Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Lite ostadigt, men jag kan!

Kategori: Allmänt


Lite framåtlutat, men med lite mer träning så går det snart galant! Nu klara hon ca 30 sekunder innan det tippar åt någon sida.

Bianca har även börjat stöda på raka armar då hon ligger på mage.

I förrgår var hon upp på knä för första gången. Men det dröjer nog ett tag innan det bär av framåt.

Barnens dag

Kategori: Allmänt

Idag har vi så gott som bara gjort saker som barnen gillar. Vi började dagen med att gå på barnmusik tillsammans med mormor. Barnen gillar att sjunga och tralla. Efter det gick vi och åt lunch med mormor, Kjäll och morbror Peter- roligt tyckte William.
Efter det gick vi hem och fixade matsäck och gick till parken och åkte stjärtlapp med Leia. Superskoj, men kallt trots strålande sol.
Lite macka och varm Obo'y hann vi med innan vi gick hem.

Fjällräven är toppen!

Väl hemma fick barnen mysa med mormor och värma sig under en filt.
Kvällen avslutades med fredagsmys och popcorn... Härligt!
William somnade på 2 minuter i kväll, trött men nöjd med dagen. 

Tjejligan

Kategori: Allmänt

Idag var två av Biancas tjejkompisar över på besök. Ja, deras mammor också förstås... Det skiljer 2,5 månad på Maia och Bianca och 1,5 månad på Bianca och Smilla.

Minstingen (i ålder, inte storlek dock...) i  mitten.

Smilla, Bianca och Maia.
Det är inte lätt att få en bild där alla tre tittar åt samma håll. Söta små trollungar.

Gröt är gott...

Kategori: Allmänt

...men geggigt...

och jag är rätt bra på att gnida runt det i ansiktet...

Söt och lite smått geggig...=o)

Syskonkärlek

Kategori: Allmänt

Såhär ser det ofta ur hemma hos oss:

Bianca ligger på golvet och William kan inte låta bli att gå dit och kramas och mysa lite. Bianca blir såå ivrig och tar tag i honom och vill pussas.

Eftersom Bianca har slutat ta flaskan så tränar vi lite. William vill gärna ge mat åt sin syster. Igår gav han henne potatis och morot med sked också. Härligt att se.


Såhär ligger Bianca ofta nuförtiden, som ett C

Det är inte det att hon inte kommer runt, utan hon verkar tycka att det är skönt. Ser dock inte ut så...

William kollade på film på datorn häromdagen, det vär så det får bli när det är skidskytte på TV som pappa vill se.Vi har även fått upp en tavellist på väggen bakom soffan. Vi har ännu inte fått dit så många tavlor, men tanken är att det skall bli bilder på barnen där, nu ser det ut såhär:


Och så en puss till er från Bianca:

William och sorg

Kategori: Allmänt

Sedan vi fick veta att Erik inte längre finns bland oss har det gråtits en del och tröstats lika mycket. William visste inte riktigt hur han skulle reagera först. Han började med att stå och hoppa och småle och säga att "pappa är ledsen". Efter ca 10 minuter reagerade han genom att gråta och säga att han vill träffa Erik igen. "Jag vil va' med honom!" grät han. Han visste inte hur han skulle göra och det kändes konstigt.
Efter det har inte William gråtit, men däremot tröstat och funderat. Han säger nu att Erik är en ängel och att han skulle vilja se ett kort på honom då han har vingar... Han leker även om detta och pratar med sina bilar om att Erik är en ängel och inte kommer tillbaka mer. Igår morse då han såg på Musse Pigg som byggde en rymdraket pratade William med Musse och sa att Erik är en ängel och är i himlen dit Musse skulle åka.
Han säger även "Det är synd om Ellen, jag skall ge henne en stor kram".

När Patrik har varit ledsen så tröstar han honom. Han säger "Jag skall trösta min pappa" och så ger han honom en kram. Igår kväll blev jag helt rörd när Patrik var ledsen och gick in i sovrummet. Då kom William och hämtade sin bärbara DVD och sa "Pappa är ledsen. Jag skall trösta honom, han vill se på min dator, han vill se Nemo, Nemo är också borta". Sen hämtade han film och laddare och DVD och vatten till Patrik. Gullunge!
Att sörja med barn i huset blir inte ett intensivt sörjande, utan mer i etapper. För vem kan låta bli att le när William kommer fram och ger en av sina kramar och säger; Jag skall trösta dig.

