Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

MVC-kontroll

Kategori: Allmänt

Idag var vi på kontroll till MVC. William var med och var lite konfunderad över hur bebisen kunde låta som den gjorde. "Var är den?" frågade han då vi lyssnade på hjärtljuden. När vi skulle gå sa han "Nu kommer h*n ut?!?". Han vill verkligen inte vänta längre, det är nog dags snart tycker storebror.
Gravidstatus nu (31+6) är:

Blodtryck: 95/50
Hjärtljud: 140
SF-mått: 31,5
Viktuppgång hittills: 7,8 kg.

Min rygg värker rejält i svanken nu, det är som ett värk-bälte över ryggen. Det är framförallt då jag skall böja mig framåt som det gör ont, jag hoppas att det är övergående, annars kan det bli en jobbig sommar.
Det är fortfarande mycket livligt inne i magen, speciellt kvällstid. Igår började jag fundera om det var någon som höll på att möblera där inne. =)
Barnmorskan trodde att Krabat nu någ på tvären, men den har ännu tid på sig att vända sig. Hoppas, hoppas att den gör det så att det inte blir snitt denna gång också pga att den inte har huvudet neråt. Det blir som det blir, men jag skulle önska att slippa ett till kejsarsnitt då vi även har en liten tvååring hemma som inte kommer att förstå att jag inte kan lyfta honom på 6 veckor efter ett snitt. Om några veckor vet vi.

Nu skall jag gå och natta en liten trött kille.

Midsommar -uppdaterad

Kategori: Allmänt

Midsommarafton hade vi premiär för Williams pool på gården. Roligt tyckte William och kastade sig i och ur poolen om och om igen.

På eftermiddagen hade vi tänkt ta oss till barnens midsommarstång, men William dagiskompis Rose-Marie fyllde tre år och hade kalas så vi åkte dit istället. De gillar verkligen varandra de två. Det var mycket fnitter och bus.

På kvällen var vi till Solberget och firade tillsammans med Marika och Matias och Mikaela och Daniel med barn. Jag hade inte trott att Mikaela och Daniel skulle komma med tanke på att de har beräknat förlossningsdatum på måndag. Jag var säker på att vattnet skulle gå under middagen, men icke. Det närmaste sjukhus vårt gäng kom var när Marika skar sig i fingret, men det lyckades vi plåstra om själva hemma.

Begreppet "full fart" på midsommar har fått en ändrad betydelse med åren... Nu innebär det fyra barn, några bollar, tre pappor som försöker hänga med och två mammor som försöker fånga några speciella ögonblick... =)

Malte busar och kastar boll

William kastar fresbee och lyckas riktigt bra som synes.

Melker springer omkring och skrattar och sparkar boll
Wilma ville inte vara med på bild så henne har jag ingen närbild på, men man ser att hon plockar blommor på översta bilden.

På söndagen var vi ut till Lemland och hade lunchdae hos Milla och Peter. Vi var 5 familjer med barn på plats. Med en studsmatta på plats var de flesta barn nöjda. Såå roligt tyckte de.
Efter lunchen styrde vi kosan till min mormor och morfars stuga. Där var mamma och Kjäll samt mammas tre systrar med familjer. Sååå skönt med lite stughäng! God mat och underbart väder. Vi kom inte hem därifrån förrän vid halv nio på kvällen.
William åkte efter mycket om och men båt till stan. Det fanns så många alternativ att han inte kunde bestämma sig...
Innan han och Patrik åkte så fick vi rabarbersoppa med glass. William var dock misstänksam och tittade på mig och sa; "Ucsh mamma, hår i soppan..." "Rabarbertrådar" såg inte så lockande ut tydligen... =)

Kompisar: Gitte och Mickes hund Malte var höjdpunkten på dagen för William. Han var som en magnet på honom och Malte verkade inte missnöjd med uppmärksamheten.

Idag har vi bara njutit av det underbart soliga vädret och tagit det lugnt. Poolen har använts flitigt av vårt lilla busfrö och vi är såå glada för att vi har en gård där han kan leka fritt och spela fotboll och busa.


I morgon är det MVC-kontroll, roligt! Dessutom är det min första semesterdag och Williams första dag på sommarlovet. Välkommen sommar säger vi!

