Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Tavlan

Kategori: Allmänt

Vi har fått så otroligt mycket fina presenter och det verkar inte ta slut, senast igår trillade det in ännu mer på posten. Tusen tack!! Det är mycket kläder och jag tycker att det är såå roligt att variera Biancas garderob med lite av det rosa som dyker upp....
Jag är ju av den åsikten att killar kan ha rosa och tjejer blått, men nog är det lite roligt med lite rosa till vår tjej, det kan jag inte sticka under stol med... =)
Nu används Williams blåa body med röda byxor, perfekt!
Jag tänkter inte utesluta blått till Bianca och rosa till William, utan tillför gärna istället det som i "samhällets ögon" ses som flickigt/pojkigt. Välj det ni vill barn. Därför klär jag gladeligen Bianca i rosa en dag och i blått en annan. detsamma gäller för William.
Jag tyckte att vi hade rätt könsneutrala kläder till William, men det är nog övervägande blått har jag insett.
William är nöjd med att "hans bebis" har hans gamla kläder. Lite kul. Vi tycker även att hon är mer lik sin bror då hon får på sig hans gamla kläder, kanske de rosa kläderna stör ens minne?

När jag är inne på könsdiskussionen så säger William numer att han inte är min prins utan han är också min prinsessa. Underbart, jag har två små prinsessor!
För William handlar det nog om att det skall vara lika. Jag tror inte att han vet vad en prins eller en prinsessa är. De skulle lika gärna kunna vara prinsar båda två, vilket är lika härligt det!

Då Ralle var här fick William en så otroligt fin "Storebror-present" av honom:

"Till en stolt storebror" stod det på kortet.
Nu måste vi hitta en bra vägg att hänga denna gåva på.

Och så en bild på en badbrud på hennes tvåveckorsdag i torsdags:


Hon har börjat mumsa till sig lite. Undrar om hon får lika bulliga lår som hennes bror hade som bebis.

Nu är Patrik och William ute i skogen och letar svamp och tittar på djur, spännande tycker William. Förväntar mig inte att de kommer hem med någon svamp men däremot med en massa berättelser om spindlar, myror, fåglar och liknande. Vi får väl se.

Storebror och Lillasyster

Kategori: Allmänt

Tänkte att jag skulle skriva lite kuligheter som kom ur Williams mun då jag fortfarande var kvar på BB. När han kom på besök några timmar efter att Bianca var född så var jag rätt uppkopplad så att säga. Jag hade både kateter och dropp. Han tittade på kateterpåsen och frågade vad det var. När jag förklarade att det var kiss följde följande konversation mellan oss:
W: Vems kiss är det?
Jag: Det är mammas.
W: (tyst en stund och tänker...) Mamma, varför har du kiss i väskan?!
Jag: Ha,ha,ha,ha! (alla som blivit snittade vet att det sista man vill göra dagarna efter ett snitt är att skratta, men det är svårt att låta bli ibland...)

När han upptäckte att jag hade binda för avslaget frågade han varför jag hade blöja och jag försökte förklara. Efter ett tag kom det:
"Mamma, bajsar du i blöjan också?"
(Aj, säger jag bara. Inte skratta, inte skratta!)

William är så stolt över sin lillasyster och vill gärna gosa och mysa med henne. När jag sitter och ammar henne kommer han gärna och sitter bredvid och håller henne i handen. Underbara syskonkärlek! <3


Bus i babygymet


"Mamma, hon sa att hon vill hålla min hand". Ögonkontakt.

Just nu har vår lilla tjej lite ont i magen och då är det skönt att sova i famnen och mysa lite med pappa:Bianca har helt andra vakentider mot vad William hade vid samma ålder. William var vaken ca 30 minuter för att sedan somna om och vara vaken i 30 minuter igen osv. Bianca däremot har ett vakenpass på ca 3 timmar på förmiddagen och sover sedan till kvällen då hon är vaken ca 2 timmar igen för att sedan sova(självklart vaknar hon till och äter flera gånger däremellan). Men det hinner ändra mååånga gånger ännu. Det är lite tidigt att säga "brukar" om en liten tjej som inte ens är två veckor gammal, men det har varit så i 4 dagar i alla fall.... =o)

