Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Plocka "pommon"

Kategori: Allmänt

Får man syn på något gott och blir sugen får man ta saken i egna händer och se till att få det man vill ha.

Se vad nöjd man blir av att kunna själv.
Varje dag då vi kommer hem från dagis ska William plocka plommon innan vi går in.  Det är härligt med frukt och bär i den egna trädgården.
"En frukt om dagen-är bra för magen", var en slogan då jag var liten.
"Ett plommon om dagen- sätter fart på magen" stämmer oxå... =)

"Love is in the air"

Kategori: Allmänt

Det kunde man verkligen sjunga idag då man tittade upp mot trädkronorna och det blå himlen i det vackra höstvädret:


Jag och Bodil tog med oss William och Leia för att ta lite höstbilder, men vi kunde konstatera att det var för lite höst än. Vi får återkomma om någon vecka, men det blev lite fina utebilder i alla fall:


Bilden är tyvärr suddig, men visar så bra hur dessa två förvandlas till busfrön tillsammans.
Vi var tvugna att ta av dem jackorna där i solgläntan. Det var alldeles vindstilla och har man fullt med spring i benen så blir man varm.

Leia är några centimeter längre än William som synes...


Det är så roligt att springa! William sprang så han tappade byxorna några gånger...

Det fanns en stolpe som man bara måste "kruva" (skruva) på lite...

Tusen tack för idag goa "Eia"

Kung av bubblor

Kategori: Allmänt

William älskar vatten och därmed också att bada. Är det bubblor i vattnet är det en stor bonus!

För tillfället är det nästan roligare att duscha. William är ju stor nu och vill göra som pappa...

"Willjam duscha pappa" säger han.

Det är såå skönt att William har börjat prata så mycket att han gör sig förstådd nu. Sen att man har en liten pappegoja i huset får man leva med, man måste tänka sig för vad man säger bara. Han har redan härmat mitt "shit!" några gånger som jag brukar säga då jag råkar tappa saker och det går på tok. Måste skärpa mig...
Får inte tappa så mycket helt enkelt... ;)

Prutt

Kategori: Allmänt

Vår son har kiss- och bajshumor... Ha,ha,ha! (var kan han ha fått det ifrån?)
Jag kan inte låta bli att skratta åt honom, han är sååå rolig. Ikväll när jag skulle byta blöja och sätta på honom pyjamasen tittar han finurligt på mig när han ligger naken och säger "prutt". Jag tittade frågande på honom och sa "Prutt? menade du det?" Han tar då i för kung och fosterland och släpper iväg en rejäl prutt och asgarvar. Jag skrattade minst lika mycket, vilket resulterade i en hel pruttserenad av vår lilla knasboll (eller kanske man skall säga gasboll?). Ha,ha,ha, jag kan inte låta bli att tycka att det är roligt! William kiknade av skratt varje gång det kom en prutt.
1 år och 9 månader gammal, var skall detta sluta? ;)


Jag tänkte visa hur William förändrats på ett år:

2008


2009


Lite mer tänder, lite mer hår, men samma glada min!


Födelsedagar

Kategori: Allmänt

Juli och september är månader då vi firar ordentligt i vår familj. I juli fyller Peter (14/7), farfar (15/7), Kim (16/7), Ralle (21/7) och svärmor (27/7). Nu i september fyller svärfar (8/9), Patrik (13/9), Adam (bonusbror 15/9), mamma (16/9) och Hannah (18/9).

Självklart sjöng vi för Patrik i söndags och till Williams glädje hade vi båda bobong (ballong) och fagga (flagga).


Av mig och William fick han en biljett till Joe Labero och en massage i Thailand.

William farmor och farfar har varit här i helgen och William har njutit av all uppmärksamhet och bus. Vi tackar ödmjukast för alla fina presenter till både oss och William.

Roligt att mata kaninerna med farmor. Mysigt att kramas lite med farfar.

William har gått omkring hela helgen och ropar Faffa, faffa, faffa! William vill vara i närheten av sin farfar hela tiden. =)
Det där med att säga farmor var lite svårt fastän han kunnat det förut. Det blev mommo nu, men det släpper nog snart. Igår kom dessutom mormoroch Kjäll förbi, yes!
På dagis idag har han berättat att farmor och farfar varit här i helgen. När vi kom hem idag började han tjata om moffa. Tur att vi skall dit i helgen så han får hela sin mor- och farföräldersdos tillfredsställd.

