringen Mikaela.

Tusen tack för en god middag. Nu är det ryggläge i soffan som gäller, skönt!

Magisk vecka

Kategori: Allmänt

Det är magi på Åland denna vecka, vi har nämligen storbesök av Joe Labero. I tisdags var jag och Patrik och blev hänförda av hans show. Vissa trick kändes lite 80-tal men en del av de saker han gjorde gjorde att man tappade hakan rejält. Finalnumret tex. Han gick då ut i publiken och tog tre vigselringar från folk i publiken och lyckades få ihop dem till en kedja!! Personerna fick gå fram och kontrollera att det var deras ringar. Hur 17 gjorde han det?!? Man blir ju frustrerad av att inte förstå.

William äter fortsättningsvis ingen välling, han totalvägrar så nu experimenterar vi med vad han vill äta istället. Vissa kvällar vill han inte ha något alls men ikväll fick vi i alla fall i honom lite yoghurt.

William är såå busig nuförtiden, han springer och stojar och hoppar och gömmer sig och skrattar.

Bus, bus, bus     Och en liten paus för att se på tv...


Det finns många gömställen i vårt hem.

I helgen skall William och Patrik ha grabbhelg, själv skall jag gå en scrapkurs på Medis. Roligt!

Höstlek

Kategori: Allmänt

Igår när vi alla kommit hem från jobb och dagis var det höstlek för hela familjen på gården. William älskar att springa runt och busa i löven och bära runt på pinnar. Vi har återigen en liten hög på trappan som inte blir mindre trots att vi försöker plocka bort med jämna mellanrum...


Att vara underst i lövhögen och få löv dalande ner över sig är superkul och mysigt

Saja och Jalle!

Kategori: Allmänt

I torsdags kväll kom Williams faster Sara och farbror Ralle (Rasmus) på besök. Det har varit mycker "Jalle!" i helgen och nästan lika mycket "Saja". Det har varit en massa mys och så roligt att ha besök. 
Lite bilder från helgen:
 Morgonmys
Att plaska är alltid roligt! Att "bita" mössa med Sara är ett privilegium. William har börjat flirta en hel del på sista tiden, det får ju positiva följder för honom.


Jag och Patrik fick Singstar Abba av Sara och det gillade William... =)Ett upp-och-nervänt bollhav kan bli en koja. Och ett ställe att ha prutt-tävling på.

Det är även ett perfekt ställe att mysa på


Det har inte varit samma speed på William i helgen som det brukar vara, utan han har varit lite hängig och låg. När vi var och simmade i eftermiddags sa han att han hade ont i kinden och före middagen sa han det flera gånger. Han pekade både på kinden och inne i munnen så troligtvis är det de bakersta kindtänderna som är på gång nu. När han satt och åt middag geggade han mest runt med maten i ansiktet och var lite kinkig. Efter ett tag sa han "Ont, båsa" (Blåsa) följt av ett "påster" (Plåster) och pekade på kinden. Känns det bättre är det klart att han får ett plåster. Efter ett plåster på kinden kom det ett "bätte" (Bättre). Tandvärk är inte bara fysisk. Nu sover han gott efter lite panadol. Ingen välling dock, det har han vägrat att dricka tre kvällar i rad nu. Kanske ett samband med tänderna?

 
"Påster" med "bobong" på.

Huvudsaken

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit på en kontroll av Williams huvud igen. Vi vill kontrollera att det fortsättningsvis är som det ska med anledning av att hans skallben fortfarande har en liten uppbuktning mitt på huvudet. Vi fick nu en remiss till barnpolikliniken för en secon oppinion, känns skönt.
De vägde och mätte honom också för att se om han växer som han ska. Han är nu 88,5 cm lång och väger 12,4 kg. Han har med andra ord vuxit 5,5 cm på 3,5 månad.

Häromdagen var vi till lillaholmen och lekte med Melker. Det är inte lätt att fånga de två på samma bild kan jag säga. De står inte still särskilt länge...
 Bus, bus, bus...
Melker visar var näsan sitter. William stod bredvid, men illakvickt var han utanför bilden igen...

Gulliga busfrön!

"Du skall inte stoppa köttbullar i näsan Marcus!"

