Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

"Lilla vän"

Kategori: Allmänt

Det kommer så sköna kommentarer ur munnen på vår lilla tvååring iband. Idag har det kommit två sådana som fått oss att skratta gott.

1. I morse när William var påklädd gick han ut på trappan före mig och skulle vänta tills jag var klar. Han tittar in genom dörren igen och ropar: "Mamma jag ser suddigt!"
När jag tittar ut är det rätt mycket dimma ute och mycket riktigt kan man nog säga att man ser suddigt då... =o)

2. Ikväll satt Patrik så att man såg undersidan på hans strumpor. Tydligen hade han ett hål i ena strumpan och detta uppmärksammade William och sa: "Du har hål i stjumpan lilla vän" och tittade på Patrik med huvudet på sned...
Ha,ha,ha! Vi skrattade så att vi fick ont i magen.
Han använde detta uttryck även igår då vi såg en katt som troligtvis hade ont i sitt ena bakben, men vi har inte hört honom säga det till en person förut. Och vi har ingen aning om varifrån han fått uttrycket. Jag tror inte att någon av oss någonsin använt det utrycket.

Livet med barn är underbart!

Självkänsla

Kategori: Allmänt

Det pratas en hel del om självkänsla kontra självförtroende nuförtiden. Jag har inte tänkt så mycket på det där förut, men har fått upp ögonen efter att ha varit på två olika föreläsningar (bla Mia Törnblom) och håller dessutom för tillfället på och läser Jesper Juuls bok (Ditt kompetenta barn).

För er som inte läst och lyssnat på detta så mycket är skillnaden mellan de två ungefär att självkänsla betyder att man vet vad man ÄR och självförtroende att man vet vad man KAN.
Jag har verkligen försökt tänka lite mer på detta i mitt föräldraskap, utan att det går till överdrift. Jag försöker berömma William för saker han är lika mycket som för saker han gör. Det kan handla om att säga att han gör mig glad för att han finns, att han ser glad ut då han spelar fotboll istället för säga att han är duktig som kan varje gång. Det var väldigt svårt till en början eftersom det (åtminstone för mig) var mycket lättare att berömma och kommentera prestationen till en början. Nu behöver jag inte tänka så mycket på det utan det kommer automatiskt.

Jag vill ju gärna att det skall vara en balans på självkänska och självförtroende och det får inte vara så att det blir ansträngt, men nu känns det inte svårt längre. Det får inte heller bli så att detta tar överhanden i vardagen, men emellanåt påminns jag om vad jag egentligen förmedlar till William.

Ikväll fick jag på något sätt i alla fall bekräftelse på att William tycker om sig själv som han är. Vid läggdags sa han nämligen "mamma älkaj dig och pappa också". När jag sa att jag älskade honom svarade han "jag älkaj mig själv också".... =)
Gullunge, hoppas denna kärlek till dig själv håller i sig på denna nivå. Får inte bli för låg och inte stiga en åt huvudet, men att älska sig själv är ju underbart!!

Besök hos barnmorskan

Kategori: Allmänt

Idag var det återigen besök hos barnmorskan. Status på graviditeten är nu följande:

Vecka: 22+6 (Återstående dagar: 120)

Blodtryck: 90/50 (det har alltså sjunkit ännu mer... Känner mig lite smått snurrig emellanåt, men det är bara att sätta/lägga sig ner en stund så går det över)

HB: 120 (hjärntabletter hjälper! =) )

SF-mått: 25cm (ligger fortfarande  några snäpp över gråzonen. BM sa att storleken passar in på en tvillinggraviditet med små foster... =) )

