Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Underbart samtal

Kategori: Allmänt

Matningshjälp

Kategori: Allmänt

Det går toppenbra när William vill mata Bianca. Hon gapar som aldrig förr och ögonen strålar på henne eftersom hon får uppmärksamhet av storebror.

"Gapa såhär..."

                              <3 kärlek <3

Mumsigt!

Men lite vill man försöka själv också...

Tips på hemsida

Kategori: Allmänt

Jag måste tipsa er alla om en hemsida som har otroligt fina kläder och fantastisk sevice!
Alla svenska vänner kan beställa framktfritt från denna sida och alla ålänningar kan få varorna levererade momsfritt så vi slipper den dubbla momsen. Skriv i meddelandet att du önskar få momsen bortdragen pga leverans till Åland. Frakten till Åland är 60 kr.
Jag fick min klänning idag och är supernöjd!

Klänningen är en aning mörkare än vad bilden visar. Den är champagne/sand-färgad. Superfin.
Hemsidan hittar du här.
Nu kan jag gå på fest och känna mig både fin och nöjd!

Ballonger

Kategori: Allmänt

Båda våra barn är förtjusta i ballonger. William gillar då de innehåller helium och Bianca gillar dem då de är så pass mjuka så hon kan greppa dem och smaka på dem.
William gillar som sagt ballonger med helium. Det är dock inte alltid bra att ha sådana... inte när man leker kurragömma till exempel... Då kan de vara en aning avslöjande...

Ehum, undrar var William är... =)

Ha,ha,ha! Skrattade gott åt hans försök att gömma sig...

Älskling

Kategori: Allmänt

Tänk att en blöjförsedd rumpa kan vara så söt...

Söndag-vilodag?!?

Kategori: Allmänt

I en tvåbarnsfamilj som håller på att renovera är söndagar verkligen ingen vilodag. Även om vi har mycket kvar att göra på "att göra-listan" har vi hunnit med rätt mycket idag när man tänker efter.

Morgonen började med väckning kvart över 7. (det kändes bättre än kvart över 6...Det tackar vi somamrtiden för...)
Medan barnen och Patrik åt frukost gick jag ner och målade färdigt taket i Biancas blivande rum.
När jag avslutade i går kväll:

Efter målningen i morse:

Vilken skillnad det gör med lite färg!
Efter målningen gick jag upp och gjorde ett träningspass, som William självklart var med på. Patrik gick då ner och kvistlackade taket i Williams rum. Efter frukosten gick jag och barnen ut och provade Williams cykel utomhus för första gången:

Han var lite halvt imponerad av detta, det var lite för mycket grus på trottoarerna.

Bianca somnade. Patrik målade taklister, jag tvättade och lagade barnmat till Bianca och William ritade och lekte.
Lite lunch och sedan blev det utgång igen. Denna gång till lekparken och Bianca fick gunga för första gången i sitt liv. Hon skrattade högt av glädje, det var så roligt!

William fick agera påskuffare till båda barns stora glädje.


William vill ha så hög fart när han gungar så linorna blir "lösa" högst upp i svingen.


Hem och äta middag och sedan kvistlackade Patrik lite till. Diska och plocka undan och leka lite innan det var dags för kvällsmål och läggning av barnen.
När barnen somnar är vi så trötta och slöa att man hamnar på rygg i soffan... kanske man borde krypa till kojs tidigare än man gör istället för att slappa? Men den där tysta timmen innan man går och lägger sig betyder så mycket. Det är då det märks att det är söndag och vilodag. En vilotimme är också vila!

Kalas i dagarna två

Kategori: Allmänt

Idag fyller Wilma 5 år, men vi var på kalas redan i fredags. Våffelkalas eftersom det var våffeldagen. Mumsfilibabba!

Presentöppning

Lilla Wilma, Arthur och födelsedagsbarnet ritar. (Jag har tydligen inte lyckats få en enda bild på Wilma framifrån...)