(Av någon anledning går det inte att sätta in fler bilder, får se om jag orkar uppdatera inlägget en annan dag)

En smak av barndom

Kategori: Allmänt

Tänk att vissa smaker och lukter kan få en att minnas sin barndom. Idag har jag haft en riktig nostalgitripp. Min farmor och farfar var nämligen till stan idag och vi fick både farmors hembakade bröd och farfars nyrökta sik. Det tillsammans med ättiksgurka och köttbullar och hemlagad saftglass till efterrätt är barndoms somrar hos farmor och farfar för mig. Sååå gott! William gillade dock inte rökt fisk, men det hinner han väl lära sig äta antar jag. Bor man på Åland erbjuds möjligheten många gånger.
Mormor och morfar förknippar jag med rökta flundror, mormors citronsaft och mormors rulltårta. Mumsfilibabba!
Undrar vad William kommer att föknippa med sina far- och morföräldrar.

Kärlek från en 2,5-åring

Kategori: Allmänt

I söndags blev William 2,5 år. Han har utvecklats massor det sista halvåret. Han pratar som bara den, det kommer till och med 7 ords meningar nu och han skämtar och är underfundig emellanåt. Han frågar mycket om man får "säga så" och "göra så" och testar om det man sagt stämmer.
Han kan reta gallfeber på en genom att göra saker han vet att man inte får göra och sedan skratta hånfullt och ropa "Roligt!". Han kan också få ens hjärta att smälta genom att göra och säga de mest gulliga saker man kan tänka sig.

Jag var ut och åt med tjejkompisarna ikväll, sååå skönt och mysigt och gott. När jag nattade William sedan sa han "Mamma, nu kom du hem. Jag saknade dig. Jag letade efter dig. Jag blev glad när du kom hem." UNDERBART! Tänk att han kan sätta ord på sina känslor. KÄRLEK!!!
Älskade unge vad jag är glad att du finns i vårt liv.

Angående graviditeten så är det exakt 9 veckor kvar till beräknat datum idag. På torsdag är det exakt två kalendermånader kvar. Går nu in i vecka 32 och jag har ett midjemått som heter duga... 105 cm runt "midjan"... Jag har börjat få rätt ont i nedre delen av ryggen nu och är rätt trött i kroppen för tillfället. Men jag mår bra och orkar med. Det är nog dock bra att jag inte har så många dagar kvar på jobbet eftersom ryggen inte riktigt pallar med att sitta på en stol 8 timmar om dagen. Gravidförvirring har jag drabbats av rejält...
I söndags skulle skulle vi till Mariebad och skulle cykla dit. Jag gick ut till förrådet för att ta fram cykeln bara för att bli påmind om att jag hade den kvar på jobbet. Gick då in för att hämta nyckelkortet så att jag skulle komma in på gården på jobbet. Glad i hågen traskade vi iväg alla tre mot jobbet. När vi kom dit upptäckte jag att jag inte hade med mig cykelnyckeln...Så Patrik fick cykla hem och hämta den... Igår hade jag däremot inte med mig nyckelkortet till jobbet, utan det låg i badväskan... Ho,ho... Tur att det finns arbetskollegor som kan öppna upp alla låsta zoner till en... Jag behöver ett nyckelkort för att gå på toa, så en hel dag på jobbet som gravid utan kort ledde till en del besök hos min kontorsgranne för lån av nyckelkort... =)


Bild på ett pojkfoster i vecka 32, det börjar bli trångt... (foto: Lennart Nilsson)
Han/hon är nu ca 44 cm lång och väger ca 2 kg. På måndag är det återigen dags för kontroll på mödrarådgivningen. Denna gång skall William få följa med och lyssna på bebisens hjärta. Skall bli intressant att se hur han reagerar.

Pettsson och Findus

Kategori: Allmänt

I fredags var jag och William på teater tillsammans med Bodil och Leia. Det var Williams första teater någonsin och han skötte sig exemplariskt. Satt stilla hela föreställningen och verkade stortrivas. Han förstod nog inte hela handlingen, men tyckte ändå att det var roligt. Det var en skildring av Pettsson och Findus saga som heter "Tuppens minut".
Efter halva föreställningen fick William syn på en flicka bakom oss som åt en klubba och i fem minuter satt han med ryggen mot scenen och tittade på henne istället... =) "Mamma, hon äter upp den..." sa han. Inte en gång sa han att han ville ha en själv dock.

Efter föreställningen fick man träffa alla skådespelare, men William höll sig nära mig. Han vågade inte dra Findus i svansen fastän Findus sa att han fick...

Igår när jag och Patrik lagade mat skramlade det och lät rejält i Williams rum. När vi hörde gapskratt innifrån rummet gick vi för att se vad som pågick och detta var vad vi fick se:

"Gubben i lådan"
Han hade tömt alla lådor med leksaker och själv placerat sig i två av dem... Hela han bubblade av skratt.
Det är roligt att leka!

