Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Flaskmatning

Kategori: Allmänt

Nu har jag pumpat mjölk för första gången för att se om Bianca skulle äta ur flaska. William var sååå förväntansfull när jag berättade att han skulle få mata lillasyster med flaska. Han bara väntade på att hon skulle vakna och frågade flera gånger om hon inte var hungrig nu...

Våra fina barn!
Matningen gick galant, både för storebror och lillasyster.

Hon blir rundare och rundare vår lilla pärla:


Och vår lilla prins blir busigare och busigare:


Nu dags att amma Bianca innan vi hämtar storebror på dagis.

Fingerfärg?

Kategori: Allmänt

För några veckor sedan gjorde vi fotavtryck på våra barn med svart fingerfärg. Vi började med Bianca för att ha hennes klara. Jag målade hennes fötter med en pensel och sedan höll Patrik i henne medan jag tryckte hennes fötter mot pappret. När vi vänder oss om har William börjat lite smått han med... Han var lite för ivrig för att vänta på hjälp... Han hade tagit färgen och penseln och var i full färd med att måla sin mage och sina ben...=) Det var bara att fortsätta måla hans fötter och händer och hoppa i duschen efter att avtrycken var gjorda. Hela han var svart.
Biancas avtryck använde vi till dopinbjudan:


När vi var ute i torsdags kväll såg William en av spelarna i Mariehamns IFK (fotbollslag) som är en väldigt mörkhyad man. Han utbrast då:
"Mamma, varför har han målat sig?!?"
Vi bor helt klart i ett litet samhälle, ingen storstad... =)
William har ändå både barn och dagisfröknar som är sydeuropéer, men ingen är helt mörkhyad. Jag tycker hans oskyldighet är lite gullig.

När vi ändå är inne på vad som kommer ur hans mun så kan jag berätta två saker till.
Igår la Bianca iväg väldens kaskadspya. Hon spydde ner hela mig, sig själv och soffan. Patrik tog henne och försökte klä av henne utan att gegga ner henne alltför mycket medan jag klädde av mig själv. Mitt i detta kom William och säger "Jag måste kissa och bajsa". Patrik säger då för sig själv "Lägligt", eftersom vi alla står med spyor upp till armvecken. William tittar då på Patrik och säger "Pappa, man säger inte lägligt, man säger att det är bra!"

Idag når vi skulle gå ut och Patrik ropade på William för att vi skulle klä på honom säger han "Det finns bara ett rätt sätt att göra detta på". Var har han hört det?!?! Knasboll.
Vi skrattar en del som ni förstår...
Och det är tur det för hans humör har inte varit det bästa den sista veckan. Han testar gränserna flera gånger om dagen vår lilla kille... Svårt att säga om det är åldersrelaterat eller en reaktion på lillasysters ankomst i familjen.

Nu är det städning som står på schemat. Två sovande barn...tiden måste utnyttjas...

Syskonkärlek

Kategori: Allmänt


Såhär glad blir Bianca när William kommer i hennes närhet. De gillar verkligen varandra våra två barn.

Idag var vi på 6 veckors kontroll med vår lilla tjej. Hon är nu 62,3 cm lång och väger 4975 g. Rättelse hon är 56,3 cm lång (reagerade först då jag läste din kommentar Sara).Hon ligger precis på medelkurvan för tjejer avseende sin vikt och på +1 avseende längden. Hon är två centimeter kortare än vad William var samma tid och väger ca 800g mindre.

Livet som tvåbarnsförälder börjar hitta sina former lite. Vi har börjat vänja oss om man säger så. Vissa dagar är bättre än andra, men även de tuffaste dagarna uppskattar vi att vi har våra två guldkorn. Jag skulle inte vilja ha ett liv utan dem, även om tålamodet och nerverna testas till fullo emellanåt... ;o)
Underbara barn vad vi älskar er!

Skördefest

Kategori: Allmänt

I helgen har det varit skördefest på Åland. Det innebär att ett stort antal gårdar välkomnar allmänheten hem till sig och säljer av sin skörd. Många gårdar har dessutom olika aktiviteter för besökarna. Det är riktigt mysigt och roligt att gå runt på olika gårdar och äta äppel, nybakt bröd, ekologiska köttprodukter och annat gott. William älskar att få klappa djur, hoppa i hö och åka traktorsläp.
Såhär har det sett ut:

Att hoppa i hö och halm var superkul!

Mata och klappa lamm är roligt

"Bocken Bruse!" sa William glatt när han såg denna get.

Rida ponny.

En massa skoj och mys! Nu har jag en hungrig hickande tjej att ta hand om. Tjilevippen!

