Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Ur barnamun

Kategori: Allmänt

William säger så roliga saker titt som tätt. Det är dock svårt att återge, det blir liksom inte lika bra i skriven text som då man upplever det. Skall dock återge några saker.

Spindlar:
Häromdagen när vi var ute så var han snorig och ville att jag skulle snyta honom. Han tittade då upp i min näsa för att se om jag var snorig. Han fick då syn på mitt näshår och utbrister:
"Mamma, är det där spindlar?!?!"
Ha,ha,ha! Jag höll på att dö av skratt. Tokiga lilla troll.

Illamående?!?
William är väldigt mycket för att sjunga för tillfället och går omkring och sjunger mest hela tiden. Han är väldigt duktig och klarar de flesta melodier och texter galant. Men ibland blir det lite fel, som i Pippi-sången tex:

"Jag mår inte illa, jag har apa häst och villa..."

Jag har inte hjärta att rätta honom, han är så nöjd att han kan och texten blir ju så mycket roligare!

Stockholmskille?
Han har även börjat lägga in ett "liksom" lite här och där. Jag vet att det kommer från mig, även om jag inte (i eget tycke) använder det så mycket. Det låter lite kul när han är så liten och använder det.

Bestraffning...
Som jag skrivit tidigare brukar William få gå in på sitt rum och lugna ner sig om det inte går att prata honom lugn. Han kan få stunder då han blir helt oregerlig och inget hjälper. Igår när vi satt och åt middg skojade Patrik med William och sa att han skulle äta upp Williams mat, då svarar William:
"Pappa, nu får du gå in på mitt rum!"
Dock med ett leende på läpparna, han har humor vår lilla kille.

Lite smakprov på hur våra dagar låter. Jag har sagt det förut och säger det igen, livet med barn är underbart!

Nu rullar jag!

Kategori: Allmänt

I tisdags då vi var på Kumlinge så släppte det för Bianca. Hon kom runt från rygg till mage helt på egen hand. Hon fick dock armen lite under sig, men runt var hon.

Två gånger var hon runt denna dag.
Sedan dess har hon tränat och kämpat och idag gick det. Armen var med på noterna!
Jag lade henne på rygg på filten och gick iväg för att hämta telefonen när det ringde. När jag kom tilbaka några sekunder senare såg det ut såhär:

"Se vad jag kan mamma!"
Nu är tiden med en stilla-liggande bebis förbi. 3,5 månad hade hon ro att ligga "stilla".

Idag har vi -8 grader och massor av snö. Vi har varit ute och pulsat på förmiddagen jag och William. I eftermiddag skall vi gå och hälsa på Patrik på jobbet, lite för kallt i blåsten att vara ute några längre stunder för Bianca, men storebror måste underhållas ändå.

På Kumlinge såg det ut så här:

Mormor och William i pulkabacken på gården

Syskonen Flugsvamp

Kategori: Allmänt

Som jag skrev i förra inlägget så sydde jag lite igår igen...
Resultatet blev syskonen flugsvamp:


Till Williams glädje har vi haft snö några dagar nu. Snowracern åkte fram och skump byggdes.


Såhär glad blir vår kille då han får flyga i skumpen:


I morgon åker jag och barnen till Kumlinge och  myser lite med de två pepparkakorna som kommit hem från en tvåveckors-resa i Egypten.
So long.

Språkutveckling?!?

Kategori: Allmänt

Ikväll då jag satt och sydde så satt William bredvid och lekte med lite knappar. Jag hör hur han sitter och pratar, men tänker att han pratar för sig själv. Så börjar jag lyssna på honom och funderar vad jag skall säga. Han sitter och säger: "kuk, kuk, kuk" flera gånger på rad. Jag tänker först att det är något han försöker säga som han inte vet vad det heter eller en felsägning så jag frågar honom vad han säger. "Kuk, kuken" säger han och tittar finurligt på mig. Jag frågar då vad det är han vill säga och han upprepar det han just sagt. När jag frågar vad det är så säger han det igen och säger att han inte vet. Då jag frågar var han hört det så säger han att ett barn på dagis säger så (nämner inte barnets namn här). Innan jag hinner förklara för honom vad det hela betyder säger han "H*n menar nog kukeliku mamma..."
Efter det var det slutdiskuterat och han började prata om annat. Jag får väl förklara nästa gång han säger det antar jag...
Man lär sig mycket på dagis... =)

Biancas garderob

Kategori: Allmänt

Biancas garderob har återigen utökats med ett sytt plagg...