Storstad/småstad + magjämförelse

Kategori: Allmänt

Det har sina fördelar och nackdelar att bo i en småstad som Mariehamn. Vi har inte så stort utbud på affärer och även om några få affärer faktiskt håller öppet lite längre är det rätt igenbommat efter kl. 17.30 på kvällarna. Vi har för tillfället ingen bio och det där med att vara anonym i mängden är lite svårt.
Jag trivs dock väldigt bra i vår stad. Vi har ca 5 minuters cykelfärd till havet på båda sidor, vi har mysiga små restauranger, man känner sig aldrig som en "nobody", vi har naturen inpå knuten och det är sällan det inte går att få tag på det man behöver.
Just närheten till naturen gillar jag. Tänk att vi kan välja att cykla till fyra olika stränder och den längst bort tar det hela 15 minuter till om man cyklar långsamt... Härligt! Gillar att våra barnväxer upp med skog, hav och naturområden "runt hörnet".

Igår var vi ner till "Niska", en pizzeria nere vid västra hamnen. God mat och en massa båtar att titta på. Mysigt!


De har så mysig uteservering på Niska. Stora lådor som bord och små lådor som pallar. Över uteserveringen hänger en seglarduk.

Tänkte att ni skulle få se skillnaden på min mage denna gång och då jag väntade William.

v.31 med William                                                     v.30 nu

Framförallt bilden framifrån tycker jag visar vilken skillnad det är på storlek...
För att visa kan jag redan nu ge er bilden från vecka 39 med William:
 
Ni kanske förstår varför jag undrar hur stor jag skall bli denna gång... Jag tycker nämligen att jag redan nu är nästan lika stor som jag var i vecka 39 med William... Eller ser jag fel? Magen är lite högre med William men storleksmässigt är det inte stor skillnad.
Eftersom jag är i vecka 31 nu är det bara 9 veckor kvar... =)

Papegoja

Kategori: Allmänt

William snappar verkligen upp allt som sägs nuförtiden. Favoriten att härma just nu verkar vara Pippi Långstrump, men även annat fastnar.
 
Det låter så roligt när han får till det på rätt ställe. När han vill något har han flera gånger sagt "snälla, rara mamma..." Precis som Kling och Klang säger till Pippi för att hon skall följa med till barnhemmet.

Det han kört med mest nu på sista tiden är "Vad sa du nu då?!" När han gjort något. Extra roligt blir det ju om han gör något gulligt innan, som att tex komma fram och ge en puss och därefter säga det. Det låter så skönt.

För någon vecka sedan berättade jag för Patrik att en kompis barn som är tre år sagt till sin mamma att han skulle köpa en ny mamma för att hon var så gammal... (Underbara barn vad även sådana ord kan få en att le). Tydligen hörde William detta för han har sagt några gånger att han inte vill köpa ny mamma, "Jag vill ha min egen". Kärlek!
Igår morse när vi låg i sängen på morgonen och myste så låg William mellan mig och Patrik. Patrik kröp då närmare oss så att vi alla tre kunde mysa. William säger då "Nej pappa, det är MIN mamma, du får köpa en ny egen mamma! Gå bort!" Inte roligt för Patrik att höra, men vi kunde ändå inte låta bli att skratta. Varifrån får han idéerna och får till det så bra i olika situationer?!?

Det är dock inte alltid han förstår vad han pratar om heller. Häromkvällen blev han ledsen och grät och när jag frågade varför han var ledsen sa han "Hannah har sommarlov, jag vill också ha sommarlov!" Jag är inte helt säker på att han överhuvudtaget vet vad sommarlov är för något. Går det att äta? Eller är det en leksak? Men om Hannah har det kan det ju inte vara något dåligt i alla fall... =)
Om två veckor får du också sommarlov älskade pratkvarn.

Vem är detta?

Kategori: AllmäntFrågar man det av William svarar han "Spermamän"...

Så oskyldigt, så roligt och så fantasktiskt!

 

Sommarlovet närmar sig

Kategori: Allmänt

Om 2,5 vecka har jag och William sommarlov. Idag har vi provsamakat lite på vad som komma skall. Patrik flög iväg till Stockholm i morse och kommer hem i morgon kväll, så det har varit mor-son som gällt idag.
Williams dagis hade kort med personal idag eftersom det är Ålands självstyrelsedag idag och alla landskapsanställda har ledigt. Jag tog därför ledigt från jobbet och var hemma med William eftersom han tydligen var det enda barnet på hans avdelning som inte hade någon landskapsanställd förälder. Ville inte att han skulle behöva vara där själv med halvt okända fröknar och barn.

Vi har tillbringat större delen av dagen på Lilla holmen idag. På förmidagen var vi dit själva och på eftermiddagen fick vi sällskap av Hannah, Melker och gummor. William kände på (det kalla) vattnet och sprang omkring i den varma sanden. Nu är det snart sommar på riktigt! Det är dock inte någon vidare skön temperatur i vattnet för att bada än... 