Den näst yngsta kalasdeltagaren.

Leia var riktigt fin i sin ballerinakjol.
När ljudnivån blev lite väl hög blev det Nicke Nyfiken på TV.


Igår fyllde mitt gudbarn Melvin 3 år, och då fick vi vara med och fira!


Det bjöds på smarrig jordgubbstårta.

Och till Williams stora glädje fanns det BÅDE kakor OCH godis... =)

Livia och Bianca trivdes bra mitt i leksakshavet. De satt och tog leksaker av varandra i en timme och var nöjda med det.

Melker blåser hej vilt.
Fiskdammspåsarna innehöll bland annat sådana här tutor och det tutades hej vilt tills pappret var så blött av dreggel så de trillade av... mysigt... =)

Join the movement!

Kategori: Allmänt

Jag har läääänge tänkt att jag borde börja röra på mig. Börja träna på riktigt och gå på gym och så. Men det blir liksom aldrig av. Jag kommer inte iväg, hur mycket jag än tänker...
Men nu har jag hittat lösningen. Jag har börjat träna hemma och det är underbart skönt att slippa ha ont i ryggen.
Jag kör inte några tyngre långa pass, men ca 20 minuter 6 dagar i veckan. Jag har följt Stadiums join the movement och blivit inspirerad av lite bloggar. Jag har inte ändrat min kost nämnvärt dock. Det jag slutat med är att äta choklad varje kväll... Nu håller jag mig till fredagar och lördagar med att äta onyttigheter. Inga stora förändringar med andra ord, men jag känner mig sååå mycket piggare och "mindre slapp".

Jag utmanar er nu att köra detta program i tre veckor. Allt som krävs är ett (hopp)rep, något att ligga på så armbågar och knän inte värker samt en exetube (gummiband). Jag är inne på pass 15 och har alltså ännu inte kört så länge, men märker redan resultat. Kom igen nu, det här kan ni också!

Länken till Stadiums pass hittar ni här.

Till en början ville William hoppa med mig, då jag hoppade. Ligga på mig då jag gjorde armhävningar och så vidare, men snabbt förvandlades intresset från att vara på mig till att vilja göra själv. Han gör på sitt sätt och det är ju så mycket roligare att träna då man har sällskap! =)


William ligger bredvid och gör plankan han också, ser dock mer ut som en bro... =)
Träning hemma innebär träning bland leksaker och barn, som synes. Emellanåt får man ta nya tag, när William till exempel kommer och kittlar en under fötterna när man ligger och gör plankan, jag har lite småsvårt att bortse från det...
Jag brukar köra varje morgon så är passet avklarat, annars har jag en benägenhet att planera in så mycket att jag inte hinner med på dagen och på kvällen är jag ofta för trött.

Exetube. William försöker träna armarna, men använder det även som hopprep emellanåt.

Kom igen nu, alla kan!

Vår lilla Hiawata

Kategori: Allmänt

Jag och William har hela våren gått på föräldra-barn gymnastik på tisdagar. Riktigt kul för oss båda.
I söndags eftermiddag hade William sitt första uppträdande inför publik. Några hundra personer var med på Mariehamns gymnastiksförenings vårfest. Han var så stolt och nöjd med att få vara med på "scenen".
Vi var indianer och cowboy's. William såg (enligt mig) mer ut som karatekid.
Programmet började med att jag agerade häst och William var cowboy och svingade sin lasso, efter det fortsatte programmet med olika moment och avslutades med att vi sprang ut och slog handen för munnen och lät som indianer.

Jag, William, Madde, Hedvig och Leia väntar på att vi skall få börja vår uppvisning.

Och så bar det iväg.

Hela programmet tog väl 3-5 minuter.
Vår grupp hade de yngsta deltagarna. Barnen är 3-6 år gamla.

Babysim

Kategori: Allmänt

I söndags var vi och simmade igen. Det var tredje gången för Bianca. Tyvärr har vi ju drabbats av lite sjukdomar under våren och har missat några tillfällen.