Rådgivningen

Kategori: Allmänt

Idag var vi första gången till rådgivningen med Bianca. William tyckte att det var mycket roligt... i lekrummet... så han stannade där medan vi mätte och vägde.
Hon är idag 11 dagar gammal och är 51,5 cm lång och väger 3530g. Hon har mede andra ord gått upp 10% av sin vikt på de 6 dagar vi varit hemma. (Hon var på minusvikt då vi lämnade BB).
Även om vi har William och har upplevt det tidigare är jag sjukt imponerad av hur mycket barn växer det första året. William gick upp 200% i vikt och växte 55% på längden sitt första år. Tur att det avtar efter det... =)

I helgen hade vi barnens farmor och farfar och farbror på besök. William var glad för den extra uppmärksamheten och busade av sig rejält.
William tycker fortfarande att lillasyster är bra och rolig och är supersöt med henne. Ingen svartsjuka vad vi har märkt än så länge. De kvällar jag kan så nattar jag William för att han inte skall känna att jag bortprioriterar honom. Men de kvällar Bianca äter då det är läggdags accepterar han att jag inte kan och myser med pappa. Det blir ju rätt mycket "pappa-tid" nu då jag inte kan lyfta William, så då jag kan vill jag självklart mysa med vår lilla prins. Nu är ju magen mindre och jag kan äntligen ha honom i famnen ordentligt. Kramkalas!


Filmmys med farmor

Bus med Ralle. (Älskar din min här Ralle, verkligen action!)

Såhär ser Bianca ut en stor del av dygnets timmar. Sleeping Beauty!

Jag vill passa på att tacka alla som uppmärksammat Biancas födelse. Vi har fått så mycket fina presenter, kort, blommor, mess och annan uppvaktning. TUSEN TACK! Det är roligt att se hur härliga vänner och släkt vi har. Det är underbart att få dela vår glädje med er!

Bianca 1 vecka

Kategori: Allmänt

Idag är Bianca en vecka gammal. Det har gått såå fort samtidigt som det känns som om hon varit hos oss länge.
Dagarna rullar på och vi försöker att inte ha så mycket planer, utan ta dagarna som de blir. William är underbart söt med sin lillasyster och vill gärna hjälpa till. Han vill hålla henne flera gånger per dag och när det är dags för blöjbyte tar han sin pall och en egen tvättlapp och tvättar av henne. Vår duktiga lilla kille.
Han har dock mer energi än vad jag för tillfället klarar av att hjälpa honom få utlopp för. Eftersom jag är så fysiskt begränsad tar Patrik det mesta som har med William att göra samtidigt som han sköter om det som måste fixas i hemmet. William vill dock inte gärna hitta på något om inte alla fyra är med. Idag tackade ham till och med Nej till Mariebad eftersom jag och Bianca inte kunde komma med. Han är gärna hemma, men man märker så tydligt på honom att han behöver busa av sig. Vi gör så gott vi kan för att tillfredsställa hela familjens behov, men det är inte alltid lätt.

Det pussas och kramas på lillasyster så fort tillfälle ges.


Såhär ser Bianca ut idag, en vecka gammal.Både Patrik och William har ju låånga ögonfransar, det ser lovande ut även för denna lilla tös med tanke på hur långa de  redan är:


Nu skall vi bara vänta på att Bianca vaknar för att äta en sista gång innan vi går och lägger oss. Hon har hittills ätit 2-3 gånger per natt och tagit morgon runt 8. Hoppas det håller i sig.

Hemma

Kategori: Allmänt

Idag fick vi äntligen komma hem från BB. Även om man blivit väl omhändertagen så har jag längtat hem. Det är märkligt vilken förmåga personalen på BB har som lyckas få en att känna sig som en prinsessa fastän man aldrig varit mer ful, sunkig och fysiskt handikappad. Tack underbara ni om ni läser detta!

Jag orkar inte skriva någon lång förlossningsberättelse, men jag kan berätta lite kort att mitt kejsarsnitt inte var någon positiv upplevelse.
Jag vill inte gå in på detaljer här på bloggen men kan berätta så pass mycket att min kropp är ordentligt sargad. Tydligen har jag en hel del ärrbildning efter snittet med William och det ställde till det rejält för de som opererade. Jag blödde rejält och det var med anledning av det svårt att veta var de skulle skära snitten. Normat blöder man upp till 0,5 liter blod vid ett kejsarsnitt. Jag blödde 3,3 liter... Mitt HB var nere på 68 och blodtrycket sjönk rejält. Jag upplevde aldrig själv att det var någon fara och de som var närvarande under mitt snitt var oerhört professionella och gjorde så att jag inte var rädd. Patrik som satt vid mitt huvud märkte mer situationens allvar.
På grund av ärrvävnaden var de tvungna att göra snittet större och skära mer, vilket leder till att min läkningsprocess troligtvis kommer att ta längre tid.
Jag mår efter omständigheterna mycket bra, men är fysiskt matt. Men det var trots det värt varenda bloddroppe och smärta. Nu har vi vår lilla pärla Bianca hos oss.