Förmiddagens plask och lek

Och eftermiddagens bus.

Jag har varit lite fundersam hur dessa dagar skulle gå då jag själv skall ha hand om William, med tanke på hans humör och testperiod, men det har gått superbra. Det verkar som om han testar oss mer då vi båda är med, för idag har han varit hur go och glad som helst.
Inte en gång har han försökt springa ifrån mig, vilket är lite problematiskt då jag inte ens kan gå fort utan att få sammandragningar länge... Vi har med andra ord haft en riktigt mysig dag med mycket skratt och bus.

William hade en så skön kommentar i morse. Han satt och åt och jag hade hällt upp mjölk till honom, då tittade han på mig och sa: "Jag vill ha vatten, hörrddu!"
Ha,ha,ha. Kunde inte låta bli att skratta.
Igår när jag fes skojade jag med honom och sa: "Men William, pruttade du?!?" Då flinade han upp sig och svarade:
"Nej, mamma, MIN rumpa är tyst..." Man kan verkligen skämta med honom och få svar på tal nuförtiden. Härliga barn!

Idag har förresten Williams sista kindtand brutit igenom, så nu bör detta med tänder pausa några år för hans del.

Avseende Krabat så har vi gått in i vecka 30 nu och rörelserna har blivit tydligare och kommer nuförtiden på så gott som samma ställe varje gång. Livligheten har inte blivit mindre dock, jag känner Krabat så gott som varje timme... Och det protesteras vilt om jag sitter eller ligger så att magen blir "ihoptryckt".
Jag har en hel del sammandragningar nuförtiden, men antar att jag inte behöver oroa mig så länge de inte gör ont. Igår hade jag dock minst en sammandragning per timme och det känns lite mycket för att vara i vecka 30, men idag har det varit bättre. Jag behöver nog bara ta det lite mer lugnt och om 2,5 vecka är ju det verklighet.

Ha det gott nu gott folk!

Testande badkung

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit till Mariebad och simmat. För William är det nog veckans höjdpunkt. Vi hade kameran med, men det är inte lätt att fånga hans vattensprattel rättvist på bild.

Det är så roligt att han till och med ler under vattnet...

William ville simma i stora poolen idag. Han simmade 25 meter utan problem (med puffar förstås) och vände sedan för att simma tillbaka. Ibland verkar han outtröttlig.

William är för tillfället inne i en period av att testa, testa, testa. Vi får räkna till tio mååånga gånger under dagen. Han gör saker han vet att han inte borde och fastän man säger att han inte får. William har alltid varit lydig och lyssnat på vad vi sagt, men nu har vi plötsligt en kille som tittar trotsigt på en och så gör han det han inte får. Man blir ju tokig! Det hade ju varit en sak om han gjort knasigheter för att han inte vet vad som gäller, men nu verkar det uteslutande handla om att få en reaktion.
Det som vi reagerat på mest av allt är att han börjat slå, sparka och ropa "dumma mamma/pappa". När man frågar honom varför han gör så säger han att en kille på dagis gör så. Han testar säkert om det är ok på oss, och självklart kan vi inte tolerera sådana beteenden. Vi har tagit upp saken på dagis och de har bekräftat det han säger, så det är väl bara att fortsätta förklara att man inte får slå och sparka.
Han har sååå mycket egen vilja och har svårt att acceptera att han inte får bestämma allt själv. Vi tycker att det är toppen att han vill klä på och av sig själv och att han försöker klara saker själv. Men han har inte rikgit koll på vad som är OK att göra själv och vad en vuxen måste göra eller vara med på. Varför får man som tvååring till exempel inte springa ut på trotoaren?
Det är så tråkigt att vara den negativa förälderna som förbjuder hela tiden. "Nej, William du får inte göra så för att...." Det känns som om man håller på och förklarar varför hans beteende inte är accepterat mer än vad man ger honom positiv feedback för tillfället. Trots det så kämpar vi för att försöka få jämnvikt på det så att vi även uppmuntrar och berömmer honom. För han har otroligt gulliga stunder också, de är inte borta. Det är inte så att han ersatt sina fina sidor och tillfällen med dessa testmoment, utan de har tillkommit.
Är det detta som kallas tvåårstrots i vardagsmun eller vad är det han håller på med? Jag hoppas i alla fall att det är något övergående.

Äppelblom

Kategori: Allmänt

Vårt äppelträd på gården blommar nu och det är underbart vackert! Så fint och vi njuter av de fina blommorna.
Sommarbarn och äppelblom - underbart!