Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Picknick

Kategori: Allmänt

Det har blivit lite rutin för oss att ha picknick som mellanmål efter dagis. Ibland i någon lekpark och ibland hemma på gården. Det är ju så mysigt och härligt att äta ute och barnen älskar det.
Bianca är dock mer benägen att äta av gräset än av den medhavda picknicken... De där solrosorna ser ju så lockande ut.. =)
Lite bilder från dagens picknick:


Det pussas och pussas. De kan inte låta varandra vara riktigt.

När Bianca vill ha Williams uppmärksamhet är hon ganska tydlig...


Det är skönt att låta tankarna glida iväg ibland...

Ikväll har vi varit på föräldramöte på Williams dagisavdelning som han skall börja på i höst. Han skall börja på "stora sidan" nu. Jag är lite nervös för det, men han är nöjd. Det är så många barn på den avdelningen (18 st), hur skall personalen hinna se honom? Det jag är nervös för ät att individperspektivet skall försvinna när det är så många barn. Man behöver fortfarande rätt mycket bekräftelse när man är tre år. Det kommer gå superbra, men det är tur att det är en sommar före det och att det är inskolning. Kanske jag behöver den mer än William?!?
På utvecklingssamtalet förra veckan sa dagisfröken att han kommer klara övergången med bravur. De sa att han är så trygg i sig själv, pratar som en 4-5 åring redan och är duktig på att följa instruktioner och rutiner. Det känns skönt. Man har ju inget annat barn att jämföra med, så man vet ju inte. En sak är säker vår lilla kille börjar bli stor...

Loppis

Kategori: Allmänt

Igår trotsade vi regnet och ställde till med Loppis i vår carport. Det såldes och fyndades barnkläder till höger och vänster. Det var riktigt roligt! Vi tackar alla glada köpare som trotsade regnet och kom och handlade och pratade bort en stund med oss sju som sålde saker.

Såhär såg det ut. Trångt och trevligt!

Även om jag fick packa ner mer än hälften efter två timmar så sålde jag för 109€. Inte så tokigt. Hade dock inte så mycket pengar kvar när loppisen var slut... Vi som sålde köpte ju av varandra också. Fyndande några fina kläder till barnen. Perfekt att köpa begagnat och fint till en billig peng!
Det är så roligt med loppis, prova ni med, jag kommer gärna och fyndar... =)

Regniga dagar...

Kategori: Allmänt

...får man hitta på inomhusaktiviteter. Idag har det städats, plockats med kläder som skall säljas på loppis och sist men inte minst: Lagats hattar! William ville göra hattar, och eftersom jag har en del scrap-papper kvar sedan tidigare så fanns det resurser. Rättvis som han är skulle vi göra en åt Bianca också.

William sa att han ville vara Kung och Bianca fick vara hans prinsessa. =) 
Eftersom han är äldre än henne ville han ha en större krona, dvs högre. Rätt skall vara rätt.

De ser ju nästan lika stora ut på dessa kort... Men det är de inte, det skiljer typ 30 cm på dem (på barnen alltså, inte hattarna...).

Gullisar

Williams helg

Kategori: Allmänt

I helgen var William som sagt hos mormor och Kjäll. William tyckte att tre dagar borta var för kort tid och säger att han vill stanna längre tid nästa gång och vi får inte komma med... Härligt att han gillade att vara där, eftersom han tidigare sagt att han inte vill åka dit utan oss. Han börjar bli stor vår lilla kille.
Lite bilder från helgen utan oss:

Mys med Kjäll.
William fick sova i deras båt en natt, det var spännande!

Vår gulliga trollunge i skogen.

Mycket på gång

Kategori: Allmänt

Just nu händer det en hel del i familjen Sundman-Larson. Vår renovering fortgår, vi har varit till Sverige och handlat, William har varit till mormor och busat, vi har firat en tvååring, vi förbereder en loppis, vi planerar inför sommaren, vi försöker hinna träna och mitt i allt detta försöker vi få vardagen att gå ihop. Men det är roligt när det händer grejer!

Lite bilder på ovanstående lista:

Min söta gudson Malte fyller två år idag, GRATTIS!
Vi var på kalas i söndags.

Han var duktig på att blåsa ut ljusen på tårtan.

William mumsade tårta som en riktig finsmakare (Kolla in lillfingret.. ;o) )

Bianca kröp omkring och gillade läget. Hon är så nöjd nu när hon tar sig fram för egen maskin.

En mycket nöjd William klarade nästan av att skruva ihop sin nya bokhylla själv. Mamma och lillasyster fick hjälpa till lite.


Det gäller att hålla tungan rätt i mun...

Patrik har kämpat på och gjort kontoret/gästrummet klart i helgen, det blev såå fint. Återkommer med bilder bara vi fått in möblerna. Själv har jag målat Nemo på lekrumsväggen:
 
Han blev rätt stor... Nu har jag Doris och Marwin kvar. Återkommer om det.

Igår kom Biancas guffar Mats med dessa guldkorn:

Ljuvliga!!
Bäraren av dessa fina skor har nu två ord som hon använder flitigt. Hon säger både mamma och pappa. Mest är det pappa. Mamma kommer när hon vill komma upp i min famn eller om hon är ledsen. Det är så gulligt när hon kryper runt och det låter; pa-ba-pa-ba-ba-ba-pa-pa-ma-ma-pa-pa-ma-ma.

Alla ni som är sugna på att fynda är välkomna på loppis på Östra Esplanadgatan 1 på söndag kl. 13-15. Det kommer framförallt att finnas barnsaker så som kläder, leksaker, bärsele m.m. men även vuxenkläder, husgeråd, möbler m.m.