Kategori: Allmänt

På Williams barnskiva som brukar snurra då vi åker bil finns den sången, nu tror jag att han har hört den en gång för mycket... Idag vi middagen började han nämligen plocka ut köttfärsbollar från köttfärssåsen och försökte trycka in dem i näsan... Självklart får man inte det bästa på kort, så ni få rhålla tillgodo med detta:

 
Och det är ju så roligt att man bubblar av skratt...
Det är tur att man som vuxen inte ser likadan ut när man ätit färdigt... =)

I helgen har Patrik varit på Rock-fest till Nässjö. De verkar ha haft hur roligt som helst! Tyvärr kunde jag och William inte komma med, skulle bara blivit en massa resande, så vi har lekt med mormor istället. I fredags kom morbror Peter förbi med sushi. William ville göra som Peter och äta med pinnar, han fick dock hålla tillgodo med ris, soya och rättika (Mask- som William sa).

Jag är inget fan av sushi, men man måste ju testa igen ifall att man ändrat sig. Peter åt dock 23 bitar... Inte illa.

I lördags var vi till Täby för en snabb shopping och i söndags busade vi först med min mormor och morfar och på eftermiddagen var vi till Mariebad och simmade med Gummor, Guffar, Melker, Lina och Tim. Även Arthur och hans föräldrar dök upp i badmundering, en riktig grabbträff med andra ord. Skoj!

Nu har Patrik äntligen kommit hem och vi har återgått till rutinerna. William har saknat sin pappa. I lördags kväll kom han släpande på sin väska och när jag frågade vart han skulle sa han "Nässjö" med glad min. När jag frågade vad han skulle göra där tittade han på mig, suckade och så sa han "Pappa" med ledsna ögon. Lilla gulle vad hjärtat klappar extra då du är så söt.

Thaian!

Kategori: Allmänt

William hittade sina solglasögon nu ikväll och skulle absolut ha dem på sig. Jag sa åt honom att han inte behövde ha dem inne utan de kan han ha när vi åker till Thailand. Efter det sprang han omkring och skrek "Thaian"! typ 2 gånger i minuten.
Glasögonen fick man absolut inte ta av honom. Det är bra att ha solbrillor på då man tittar på tv, det kan ju vara stark strålning...

Till och med då vällingen skall drickas hade han brillorna på sig.
Jag fick i alla fall ta av dem innan läggdags. Alltid något.

Lyckliga minnen

Kategori: Allmänt

Patrik har laddat ner bilder från sin mobil och jag hittade en så härlig bild som vidar hur roligt man kan ha med sitt barn:


William är bara 8 månader här och tyckte att det var jätteroligt varje gång jag gömde mig och tittade upp ovanför kanten. Livet med barn gör mig lycklig!

I-lands problem...

Kategori: Allmänt

När William leker i sitt rum uppstår ett problem som bara föräldrar i I-länder har...

Före han börjar leka:


Efter ca 15 minuter:


Allt skall vara synligt... Det är ingen idé att städa förrän han skall gå och lägga sig, annars åker allt ut igen... "Tont" (Tomt) är ett populärt ord nuförtiden. Han häller ur saker ur lådor, drar ut saker från bokhyllan och så vidare, åtföljt av ett "tont". Sen sätter han sig ner mitt i smeten och leker. Eller springer så att bollarna yr.
Han är i alla fall duktig och hjälper till att städa när man ber honom. Trots det funderar vi på hur länge vi skall orka ha bollhavet kvar.... Det kanske ryker vilken dag som helst, men han tycker ju att det är såååå roligt. Vi får se hur länge tålamodet räcker.

Williams språk har utvecklats med raketfart på sista tiden, det är nu inte längre värt att säga vilka ord han kan för det skulle bli en lång,lång lista. Han pratar på som bara den och vissa saker han säger låter så sköna att man skrattar flera gånger om dagen. När man frågar honom vad han heter tillexempel ropar han "Willjam Lason!"
Gullunge vad livet med dig är härligt!

Helgen som gick

Kategori: Allmänt

Denna helg har vi haft fullt program i vår familj.

Fredag:
Efter jobb och dagis kom Mats R hit och hjälpte oss få upp en byggställning på södra sidan av huset. Tusen tack! Därefter kom även Ramona hit och vi käkade Tacos. Mumsigt och trevligt sällskap. Sov gott efter lite vin.Lördag:
På lördag förmiddag kom Hannah och Mats D och Mats hjälpte oss byta ut alla plankor på södra galveln. Tusen,tusen tack!!