Bianca gillar vatten, men mest gillar hon nog leksakerna. Denna anka satt som fastvuxen i hennes hand och mun under hela detta simtillfälle.

Vi är 10 familjer som hyr Folkhälsans pool privat och simmar varannan söndag. Superbra upplägg.

Att få en bild på den här lilla sjöstjärnan är nästan omöjligt, han "simmar ur bild" så fort man försöker. Han har inte tid med foton. Han tar sig fram runt hela bassängen själv och leker med leksaker. Härligt att han inte är rädd för vatten och njuter av att simma.

Mamma-William, 1-1

Kategori: Allmänt

Vissa stunder tycker man mer om att umgås med sina barn än andra. Idag var definitivt inte en sådan...

William har varit i sitt ässe och testat gränserna idag. På en timme höll han på att 1. tjata sönder mig om att han ville se på TV. Jag sa att han skulle få se först på kvällen. 2. Efter det sysselsatte han sig med att leka lite i diskhon, tills han hällde ut vatten på golvet... Och sedan hoppade i det... Mammans nerver började dra ihop sig lite smått...
Eftersom William var blöt om tröja och strumpor var det bara att klä av blött och på torrt. 3.Detta passade dock inte vår kille som gallskrek att han fryser om han måste ha kläder på sig som inte är varma. Efter att ha skrikigt ca 10 minuter om detta slutade kampen genom att ligga arg under sitt "ritbord". Mammans nerver drog ihop sig ännu mer.
4. Som grädde på moset ser jag hur William kommer krypande på golvet och ser i ögonvrån att han kryper konstigt. När jag tittar dit visar det sig att han håller på och ritar på golvet... Mammans nerver blir superkorta och den lilla herremannen får själv städa efter sig. Han frågar om jag är arg på honom, vilket jag självklart svarade ja på. Han undrade även om pappa skulle bli arg om han inte städade efter sig. "Det kan du lita på". Han deklarerade då att han även var arg på sig själv, för det var ganska knepigt att städa. Det var inte lite han ritat heller. Under bordet var det värst, men sedan hade han dragit ett streck runt soffan och fram till fåtöljen också, dvs. ca 10 meter...Att tvingas städa själv verkade bita på honom. (Logiska följder på barnens beteenden förespråkas hos oss.)
Mamma-William: 1-0.

Efter att vi städat klart (självklart hjälpte jag honom) var vi på väg ut för att leka lite. Jag förklarade för honom att nu fick det räcka med tokigheter idag. Diskussionen gick såhär:
Mamma: William, nu räcker det med gnäll från dig idag, okej?
William: Varför då?
M: Du har slut på ditt gnällkonto för idag.
W: Vad betyder det?
M: Det betyder att du inte har mer gnäll kvar. Du har använt allt. Det är som om du har godis i en skål och äter upp allt, då är det slut sen. Idag har du använt allt gnäll i din skål redan, den är tom nu.
W: (Tyst och funderar en stund) Uääääää...(testgnäller...) Mamma, jag tror nog det finns lite kvar...

Mamma-William: 1-1....

Laid back...

Kategori: Allmänt

William satt och lekte med Bianca på hennes lekmatta häromdagen, plötsligt tröttnade han på det och började kolla på tv istället. Han sätt att göra det på såg så skönt avslappnat ut.

