Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Vårkänslor!

Kategori: Allmänt

Idag var jag och William till gnisten och åkte snowracer och pulka med Melker och Mikaela efter middagen. Vi var där lite över kl. 18 och då var det fortfarande ljust ute. Underbart att man kan börja var ute efter middagen och ända få dagsljus. Fick lite vår-/sommarkänslor med tanke på detta. Däremot åker man inte så mycket pulka på sommaren och inte är det snö upp till höften ute på gården heller... =)

Bianca har på senaste tid blivit OTROLIGT mammig. När jag kom hem från pulkabacken var hon hysteriskt ledsen tills hon fick komma i min famn. Urjobbigt!! Jag vill inte att hon skall vara på detta sätt. Patrik hade gett henne middag medan vi var borta. Det gick bra efter att han hittat ett filmklipp på hans telefon där jag sjunger för henne. När hon hörde min röst lugnade hon tydligen ner sig, inget annat hjälpte. Det är ju helgalet. Dagtid är det inga problem och hon har inte heller några problem att vara i andras famnar så länge hon har koll på var jag är.
Bianca tar ju inte heller flaska, fastän vi tränar varje dag nu, så jag känner att jag är rätt låst kvällstid. Nåja, det är en kort period i livet som detta pågår. Om några år sitter jag väl hemma och undrar varför våra barn inte vill vara med oss... =)

Borttappat!

Kategori: Allmänt

Nu har jag letat och letat i flera veckor utan att hitta mina solglasögon. Jag har letat i väskor, lådor, på hyllor och överallt utan resultat. Jag har även fått hjälp av min kära sambo eftersom jag inte är världskänd för att hitta saker. (När jag var liten sa pappa alltid att han skulle kunna gömma ett piano under en matta och utan att jag skulle hitta det...)
Jag minns inte att jag använt dem efter september så de har varit borta ett tag...
Så nu kära släkt och vänner undrar jag om jag har råkat glömma mina solglasögon hos någon av er. Har ni ett par som ni inte vet vems de är så är det kanske mina. Det är ett par svarta Ray Ban glasögon. De har dessutom Paf:s logo på skalmarna, eftersom de är en golfvinst i en golftävling min kära sambo deltagit i på jobbet.
Skulle bli oerhört glad om jag fick dem tillbaka.

Bara för att jag skirver detta så dyker de väl upp här hemma snart...Ingen skulle dock bli gladare än jag i så fall...

Spegel, spegel...

Kategori: Allmänt

Bianca har en leksak som det är en spegel på, hon älskar den och blir alltid så glad när hon får syn på den där kompisen och pussar på henne så hon blir alldeles blöt...
Det är även så roligt att se att barnen uppskattar varandra. Bianca skrattar högt då William busar och stojar och William är såå gullig med henne. Idag då han åt äppelbitar och Bianca ville ha skålen så sa William åt henne att hon inte fick den eftersom hon inte får äta äppelbitar. Men så fort han ätit klart gav han skålen till henne och la sig ner på golvet bredvid henne och tittade på henne då hon lekte. Och han kunde inte låta bli att klappa lite på henne... Gullungar!


Och så lite bilder på vår tös som fortfarande gör "sälen":

Religiösa funderingar...

Kategori: Allmänt

Idag när vi åt mellis undrade William:

"Mamma, vad är Amen, är det ett djur?!?"

Vi sjunger "Gud som haver" på barnmusiken och avslutar då sången med "Amen". Jag har inte ens tänkt tanken på att han inte vet vad det är och har inte ens funderat på om han undrat vad det betyder, men tydligen...

Varför det och varför då?

Kategori: Allmänt

Så låter det ofta hos oss nuförtiden. Inte bara en gång utan varje svar man ger kan man fråga varför det eller varför då på... Tillslut får vi lov att svara "vad tror du?" eller något liknande så att han själv får fundera lite. Ibland orkar man inte svara 511 gånger men vissa dagar finner man sig bara i situationen, man vet ju att han bara vill förstå världen och då är det bara att svara.
Vissa av de funderingar som vår lilla kille har är dock så klockrena och underbara att man bara måste skriva ner dem.

1. När vi var i Nässjö till exempel och farmor höll på att byta om frågade han henne:
"Farmor varför har du så knölig mage?!?" Ha,ha...