Hjärtljud: 150

Jag mår bra förutom snurrigheten emellanåt.
Däremot börjar jag känna mig otymplig i vissa situationer. Jag har insett att det måste vara lättare att laga mat om man är lite längre när man är gravid, min mage hamnar jämns med bänken och jag kommer så långt bort från det jag skall göra så det blir jobbigt för ryggen. Hade kanske varit lättare om den kommit ovanför? Diska är en vetenskap för att nå fram till vattenstrålen. Man får liksom stå med sidan till.
Att böja sig ner känns mer och mer jobbigt. Man vill liksom passa på att göra allt man kan tänkas behöva göra där nere när man väl är nere så att säga... =o) Detta kände jag aldrig då jag väntade William. Det är inte jättejobbigt nu heller, men dock mer besvärligt än sist.
Att klä på William kan ibland vara lite besvärligt då man har en mage som tar upp halva famnen, men når liksom inte att sätta på honom skorna om han sitter i min famn. Man får sätta honom mitt emot eller ha honom att stå. Man blir uppfinningsrik om inte annat! =)

Krabat är fortsättningsvis väldigt livlig och det bökas runt så gott som varje timme. Än finns det plats kvar för lite lek, men snart är börjar det nog bli trångt. I vecka 24 ser foster ut ungefär såhär:


Om ca 4 månader får vi träffa vårt andra barn, spännande!
Jag har bara 10 arbetsveckor kvar med denna vecka, sedan är det sommar som gäller i vår familj.

Händelserik dag

Kategori: Allmänt

Idag har det varit många händelser, vissa större än andra.

Jag och William har varit själva hela dagen idag och myst, återkommer till orsaken lite senare.
Vi har varit ute hela förmiddagen och hela eftermiddagen. Underbart väder med sol! Dock kall vind, men det går ju att klä på sig.
På förmiddagen var vi ner till stan och William fick cykla som han älskar.
Efter lunch gick vi och lade oss och vi sov båda två i TRE TIMMAR!!! Sååå skönt, men jag förstår inte hur vi kunde sova så länge...
På eftermiddagen hade jag och William pick-nick på Lilla Holmen.Mysigt och varmt där det var lä.

William invigde sina converse som han fick av mormor och Kjäll i höstas.

På Lilla Holmen kommer man verkligen nära djuren. Men inte tillräckligt för att klappa, hur gärna man än vill... =)

Jag har även pysslat idag. I  morgon skall vi nämligen på 1-års kalas till Luca och efter lite övervägande vad vi skall ge till honom bestämde jag mig för att tillverka ett eget förkläde till honom. William älskar att vara med att baka och laga mat och ett förkläde är att föredra då man är i den åldern och hjälper till i köket...
Resultatet:
 
Kantbandet är brunt fastän det ser svart ut på bilden. Jag blev faktiskt riktigt nöjd! Jag har redan påbörjat ett likadant i större modell till William eftersom han ville ha Lucas förkläde, nu får han ett eget istället.

Och så orsaken till att Patrik inte kunnat vara med oss och mysa idag:

Denna Citroen C5 från 2005 är nu vår. riktigt fin och skön att köra. Vi var ut på premiärtur hela familjen ikväll. William ville bara åka mera, han ville inte hem då vi återvände hemåt. Skönt med en nyare bil måste jag säga.

Den största händelsen för Patrik idag är nog ändå att HV71 vann SM-guld. Patrik och William studsade båda omkring och ropade "heja HV blå" här... =)

"Särnor"

Kategori: Allmänt

Vad är det för väder nuförtiden?!? Igår snöade det stora vita flingor som till och med låg kvar i morse då vi cyklade till dagis. På eftermiddagen var de visserligen borta, men nu vill vi ha lite värme! Det var ju underbart väder förra veckan. Jag antar att det hör våren till att ha lite bakslag, men det räcker nu. Tänk att de förutspått att temeraturen skall sänkas överlag med anledning av vulkanutbrottet på Island. Burr säger jag...

Idag har William och Patrik varit och klippt sig till Marika. William älskar att bli klippt. Han har tjatat hela veckan... Idag var det premiär på salong med skynke och allt för vår lilla kille. Han var riktigt nöjd över att få ett skynke med möss på. Höjdpunkten kom dock efter klippningen då han fick tre stjärnor sprayade i håret. Han lyste som en sol av lycka. =)

Det är inte lätt att få en skarp bild på en kille med myror i brallan.