Lite fler bilder från BB-tiden:

Storebror kör runt på lillasyster och torkar hennes mun om hon spyr. Gullungar!


En leende Bianca


Vår fina lilla tjej.


Såhär glad blev William när Leia kom på besök på BB. Sötisar!

Nu skall vi landa lite här hemma och försöka förstå att vi är fyra personer i vår lilla familj nu. Underbart och utmanande.

Lite BB-bilder

Kategori: Allmänt

Nu är det Patrik som skriver här för att förgylla er med några bilder från vår nyfödda dotter.
Linda och lillasyster kommer stanna på BB några dagar till men när de är hemkomna kommer Linda ge er lite mer info gällande förlossning och BB-vistelse. Lillasyster föddes i torsdags (12/8) kl. 9.05 och var 50 cm lång och vägde 3410 g efter ett planerat kejsarsnitt. Tills Linda kommer hem får ni hålla till godo med följande bilder:

Första gången i mammas famn istället för i magen

Första gången i mammas famn

Den första timmen utanför magen blev det mys med pappa

Första timmen utanför magen blev det mys (och pickande efter mat) med pappa medans mamma låg på uppvaket

Sover gott i solskenet

Sover gott i solskenet

Grymt stolt storebror

Grymt stolt storebror som vill hålla i lillasyster mest hela tiden

Ögonen öppna

Öppna ögon

Omsorgsfull storebror

Omtänksam storebror

Hardrocker

När Kjäll kom på besök visade hon att hon kommer följa i pappas fotspår och bli en rocker, kolla handen!!!!

Hardrocker

Williams gummor (gudmor) tycker också att hårdrocken är en bra väg att följa så en mössa med gitarrer var given, tack så mycket för den och den gitarrklädda bodyn! Backyard Babies kommer ljuda på stereon för att påminna henne om att hon har Nässjögener!

Snart, snart, snart....

Kategori: Allmänt

Om 2,5 timme skall jag senast skriva in mig på BB för ikväll. Det kommer att tas CTG-kurva och sedan är det väl meningen att jag skall försöka sova... Kommer nog att bli svårt.

Om 12,5 timmer kommer jag att rullas ner till operation och om 13,5 timme kommer vi att vara tvåbarnsföräldrar. Låter helt knasigt att man vet det, men så är det planerat i alla fall.
Jag måste erkänna att jag är rätt nervös. Även om kejsarsnitt är en rätt "vanlig" operation, så tycker jag att det är lite obehagligt. Tanken på att få magen uppskuren är inte en lugnande tanke, åtminstone inte för mig.

På något sätt har sättet att komma ut varit det som varit i fokus de sista veckorna att jag inte riktigt kunnat koncentrera mig på vad som faktiskt kommer ut. Jag skall försöka ägna kvällen åt att fokusera på att vi får träffa vår bebis i morgon. Ska bli sååå spännande att de om Krabat liknar William eller inte. Vad är det för liten individ som bott i min mage så länge? En person med egen, bestämd vilja vet vi i alla fall att det är... =)

Snart är det i alla fall dags. Ska bli sååå spännande och underbart!

Kiss?

Kategori: Allmänt

Det har varit mycket prat om kiss här hemma hos oss på sista tiden. William har blivit torr dagtid och har varit utan blöja i 1,5 vecka nu utan olycka. Han sover till och med utan blöja på dagarna nu. Sååå duktig kille. Det blir att man frågar honom lite titt som tätt för att påminna honom, men han säger till själv utan att man frågar också. Dessutom har jag sprungit på kontroller och lämnat urinprov, vilket har varit lite fashinerande för vår lilla son.

Idag skulle vi låna min pappas Pick-Up och Patrik sa då att han skulle åka och hämta morfars pickis som vi kallar den. William blev hemma med mig tills Patrik kom tillbaka. De skulle sedan iväg medan jag skulle och lämna en massa prover till sjukhuset. Medan Patrik var borta såg jag att han funderade på något och efter ett tag berättade han vad det var:

William: Mamma, vad skulle pappa hämta för kiss?
Jag: Pappa skulle inte hämta kiss, mamma ska till sjukhuset och lämna kiss.
William: Vad sa pappa förut?
Jag: Att han skulle hämta morfars bil.
William: Vad sa pappa att han skulle hämta?
Jag: Menar du morfars Pickis?
William: Ja, det menade jag. Är det morfars kiss?
Jag: Ha,ha. Nej älskling. Det är en bil som heter Pickis.
William: (Tyst och funderar en stund, sedan säger han:) Brukar morfar kissa i bilen?!?