2. Igår när jag hämtade på dagis hämtade ett annat barns farmor NN. När vi gick hem från dagis var han tyst en stund och sedan sa han:
"Varför har NN:s farmor litet huvud? Min farmor har stort huvud. Varför då?"

3. Idag när vi gick hem från dagis gick vi förbi en kille som stod och rökte. Då sa William:
W: Mamma det luktar något.
L: Ja, det luktar rök, pojken rökte.
W: Mamma, jag tycker det luktar äckligt. Jag tycker inte om cigaretter och när människor ryker.

Ha,ha. Ja det är ju precis det de gör, ryker.


Såhär ser det ut hos oss nu, snö,snö, snö och kallt, kallt, kallt, men ack så fint när solen skiner!

Det värmer ett mammahjärta...

Kategori: Allmänt

...när Williams svar på "Jag måste röja undan efter lunchen och diska lite" är:
"Mamma, snälla, får jag leka med Bianca i mitt rum då?"

När jag tittar till dem ser det ut såhär:

"Jag leker nära så att hon skall se".

Som sagt, livet med en treåring kan vara prövande emellanåt, men så underbart ljuvligt och kärleksfullt mestadels.
Älskade gullungar vad jag älskar er!

Usch och tvi!

Kategori: Allmänt

I morse vaknade William upp med sin andra magsjuka denna vinter. Blä. Han är så duktig fastän han är sjuk. Inget gnäll och inga tårar. Faktiskt är det så att han gnäller och gråter mindre nu då han är sjuk (läs inte alls) än en vanlig frisk dag. Han är inne i en "underbar" treårs-testnings-fas. Vi är på kollisionskurs titt som tätt. Det är tur att han är lika söt mellan varven som han är utmanande emellanåt. Försöker tänka att det trots allt nog är jobbigare för honom än för oss vuxna.
Idag är det dock bara synd om honom. Han har sovit 3 gånger under dagen och är trots det helt slut, stackaren. Nu håller vi tummar och tår för att vi andra slipper få detta.

Lilla fröken B verkar må rätt bra. Börjar dock fundera på om hon inte klarar av morot. Kan man vara allergisk mot det?!? Hon verkar i alla fall få rejält med gaser av det och därmed magknip fastän jag kokat dem läääänge. Tar bort dem ur kosten ett tag och ser om det blir bättre antar jag.
Babysittern har nog gjort sitt i vårt hus, vår tjej tycker inte att det är roligt och skönt att ligga tillbakalutad och slappa längre. Hon skall sitta upp och vill inte vara fastspänd. Såhär såg det ut häromkvällen då jag satte henne där för att hjälpa William:

Hon är ju tydlig i alla fall... Man behöver inte fundera på ifall hon gillar läget eller inte... =)

Gåta

Kategori: Allmänt

När man har en treåring i huset behöver man ibland bra fantasi och minne för att förstå vad han menar. William har ett ganska rent språk, men hittar inte alltid orden och försöker då förklara saker och ting istället. Jag tycker att han är riktigt duktig på att förklara så man förstår, men ibland klickar det inte vad han menar ändå. Detta hände igår då vi gick från dagis. Han sa då att han ville se på en film då han kom hem. Såhär lät det då:

W: Mamma, jag vill se på apan filmen då jag kommer hem.
L: Vilken menar du? Nicke Nyfiken?
W: Nej, inte den, den apan som är i djungeln och tanten.
L: Tanten?!? Vad menar du?
W: Filmen med apan, den rosa apan.
L: Rosa apan?!? Menar du Teletubbies?
W: Nej, apan i djungeln.
L: Jag vet faktiskt inte vad du menar nu. Du får nog visa då vi kommer hem.
W: Ja.

När vi kom hem så kunde han inte visa för vi hade inte filmen han menade. Ikväll klickade det dock för mig vad han menade. Kan ni gissa vad det var??!? Jag lovar att ni alla vet...

FOTosession

Kategori: Allmänt

Tog lite bilder idag, blev inte riktigt som jag tänkt så jag måste nog försöka mig på att ta om dem någon dag då jag får bättre ljus. Kände att jag var tvungen att föreviga när Bianca ligger och leker med sina fötter. Ser så gulligt ut, och jag förundras över att det ser så avslappnat ut. När blir man så stel att det inte längre är något man gör när man slappnar av?!?