Jag coh William åkte hem från salongen innan Patrik var klar. När Patrik kom hem sprang William ut på trappan och ropade "vicken snigg-en" (=vilken snygging) till Patrik. Ha,ha! Ibland undrar man om man faktiskt sagt allt som kommer ut hans mun, men någonstans måste han ju få alla uttryck. Det låter så roligt och tokigt bara då en tvååring säger dem.

Sundsvall + UL

Kategori: Allmänt

Nu är man hemma igen efter en underbar helg i Sundsvall med tjejerna. Det var en toppenhelg som gick i shoppandets tecken kan man säga... Det var shopping, mat och godis som stod på schemat för det mesta. Framförallt shopping. Vi bodde på ett toppenhotell där det ingick frukost och dessutom eftermiddagsfika och supergod middagsbuffé varje kväll.
Även om vi alla hade som mål att ta låååånga sovmornar så vaknade vi runt 7 svensk tid och kunde inte somna om. Vi var dock utvilade ändå, för med två gravida i gänget blev det inte så sena kvällar och ingen utgång.

På lördagen gick vi på Bio och såg "Farsan" när det tillfälligt regnade. Mitt i filmen började det ropas "kod 1000 gäller" upprepade gånger i högtalarna och filmen stängdes av. Därefter kom det information om att hela lokalen skulle evakueras och att alla skulle gå utanför på gatan och invänta ytterligare information. Tydligen ställde åskan till ett brandalarm i hotellet som låg vägg i vägg med bion. Lite action. =) Det var bara att återgå till filmen efter typ en kvart.

Tre frusna tjejer ute i regnet medan vi väntade på "ytterligare information".

Det har varit underbart roligt och jag har skrattat så jag haft ont i magen otaliga gånger. Tusen tack tjejer för en härlig helg!

KRABAT:
Idag var vi på ett extra ultraljud eftersom den lill* inte ville ligga tillräckligt stilla förra gången. Allt såg ut som det skulle med hjärtat och vi fick se en livlig liten Krabat göra akrobatiska konster. Denna gång kallade läkaren Korvela bebisen för både gymnast, neanderthalare och apa. Ha,ha,ha! Vi skrattade gott. En del kanske hade tyckt att det var opassande, men både jag och Patrik tycker att han är rolig och på något sätt är det hans sätt att skämta.
Han uppskattade vikten till 483 g. (Hur han nu kan göra det baserat på lite mått). Bebisens fot var 3,8 cm lång. Små gulliga tår svischade förbi på tv-rutan några gånger.
I morgon går jag in i vecka 23. Det går undan.

Nu skall jag gå och lägga mig så att jag orkar jobba hela veckan.

Våriga kvällar

Kategori: Allmänt

Vad det är underbart nu med all sol på kvällarna! Ikväll har Patrik fixat lite i carporten medan jag och William lämnade tomten för att låta honom jobba ifred. Vi tog Williams cykel och cyklade ner till eatparken och sedan vidare till Lilla holmen för att se på alla djur. Så mysigt med en cyklande glad tvååring som skrattar åt hönorna när de kluckar, lockar på kaninerna och plaskar i vattenpölar på vägen. Det går riktigt bra för William att cykla nu om marken är jämn och det inte går uppför. Vi har dock tagit loss snöret från pulkan och fäst i trehjulingen så att vi kan dra då det blir för tungt för honom.
På väg hem hittade vi Leia och Bodil i eatparken och de små trollen fick busa loss lite. De är så söta med varandra. Kramar varandra då de skiljs åt och springer tillsammans till de olika lekmöjligheterna i parken.