Blev riktigt nöjd. Även denna klänning har jag sytt så att den borde passa till sommaren. Vi får väl se.

Har även sytt en till tårtbit med en ros. Kul med lite detaljer.

Bianca fick även en mössa på posten för någon vecka sedan av farmor och farfar. Den är superfin, tyvärr lite stor än, men när det börjar bli riktigt kallt borde den passa:


Jag har redan nya planer på vad jag skall sy som nästa grej. Måste även hitta ett mönster så att jag kan sy en tröja till William. Det är så lätt med klänningar bara. Man behöver inte ens mönster då det inte behöver vara figursytt.

Terapi och kärlek

Kategori: Allmänt

Jag har sysslat med något som för mig är terapi och avkoppling. Jag har sytt igen...
När jag köpte tyg för att sy en klänning så tänkte jag först att det inte var så billigt. I mitt huvud är det så att det bör vara billigare att sy själv än att köpa kläder i affären. Jag köpte 50 cm tyg för 10 € och insåg ganska snabbt att det räckte till mer än till klänningen. Detta är vad jag hittills sytt av det tyget (har lite tyg kvar):

Ett par "clownbyxor" och en klänning (bakifrån) till lilltjejen. Båda är dock för stora fortfarande.


En orm till William och en tårtbit till Bianca. Detta var gårdagens pyssel som jag och William gjorde tillsammans då det regnade ute.
Dessutom gjorde vi hemlagad glass på banan, William älskade det, jag var mer tveksam...

I morse försökte vi få fina syskonbilder. Även om motivet var underbart blev bilderna inte så bra. Denna bild är tå talande för vad William känner för sin lillasyster:

                                        *KÄRLEK*

Bianca 3 månader

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit på 3 månaderskontroll med Bianca. Hon fick tre vaccin stackaren. Ett oralt och ett i vardera lår. Hon grät och grät så tårarna rann-stackars liten. Nu håller vi tummarna för att hon inte får ont eller feber av detta.
Vår tjej har i alla fall vuxit bra, hon är nu 63,5 cm lång och väger 6230 g. Hon har vuxit mer på längden än på bredden enligt kurvorna.
Annat då som jag kan berätta om vår tremånaders tjej?
-Hon kan rulla från mage till rygg,
-hon tar på/greppar saker som man håller framför henne,
-hon äter på sina händer så gott som hela tiden,
-hon vill helst sitta upp, inte ligga ner,
-hon skrattar och är med,
-hon börjar bli stadigare och är inte lika "ihopsjunken" i ryggen,
-hon sover som en liten prinsessa (somnar mellan 22.30 coh 23.30 och sover till 09.30 med två matningar däremellan. Sover ett långt pass på dagen och två halvtimmespass).

Det är väl typ det. Tänk att man kan tycka att det är ett framsteg att någon dreglar och tuggar på sina händer... =)

Igår såg William på Bolibompa där de visade hur man kan busa. William blev mycket uppspelt och skulle göra likadant för att skrämma Patrik. Resultatet:
 
(Kolla in förväntan i hans ögon...)
En upptejpad plastorm på toalocket... Han avslöjade sig dock innan Patrik öppnade locket, det är lite svårt det där med hemlisar... =)
Det är tur att det är jag som hämtar på dagis, annars hade Patrik vetat om vad som väntar honom på farsdag för länge sedan. Han är ju så stolt och vill visa och berätta. Vår gulliga lilla spjuver.

Sömnrekord!!!

Kategori: Allmänt

Idag har Bianca slagit rekord i sömn. Hon sov i 5 timmar och 50 minuter i ett sträck... Var tvungen att kolla att hon andades med jämna mellanrum. Jag skriver inte detta för att irritera er som har barn som inte sover, jag vet hur det är med sådana barn, utan för att jag är helt chockad. Jag är oerhört tacksam för detta eftersom jag får mer tid med William då. Jag försöker njuta så mycket jag bara kan av den tid hon ger mig. Jag hinner ju göra det jag vill och måste då hon sover vilket resulterar i att jag kan njuta av hennes vakna tid tillsammans med henne.