Lite svårt att ta kort över hennes huvud utan att hon vill ta kameran... =)

Tog även en bild för att visa hur lika näsor våra barn har: (ber om ursäkt för lite orena näsor dock..)


Rätt lika ögonbryn och ögon också för den delen...

Bianca 6 månader och William 3 år och 2 månader

Kategori: Allmänt

I lördags blev Bianca 6 månader gammal. ½ ÅR!!! Va, vart försvann de månaderna?!? Det har gått så fort!
Idag var vi till BVC för att väga och mäta och måttstocken slutade på 69,2 cm och vågen på 8170g. Hon växer rejält vår lilla tjej. Hon ligger lite på + på längden och enligt proportionerna längd-vikt ligger hon på "normalkurvan". Huvudsaken är att hon är frisk och mår bra, det är det enda som är viktigt!

Hon har börjat ta nappen mer och mer och jag jublar! Hon somnar till och med med den i munnen på kvällen nu. YES!

Vår lilla kille har klagat på att han har ont i benen den sista tiden och jag har tänkt att det är nog växtvärk. Med anledning av det så mätte vi honom idag. Han är nu 97 cm lång, han har alltså vuxit 1,5 cm på 2 månader. Inte konstigt att vissa kläder börjar bli lite korta. Det märkliga är att vissa byxor i storlek 104 är för korta, hur kommer det sig!?!?
När vi var i Nässjö och busade hela dagarna så blev vår prins lite trött efter att ha gått hela vägen till stan och sedan gått och shoppat. På vägen hem ville han bara vara i famnen och orkade inte stå på ståbrädan. 2 minuter efter att Patrik lyft upp honom såg det ut såhär:

Det blev lite tungt innan vi var hemma. Ett sovande och avslappnat barn blir tungt att bära efter ett tag.

Jag och Anja Pärson

Kategori: Allmänt

Bianca har börjat göra sälen liksom Anja Pärson, och hon gör den mycket.Hon har även börjat förflytta sig som en klockvisare och baklänges. Framåt går det dock bara i gåstolen. Hon tränar dock på att stå på knä, men har inte riktigt greppat det där med att ha händerna i golvet, så hon hamnar liksom på huvudet... Ha,ha! Ser lite kul ut =)

Men lika glad för det är jag...

Min bror och jag...

Kategori: Allmänt

...vi har kramats av samma mamma.... Eller hur gick den gamla dängan?!?
När man är minst i syskonskaran får man stå ut med en del, både sådant man älskar och sådant som är mindre kul. Så länge Bianca inte protesterar låter vi dem hållas. De måste få hitta sina egna vägar att leka och lära.

Häromdagen satte William en spytrasa på Biancas huvud och gick på alla fyra över henne om och om igen.


Det är härligt att se att de kan ha så kul tillsammans. Igår badade de badkar tillsammans för första gången, det var kul!

I Nässjö går det allt annat än lugnt till kan jag säga. Det busas och stojas hej vilt. Patriks moster skall på 70-tals fest och det plockades fram lite saker kring det temat, bland annat farmors gamla glasögon. Oj vad roligt vi haft med dem. Ett smakprov på de bilder som tagits...


Såååå sköna!!

Här ser man hur starka de är, kolla skillnaden på storleken på Biancas ögon.


Sara jobbar som instruktör på Friskis och Svettis och håller på att träna i ett nytt program. William hjälper gärna till som försöksmotionär:Ralle har tränat(övat) även han, inte gympa, men däremot på att spela piano. Våra barn hjälper gärna till, eller stjälper kanske man skall skriva?!?

Det låter lite mindre bra när barnen hjälper om jag säger så.. =)

Veckans bilder

Kategori: Allmänt

Detta har vi sysselsatt oss med den sista veckan:

Bianca ligger och drar sig i tårna så fort hon får chansen.

Jag älskar små gulliga, runda barnfötter.

Jag försökte få storebror med på noterna, men han gillade inte min idé, fick dock en bild.

Vi var ute i det strålande solskenet. Vi tänkte gå och  mata änderna, men insåg att de flyttat från lilla holmen nu när vattnet är istäckt.


Jag och Bianca var och lunchade hos Bodil och Maia.