Igår var vi och hälsade på Patriks kollega och hans familj som fått tillökning. En liten, liten kille. 44 cm lång och 2700g. William var lite tillbakadragen och visste inte riktigt vad han kunde/fick göra med den lille. Han ville dock klappa honom på handen då vi gick, även om han tidigare inte vågat röra honom. Det är bra att det är fler som hinner få barn före oss så William hinner vänja sig lite med små knyten.
När vi cyklade till sjukhuset berättade Patrik att William också var född på det sjukhuset och att Krabat kommer fördas där. Då sa William "Sen boobisen kommer ut ur mammas mage. Då boobisen jätte hungrig!" Han har så sköna kommentarer emellanåt. Man behöver dock inte fundera på vad han tänker på för det babblas hej vilt kan jag säga. =)

När vi kom till parken idag sa han "inte mycket folk nu mamma". Nej, det var helt sant... Lillgammal?!? Kanske, men roligt är det!

I helgen skall mina favoritkillar få ha grabbhelg. Själv skall jag har tjejhelg med brudarna i Sundsvall. Fyra tjejer i tre dygn med skratt, god mat, hotell, mys och tjejsnack. Vi får njuta allihop! Återkommer om det efter helgen.

På måndag skall vi på ultraljud igen. Det är ett extra ultraljud eftersom Krabat inte behagade ligga stilla förra gången... Hoppas på att det går bättre denna gång. Livlig är den lill* dock kan jag säga, det sparkas och busas runt för fullt på dagarna. Mysigt.
Jag är nu i vecka 22 och då händer detta:

Nu har barnet blivit ungefär 19cm  långt mellan huvud och stjärt (ca 26 cm totalt) och väger ca 500g. Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.


Fortsätt mysa i vårens solstrålar nu. Det är så underbart!

Njut varje dag!

Kategori: Allmänt

Jag följer en blogg som handlar om en tvåbarnsfamilj på Åland. Varje gång jag läser bloggen nuförtiden fylls mina ögon med tårar och jag känner hur oerhört tacksam jag är för det liv jag har. Familjen kämpar för tillfället med att orka med varje dag, deras sexåriga dotter har nämligen fått canser och lever på övertid som läkarna säger. DET ÄR SÅ ORÄTTVIST!!! Varför skall en 6-åring behöva stå ut med detta? För att inte tala om hela familjen.

Jag vill bara pussa och krama lite extra på William och njuta lite mer varje dag. Det gäller att inse vad som egentligen är viktigt här i livet. Vad gör det om en tvååring med mycket vilja inte riktigt spelar efter de regler man skulle önska alla gånger. Han lever, mår bra och orkar ha en egen vilja. Jag är så oerhört tacksam för min fina familj.

Se till att ta vara på livet varje dag!

Vill du läsa bloggen jag pratar om går du in här: Dolce bambini. Varför inte passa på att skänka ett bidrag till Lovas spargris? Barn och canser hör helt enkelt inte ihop!!Vinna bärsele?

Kategori: Allmänt

Jag deltar i BABYBJÖRN tävlingen hos En mammas dagbok, med förhoppning om att vinna! Med en rörlig tvååring som gärna vill vara ute antar jag att bärandet på den lill* blir mer påtaglig denna gång.


Delta du med hos en mammas dagbok, Lycka till!

Kalasande och Kumlingevisit

Kategori: Allmänt

Jag har blivit så dålig på att uppdatera denna blogg ofta, blir långa inlägg mer sällan istället, skall försöka skärpa mig...

Veckan som gick var späckad med program. I måndags hade vi fortsättningsvis besök från Göteborg och på tisdagen belv vi bjudna på middag hem till Marika och Matias. Där var även familjen Pettersson med sina två tjejer och Mikaela, Daniel och Melker. Mycket trevligt. God mat och rätt högljutt av busande barn.

I onsdags var Patrik ut med jobbet då han blev bjuden på middag av sitt förra team. Han har nämligen bytt arbete, dock samma sorts tjänst inom samma företag, men helt nya medarbetare.