Vår familj just nu

Kategori: Allmänt

William:
2 år och 9 månader. Full av egen vilja. Frågar "varför då?" som om han skulle få betalt... Vill inte, kan inte, orkar inte... Pratar konstant och massor. Långa meningar och berättleser. Sjunger gärna sånger han hört på TV eller lärt sig på dagis. Har börjat hitta på orsaker som inte är sanna. Börjar då meningen med "men,men,men..." tills han kommer på en bra orsak till varför tillexempel alla legobitar ligger utkastade på golvet... =)
Hoppar, studsar och klättrar överallt. Tycker om att gömma sig och vill gärna skrämmas genom att ropa "Bu". Är som livligast på hemmaplan.
Äter och sover bra. Dagsvilan är borttagen på helgerna och nerkostad på vardagarna.
Är helt torr dagtid, dock blöja på natten.
Älskar allt som har med bollar att göra. Älskar att simma. Han är en riktig samlare av naturmaterial. Stenar, kottar, kastanjer, blommor m.m. Vi har alla fickorna fulla då vi varit på promenad. För att inte tala om alla pinnar vi har i händerna... Han gillar även att packa. Det packas i väskor och påsar, om och om igen.
Säger de mest ljuvliga saker och lindar sina föräldrar kring lillfingret hur lätt som helst...
Igår sa han tex. "Mamma jag älskar dig, du är så gullig.."

Bianca:
5 veckor. Äter, sover, bajsar och spyr. Har otroligt svårt att hitta sömnen. Är vaken allt mellan 2 timmar och 4 timmar i sträck. Igår var hon vaken sammanlagt 9,5 timme under ett dygn. Idag har hon sovit två entimmespass mellan klockan 10 och 20.45. Somnar runt 24 på kvällen och vaknar vid 10 på morgonen. (Äter vid kl 5 och 7.30)
Hur orkar hon?!?! Hon sover ju som barn gör då de är runt 1 år. Någon som varit med om något liknande?
Har börjat le det mest ljuvliga leendet. Vill helst vara i famnen all vaken tid.
Gillar att bada och då det händer saker. Nyfiken tjej.

Jag och Patrik:
32 år... Storlek small och medium i kläder... ;o)
Våra liv tas mestadels upp av barnen nuförtiden. Patrik lämnar William på dagis på morgonen och jobbar sedan till 16.30. Jag kånkar på Bianca på dagarna och hämtar William från dagis vid kl. 14. Då bär det oftast av till någon lekpark, ibland får vi sällskap av mina mammalediga kompisar som också hämtar sina barn på dagis vid kl. 14. (Mikaela och Melker och Bodil och Leia)
En stor grej som hänt i mitt liv men som jag inte berättat om är att jag fått en fast tjänst på Ålandsbanken som jurist. Superkul!! Jag är sååå glad. Det har dock fallit lite i skymundan nu då vi fått ett till barn och jag inte skall jobba på över ett år.
Vi tänker att vi skall träna mer än vi gör. Patrik kommer iväg en gång i veckan och spelar innebandy, själv är jag ute och går med vagnen varje dag.
Att busa med en tvååring är väl också träning?!?

Lite om vårt liv just nu.

Måste bara berätta vad som hänt på dagis idag. När jag kom och hämtade William satt han och Hedvig i soffan och sjöng tillsammans, sååå söta. På uteleken på förmiddagen hade de två tydligen suttit och pussats vid gungorna... Gullungar!
 
Hedvig och William då de var på gympa igår.
(Vi kommer nog inte att gå mer, William fattade inte grejen med att springa runt och hoppa utan en boll...)

Biancas små fötter:

Shit!

Kategori: Allmänt

Ikväll när William tappade kvällsmackan i soffan sa han:
-Sitt!

Jag började gapskratta, det är det uttryck jag själv använder då något går på tok. Ni som känner mig vet att det kan gå lite på tok lite nu och då för mig...Så ett "Shit!" kommer nog ur mig lite nu och då.
Lite oförargligt att han använder det, men ack så roligt!
Måste tänka på vad jag säger tror jag...

Vid middagen då han tappade ris från gaffeln sa han i alla fall "Hoppsansa!" -Lite bättre kanske?!? ;o)

Bianca 4 veckor

Kategori: Allmänt

Idag är vår lilla tjej 4 veckor gammal. Med risk för att låta gammal, men det går fort...
Igår var vi till BVC och mätte och vägde vår lilla tjej. Hon växer så det knakar. Hon är nu 54,5 cm lång och väger 4360g. Kläderna i storlek 50 är redan undanplockade och vissa 56 är för små de med... Hon börjar bli lite mer bebisrund än tidigare. Gosig är hon i alla fall.
Såhär såg hon ut igår:


Bianca har börjat le mer och mer. Idag var första gången som jag kan säga att hon med säkerhet log för att hon såg mig, underbart! Det är härligt när man får kontakt på det sättet.

William började på dagis i tisdags. Första dagen var han lite ledsen men efter det har det gått bra och han har busat på. Det har inte skett en enda olycka avseende torrheten på dagis heller. Jag hade lite räknat med det, men det är inga som helst problem. Patrik lämnar honom till dagis till kl. 8 och sedan hämtar jag och Bianca honom kl. 14. Fredagar är han ledig. Det funkar perfekt för oss. Jag har med mellis då jag hämtar och så äter han det och så går vi till någon lekpark och leker lite efteråt.

