Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Kundvänlighet

Kategori: Allmänt

Igår var vi till en affär som finns på Åland som heter Baby och sjukvård (på Norragatan). De säljer så gott som allt som har med barn att
göra, allt från vagnar till kläder och tygblöjor. Vi har alltid blivit väldigt bra bemötta där och det känns alltid äkta.

För någon vecka sedan lossade plötsligt ett av hjulen på vår Emmaljungavagn så då gick jag och William dit eftersom vi köpt den där. Garantin har gått ut för mer än ett halvår sedan, men det spelade ingen roll. De fixade och smörjade och donade. De tog hjulet och skulle se vad de kunde göra. Efter några timmar ringde de och meddelade att de pratat med återförsäljaren som sagt att en del av hjulet måste bytas ut. Problemet som uppstått var troligtvis en följd av att vi oljat hjulet för sällan.
Igår var vi in för att höra om den nya delen kommit. Det hade den inte gjort, men hon skulle kolla upp det och återkomma inom någon timme. Någon timme senare ringde hon och meddelade att de fixat hjulet. Hennes partner hade kommit in från semestern och så hade de hittat en sådan del som behövdes för att laga hjulet och så hade de fixat det. Det var bara för oss att traska ner och hämta. De tog inget betalt alls för att fixa det hela utan var bara glada för att vi var nöjda och kunde köra vår vagn igen.

Det är sååå roligt att handla i deras affär, de är verkligen riktiga änglar där. De tänker verkligen på kundens bästa hela tiden. Tidigare när jag handlat där och funderat på storlek har de sagt "Ta den större, annars måste du ju snart köpa en ny för att han vuxit ur den, det är onödigt att köpa två".
Jag kan med andra ord rekommendera denna affär varmt! Det de inte har fixar de, och det de inte vet tar de reda på. Om ni inte redan handlat där så ge dem en chans, ni blir inte besvikna på servicen. Det kan jag lova!

Ultraljud

Kategori: Allmänt

Idag var vi på ultraljud. Eftersom bebisen låg på tvären sist vi var till MVC fick vi komma en vecka tidigare än det var planerat från början. Med anledning av det hade vi ställt in oss på kejsarsnitt. Men tji fick vi, för bebisen i magen är en liten spjuver och har nu lagt sig tillrätta med huvudet neråt.
Läkaren Korvela sa redan då jag kom in i rummet att "den ligger inte på tvären, den ligger med huvudet ner, det ser jag på magen". Och mycket riktigt, så var det. Snacka om att veta vad man pratar om, men så har han väl jobbar lite drygt 30 år också.
Allt såg fint ut och den uppskattade vikten var 2500 g. Uppskattad vikt vid BF är 3400 g.

William var med idag och han var nog lite besviken för att man inte såg så bra. Jag hade förvarnat honom att det bara skulle vara grått och svart och att man kanske skulle se en boll (huvudet) men han hängde med ändå och började prata om att bebisen simmade i vatten. Mest besviken verkade han vara att han inte fick ligga på sängen och få gelé på magen som mamma... =)

Lite snopet känns det att det inte blir snitt i alla fall. Även om jag från början inte ville det hade jag nu ställt in mig på det och kontrollmänniska som jag är behöver jag någon dag på mig att ställa om mig...
Vi vet ännu inte hur det blir heller eftersom de inte kan sätta igång mig då jag tidigare är snittad, så innan denna resa är klar kan det ha blivit snitt i alla fall. Det enda vi vet är att vi inte vet hur det blir, och så är det ju vanligtvis. Det är bara att släppa tanken på att man skall kunna ha koll.
Nu slipper jag åtminstone fundera på hur jag skall lösa veckorna efter snittet då jag inte får lyfta William. Å andra sidan måste vi börja kontrollera med släkt och vänner vem som kan vara barnvakt vilka dagar ifall det sätter igång... Lite kontroll måste jag ju få ha... =)
Idag är det exakt 4 veckor kvar till BF och vi går in i vecka 37.

Idag vill vi skicka en grattiskram till Williams farmor som fyller år. "Grattis födelsedagen" som William säger.Långhelg på Kumlinge

Kategori: Allmänt

Jag och William åkte ut till Kumlinge i torsdags och Patrik kom dit i fredags kväll. Det har varit lata, sköna dagar i skärgården. Sol, båtfärder, fiske, släktmiddag, potatisupptagning och smultronplockning. Riktigta sommaraktiviteter med andra ord.

Fem år skiljer det på morbror Hannes och William. De busade på bra hela helgen, även om Hannes ibland tyckte att William var lite för liten för att vara rolig.

"Det är roligt att åka din båt morfar!"

Sommar och sol

"Jag plockar smultron vid vägens kant och trär sen upp dem på strå..."


Det är tungt att dra upp potatis:

Ha,ha,ha!