När jag kom in i sovrummet efter ett tag låg William och tittade på Nemo och Patrik hade somnat. Då sa William: "Mamma, nu är det din tur att trösta pappa, jag har redan gjort det". Plutt! 

Till minne av vår älskade ERIK

Kategori: Allmänt

Igår fick Erik änglavingar.
Lite drygt 92 år fick världen njuta av hans goda hjärta och underbara personlighet. Nu lever han vidare i våra hjärtan medan han tillbringar dagarna tillsammans med andra änglar. Han har nu fått vingar precis som hans älskade fåglar.


Erik med tre av sina sex barnbarn julen 2010.


Erik och Bianca, ett av hans tre barnbarnsbarn.


Erik och William i somras.


Erik och Rasmus.


Erik sommaren 2009


Erik och William sommaren 2008.


4 generationer.


Erik och Ellen med ett av sina barnbarnsbarn. Våra tankar är hos dig Ellen.

Vi har fällt många tårar här hemma och vi kommer att sakna dina busiga ögon och kvicka kommentarer något enormt. Du lever för alltid kvar i våra hjärtan.
Låt vingarna föra dig till ljuvliga platser och upplevelser Erik!

"Men aaaagh!!"

Kategori: Allmänt

William blir bara större och större hela tiden. Detta märks framförallt i hans språk och beteende. Visst är han liten och gråter och gnäller lite nu och då, men han börjar reagera som ett större barn på vissa saker. Uttrycket i rubriken är något han kör med hela tiden bland annat. Om jag och Patrik säger något kan han säga "Men aaagh!" och himla med ögonen som om vi är heeelt knäppa. Tonåring?!? =)

Häromdagen då han sprang iväg till toaletten och jag skulle amma Bianca frågade jag honom om han skulle bajsa så att jag skulle veta om jag behövde komma och torka sen. Han svarade då:

"Men aaagh, mamma!! Du behöver inte fråga hela tiden om jag skall bajsa eller kissa, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att jag går på toaletten! Men ja, jag skall bajsa."

Man kan bara le åt honom. =)
Tokstolle!

Prinsessa

Kategori: Allmänt

Jag vill träffa henne NU... Men måste vänta tills i morgon. Barnens mormor har varit i virkatagen igen och denna gång skall vår lilla prinsessa få en prinsessa som ser ut såhär;

Ljuvligt fin!!

BVC

Kategori: Allmänt

Idag var vi på kontroll med Bianca igen. Hon växer stadigt kan man säga... Hon har gått upp 800 g på en månad!!
Hon är nu 68 cm lång och väger 7670g. De kontrollerade även hennes öron och hon är en aning röd i sitt högra öra. Om hon fortfarande pillar på öronen på fredag, då det gått en vecka från att kuren upphörde, skulle vi kontakta läkare för kontroll igen.
Fredrika (Rådgivningstjejen) undersökte även hennes mun och meddelade att hon troligtvis får tänder i nedre delen av munnen inom kort. Jag kan inte känna sådant, men hon sa att det var spänt och strävt på tandköttet. Kanske därför som fröken hela tiden håller på med tungan och gnider saker i munnen så fort hon får möjlighet... Såhär ser hon ut mest hela tiden nu...

Tungan ute, men glad!

Bianca fick även tre vaccin. Två sprutor i låren och ett oralt. Lite tårar men snabbt övergående. Nu skall hon inte vaccineras mer förrän vid ett års-kontrollen. Skönt.

Idag vill vi även skicka stora grattiskramar till barnens Morfar som fyller år!! Han blir mer mogen kan man säga. Ringde för att gratulera förut och då satt han hos optikern och skulle få nya glasögon...

Nyheter

Kategori: Allmänt

Idag har jag plockat fram symaskinen igen... och Bianca har därmed fått en ny klänning med tillhörande tossor.
  


Nyhet för henne var att hon idag knäckte koden med att gå i gåstolen. Hon har fått sitta i den korta stunder eftersom hon gillat att leka med leksakerna, men idag traskade hon mitt i allt iväg. Vi vill inte ha henne där för långa stunder med tanke på hennes rygg, men hon verkar trivas i den. Att styra är dock lite svårt verkar det som, ibland blir det liksom stopp...