Bianca 7 månader

Kategori: Allmänt

Nu är vår lilla tjej 7 månader redan!
Jag var till rådgivningen och vägde och mätte henne igår. Vågen stannade på 8545 g och måttstickan på 70,5 cm.
Vår tjej är rätt lugn av sig om man jämför med barn överlag, men jämför man med William är hon mer "rustig" än vad han var i samma ålder. Det kastas saker i golvet, det dras och hängs i gardiner, det rivs i lådor och det liggs inte still på skötbordet... Hon har ännu inte börjat ta sig framåt, men däremot far hon runt som klockvisaren, mer som sekundvisaren än som minutvisaren kan jag säga.. Bakåt går det också och hon blir så frustrerad när hon fastnar med ett bordsben eller soffben mellan benen och inte kommer loss.
Hon har börjat sova två gånger om dagen och hon äter fyra mål "riktig" mat om dagen (fruskostgröt, lunch, middag och kvällsgröt). Flaskan ratar hon fortsättningsvis, men vi övar tappert på. Någon gång lossar det väl antar jag. Ammar gör hon efter varje mål mat och som melllanmål. Hon äter dessutom oftast 2 gånger per natt.
Hon somnar på ca 5 minuter på kvällarna, men nappen i munnen och i egen säng. Tänk ändå för 2 månader sedan vaknade hon 12 gånger per natt, vägrade nappen och somande BARA vid bröstet. Vilken förändring! Underbart!
William är hennes stora idol och så fort hon får syn på honom smäller hon iväg med sitt tandlösa underbara leende.
Hon kör fortsättnigsvis sälen (jag tror att hon tror att hon skall komma framåt om hon gör så, snart borde hon väl inse att det inte funkar tycker man... =) ) Hon har även en "Bianca-dans" som hon kör med typ hela tiden. Hon gör liksom grodhopp med båda benen (typ 2 i sekunden) samtidigt som hon vifftar på armar och fingrar. Svårt att förklara men ni som känner henne vet precis vad jag menar.
Hon ser så söt ut då hon sitter, hon har så gott som alltid armbågarna böjda och håller händerna jämnsmed axlarna, som en fin liten dam... =)
Hon sitter ofta och sjunger/pratar. Långa haranger om "Aaaaaaaah" med gäll röst. När hon blir mammig (för det är hon otroligt på kvällarna) så låter det "Mmmmmmaaa-mmmmmmmma-mmmmmma".


Bianca i farten. Jag vet inte hur många gånger jag har fått rädda henne från att få vår ergorapido-dammsugare i huvudet... =) Vår söta lilla rustibus!

Hittade ingen bra bild på när hon sitter med händerna så som jag beskrev, men här ser ni ungefär i alla fall.

Hon hugger tag i skeden och vill sätta den i munnen själv. Då blir man och se ut såhär när man äter gröt... =)

Kompisbus med systrarna Wiklund

Kategori: Allmänt

Förra helgen kom Hannah med oss och åkte snowracer i Lindanparken. När vi väl kom dit så visade det sig att Leia var där och åkte hon med, William blev förstås jätteglad.

William vill åka fort, kolla hans min!Soligt väder ger solsken i blick...


Lite picknick hade vi med oss som mellanmål.I torsdags var jag och Bodil och klippte oss. Först tog hon hand om Bianca och Maia medan jag klippte mig och sedan bytte vi, perfekt upplägg!

Det var inga som helst problem att ta hand om dessa två samtidigt, även om de somnade olika tider.

Nu skall vi klä på oss och gå ut. Har bara varit inomhus hittills.
Tjenixen!

Ibland häpnar man...

Kategori: Allmänt

Ibland har man mer vilja än tålamod. William är förkyld och hostig och Bianca är förkyld hon med, detta resulterade i att vi alla sov lite halvdant i natt och är följaktligen lite småtrötta idag. Jag kände för en stund sedan att mitt tålamod inte är på topp och när William gnällde fram vad han ville för 12 gången på en timme sa jag:

"William, kan du sluta gnälla. Säg vad du vill istället för att gnälla fram det. Jag orkar snart inte lyssna på ditt gnäll, jag tror jag måste gå ut på gården en stund och vila öronen."

Svaret fick mig att börja le dock:

"Ja, gör det mamma. Gå ut i solen, det blir skönt om du går ut. Både för dig och mig...."

Ha,ha! Kvicktänkt värre....