Livet med barn är underbart!!

Kräftor och lejon

Kategori: Allmänt

Igår var Jill, Mats och Hannah här på middag. Det blev lite spontant, kom på att fråga om de ville komma samtidigt som vi började med maten.
Mats hjälpte oss transportera bort en stor del av trädet som vi fällde tidigare i veckan, så det var inte mer än rätt att de fick mat här. Det bjöds på skaldjurspaj och kräftor.


William gillade dessa röda djur.

Krabat:
Idag var det återigen dags för kontroll på MVC. Jag har i några dagar funderat på hur Krabat egentligen ligger eftersom jag känt hårda duffar neråt, men eftersom det är så trångt nu så är både slag och sparkar som duffar så jag har inte tänkt desto mer på det. Meeeeeeen... Det är en buse i min mage...
Det visade sig nämligen att Krabat återigen svängt sig och nu ligger i tvärläge... Tro aldrig att man kan ta något för givet då det gäller barn...
Så istället för en snabb koll blev det förberedelsesamtal för operation, ultraljud och samtal med anestesiläkaren. På torsdag kommer även detta barn att plockas ut genom nödutgången. Krabat kommer således födas i stjärntecknet Lejonet. 12 augusti 2010, ett datum vi alltid kommer att minnas.


På torsdag blir vår älskade prins äntligen storebror, han längtar såååå.

Spännande dagar. Nu har vi några dagar på oss att förbereda det sista inför nykomlingen.

P.s. Det vore ju lite smått snopet om Krabat vänt sig "rätt" på torsdag och kejsarsnittet blir avblåst, men det skulle vara lite typiskt för denna bebis... =) Vi kan bara vänta och se....

Beach

Kategori: Allmänt

Idag har vi haft superskönt väder. Jag och William hängde hemma på gården på förmiddagen och på Lilla holmen på eftermiddagen.
På stranden stötte vi på Leia och hennes familj.


Efter Lilla Holmen gick vi hem och mötte upp Patrik en snabbis innan vi alla begav oss till Mariebads strand. Patrik hade Beachvolley turnering med jobbet där så jag och William tog en pizza-picknick och hejade på. Tyvärr kanske vår närvaro distraherade mer än stödde... Patrik gick i alla fall inte vidare.Melker med familj dök även de upp på stranden.
Det har blivit en hel del badande idag för vår lilla kille, underbart!
Vid halv åtta gick vi hemåt och lämnade Patrik att fortsätta kvällen med sina kolleger.

Nu sover William och jag skall bara ta det lugnt. Min kropp visar mer och mer att det närmar sig en förlossning så småningom. Jag är trött i kroppen och sammandragningarna börjar kännas mer och mer.
Jag har förstått att man skall äta det man är sugen på, då det tydligen är kroppens sätt att säga vad man har för brist och vad den har behov av. Kan inte förstå att man kan ha sådan brist på choklad... =) Bäst jag äter lite ikväll också... Mums!

Trädfällning

Kategori: Allmänt

Igår fällde vi en stor ask som stått i häcken på vår tomt. Den har skuggat oss varje eftermiddag och kväll som solen skinit sedan vi flyttade in. Vi fick ett helt annat ljus både inne i huset och ute på gården. Idag kom skuggan först vid kl. 19 istället för kl. 16 som det varit tidigare. Härligt!
(För er som undrar så har vi fått tillåtelse av Mariehamns stad att fälla trädet, det är ju strikta regeler med hur många träd som skall finnas inom vissa områden)

Före:


Under tiden:


William stod i fönstret och tittade på mest hela tiden, spännande!

Och när det nästan är klart:

Det blev så pass mycket ljusare att kameran inte använde blixten på den sista bilden.

Mitt under allt spännande kom lilla Gizmo och hans matte (min arbetskollega) på besök:

Regn, gummistövlar, trädfällning, Hannah på besök och hund på samma gång! Vilken lycka för en tvååring!

Idag har vi provsmakat våra äpplen, de är inte riktigt mogna, men GODA!