Idag var första dagen som jag fick känna på hur det är att vara själv med båda barn. Patrik har spelat en golftävling så jag hämtade själv och Patrik kom hem vid 19.45 ikväll. Det blev lite körigt att koka ris, amma, underhålla en tvååring och svara i telefon samtidigt. Det gick förvånansvärt bra även om risvattnet kokade över... =)

Vi förbereder ju som känt en loppis på lördag. Igår gick vi igenom Williams alla kläder fram till storlek 92. Alla kläder som var extremt pojkiga kommer att säljas bort på lördag. Vi insåg även att det är få saker som vi faktiskt behöver till vår tjej även om vi säljer bort en hel del. Vi har otroligt mycket kläder. Då Bianca är född på sommaren och William på vintern så är det fel storlek på vinterkläder och sommarkläder, så det är väl enda orsaken till att vi behöver käpa kläder. Både jag och Patrik fick lite I-lands-ångest igår då vi insåg hur mycket kläder vi haft till William. Ni nära och kära som känner för att köpa saker till Bianca, fråga gärna före vad hon behöver så att vi hinner använda det vi får. Känns knasigt och onödigt om det blir oanvänt. Det handlar inte om att vi är otacksamma, utan bara om att vi gärna vill hinna använda de gåvor vi får.

Nu är det prismärkning av loppisvaror som gäller.

Maias dop

Kategori: Allmänt

I söndags fick jag äran att bli gudmor till lilla Maia. Bianca och Patrik var med på dopet medan William var hemma och busade med faster Sara. Jag fick i uppdrag av Bodil och Nisse att läsa en dikt till Maia under dopet. Jag fick själv välja vilken jag tänkte läsa. Jag tittade runt lite men kände att jag inte riktigt kunde stå för dem jag hittade så det slutade med att jag skrev en egen. Det var en liten utmaning att få till med en tre veckors bebis och en tvååring i huset. Inte lätt att hitta ro och inspiration... Men en dikt blev det i alla fall.

Vår egen lilla prinsessa såg ut såhär på dopet:


Jag tog lite bilder på huvudpersonen för dagen, jag älskar denna bild:

Varför alltid ta kort på ansiktet?!?
Även om man inte visste att detta var taget på ett dop skulle man veta det. Det är kul med detaljbilder.

William blev biten av en mygga under ögat och såg återigen ut som om han varit i slagsmål. Tur att han inte verkar lida av det, han säger att det inte gör ont. Han tycker dessutom att han ser rolig ut då han ser sig i spegeln, det är tur det, själv skulle man bli lite knäckt.

Med munnen full av vindruvor ser högersida lite större ut än bara bettet, men ni ser hur rött och svullet det är under ögat. Stackaren.

När Sara var här var det bara hon som gällde. Mamma och pappa fick inte leka med honom och busa. Kul att han uppskattar faster så mycket.
Det är mysigt att sitta i Saras famn och titta på Pingu.


Det är mysigt att sova i pappas famn också.


Jag vill passa på att bjuda in alla läsare till Loppis på lördag 11/9. Vi är några stycken som kommer att ha loppis på Villagränd 3 på lördag. Det kommer att finnas kläder, husgeråd, böcker m.m. Loppisen börjar kl. 11 och är inomhus. ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA ATT FYNDA!

Kumlinge

Kategori: Allmänt

I måndags åkte jag, William och Bianca till Kumlinge för några lata dagar hos mormor och Kjäll i skärgården. Patrik passade på att jobba så att han kan ta ut pappadagar senare istället.
Under tiden vi var på Kumlinge förbyttes sommaren mot höst och därmed åkte foppatofflorna bort och skor och fleece-tröjor åkte fram. Kanske lite tidigt med höst, men dock väldigt mysigt. Nu väntar vi bara på att löven på träden skall ändra färg.

När man är nyvaken efter vilan är det mysigt att gosa lite medan mamma rapar lillasyster.


På Kumlinge plockade vi kantareller, mums!Stackars William blev biten av en mygga på ögonlocket. Eftersom han är överkänslig mot bett såg det ut som om han varit med om han varit i slagsmål med något större än en mygga. Detta kort är taget efter ca 2 timmar. Det fortsatte att svullna ända till dagen efter innan det började lägga sig.


Det har även bakats. Först bakades det pizza med Kjäll:

och sedan bakades det bröd med mormor:


Det är nästintill obligatoriskt att åka båt då man är i skärgården.
Lycklig kille som fick styra. Det gick lite hit och lite dit om  man säger så...Bäst att låta honom styra där det är öppet vatten och inte så mycket grynnor... Det är inte roligt att styra och bara hålla i ratten, man skall väl svänga på den så mycket man bara kan?

Nu har vi besök av faster Sara. William är överlycklig och passar på att busa massor!

Lite famnmys med faster.