Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Trädgårdsfix

Kategori: Allmänt

I helgen tömde Patrik och William vår trädgårdskompost som under vintern förvandlat gräs och löv till näringsrik jord. William hjälpte mer än gärna till.

Det är spännande då det dyker upp maskar och larver varefter man kommer djupare ner i komposten.

Tänk vad mycket nytt det finns att upptäcka då man är två år.

Lycka är att få hjälpa pappa och visa att man kan själv.


När nöden faller på och man inte vill gå in är det bra att ha en potta...

När William satte sig ner sa han "Mamma, jag behöver en bok"... Lite toalektyr kan ju inte skada... =)

Idag vill vi även välkomna två små prinsessor som förgyllt vår värld. Både Melvin och Leia har fått en lillasyster idag. Spännande! I morgon bär det av till BB för att besöka de små och deras familjer.

Själv ser jag ut såhär nu:

Jag kan inte förstå att det fortfarande är nästan tre månader kvar. Hur stor skall jag bli denna gång? När jag var hos BM i torsdags och sa att jag kände mig stor så svarade hon; "Ja, men du är stor..."
Nu är det 4 veckor kvar på jobbet innan jag går på semester. Sen skall jag och William busa hela dagarna. Hoppas jag orkar bara...

Återförenade

Kategori: Allmänt

Mellan söndag och onsdag kväll har jag, William och Patrik befunnit oss på olika platser. Jag har hållit utbildning på fastlandet i dagarna tre, William har busat med mormor och Kjäll på Kumlinge och Patrik har huserat hemma och haft några dagar för sig själv.
Det var ett kärt återseende för oss alla tre igår. Patrik hämtade upp William i Lumparland dit mormor och Kjäll körde honom med båten och sedan kom de två och hämtade mig från flygplatsen.
Lite bilder från Williams dagar på Kumlinge:
  
Besök på dagis

Blomplockning

   
Fiska med håv och åka båt


  
Fiska med nät och vara nöjd över en abborre...

Sitta på en häst.

Man hinner tydligen med mycket på tre dagar ute i skärgården. William ville inte prata med någon av oss en enda gång under denna tid, det var för jobbigt och han blev ledsen. Men han har haft det riktigt bra och jag tror inte att han saknat oss så mycket mer än på kvällarna då han varit trött.
Nu får vi mysa hela familjen igen. Härligt!

Idag var jag på sockerbelastningstest för att kontrollera att jag inte ligger i riskzonen för graviditetsdiabetes. Än har ingen ringt och sagt något i alla fall, så jag håller tummarna.
Vi var även till Mödrarådgivningen och statusen på magen och dess bärare är nu följande:
Blodtryck: 95/50
HB:128
SF-mått: 29 cm
Hjärtljud: 135

William är så otroligt gullig med magen nu. Han pussar, kramar och klappar på den hela tiden. Såhär såg det ut ikväll:

 

Jag måste bara berätta att vi är grymt imponerade av Williams minne. Det är helt otroligt. Han kommer ihåg saker som man själv har glömt. Han kan mitt i allt säga saker som hände för ca 3 månader sedan.
*Föra veckan sa han mitt i allt: Bodil glömde vanten på bussen mamma". Det var evigheter sedan vi åkte buss med Bodil och Leia och detta hände, och vi har inte pratat om detta sedan dess.
*Ikväll sa han mitt i allt: "Tommy säger att det luktan pyton. Pippis Tommy" Hur kan han lägga sådant på minnet?
*Han sa även "ching, ching, kwai" (ursäkta stavningen), ett kinesiskt uttryck som Ralle lärde honom för över två veckor sedan och ingen sagt sedan dess.
*För tre veckor sedan sa han även att han får paket då tomten kommer och då farfar sover i källaren. Farfar hade inte varit här sedan Januari-Februari då.
Ja, ni förstår vad jag menar. De sa även på utvecklingssamtalet på dagis att de reagerat på detta. Han kan återkoppla till saker som hänt för länge sedan. Det är säkert inte något ovanligt att 2-åringar har ett minne som William, men jag är imponerad över att ett så litet barn kan minnas så mycket och återberätta det. Det gäller att passa sig, för man kan inte lova något som man inte håller. Man kan inte heller säga något som man inte vill att han skall säga. Inga svordomar och olämpliga uttryck i detta hus med andra ord. =)