Tandborstning och öronvärk?!

Kategori: Allmänt

William är verkligen en stor kille nu. Han sköter det mesta själv. Tandborstningen på morgonen får han sköta själv och det är han så stolt över, ingen vuxen som hjälper honom att borsta! Vi brukar däremot hjälpa honom med tandkräm och så, men häromdagen ville han göra allt själv.
Han tog ner tandborsten från hyllan, tog fram tandkrämen, funderade lite hur han skulle få upp tuben med skruvkork då han höll i tandborsten... Satet tandborsten på handfatskanten och skruvade upp tuben för att sedan sätta på tandkräm. Vatten på tandborsen och så borsta.

Eftersom vi har handfatet på lite högre höjd än standard, måste man ibland stå på tå fastän man är stor...


William fick en eltandborste i födelsedagspresent, det gör det extra kul att borsta!
Tandkrämstuben fick sig ett rejält tryck mitt på...

Mitt i allt kom han på vad tandborsten lät som och utbrast: "Jag rakar mig!!"

När jag kom tillbaka efter en stund var tandborsten avsköljd och tillbaka på hyllan. Tandkrämstuben hade locket fastskruvat och var tillbaka i lådan. Ordning och reda på vår lilla stora kille.

För er som har mer erfarenhet av öroninflammationer. Bianca håller på och tar sig på öronen fortfarande och liksom slår på dem, mer på höger än på vänster. Antibiotikakuren tog slut igår morse, men hon håller fortfarande på. Är det normalt? Ringde till hälsocentralen idag och de tyckte att vi skulle avvakta några dagar och de sa att det kan dröja 6 veckor innan det läkt helt. Skall man suppa henne fortsättningsvis nu då eller? Hon har ingen feber, men hon kan ju ändå ha ont.

Såhär sitter hon och pillar och viftar titt som tätt, och ser ut som Jerry Williams...

Men hon är inte gnällig utan glad (och dreglig...)

Smakportioner

Kategori: Allmänt

Idag fick Bianca smaka på "riktig" mat första gången. Det gick helt okej faktiskt. Självklart rynkade hon näsan lite men det var inte så att hon spottade ut eller verkade tycka att det smakade illa. 5 månader och 3 dagar gammal var hon alltså då hon fick potatis för första gången. William stod bredvid och visade henne hur hon skulle gapa =o)


Att knipa ihop munnen sådär lärde hon sig i och med antibiotikakuren hon fick med anledning av öroninflammationen...

Att äta själv var mycket roligare!


Ur barnamun...

Kategori: Allmänt

Jag och William har börjat bada bastu på torsdagar bara för att vi skall få lite tid bara vi två utan lillasyster. Det är riktigt mysigt och vi hinner prata om allt mellan himmel och jord. Igår var mormor här så hon kom med oss i bastun. Vi hann prata en del och William har ofta många funderingar som vi pratar igenom. 
Efter bastun satt vi i soffan och och William åt kvällsmål och Bianca ammade. Följande konversation följde då mellan William och mormor:

W: Mormor har du också mat i dina bröst?
M: Nej, det har jag inte.
W: Men varför är de så långa då?!?

Ha,ha,ha! Gravitationen tar ut sin rätt min son...gravitationen...

Bianca 5 månader

Kategori: Allmänt

Idag är vår lilla tjej 5 månader!
Hon är en lugn tjej så länge det är liv och rörelse runt omkring, men så fort det blir tyst eller lite lugnare sätter hon igång och visar vad hon kan... Hon pratar/sjunger i falsett så det står härliga till. Ivrigast är hon på kvällarna då William gått och lagt sig. Hon har även börjat "prutta med munnen", både med tungan ute och bara med läpparna. Hon sprattlar ovh viftar livligt och leksaker viftas/kastas i golvet då hon sitter i sin matstol.
Hon är kittlig på magrn och skrattar ljuvligt då man killar henne där.
Hon somnar vid 22-23 på kvällen och sover till kl. 10 med två mål mat under natten. Dagtid sover hon ett längre pass på ca 3 timmar och två halvtimmespass.
Hon växer så det knakar (ska till rådgivningen nästa vecka, så har ingen exakt uppgift om storlek). Hon kan inte längre ha kläder som är storlek 62/68. Vissa 68 går bra, men vi använder även 74.
Hon sätter allt hon kommer åt i munnen och hon dreglar som om hon fick betalt...
Hon gillar att pussas och ger en gärna pussar på kinden-underbart blöta sådana!