Nya-gamla brallor

Kategori: Allmänt

Nu har jag varit i pysseltagen igen. Varje tisdag tränar Patrik och det innebär egentid för mig, då kan jag göra precis vad jag vill här hemma(förutsatt att William inte vaknar 100 gånger under kvällen...)
I tisdags tog jag tag i ett par byxor jag köpte till mig på rean på Kappahl för 5 € i fjol men inte använt en gång.
Varför slänga eller skänka när de kan få nytt liv inom husets väggar?

Resultatet:

Det blev ett par byxor och en mössa till William. Han ser ut som en liten tomte... =)


Och bakifrån...

William har varit hemma från dagis i två dagar, blev hur snorig som helst på bara någon timme, ingen feber som tur är. Nu håller vi tummar och tår för att det inte är svininfluensan. Han är piggare idag än igår i alla fall, vi får hoppas på det bästa.
I torsdags ställdes jag och Patrik för första gången inför problemet; "vem är hemma med sjukt barn?" Det är ett helt nytt fenomen för oss. Vi steg båda upp och fixade oss och sedan tittade vi på varandra som: "ska inte du vara hemma?" =) Det var bara att kompromissa. Jag hade ett viktigt möte mitt på dagen, så jag stannade hemma på morgonen och sedan kom Patrik och bytte av mig och så åkte jag på jobb några timmar för att sedan byta tillbaka eftersom Patrik var ansvarig för företagsgolf-tävlingen som anordnades på eftermiddagen. Allt går att lösa.

Nu väntar en helg full av bus med Williams farmor och farfar.Myspys

Kategori: Allmänt

Jag och William har hängt lite med Bodil och Leia i helgen. Vi har varit till lilla holmen och matat fåglar och gungat och myst och vi har varit till Mariebad och simmat. De är så goa med varandra och William går omkring och ropar "Eia". I alla fall mestadels, vid något tillfälle ville han tydligen vara själv och pekar bortåt och säger "Gå". Lite space liksom, men det är korta stunder, de är så söta med varandra.


Gunga är roligt

Havtorn innehåller massvis med vitaminer, bara att mumsa på!

På söndag kväll kom en annan av Williams favorittjejer hit; Hannah! De myste tillsammans och såg på film.

William har börjat mysa själv också, han plockar ut alla sina gosedjur och lägger sig på dem och skall ha täcke på. Sen ligger han där och myser och vill att vi skall komma och ligga bredvid och läsa saga. Så go och mysig!
Mina fina favoritkillar i en mysig sagostund

Är så glad att just du finns i vårt liv! Kärlek!

Har du sett Herr Kantarell?

Kategori: Allmänt

Så vet jag att man sjöng när man var liten, och det hade passat idag. I två timmar var vi ute och traskade i skogen för att hitta svamp i förmiddags. Vi hittade en massa svampar med inte en enda liten kantarell. Antingen var vi dåliga svampletare, gick på dåliga ställen eller så hade någon varit där före oss. Vi har ju hört från flera håll att det skall finnas massor av svamp i skogarna nu. Tur att man har snälla föräldrar som förser en med svamp så att man får njuta lite ev skogens guld i alla fall.

Det var supermysigt att gå där i skogen i alla fall. Vi hittade en massa saker fastän vi inte hittade svamp. Vad spelar det egentligen för roll vad man är ute efter om man ändå hittar något man blir glad av? Vår lilla skogstur blev till en skattjakt istället för en svampjakt.
Vi hittade bland annat: ca 7 golfbollar, blåbär, lingon, harsyra, en halv moped, en massa roliga pinnar, myror, kottar m.m. Det var hur spännande som helst för William och vi njöt av att ha en mysig familjestund.


William plockar och smakar på harsyra för första gången. Han var måttligt imponerad och förstod inte riktigt skillnaden på harsyra och gräs efter detta... =)


"Pinne,pinne!" ropade William till alla pinnar han såg...
Att äta bär direkt från busken är lyx, vad gör det om man blir lite smutsig och får blåbär lite här och där? Man måste leva!