Varma dagar och ljumna kvällar

Kategori: Allmänt

Vilket underbart väder det är!! Vi njuter så mycket vi bara hinner.
I helgen var, som jag tidigare berättat, Patriks föräldrar och bror här. Vi vistades en del på Lilla Holmen och var ute så mycket det bara gick.
 
Såhär ser det ut mest hela tiden då vi är ute och "går". William kan inte gå längre, det skall hoppas och springas fram... =) Tullarns äng är perfekt för barn med spring i benen.


Att kasta sten med pappa är roligt!

Sommarbilderna börjar återigen dyka upp. Härligt!

I måndags och tisdags var jag i Helsingfors med jobbet. På måndagen följde William (tillsammans med farmor och farfar) med då Patrik spelade innebandy. Det var roligt!

Förväntansfull kille på väg till sporthallen.

Redo...

Liten kille, stort mål.

Ikväll var vi till Eatparken och träffade Melvin och Malin,Melker och Mikaela. När William skall åka rutschkana gillar han att hänga i den. Han ropar "Titta mamma, jag är en apa!" Ha,ha,ha! Ja, det kan man ju säga...


Vi var förresten till tandläkaren med William idag. Han gapade hur duktigt som helst och fick både leksaksdjur och tandborste med Tiger på innan vi gick. Han var så nöjd med att han fick sitta alldeles själv i tandläkarstolen då han blev undersökt. Tandläkaren kunde konstatera att William troligtvis inte kommer att få sin högra hörntand nere som ännu inte dykt upp. Hon sa att han har något som kallas tvillingtand och som tydligen är rätt vanligt för mjölktänder. Det är när två tänder vuxit ihop då de bildats och blivit en tand. Det syns inte att han egentligen saknar en tand i nedre raden, så det är inget som stör överhuvudtaget. Han har ett underbart fint leende i alla fall!

Det går förövrigt jättebra för William att vara utan blöja nu. Varje dag efter dagis åker blöjan av och kalsongerna på. Någon olycka nu och då händer såklart, men i 95% av fallen säger han till då han blir kissnödig. Jag tycker att han är duktig, och han är sååå stolt att han har kalsonger som pappa.

Fortsätt njuta av sommaren nu!

Förändringens tid

Kategori: Allmänt

Vilket underbart väder det var igår. Vid kl. 15 var det 23,5 grader i skuggan här hemma hos oss. Det var minimalt med kläder som gällde och glass att förtära.

Vi invigde utemöbelmanget igår kväll då vi åt middag, nu känns det verkligen som om sommaren är kommer med stormfart.


William åt tre majskolvar till middag igår... Mumsfilibabba!

Under dagen var var vi ner till Lilla Holmen två gånger, det var ju sååå underbart. Det var faktiskt folk som låg och solade och badade där igår. Vi kände nog på vattnet med vågade inte oss i så att vi doppade hela oss...
Hemma var det vattenlek och plask i alla fall. Tänk att vatten kan vara så roligt!

Hälla ut vatten och....

HOPPA!!

PLASKA!!

Idag har vi invigt William i kalsongernas värld. Igår var vi och köpte kalsonger efter att ha pratat om det några dagar. William är MYCKET stolt att han har likadana kalsonger som pappa. Han har haft på sig dem i 1,5 timme nu och han har redan sagt till 2 gånger då han velat kissa. Ingen olycka so far, men vi förväntar oss lite nybörjarolyckor under den närmaste tiden.