Jag, William och Hannah gick ner på stan och shoppadse lite och tog passfoto på William. Det var inte det enklaste... Enligt kraven skall munnen vara stängd, vilket tydligen inte är lika viktigt för barn, men den får inte vara vidöppen. På 11 eller 12 försöket fick vi dock en bild med stängd mun, då hade vi spexat och övertalat oss svettiga allihop.  =) Problemet var att William skrattade högt och log hela tiden, dvs ingen stängd mun. Resultatet:

Så söt så man får dåndimpen! Vad är det med passfoton, alla barn är så otroligt gulliga på dem. Denna bild är han nog nöjd med även om 5 år, det skulle jag vara.

På eftermiddagen kom Marika, Wilma och Malte på besök. Bus, lek och fika. Härligt med helger och vänner!
   

På kvällen var jag på mingelparty till min kollega som fyllt 40 och Patrik och William hade grabbkväll. Vi hade alla en mysig och rolig kväll.

Söndag:
Patrik var återigen duktig och klättrade upp på byggställningen och målade spikhål och vindskivor. Jag och William såg till att inte ha något annat mål än att ha roligt (och hålla oss undan). Vi gick ut på vattenpölsjakt. Jag kan lova att det var populärt! Vanligtvis låter man barnen hoppa då man är på väg någonstans med just idag var det pölarna som var själva målet och jag undrar varför jag inte kommit mig för att göra så tidigare. Det blev 45 minuters hoppande i en massa olika pölar och William strålade som solen hela tiden. Underbart och härligt!
Vi förgyllde nog dagen för fler än oss själva också. Flera personer som gick förbi log och stannade och beundrade glädjen i det hela och mindes tillbaka till då det själva var små. Det är så roligt att sprida glädje genom glädje.
På eftermiddagen bar det av till Mariebad för mig, William och Hannah. Där var även Melvin med föräldrar. William är inte det minsta rädd för vatten. Han kastar sig i från kanten hej vilt och fnyser lite då han kommer upp ovanför vattenytan. Sitter han på en flytleksak hoppar han också i utan att tveka och skrattar. Simpuffarna som vi köpte för ett tag sen verkar ha gjort sitt, han känner väl att han kan själv lite.

Nu skall vi förbereda här hemma för en ny vecka. Ha det gott!

Historien upprepar sig...

Kategori: Allmänt

Tsunami, katastrof, död, hjälp, skador... Jag ryser varje gång jag ser en dagstidning och ser eller hör nyheter de senaste dagarna. Det låter alltför bekant. Det har inte ens gått 5 år sedan jag och Marika vaknade av ett kraftigt oljud och skrikande och gråtande människor. Denna gång kom det i alla fall en varning innan, men trots det har tusentals människor misst livet och skadats.
Jag tänker på alla barn som skadats och förlorat sina föräldrar och på alla föräldrar som förlorat sina barn. Usch, hemska tanke! Har myst och pussat lite extra på William dessa dagar.
Jag hoppas verkligen att personerna som befinner sig i katastrofområdet får den hjälp och stöd de behöver. Lokalbefolkningen har inte bara skadats och förlorat sina anhöriga, de är också av med sina hem och sina arbeten. De har inget tryggt ställe att gå tillbaka till och sörja-Den väsrta av mardrömmar. Man får distans till sina egna problem.
När jag och Marika var i Tsunamin 2004 lovade jag mig själv att aldrig klaga på det väder vi har här i Norden. Det må vara kallt och regnigt och slaskigt, men vi har inga allvarliga jordbävningar, inga tornados, inga flodvågor och inga vulkanutbrott. Visst, allt detta är inte väder, men det jag vill säga är att naturen är mer snäll med oss människor här hos oss.
Jag skänker en varm tanke till alla utsatta människor som nu kämpar emot vattenmassornas förödelse.

Nu över till något roligare:

Häromdagen var jag och William och lekte med Malin och Melvin i parken. Mysigt med höstsol och glada barn!


Det är roligt att laga sandkakor.
Fontänen är också rolig, fick de välja skulle de säkert bada i den, den är ju så lockande...

Melvin ler vant in i kameran. Det är lite annat med William, han vill bara se på bilden på skärmen, förstår inte riktigt att man måste ta kortet först... =) Man får fånga honom i farten.