(Fotograf: Hannah)

I morgon jobbar Patrik sista dagen innan han får semester. Skönt och roligt för oss alla tre att han kommer vara hemma lite mer. Vi hoppas på att hans två veckor semester kommer att förlängas med tre veckor pappaledighet, om Krabat önskar flytta från sitt nuvarande boende inom de två veckor Patrik har semester vill säga... Annars får Patrik gå tillbaka och jobba några dagar där emellan.
Kanske läge att skicka en uppsägning av boende till Krabat?!? Hur lång uppsägningstid är det för boende i mage? ;o)

MVC

Kategori: Allmänt

Idag var vi till MVC. Allt såg bra ut och Krabat ligger fortsättningsvis med huvudet nedåt.

Gravidstatus nu (37+0) är:
Blodtryck: 95/60
SF-mått: 36
Hjärtljud: 140
Uppskattad vikt på Krabat: 2,9 kg. (Själv har jag tydligen inte gått upp ett gram på två veckor av någon anledning, men barnmorskan sa att det var lugnt eftersom Krabat växer och måttet på livmodern ökar.)

Det är idag 3 veckor kvar till BF. Jag hoppas att det hela sätter igång före det. Nästa vecka börjar Patriks semester, det skall bli skönt att vara två hemma på dagarna. Jag känner mig inte trött och klumpig, men märker att det skulle vara skönt att få sitta ner lite under dagen.
Såhär såg jag ut i söndags:


När det var Rock Off här så fanns det en "barnhörna" med hoppslott och studsmattor. William fick till sin glädje prova på studsmattorna och även om han först sa att han inte vågade så var han efter några sekunder överlycklig och sa att han hoppade upp till molnen.


William är sällan tyst nuförtiden. Munnen går i ett. Han har till och med börjat använda "onödiga" ord nu så som egentligen och faktiskt m.m. Det låter lite skönt, härom dagen sa han "Vad är det här för sorts pannkaka egentligen?" Då vi åt ugnspannkaka. Och så säger han "Det är roligt faktiskt".
Ikväll när jag nattade honom och jag sjöng för honom sa han "Mamma, sluta nu, vad är det för dumheter?!?" och så skrattade han. Snacka om att vara en liten härmare...
Han har varit utan blöja helt i tre eller fyra dagar nu utan en enda olycka. Han säger till och går själv på pottan. Det har ju varit lite till och från med det där ett tag. Han har inte velat vara en stor pojke mellan varven, men nu verkar det vara på rätt väg. Han har dock blöja då han sover.

Kalas

Kategori: Allmänt

Igår var en dag som gick i kalasandets tecken.
På eftermiddagen var jag och William iväg till Leia som hade 3-års kalas. Det var 11 barn där, men förvånansvärt lugnt. Inget skrikande och springande och stökande, utan de lekte på i "lagom tempo". Visst låter det när barn leker, men det blev aldrig öronbedövande och oregerligt.
Det var en mysigt kalas och som vanligt hade Bodil bakat mumsiga bakverk som man åt så det stod härliga till av... Hon kan det där...

William ville dock hellre ha en macka än kakor... Han är inte så mycket för sötsaker vår son. Vilket absolut inte skadar.
Höjdpunkten för barnen var nog metet. Det skrattades friskt då en del barn fick en stövel eller en tejprulle istället för en påse... =)


"Nämen William vad fick du på kroken?"

Barnens reaktioner då det kom en stövel. =)

På kvällen var jag och Patrik på Jill och Mats kalas. De firade att de fyllt 40, att deras trädgård är klar, att det är sommar och sol m.m. Dessutom surprise-gifte de sig i torsdags, så det var mycket att skåla för!
Massor av god mat och dryck och roligt gäng. Tyvärr har jag inga bilder därifrån fastän jag hade kameran med. "Paparazzi-Linda" glömde bort att ta kort, kan ni tänka er... Det var i alla fall en superrolig tillställning och ni hade gjort så fint med alla dekorationer och ljus.
Vi vågade inte ens säga att det var till Jill och Mats vi skulle på kvällen, för då skulle William garanterat ha velat komma med till "Min Hannah". William fick lyxen att vara hemma med faster Sara och mysa och äta "pock-korn".

Nu är syskonen Larson och William iväg till Mariebad och simmar och jag ha några timmar bara för mig själv. Måste utnyttjas väl, händer inte så ofta. (Tyvärr lär det väl sluta med att jag viker tvätt, plockar i ordning på saker och går och handlar och gör en massa måsten...) Jag skall börja med att bara mysa med Krabat lite, inte ofta man har tid att bara sitta och prata med magen på samma sätt som man gjorde med William.