Och så lite bilder på vår lilla pärla:Mumsig och go!
(Det ser ut som om Biancas hår är rött, men det är lampskenet som förvränger det hela, hennes hår är brunt.)

Hon sitter inte själv, men är rätt stadig. Lite stöd så hålls hon sittande ett tag tills hon faller åt något håll... =)

2011-Sjukdomens år?!?

Kategori: Allmänt

Det verkar som om de flesta familjer har åtminstone en person som lider av någon åkomma just nu. Det hör kanske vintern till, men det är jobbigt ändå, speciellt då det drabbar de små.
Idag var vi en vända till sjukhuset igen. Inte på grund av någon sjukdom, utan på grund av Williams arm. Hans piglux gjorde sig till känna igen, tyvärr. Vi trodde på något sätt att det var över för hans del med detta nu då han inte haft det på nästan ett år. Men icke.
När jag tog av honom vanten idag efter att vi varit ute så skrek han till och jag kunde snabbt konstatera att armbågen var ur led igen. Tänk att det räcker med så lite kraft som det är då man drar av ett barn vanten.
Jag fick ringa efter Patrik på jobbet och sedan bar det av till akuten. Där träffade vi världens gulligaste läkare, Petter någonting, som genast fick armen på rätt. Inom en timme från att det hände var allt bra igen och han lekte som om inget hänt.
Skitåkomma säger jag bara, stackars liten. Det gör inte ont att ha armbågen ur led, men däremot att röra den då den är ur led. Det var stora tårar då läkaren vred den på rätt och William grät och sa att han bara ville hem. Efter att ha lekt en stund i lekhörnan på akuten (för att kolla att han använde armen) var det dags att åka hem, men det ville inte William. Han ville bara stanna kvar och leka och vara med doktorn; "jag vill vara här med doktorn och leka, han är snäll". =)
Härligt att han känner så fastän det gjorde så ont då läkaren fixade till hans arm.

Nu hoppas vi på att det är slut på sjukhusbesök för oss på ett tag och framförallt att barnen inte skall få några fler åkommor som kräver besök dit igen.

"Virkligheten"

Kategori: Allmänt

Lite före jul köpte jag en bok som heter "Välkommen till virkligheten" och som innehåller mönster på virkade leksaker. Jag tyckte boken verkade fantastisk och det fanns otroligt fina mönster i boken. William fick ju syn på boken och önskade robotar från den i utbyte mot sina nappar. Jag, som inte kan virka, kände pressen på mig och knuffade försiktigt fram boken mot mamma när hon var här och berättade var William sagt. Jag kände att om jag skulle få till en robot i utbyte mot nappar skulle han få ha nappar ett år till... =)
Snäll som mamma är tog hon med sig boken och nu är hon fast verkar det som... Till mina och barnens lycka... Det har levererats två robotar och en bil och husvagn hittills och de är superfina! Jag tror att mormor är fast i detta nu och gillar det som produceras. Och om jag inte missförstod henne i lördags då bilen kom så har hon redan planer på nästa leksak, denna gång till Bianca.

Se så fina saker hon gjort:

Rosita och Ruben tror jag bestämt att dessa heter i boken.


På bilens regesterskylt står det William...

...och på husvagnens står det Larson.


Tusen tack för dessa, jag älskar dem, de är så fina så man kan ha dem som prydnad. Och William springer omkring med sina robotar hela tiden och sover med dem på natten.

p.s. ni får inte avslöja för William att det är mormor som gjort robotarna, han tror ju det är tomtenissarna som lämnat dem för napparna...d.s.