Två ivriga plockare.

Nöjd.

"Hallå där inne, kom ut snart!"

Det är spännande att känna hur en levande fisk känns.


I morgon är det dags för ultraljud, spännande!

MVC och nödutgång

Kategori: Allmänt

Idag var vi till mvc på kontroll. Gravidstatus nu (vecka 35+1) är:

SF-mått: 34 cm
HB: 128
Blodtryck: 95/55
Hjärtljud: 155.
Viktuppgång hittills: 9 kg.
Uppskattad vikt på barnet: 2400 g.

Allt såg bra ut, men även detta barn ligger på tvären... Så om tre veckor blir det kejsarsnitt. Vår barnmorska trodde inte att bebisen skulle vända sig eftersom den legat på samma sätt så länge. Det blir således födelsedag antingen den 10 eller den 12 augusti, beroende på operationsmöjligheter. På Åland snittas man nämligen endast på tisdagar och torsdagar om det är planerat kejsarsnitt. =)

Hur konstigt det än kan låta i vissas öron så hade jag sett fram emot att få föda vaginalt denna gång. Nu vet jag att jag aldrig kommer att få göra det. Är man snittad två gånger får man nämligen inte föda vaginalt eftersom risken är för stor att operationsärret spricker. Vi är i dagsläget mycket nöjda med två barn och har inte för tillfället några planer på ett tredje, men jag vet i alla fall att en vaginal förlossning är något jag aldrig kommer att få uppleva. Jag känner mig dock inte lika besviken denna gång som förra. Det är bara att acceptera. Våra barn får helt enkelt inte plats att ligga med huvudet neråt i min mage. Kanske jag är för kort?!?
Tänk om tre veckor är vi fyra i vår familj! Det är ju snart. Jag får vara tacksam att jag inte behöver gå med ett element på magen i denna värme i 7 veckor till. Skall bli så spännande att få träffa och lära känna denna lilla Krabat. Längtar tills vi får träffa dig!

William var med på MVC även denna gång. Han var nöjd då han fick lyssna på Krabats hjärtljud. Han fick även lyssna på sina egna denna gång. Det var spännande, det gillade han. William hade hjärtljud på 95 slag i minuten. Han bara stod och log under tiden han fick lyssna på sina egna hjärtljud.

Vi vill passa på att gratulera farbror Ralle på hans födelsedag idag. GRATTIS!
Även Williams morbröder fyllde år förra veckan. Det är mycket att fira!

Semesterbilder

Kategori: Allmänt

Igår kom vi hem från vår semester i Sverige. Vi har varit i Nässjö, Göteborg, Varberg och i Ullared. En hel del bilåkande, men tack och lov inga spyor från William denna gång. Vi får hålla tummarna för att det är ett tecken på att hans åksjuka blivit bättre.

Farfar och William

Faster Sara och William. Det där med att få till Victory-tecknet är inte så lätt...

Patrik och William fiskade. Måste säga att jag är imponerad av William som hade tålamod att meta på detta sätt i typ 15 minuter. Och dessutom är jag imponerad av Patrik som orkade hålla 14 kilo på en arm så länge...

I Göteborg fanns det blåbär på bakgården till de små blåbärstrollens förtjusning.

Det flögs även drake, och såhär lycklig blev William när han fick vara med och lyckades få draken att flyga.

"Mamma, jag kunde!!"


När Linnea ramlade hjälpte William henne upp igen. Söta!

Efter Göteborg bar det av till Varberg där vi hälsade på Anders och Sofia. Fredrik, Sara och lilla Signe kom också dit. Roligt att ses, blir tyvärr för sällan!

Fotbollskillar. Svårt att spela bara med en liten William som gärna lade sig PÅ bollen och rullade...

Lilla Signe 2,5 månad gammal. Lilla skrutt!

På Gekås i Ullared införskaffades bland annat denna krokodil som William döpte till Krång (efter krokodilen i Pororo). 10 timmar var vi på Ullaredområdet och när vi var på väg därifrån sa William "Det är kul här!"
Du är otrolig, 2,5 år och gillar shopping...
Ett stort tack till farmor, farfar och farbror som kom dit uteslutande för att vara barnvakter. Tur att ni hittade lite att shoppa ni med.

Vår fina sommarkille!


Idag är det 5 veckor kvar till beräknat förlossningsdatum (35 dagar). Det närmar sig med stormsteg. Det är även första dagen jag är mammaledig. Vi går in i vecka 36 och jag börjar känna mig färdig för att ersätta magen med en liten bebis. I morgon skall vi på kontroll till MVC igen, skall bli intressant att se vad som hänt sedan sist.

Nu är det tack och god natt här. Fortsätt njuta av sommaren. Vi gör så gott vi kan trots att värme och gravidmage inte är den bästa kombinationen alla gånger. Men jag tänker inte klaga, det är underbart med sommar!