Familjen Karlsson-Andersson

Kategori: Allmänt

Vill skicka väldens största grattis till Lina, Robert och storebror Tim: Idag har familjen gått från 3 till 5 personer. En liten tjej och en liten kille har sett dagens ljus för första gången. Underbart!

All kärlek till er!

Kärleksfull knäppgök

Kategori: Allmänt

Vår son... ja, vad skall man säga... Han är en liten knasboll och samtidigt otroligt kärvänlig mot sin syster. Han vill henne väl och för det mesta är han riktigt omtänksam mot henne. Idag när hon satt på golvet satte han sig bakom henne "så att hon inte ramlar och slår i huvudet i golvet". Var tvungen att hämta kameran och fota de små gullungarna.

Bianca njuter av varje sekund av Williams uppmärksamhet som hon får.

Tog lite söta bilder på Bianca...


...och tänkte ta några på William också, men han är ju en liten teaterapa vår son... Var har han fått det ifrån?!?...såååå full av bus... Han hörde när skärpan ställdes och såg helt normal ut, men varje gång jag tryckte av gjorde han miner... Ni kan ju förstå att vi skrattade så vi tjöt alla tre.
Tillslut lyckades jag dock...


Kärlek och humor!

En liten tänkare

Kategori: Allmänt

William har alltid varit en liten tänkare och funderare. Han kan komma med de mest underfundiga funderingarna och ibland märker man att han har tänkt länge på något innan han frågar hur det riktigt funkar. Jag kommer inte ihåg alla frågor man får, för det kommer flera i veckan, men jag skall ge er tre exempel på frågor som vår lilla kille kommit med på sistone:

1. När Erik dog frågade William om han var en Ängel nu så som Pippis mamma. Vi svarade jakande på detta, vilket ställde till problem för William när vi skulle på begravning. Han sa då "Men Erik är ju i himlen redan, varför kommer han tillbaka för att ligga i kistan? och hur skall han komma tillbaka till himlen om vi begraver honom? Mamma, vi måste nog borra ett hål till honom som han kan komma upp genom."
-inte så illa tänkt tycker jag. Det där med själ och kropp var svårt att förklara för honom så att han förstod. Han var fast besluten om att det måste vara ett hål ner i graven.

2. När William kom från toaletten häromdagen frågade han "Mamma, kan bajset åka ut i havet nu också fast det är is? Eller vart åker det då?"
Jag försökte föklara för honom att isen bara ligger på ytan och att det bara bottenfryser där det är grunt vatten. Han undrade då om rören var där det var djupt och så undrade han hur kallt det skulle vara för att det skulle bottenfrysa på det djupa....

3. William har sedan ett tag varit fashinerad av sitt tåludd (som han får av strumporna). En dag kom han och frågade varför tåluddet har olika färg olika dagar, hur kommer det sig? Uppmärksamt tycker jag.

Det är otroligt roligt att prata med honom nuförtiden, man kan verkligen ha en diskussion med honom och prata om saker. Man får ofta svar på tal och han kommer med de mest fantaskiska lösningarna emellanåt. Underbara barn!

Ormkläckning pågår...

Kategori: Allmänt

I lördags var vi till en affär här på Åland som har lite allt möjligt (Tillfället). Bland annat hade de ägg som innehåller djur där. Det fanns olika varianter; ormar, ödlor och dinosaurier. William valde orm... Det hela blev ett litet projekt här hemma där ägget skulle läggas i vatten och sedan kläckas inom 24 timmar. Därefter tar det ytterligare 24 timmar innan ormen är "färdigutvecklad". Jag tycker att den ser riktigt läskig ut och överlämnar detta projekt till killarna i huset... William är dock ivrig, även om han tycer att 48 timmar är lite vääääl länge att vänta. (Dock bra att träna på att vänta på saker)
För tillfället ser den (enligt mig) obehagliga ormen ut såhär:

Hugaligen, varför finns det inte puppor med fjärilar i istället?!?! =)

Nedärvt?!?