Man blir tydligen inte bara stor då man börjar använda kalsonger, utan även stark... =)

Idag skall vi även se om William klarar av att vara vaken ända till kvällen. William sover gärna mellan 1-1,5 timme per dag men efter den senaste tidens insomningssvårigheter på kvällarna skall vi nu se om han orkar vara vaken hela dagen. Han har tidigare somnat som en klocka kl. 20.30, men nu har klockan börjat närma sig 22 innan han somnat på kvällarna. Trots att han somnar så sent vaknar han mellan kl. 06.30 0ch 07.30.

KRABAT:
Idag är det 100 dagar kvar till BF (beräknat förlossningsdatum). I morgon börjar vi räkna ner med endast två siffror. Igår såg jag ut såhär (25+4):

Krabat är nu ca 35 cm lång och väger ca 900g (Om h*n är så stor som medeltalet barn är i vecka 26).
William är såå gullig med magen nu. Helt spontant kommer han fram klappar på den och pussar på den lite nu och då. KÄRLEK! <3


Nu är det sen frukost som gäller för oss.
Ha en bra dag!

Soliga dagar

Kategori: Allmänt

Vilket underbart väder det har varit de sista dagarna! Vi njuter så mycket vi bara kan. Williams farmor, farfar och farbror kom igår och stannar ända till tisdag.
Idag när jag kom hem från jobbet hoppade och studsade William och ropade "hemlig kaka, vill ha hemlig kaka!" Han hade bakat tillsammans med farmor på förmiddagen och var sååå ivrig att få äta av dem. Gullugne!


I måndags var vi och köpte solstolen jag fick i morsdagspresent. William valde färg, det blev en turkos.

Här sitter han under vårt gula parasoll och äter muffins alias hemlig kaka... Mumsfilibabba!

Idag när ätit middag pratade farmor med William och han hängde inte riktigt med så han tittade på henne och frågade "vad pratar du om?" Det lät såå roligt att vi alla brast ut i skratt.
I morgon har de lovat strålande solsken och 16 grader varmt. Underbart, då skall glasskioskerna invigas för vår del. Nu kommer sommaren!!

Mors dag

Kategori: Allmänt

Idag är det mors dag i Finland. Jag blev dock uppvaktad av William redan i torsdags med blommor och kort. Han hade ritat och limmat på ett kort och så fick jag en pensé av honom. Jag var inte helt överraskad eftersom han lite smått avslöjat denna "hemlighet" tidigare i veckan. När jag frågade i måndags vad han gjort på dagis sa han "Ritat kort till mamma. Jag fick bara rita ena sidan"... Med anledning av detta tänkte jag att jag inte frågar mer denna vecka vad han gjort utan har bara frågat hur han haft det på dagis. Han har dock lyckligt redogjort varje dag för hur morsdagspresenten framskridit... Lycklig och stolt har han varit och det är ju det som är huvudsaken.

I morse fick jag en teckning med en klistrad solstol på, solstolen skall inköpas i veckan efter eget färgönskemål. Superbra present! Jag skall njuta så mycket jag kan av att ligga i den i sommar.

På eftermiddagen idag var vi till Mariebad och simmade. William är verkligen ett vattendjur. Han hoppar i själv nu och man får inte ta emot, sedan simmar han själv till kanten och klättrar upp för att hoppa i på nytt. Jag tycker att det är sååå skönt att han inte är rädd för vatten och att han själv kan simma till kanten och inte blir rädd fastän han hamnar med huvudet under vattnet. Varje gång han kom uppsimmande efter att ha hoppat i var hela hans ansikte ett stort leende. Roligt! När Patrik och William åker vattenrutchkana hinner han knappt landa förrän han ropar: "Pappa, åka mera, roligt!"

När vi grillade ikväll kom Bodil och Leia förbi på spontanbesök. De två trollen busade på och lekte följa John.


Det är så roligt att busa!

Hoppas alla mammor haft en härlig morsdag!