Vad är en dröm?

Kategori: Allmänt

I morse då William vaknade kom han upp i famnen och så frågade han:
- Mamma, jag skall inte till dagis idag?
- Nej, du har ju sommarlov nu. Du är ledig.
- Jag drömde det.
- Drömde du att du skulle till dagis?
- Ja jag tänkte det när jag sov...

En tvåårings logik, inte så knasigt uträknat måste jag säga.
Det är så härligt att få vara med om dessa tankar och funderingar dagligen. Det är dock svårt att återge allt fyndigt som kommer ur hans mun, det mesta måste upplevas för att få rätt känsla.

Skateboard

Kategori: Allmänt

Williams morbröder Peter och Kim åker longboard och William tycker att det är såå häftigt. När vi var på besök hos en kompis häromdagen fanns det en skateboard där. Dottern satt på den och liksom paddlade sig fram och när William sedan skulle åka så stod han på den. Hon sa då åt honom att man inte fick stå, utan att man måste sitta. William sa då "Nej, man skall stå, Kim står" och så blev det en diskussion mellan de två hur man egentligen åker. Det är ju självklart säkrare att sitta på den precis som hon sa, men William vägrade eftersom Kim står.

När vi var till Sparhallen och handlade någon dag senare fanns det små skateboardar där som William sååå gärna ville ha. Han fick en och nu har han åkt bräda några dagar. Han tycker det är så roligt. Lyckligtvis vill han hålla en i handen då han åker, för det är lite svårt med balansen.
Några bilder på vår lilla skatarkille:


Lycklig!

Idag är det 50 dagar kvar till BF. Det låter inte så länge, men känns rätt långt fram i tiden. Mina fötter gillar inte denna värme och att jag jobbar. De ser ut som några trollfötter, svullna som bollar. Men jag mår inte dåligt så lite krämpor får man nog leva med. Jag kan dock konstatera att det är helt klart jobbigare att vara höggravid på sommaren än på vintern.

Ikväll har jag, Marika, Mikaela och Ica varit till Niska och ätit. Härligt med lite tjejkväll och pizza. Mumsfilibabba!

Sommar och sol

Kategori: Allmänt

Vilket underbart väder det har varit på min semestervecka, ljuvligt. Vissa dagar har det varit så varmt att jag nästan storknat i värmen och varit tvungen att vara inne. William njuter för fulla muggar av att vara hemma och få busa.
Vi har haft besök av Patriks moster Rosita och hennes man Anders som varit och hojjat runt på ön lite. William var mycket fashinerad av deras motorcykel så fort de åkte hemifrån oss på dagarna. Men då de kom hem och han skulle få sitta på den och åka med den så ville han inte. Det var läskigt spännande på något sätt.

Han ville ju så gärna sitta på den, men när det var fem före så sa han "Jag ångrade sig".

Vi har busat en del med Hannah på dagarna också. Då är William nöjd och jag är sååå tacksam för att hon vill komma och leka lite.

Här läser Hannah och William saga i hans tält.

Igår kväll kom Ralle till oss och idag har vi njutit av solen och sommaren. På förmiddagen var vi ner till Cirkusområdet och tittade på djuren. Det gillade William.På kvällen hade vi familjen Nordberg-Karlsson över på middag och Ralle agerade lekfarbror till Williams och Wilmas förtjusning.

Såhär fnittrigt var det när Ralle gömde sig och de sedan skulle få leta efter honom...

Efter middagen blev det lite tv-tittande och då tog buset ut sin rätt på en del...

Gulligaste Wilma och vår prins sitter likadant och ser nöjt på tv. Lek-farbrorn samlar krafter för nya tag...

Nu ikväll när jag skulle borsta tänderna på William och han inte ville sa jag att man måste borta för att inte Karius och Baktus skulle flytta in. Efter att ha borstat nere ville William inte öppna munnen mer och jag sa då att Baktus också måste borstas bort. William svarade då "Mamma, han är borta." Borta? "Ja, jag åt upp honom så han är borta, vi behöver inte borsta uppe..."
Nu var det knepet kört tydligen, har ni tips på andra?!?

William har förresten varit utan blöja i två dagar nu utan en enda olycka. Härligt! Vi har haft lite paus på det området för han har inte velat ha kalsonger utan sagt "Jag vill inte vara en stor kille, jag vill ha blöja." Vi har inte gjort någon deal av det utan låtit honom ha blöja, men nu funkar det med kalsonger igen. Vi vet ju att han kan bara han vill, vi vill dock inte göra någon affär av det hela utan låta det ske på hans villkor. Vi räknar honom som torr dagtid nu, men låter det sakta sjunka in i hans medvetande innan vi kör stenhårt på det.