Dumbo

Kategori: Allmänt

Vi har en tapper liten tjej som verkligen inte klagar i onödan, ibland klagar hon inte fastän hon borde heller...
Natten mellan lördag och söndag började Bianca kaskadspy och fick 38,5 graders feber. Hon var lite låg på lördag kväll, men inget gråt eller gnäll. På söndagen sov hon sedan till kl. 12.30!!!
Patrik ringde till sjukhuset på morgonen och de tyckte att vi skulle komma och visa upp henne eftersom hon fått feber.
Vi trodde att febern berodde på magsjuka eller hostan som hon haft. Men icke. Vår lilla tjej har dubbelsidig öroninflammation. Hon har inte gnällt eller gråtit alls så vi har inte ens misstänkt att hon hade något i öronen. Nu i efterhand har vi konstaterat att hon nog försökt visa oss ändå, men vi har inte förstått. Hon har i ett par dagar börjat dra sig i öronen och pilla på dem, men vi har tolkat det som om hon "hittat sina öron" och därför undersöker dem... Jag känner mig lite dum.... Stackars lilla gumman, tycker så synd om henne.
På sjukhuset sa de att hon troligtvis börjat spy pga öroninflammationen, inte pga någon magsjuka.

Det är första gången för oss som vi har öroninflammation i huset. William har hittills aldrig haft det så vi känner oss lite nya på området.
Trött är hon i alla fall vår lilla tjej, hon sover fortfarande idag med och klockan är 11.45. Får se när hon vaknar idag. Väckte henne för att få i henne antibiotikan vid kl. 10 och sedan somnade hon om. Pluttan.
Det är jobbigt när ens barn är sjuka. Man får lite ont i hjärtat för deras skull.

"Bra karl reder sig själv..."

Kategori: Allmänt

När vi kom hem från dagis idag så ville William gå in direkt. Jag hjälpte honom av med kläderna innan jag gick ut för att rulla vagnen så att Bianca skulle somna om. När jag tittade in efter en liten stund för att höra hur det gick lät det såhär:
L: William, går det bra?
W: Ja, jättebra, jag äter pepparkakor...
L: Jasså?!? Var hittade du det?
W: På bänken, jg öppnade paketet för jag ville ha.

Jag gick ut för att lägga babyvakten i vagnen och när jag kom in igen lät det såhär:

W: Mamma, det är jättemysigt att äta pepparkakor i kojan. Jättemysigt.
L: Var är du då?
W: I kojan under bordet... Mamma...vet du? du kan också få pepparkakor om du vill...
L: Jasså, tack så mycket...
W: Mamma, jag har picknick. Mamma, vet du, Shaheena (dagisfröken) säger att jag är stor kille nu, jag är längre säger hon, är jag stor nu då?
L: Ha,ha,ha, ja, du är stor nu.
W: Mamma, jag är lite busig som tog pepparkakor. Men jag är go...Ja, du är go, vår älskade lilla busiga prins!

Hoppetossa

Kategori: Allmänt

Bianca har fått en ny upplevelse i livet: Hoppgungan. Hon älskar den. Hon får inte riktigt till rätta studsen, än, men man ser att det är på kommande. Benen går på henne och hon snurrar och studsar och ser så lycklig ut...


Lite pusskalas. (Kolla in Biancas arm, vi har en tjej som för tillfället sätter allt i munnen som hon kommer åt, gärna tyg)
Efter pusskalaset kom hon igång...

"Wow vilken grej, det här gillar jag!"

Det nya årets början

Kategori: Allmänt

Vi hade en härlig nyårsafton på Solberget med tre andra familjer. Vi avnjöt en god trerätters middag där alla familjer stod för olika delar av middagen-väldigt smidigt koncept.

Gårdagen gick åt till att flytta in och ut ur våra sovrum. William har nämligen fått överta vårt större sovrum och vi har flyttat in i hans gamla rum. Födelsedag och tomte har gjort så att Williams behov av ett större rum blev akut. Nu har kan han leka med lego och Brio-tåg utan att det blir för trångt.

Idag har det dock inte blivit så mycket lekt för vår lilla kille, eftersom han drabbades av magsjuka i natt. Jag vaknade av att han spydde mig på ryggen... Stackars liten. Han är så tapper då han spyr, inget gråtande och gnällande utan bara lite ynklig. Efter att han sovit tre timmar mitt på dagen idag har han varit sitt gamla jag igen och lekt och busat. Jag hatar magsjuka, det är den värsta "vardagssjukdomen" som finns-tur att den är hastigt övergående.
Nu hoppas vi på att vi andra i familjen inte drabbas. Men det är troligtvis mer en fråga om när, inte om...

BTW: Nu sover Bianca för första gången i sin spjälsäng. Igår lyfte vi in den i sovrummet och tog bort vaggan.