Att få sitta på en stor sten och äta sina egenplockade "båbä" och "Ling-gon" är mysigt.
Men de är hala de små rackarna!


Smutsig och lycklig livsnjutare!
Tänk vad roligt det kan vara att upptäcka att man är smutsig!
Älskar dig vår lilla lortgris!

William 20 månader

Kategori: Allmänt

Jag tänkte att jag skulle ta och göra ett inlägg om hur William är som person för tillfället.

FLYTTKILLEN
Vi har en liten flyttkille hemma hos oss, han flyttar saker fram och tillbaka och placerar möbler lite var stans, utom där de skall stå. I förrgår när vi skulle äta middag sa jag åt William att nu skall vi gå och sätta oss och äta mat. Han sprang då till sin fåtölj i vardagsrummet och skulle sitta där. Jag förklarade att vi äter mat i köket, men fick bara ett "Nej!" till svar. Jag sa då att han får ingen mat i vardagsrummet, vi äter i köket. Jag hör då hur han börjar stånka och stöna och några sekunder senare dyker han upp i dörrhålet till köket med fåtöljen i högsta hugg... Kunde inte låta bli att skratta, lilla tokunge vad söt du är! Han gick så småningom med på att sitta på en vanlig köksstol tack och lov. Han sitter INTE i sin tripp-trapp-stol längre, totalvägrar, han är en stor kille nu! =)

HERR ORDNING
William har en far som är pedant, en del av detta har smittat av sig. Han har alltid varit duktig på att sätta tillbaka saker om man bett honom, men nu gör han det utan att man ber honom om det.
Tar han en sak från lådan i badrumslådan och vi skall gå ut så springer han tillbaka till badrummet och sätter dit saken innan man får sätta på honom skorna. Tar han en bok från vardagsrummet skall den inte vara i sovrummet och så vidare, han har stenkoll.
Denna benägenhet gäller dock inte alltid... Det kan se ut som ett slagfält emellanåt, men ber man honom städa vet han var sakerna skall vara och de hamnar precis rätt.

PRATKVARNEN
Sedan William började på dagis har hans språk utvecklats ännu mer. Han kan redan namnet på alla dagisfröknar och säger deras namn när han vill dem något (och han vet vem som heter vad).
Han är sällan tyst och pratar på så gott som hela tiden. Man skrattar mycket åt hans medhåll då jag och Patrik pratar och han vill vara med. Frågar Patrik om vi skulle behöva handla tillexempel så kommer det ett "Mmm" från William eller frågar jag Patrik om han kan göra något så kommer det ett "Aa-a" från William. Han vill liksom vara med. Och han är som en pappegoja, härmar det mesta man säger.
Jag har vetat att han förstår mycket, men inte rikigt trott att han har kunnat koppla ihop allt som han lärt sig. Vi har en bok som heter Max potta. I den boken är det en hund som blir ledsen för att den inte kan sitta på pottan. Häromdagen när William inte fick som han ville satte han sig på golvet och grät och sa "Mamma, Wilma detten" (=Mamma, William är ledsen) med tårarna rinnande nerför kinderna. Mitt hjärta smälte. Gullunge!
Det har börjat komma fyra ord i rad för att förklara saker och så fort han ser något som han vet vad det heter så bara måste han säga det. Kan bli lite märkliga situationer... När det var ett gäng HD-killar på stan bland annat (såg ut som typ Hells Angels eller liknande) ropade William "Poppe! Poppe!" (Moppe) Den ena skäggiga långhåriga mannen tittar på William med ihopskrynklade ögonbryn och svarade "Nejdu gosse, det här är ingen moppe!"
Skulle man skratta eller ta sitt barn och gå? Jag valde det första.
(Jag sa själv när jag var närmare tre "Mamma, jag tycker om att prata" så han har att brås på...)

DAGISKILLE
William älskar att gå till dagis. Redan andra veckan var tårarna förbi vid lämnandet. Nu när man säger att vi skall till dagis springer han till hallen och ska ha "kona" (=skorna) på sig. Sen hinner man knappt klä på sig själv så skall han ut till Kycken (=Cykeln). Väl på dagis frågan han direkt efter Kecke(=Melker) och Gungor (=Gummor)sedan börjar han prata om dagisfröknarna. Vi tvättar händerna när vi kommer dit och sedan får jag en puss, han hinner knappt säga hej då längre för han vill bara leka. Underbart!