Två små söta troll.

Jag och barnen har även varit till Kumlinge och lekt och busat och myst.

Pulkaåkning och bubbelblåsning har varit Williams aktivitets-önskemål.

Det är superkul att jaga bubblor!

Granen fick en liten variant på kulor.

Vi har även tagit en kort promenad på isen. Den är så tjock nu att det håller att köra bil på den.

Vi har sprungit ikapp på ett soligt Kumlinge...

...och fått i oss lite mer D-vitamin.

Åh, vad det är härligt nu när solen skiner och fåglarna kvittrar. Längtar efter vår och sommar nu.

Att sova eller inte sova...

Kategori: Allmänt

Bianca har alltid haft svårt för att somna inomhus om hon inte får ligga vid bröstet. Eller svårt, det har varit omöjligt kan man säga. Ända sedan hon föddes har hon inte kunnat somna om hon inte ammats till sömns. Vi har försökt att vyssja, vagga, sjunga, bara lägga ner, hon har varit i min famn och i Patriks famn m.m. Det känns som om vi försökt allt. Någon enstaka gång har Patrik fått henne att somna i hans famn, men det har blivit svårare och svårare ju äldre hon blivit. Vi har till och med köpt "vyssan lull" till spjälsängen så att det skall gå att vagga den, men icke...Ute i vagnen somnar hon direkt och hon kan även somna i bilstolen så länge bilen åker (tack och lov eftersom det är så lång bilfärd till farmor och farfar).

För tre veckor sedan fick detta beteende sin kulmen. Då vaknade hon 12 gånger per natt och kunde inte somna om om hon inte fick amma sig till sömns... 12 gånger!!! Jag gick omkring som i en dimma på dagarna. Kände att hjärnan gick på halvfart och glömde saker titt som tätt. Jag lånade då en bok som heter "Somna utan gråt", som handlar om att lära sig sova själv och hela nätterna utan några tårar. Jag är lite blödig när det kommer till tårar nämligen... Man skall där bärja med att logga hur nätterna ser ut. Det var då jag upptäckte att hon åt 12 gånger från kl. 22-09.30. För er som ammat vet att man inte riktigt har koll på antalet gånger, man ger mat halvsovandes på natten. Efter detta så har jag inte gett henne mat på natten utan att hon vaknat så pass mycket att hon börjat halvgråta. Förut gav jag henne redan då hon började stånka och stöna och rulla i sängen. Detta har gett resultat. först gick det ner till 8 gånger per natt och sedan till 6 gånger. Även det är ju otroligt mycket, men nu i natt åt hon en gång. YES!! EN GÅNG!!! (Somande 21.30, åt 04.15 och sov till 07.20)
Jag har hela tiden sagt att jag tror att det hela skulle upphöra bara hon tog napp eftersom det är sugbehovet som styr. Och (peppar, peppar...) för tre dagar sedan tog hon nappen!! I går kväll gav jag henne mat vid kl. 21 och sedan gick vi och lade oss och då gav jag bara nappen och hon somnade kl. 21.30 utan att amma, med nappen i munnen. Jag blev så glad att jag kände för att stiga upp och göra en segerdans... =)
Hon tar dock bara nappen då hon är riktigt trött, då hon inte orkar protestera. Dagtid i vagnen spottar hon bara ut den. Nu hoppas jag att hon även i fortsättningen skall acceptera nappen nattetid. (Man borde inte skriva sådant här på bloggen för det brukar ju ändra då...)

Eventuellt ökade vår lilla tjejs amningsbehov för tre veckor sedan i och med smakportionerna. Hon verkar ha en känslig mage och hade ev. ont i magen och vaknade av det. Vi har efter det fått börja på noll och ta bort allt och nu ger vi bara potatis igen. Vi får gå långsamt framåt med henne helt enkelt. Huvudsaken är att hon är nöjd och att vi alla får sova på nätterna. Vi får ta en natt i taget och hoppas att det fortsätter som föregående natt. Nu är jag ju så pigg att jag orkar med på dagarna också. Jag fattar till och med när folk skämtar igen.... För tre veckor sedan tog det ett tag innan poletten föll ner... ha,ha! Har aldrig känt mig så dum och dimmig som då. Nu leker livet igen. Tänk att sömn kan göra så mycket!