Igår var det snöstorm här hos oss. Det snöade och ven och allt var vitt. I morse upptäckte vi att stormen varit kraftigare än vi trott- vår flaggstång blåste sönder igår! Knoppen har blåst av och vimpeln låg på gräsmattan. Vet någon vad en flaggstång kostar, är det något som är värt att ta på hemförsäkringen eller är den billigare än självrisken? Jag har ingen aning, men antar att det är dyrt. Vi har ännu inte sett om vi kan laga den själva så vi väntar med att höra av oss till försäkringsbolaget. Det är ju lite meckigt att fälla en flaggstång för att kolla på toppen... =o)

Utveckling

Kategori: Allmänt

Idag lärde sig Bianca rulla från mage till rygg. Hon blev dock arg varje gång det hände, hon ser ju mycket bättre när hon ligger på mage. =) Fick gå och vända tillbaka henne titt som tätt. Hon har länge varit påväg från rygg till mage, men än har hon inte knäckt koden med armen som är i vägen. Men hon fortsätter kämpa.

William lärde sig även han något nytt i helgen. Han kan nu trä i och dra upp dragkedjan själv. Han har länge kunnat dra upp den, men nu kan han även få i den själv och klarar därmed ännu ett påklädningsmoment. Stolt kille.

Det är härligt och roligt att följa utvecklingen hos sina barn.

Alla helgon-helgen

Kategori: Allmänt

Vilken underbar helg!! Strålande sol och en massa mys och familjetid.
I fredags var William ledig från dagis som vanligt och vi var hemma på förmiddagen och lekte. På eftermiddagen gick vi ner till Lilla holmen och lekte med lite kompisar och hade fika med. Mysigt!
Väl hemma igen så lekte vi riddare och prinsessa. William har sin riddardräkt på sig och rider runt vardagsrumsbordet och så ropar han "Kom nu sessorna!" Ha,ha! Var har han lärt sig det? Han gillar det i alla fall och kan leka i timmar. Bara Bianca sover så leker jag gärna den leken någon timme i sträck, men lillasyster tröttnar på att skutta omkring som prinsessa efter ett tag...

Såhär ser han ut vår riddare då han rider runt och ropar på sina prinsessor =) Stilig va?!? Jag kan åtmintone inte motstå honom.

Vår kille gilalr att göra sig till framför kameran... Ha,ha, var kan han ha fått det ifrån?!? ;o)


Igår kväll hade vi familjen Fyrqvist-Blomqvist över på middag. Barnen fick grönsaksclown som förrätt till deras glädje. Till varmrätt fick de grillade fingrar (korvar) med snorkråkor (makaroner färgade gröna med karamellfärg...) På detta hade de blod... De åt och åt, det var roligt att äta konstiga saker tydligen.


Hedvig och William var så här fint klädda. Det är otroligt vad bra de här två leker tillsammans. Härligt att se!


Idag var vi ner till Lillaholmen och njöt av det underbara vädret igen. Det var bara 2 grader varmt då vi gick hemifrån, men underbart fint!

Vatten och barn-en kombination som alltid funkar!

Kurragömma i vassen är en rolig utelek.


Spegel, spegel... Vackra svanar förgyllde vår tid på Lilla Holmen.Veckan som gick fick jag inspiratin till att sy mössor. Denna fick vår lilla pussgurka:


Nu skall jag gå och titta till vår lilla tjej som sovit i 4,5 timme nu... Sömntuta. Grabbarna i huset är till Mariebad och simmar. Snart är det dags att påbörja middagen och sedan är det lite mys i soffan som gäller för oss. Ha en bra vecka allihop!