Tavelvägg

Kategori: Allmänt

Nu har vi äntligen kommmit till skott och fått upp vår tavelvägg ovanför sängen. Vi var lite osäkra på hur vi skulle göra med bilderna bara. Jag ville ha bara svartvita bilder men Patrik visste inte om det skulle bli bra. Efter att ha testat bilder med färg har vi dock kommit fram till att bilder med färg skall få hänga nere i korridoren i källaren och så får det bli svart-vita bilder ovanför sängen. Väggen ser ut så här för tillfället:
Det är ju så underbart väder på kvällarna nu att man bara måste vara ute. Igår var vi ute och gick en bra stund allihop. Eller ja, William kan inte gå längre, han springer och studsar... =)

William spanar efter svanen som brukar vara vid bron. "Var här den? Svanen?" (Han har börjat sätta ett h framför ordet är ibland av någon anledning)
På Lilla holmen fanns det en sandhög som man bara måste utforska...

Klättra upp och åka ner...

När man är två år kan det mest otippade vara det roligaste!

Vi vill gratulera Fredrik och Sara som blev föräldrar till lilla Signe igår. Vi ser fram emot att få trräffa er alla tre så snart som möjligt!

Tjejlunch och begravning

Kategori: Allmänt

Idag firade jag, Marika och Mikaela vår vän Malin som fyllt 30 genom att bjuda henna på lunch. Det blev några underbart sköna timmar i solen. Härligt!

Malin beräknad i maj, Mikaela beräknad i juni och jag beräknad i augusti.

När jag kom hem från Solberget såg jag att en fågel flugit in i Williams sovrumsfönster och dött. William blev lite besvärad och vi fick försöka förklara för honom att om man dött så är man död och kan inte börja leva igen. Men hur förklarar man det för en tvååring så att han förstår? Han ville bara att fågeln skulle flyga iväg. Vi avslutade det hela med en begravning i alla fall och satte blommor på graven. William grävde villigt gropen. Problemet var bara att han ville bräva upp fågeln igen då den var övertäckt...

  
Vila i frid lilla fågel.

Valborg och 1 maj

Kategori: Allmänt

I går firade vi Valborg på Solberget hemma hos Nordberg-Karlsson. Grillning och mys, härligt! Livliga barn och pratglatt sällskap, precis som det skall vara på valbord. Det blev dock ingen mer brasa än den i grillen. Det var skönt att kunna äta i lugn och ro och inte stressa iväg. Vi såg dock en liten brasa då vi körde hem från värdparet.


Med många barn på plats tar det inte lång stund innan alla leksaker inte är på "sina platser" längre...
Patrik agerade lekfarbror ett tag och var både spelman och hårmodell:


Glass går alltid hem hos de små... (och stora med för den delen...)

Melker premiäräter sin första eskimåpinne, verkar som om den fick godkänt... =)


Här kan man sjunga: "Blåsippan ute i backarna står..."
William och Melker hade gjort Valborgshattar på dagis som de sprang omkring i ett tag innan vi åkte hem.

Närbild på hatten och dess busiga bärare.Idag har vi varit på torget och spanat in loppisen, inget köpvärt enligt vår mening. William fick en heliumfylld ballong och då var hans dag gjord. Efter det var vi till Lilla Holmen och busade av oss lite innan vi gick hem och donade hemma istället. Underbaert fint väder har det varit! Härligt!
Alla husets fönster har blivit tvättade idag, skönt att ha det gjort. Nästa gång det skall göras har jag ingen mage som är ivägen...
Nu har grillsäsongen börjat på riktigt, grillat till middag idag med. Mums!

Idag är jag i vecka 23+5 och ser ut såhär över "midjan":

Som ni säkert förstår kan denna "lilla" bula vara ivägen då det skall tvättas fönster... Skam den som ger sig!
Det är fortsättningsvis livlig här inne, känner den lill* åtminstone varannan timme.