Kategori: Allmänt

Bianca håller på och suger på sin underläpp titt som tätt, precis som jag gjorde när jag var liten. Kan ett sådant beteende gå i arv?!?

Jag runt 6 månader gammal

Bianca runt 6½ månad.

Storebror är bland det bästa Bianca vet...


Idag har vi fyndat. De har ta "2 betala för 1" på skor på Zeipels sko. (Skynda att fynda säger jag till alla ålänningar). Vi köpte två par Viking Goretex skor till William. Ordinarie pris för de två var 160€ tillsammans. Nu var de på rea samt ta två för en så vi betalade 25 € för båda!!

Vi upptäckte även att Williams fötter vuxit massor i vinter. Förra sommaren hade han 13,5-14 cm långa fötter, nu är de 16 cm. Skorna vi köpte är ännu för stora, men borde passa till hösten och nästa vår.
Vi köpte även ett par nya stövlar till William eftersom han av förståeliga skäl inte kan ha de han hade i höstas. Vi var pedagogiska och genusneutrala och lät honom välja vilka han ville, vilket resulterade i ett par mörkrosa. Jättefina!

Underbara vår!

Kategori: Allmänt

Åh vilket underbart vårväder vi har ute nu. +6 grader, strålande sol och en massa fågelkvitter, ljuvligt! Igår var jag ute och gick i solen i två timmar och idag har jag och barnen varit ute i tre timmar. Underbart. Stackars Patrik däremot har legat hemma med magsjuka/matförgiftning. Han spydde i natt och är ganska matt ännu.

När man är nummer två i syskonskaran så får man gilla läget och acceptera att vara lite försökskanin...

Bianca gillar dock det mesta bara hon får vara med. Näsan gjorde dock att hon blev lite fundersam. "Ska det vara såhär?".

Våra barn fick en varsin ny överdel av sin bonusmormor Camilla för någon vecka sedan. Idag invigdes de. William var sååå nöjd att de hade liknande kläder. (Kläderna är från me&i)

Blev så passande att hon fick tag i Blixten McQueen. Fick skynda mig att ta kort, storebror gillar inte denna form av biltvätt... =)

Händelserik dag

Kategori: Allmänt

Igår var det mycket som hände. Först var det tyvärr någon som var med om en olycka utanför oss och det resulterade i att det stod BÅDE en ambulans OCH en polisbil utanför vårt hus. William stod som fastklistrad vid fönstret.


Vi hoppas att de inblandade personerna inte blev allvarligt skadade.

Vid middagstid igår upptäckte vi även att vi nu endast har 2 sköldpaddor kvar. Den ena honan låg död i akvariet. Troligtvis var hon mycket gammal. Honorna har Patrik nämligen köpt "begagnade" och vi vet inte riktigt hur gamla de är. Nu har vi bara Padde och Doris kvar.

Bus, bus och bus

Kategori: Allmänt

Idag är det mars. Härligt, snart är solen mer framträdande än den varit de senaste veckorna. Våren är på kommande. De senaste dagarna har vi busat en del med kompisar och det gillar barnen. och vi vuxna med för den delen... =)

Jag och William var på vinterpromenad med Bodil och Leia i lördags.

Vi hittade ett "omklädningsbås" som fick agera vindskydd och slott. Här leks det troll, prinsessor och prinsar. Vi mammor fick bara vara troll... Eller ja, Bodil fick vara prinsessa ett tag men jag fick agera troll hela tiden... =)

Trollspaning pågår...

I söndags hade vi middag hemma hos oss. Vi blev imponerade av våra barn. Det var sex barn här i 2,5 timme och det bara skrattades och busades, inte en tår fälldes under tiden. Härligt ungar!


När Wilma lekte med Bianca tog William paus från springandet och höll sin lillasyster i handen...

William är förtjust i Wilma för tillfället. Här sitter de och sjunger "tre gubbar, tre gubbar" i soffan...
Den tredje gubben kommer här:

Melker leker doktor... Ha,ha! Toker...