Kompisbus

Kategori: Allmänt

I måndags hade William kompisen Hedvig med sig hem från dagis. Jag njöt i stora drag av att ha dem båda här. Det är så kul att höra dem prata och diskutera med varandra. Man skrattar gott flera gånger. Det busades på en hel del, bland annat lekte vi kurragömma. De gömde sig båda två i kojan varje gång... Undrar var de kan vara?!?!? =)

Såhär såg de ut när man plötsligt hittade dem efter att ha letat bakom dörren, under sängen, i byrån och lite var stans, allt medan de fnittrade hysteriskt i kojan... Ni andra med två-åringar vet säkert vad jag pratar om... =)

Igår bjöds vi på brunch hemma hos Bodil och Maia. Tyvärr hade Smilla somnat då jag tog fram kameran så hon kom inte med på bild denna gång. Maia var glad åt att få besök, hon var som tokig på Biancas hand och skulle med våld ha den i munnen... Hon och Bianca tänkte att "kompisar delar med sig", så Bianca bara lät henne smaka utan protester. Det är synd att det inte är ljud till bilden, för Maia hade så sköna ljud då hon "anföll" Biancas hand. Ha,ha,ha!


William har nu blivit mer nappfri än tidigare. Vi har varit lite dåliga på det där att inte ha napp när man är vaken, men nu är det andra toner. I söndags bestämde vi tillsammans att man bara har napp då man sover. Vi la napparna i en skål där de får ligga tills han skall sova. På måndagen glömde Patrik att lämna en napp på dagis till vilan. Det var dock inga problem, William förklarade för fröknarna att han bara har napp då han sover på natten... Det var ju inte tanken, men ett positivt missförstånd. Så nu har han ingen napp på dagsvilan, utan endast nattetid.
Det är inte superlätt för honom att sluta, men det går jättebra. Då han ser på tv brukar han säga "mamma, jag behöver ha något i munnen..." Men när jag säger att han får napparna när han går och lägger sig så accepterar han det. Han kan även säga "Jag är så trött" lite nu och då.. Han bara måste gå och sova nu så han får napparna. Jag har då sagt att han får gå och lägga sig om han vill men då borstar vi tänderna och sätter på pyjamas först, då är det inte så kul trots allt och att leka med lego verkar roligare... =)
Jag tycker att han är superduktig och detta är ju ett steg i rätt riktning mot att sluta med napp.
Nu skall jag aktivera Bianca lite så hon inte får så tråkigt. Ha det så mysigt i höstrusket!

De sista dagarna i Oktober

Kategori: Allmänt

Dagarna bara rusar fram. Nu är vi helt plötsligt inne i November. Jag funderade på hur det är möjligt att dagarna bara går, men insåg att lite har vi nog gjort i alla fall. Jag vill ju gärna försöka ta vara på varje dag och njuta av den, men ibland känner jag att jag inte hinner med.

Då Sara, farmor och farfar fortfarande var här pågick fiske i trappan.
(Denna lek har vi nu till Williams besvikelse förbjudit, eftersom det krävs två vuxna närvarande och en ivrig kille lätt ramlar ner i trappan. Trappan har nu istället förvandlats till en koja, vilket också det är kul!)


Bada med skum är superkul!


Bianca blir så frustrerad på sin vänsterarm, det är så nära så nära att hon kommer runt.


Och så har jag sytt igen. Nu håller jag tummarna för att det passar. Svårt när man varken har mönster eller modell, hoppas hoppas. Tröjan är dock köpt på KappAhl. Den förhoppningsvis glada bäraren är vårt gudbarn Molly som fyllde fem i lördags. (Visa inte detta till Molly nu Ica, paketet är på väg på posten).

Det har även krattats löv och hoppats i högarna efteråt. Härligt!

Höstig dimma fyllde luften igår. Lite härligt ruggigt.

Igår bakade jag och William frallor, mumsfilibabba!

Man måste ju smaka på alla ingredienser. Sirapen var godast...

Idag skall William få ta med sig en kompis hem från dagis för första gången. Spännande. Dessutom är det ju Hedvig. Så roligt att de trivs så bra tillsammans. Dagisfröken sa förra veckan att de kommit så långt i leken. Hon sa att barn inte brukar börja leka med varandra på småbarnsavdelningen, utan mer bredvid varandra, men tydligen gör dessa två det. De håller på med rollekar och hittar på saker. Förra veckan lekte de "mamma, pappa barn"... Gullisar!