I torsdags var vi på tvåårskalas till Melker och där busade 6 barn runt. Det gick dock förvånansvärt lugnt till.
William började kalaset med ett utbrott för att inte han fick öppna paket, men han gav sig efter ett tag. Han kan verkligen bli sur emellanåt vårt lilla troll. Man får räkna till 10 emellanåt... =) Däremot var han på toppenhumör resten av kalaset och när vi var på väg hem satt han bak på min cykel och ropade "bajskojv" allt vad han orkade hela vägen hem och asgarvade... Hmmm... Man kan inte låte bli att skratta åt honom, även om han skulle ha kunnat välja något annat ord. William älskar sin bok "bajsboken" och tydligen är han inte ensam om det på dagis... Det är tydligen en hel del bajsdiskussioner kring matbordet på dagis nuförtiden... =)

I fredags åkte vi ut till Kumlinge. Nu var det dags att sätta på sommardäcken och vi passade även på att tvätta bilen och mysa.

Lite bilder:

Sötaste lilla Malte. Gummors gullunge.


Kompisarna Melker och William mumsar på flingor och myser.


På Kumlinge kan man få hälsa på hästar och åsnor om man har tur. Två av varje dessutom. William var fascinerad.


William och Kjäll var ut och testade traktorn.


Barnarbete?!? Att spruta vatten är riktigt roligt! Även Patrik fick sig en rejäl dusch... =)
Blir man besprutad med en vattenslang på 1,5 meters avstånd blir man rätt blöt om man säger så...


Nu är våren definitivt här. William och mormor har kastat "puh-pinnar" idag och sett dem åka iväg i vårporlet. Underbart ljud med porlande vatten och kvittrande fåglar.
Nu väntar vardagen igen, men det känns så mycket lättare nu när det börjar bli torrt och ljust. Härligt!

Påskkul

Kategori: Allmänt

I helgen har vi haft Göteborgsbesök av Linnéa, Jenny och Magnus. Mysigt och roligt!

Helgen har bjudit på allt från strålande solsken, till regn och snö... Den snömängd som legat på marken har dock minskat under helgen tack och lov så våren känns närmare för varje dag som går.


I tosdags efter att jag hämtat William från dagis pyntade vi vårt träd här utanför. Med en allergisk pappa i huset kan man inte ta in ris, det gäller bara att komma på alternativ.
William har påskpysslat på dagis och sått gräs.


Det har cyklats så gott som varje dag i helgen. Men ibland blir man trött på det och vill dra cykeln istället...

Vi har varit i lekparken i flera omgångar till Williams förtjusning.
    

Matlagning är något som intresserar William för tillfället. Rulla köttbullar tillexempel:


Natten mellan fredag och lördag hade påskharen varit hemma hos oss och lämnat ett "litet" ägg till William:

Påskharen är sedan jag var liten och har fått hänga kvar. William gillar den skarpt.
I ägget fanns en pusselbok, nya tofflor till dagis, såpbubblor, russin, papaya och två klubbor. Han gav genast den ena klubban till Linnéa, gulle vad snäll du är. Efter att ha sugit på sin klubba i ca 5 min sa han "gillar inte sånt"... Vi tog bort dem och han verkar inte sakna dem nämnvärt.

Såpbubblorna har varit MYCKET populära. Det har blåsts mångder med bubblor. Vi har fått fylla på flaskan fyra gånger under helgen... =)Såhär glad blir man när det är vår och såpbubbledags!

Man måste hoppa i vattenpölar fastän man inte har galonisar, de skriker ju på en när man närmar sig, i alla fall om man är två år... =)

Tusen tack för i helgen goa vänner! Det har varit så roligt att ha er här!


KRABAT:
Idag är vi halvvägs. 140 dagar har gått och 140 dagar kvar till beräknat fölossningsdatum. Det går snabbt. JAg skall bara jobba 12 veckor till sedan har jag lite semester innan jag går på mammaledigt. Jag hinner inte med!!
Min mage är MYCKET större denna gång. Magbilden i vecka 20 denna gång motsvarar bildsen i vecka 24-26 då jag väntade William. Jag hoppas tillväxten lugnar ner sig lite mot slutet, annars kommer jag att spricka känns det som...