MATVRAK
Ni som känner William vet att han så gott som alltid har varit en njutare. Han sitter gärna lääänge vid matbordet och plockar i sig mat och smakar och provar olika saker. Detta håller i sig. Han har blivit lite snabbare men han äter i lugn och ro och man skall inte ha bråttom iväg någonstans.
Kladdiga saker såsom "Blä" säger han och börjar hulka. Inte hela världen, finns ju annat.

KÖNSMEDVETEN
William har koll på pojkar, flickor, tanter, gubbar och snoppar och snippor. Det är här det kan bli lite obekväma med skrattfyllda situationer...
Vi har en granndam som jag och Patrik har kallat "tanten" sedan vi flyttade in. Hon är såå söt och go. Varje gång vi går förbi vinkar hon glatt och vill prata. William vinkar glatt tillbaka och ropar "Tanten" han med. Det gör ju inget, hon blir så glad, och hör säkert inte vad han säger.
Sura gubbar i affären blir dock inte riktigt lika glada då han säger "Bubbe" och pekar på dem.
För att inte tala om då man är i badhuset. Badar han med mig är det ju mest "Pippa" (Snippa) men sönerna som duschar med sina mammor har ju "Popp"(Snopp) och det måste ju kommenteras och pekas. Alla känner sig inte bekväma med detta även om jag inte spänner mig.
(Jag behöver mer för att få igen för vad jag gjorde när jag var liten. Jag gick fram till en man när jag var lite äldre än William och tryckte in mitt finger i hans mage och sa "tjockis!!" Mamma och pappa ville antagligen sjunka genom golvet...)

DUSCH och BAD
William har alltid varit lite reserverad för att få vatten på huvudet, tills för några veckor sedan. Han har alltid älskat att bada och plaska dock.
Nu vill han "duscha" lääänge och gärna stå med huvudet under stålen. När vi är i badhuset hoppar han från kanten, helst utan att vi är där och han skall inte ha armpuffar på... Han har blivit ett litet vattendjur helt enkelt. Verkar lovande inför vinterns Thailandsresa!
 
Ja, det var lite. Finns massor man kan berätta, men det får räcka för den här gången, ni skall ju orka läsa också...


Vår lilla solstråle!


 
Häromkvällen var vi till en lekpark och lekte med Leia. Det var roligt!
De gillar varandra de där två budfröna.

Ikväll kom "Mommo" förbi med nybakt bröd och flera liter kantareller. Tusen,tusen tack! Mums!!!
Nu skall vi njuta av att äta "famp" (svamp) i morgon. Mumsfilibabba!

Williams rum

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle ta och visa lite detaljer från Williams rum. Jag gillar ju att fixa och pyssla och även om det var ett tag sen har jag inte visat hur detaljerna i Williams rum ser ut. Såååå here we go:

 
På bilderna är han 3,4 och 5 månader gammal. Tanken från början var att sätta upp 12 ramar med en bild från varje månad under hans första år och sedan byta ut dem så att de skulle bli en bild från varje år, men det stannade vid en tanke. William blev äldre och låg inte längre still så jag hade tid för en massa pyssel och fix... =)


Ior sitter och kollar läget under väskhängaren.


Ior och hans vänner målade jag på väggen någon dag innan William föddes.
Under denna målning står hans hylla med 8 fack, i denna står de flesta av hans leksaker.

 
Williams rithörna och byrå full av sagor. Byrån hade jag när jag var liten. Lite färg och nya knoppar gjorde susen!
De fina stolarna är från när Patrik var liten, farbror Ralle har målat dem med "kacka" (Ko-ack-ka-kaa = groda)

Nu börjar jag bli sugen på att göra något nytt i hans rum, måla något annat på väggen kanske? Måste fundera på saken, skulle vilja få in lite stjärnor i hans rum... Man kan ju inte måla på kvällarna när han lagt sig så vi får se hur det blir med den saken.
Natti, natt gott folk