Att känna sig älskad...

Kategori: Allmänt

Samtal mellan mig och William igår:

Jag: William, vet du en sak?
W: Nej, vaddå?
Jag: Jag älskar dig.
W: Jag vet det mamma. Du säger det många gånger.
Jag: Jag säger det många gånger för att du inte skall glömma bort det.
W: Men jag glömmer inte bort det. Jag sparar det.
Jag: Var sparar du det då?
W: Jag sparar det här, i magen. (Pekar på magen). Jag känner det här i magen... (Tittar på mig och ler)

Älskade barn vad jag är glad att du finns i mitt liv!

Ur barnamun

Kategori: Allmänt

Blev så full i skratt igår. William satt i soffan och jag stod i köket, jag hör då:
"Men åh, mamma!"
Jag går dit och frågar vad det är varpå han svarar:
"Du har lärt mig att klanta! Jag rev mig på tån"
Jag: "Oj då, det var inte bra."
William: "Nej, det var inte bra att lära sig, nu får vi sluta med de här klantigheterna!"

Ha,ha,ha!

Tim is in the town

Kategori: Allmänt

Både i fredags och lördags busade vi med Tim och en massa andra kompisar. På lördagen var det Tims 4-års kalas och då ställde han till med kalas. Många barn och mycket godsaker... Jag hoppas att Tim var lika nöjd med kalaset som de andra barnen och deras föräldrar var. En STOR eloge till Tims mamma Lina som fixade så stort kalas fastän Tims tvillingsyskon bara är 9 veckor gamla.

På fredagen var det lektime på Lilla Holmen. Här gungar William, Melker, Wilma, Leia och Tim.

En förväntansfull 4-åring väntar på att ljusen skall tändas. Kolla in godistårtan! Den var supergod!

Några av kalasdeltagarna. Här står de i kö i Linas tatueringsstudio.

De små underverken Frans och Lily fick vandra från famn till famn. Alla ville gosa och mysa med dem.

Grattis igen du goa glada Tim. Tusen tack för ett toppenkalas!

Bianca 9 månader

Kategori: Allmänt

Idag blev vår lilla tjej hela 9 månader. Det har gått fort, om 14 veckor fyller hon ett år redan! Va? Jag tyckte det gick snabbt med William, men nu hinner jag knappt med.
Bianca är inne i en period av upptäckande. Hon drar i alla lådor och skåp hon kommer åt och undersöker det hon hittar däri.

Här har hon dragit sig upp mot vår tunna med smultronplantor för att undersöka vad som finns däri, och smaka lite...

Denna upptäckarlust har resulterat i att hon är mer benägen att ta sig fram och under veckan som gått börjat krypa. Det är inte helt renodlat än, på mattor och underlag med "motstånd" kryper hon, men på vårt hala trägolv står hon i krypställning och drar sig fram med händerna utan att använda benen nämnvärt. Ser lite smått jobbigt ut, men huvudsaken är ju att hon tar sig fram.

Nu tar jag mig fram på detta sätt.

Dessa två älskar att busa med varandra, och framförallt på de nya mattorna i deras rum. De är så mjuka att man kan göra kullerbyttor på dem, gosa med dem och busa runt. Härligt!

De senaste två veckorna har det varit lite svårt att få Bianca att äta. Hon vägrar öppna munnen. Hon har dessutom förstått innebörden av att skaka på huvudet och det gör hon så fort hon inte vill ha mer mat. Ser så sött ut. Men ibland tycker jag att 5 skedar mat är lite för lite och skulle gärna se att hon åt lite mer... Ett säkert kort är då att låta William ge henne mat. Då gapar hon som en liten fågelunge. Man får dock städa efteråt, det blir lite geggigt när man låter dem hållas... Men roligt har de...

Här har han matat henne med fruktpuré. Jag undrar hur många procent av burken hon ätit och hur mycket som hamnade utanför munnen... =)


Bianca har även lärt sig vad lampa och klocka är. Man kan fråga henne så tittar hon på dem, det där med att peka har hon inte greppat än.

Hon är en tjej som oftast är glad och nöjd. Hon gråter ytterst sällan och smilar upp sig och sprattlar med benen så fort hon får lite uppmärksamhet. Hon är nöjd att sitta och ta det lugnt långa stunder och kan sitta och undersöka och pilla på små saker i evighet.

Hon har sedan en månad tillbaka börjat sova endast en gång om dagen. Vi tyckte att det var lite tidigt, men hon totalvägrar att somna en andra gång. Häromdagen vaknade hon redan kl. 12 från sin dagssömn, men somnade ändå inte förrän kl. 20.30 på kvällen. Jag förökte få henne att somna en andra gång från kl. 15-17.30, men det gick inte.
Däremot sover hon 11-12 timmar per natt.

Några längd-och viktuppgifter har vi inte nu eftersom vi inte skall till rådgivningen förrän hon är 10 månader. Men hon är lagom lång och lagom mumsig och go, det kan vi konstatera utan kontroller. =) En underbar liten 9 månaders tjej helt enkelt!

Nu har vi flyttat!

Kategori: Allmänt

Idag gick flyttlasset! Från övrevåningen till nedrevåningen...
William fick sitt fina rum för sig själv medan Bianca får lov att dela sitt med oss föräldrar ett tag tills vi hunnit renovera vårt blivande sovrum.


En nöjd William i sitt nya rum!
(Ja, han har tröjan bakochfram, men vad gör det, huvudsaken är att han klär på sig själv...)

Bianca provsitter min och Patriks sovdel av rummet.
Än så länge är det bara sängarna som flyttats, men inredning kommer efter hand. Det är såå skönt i källaren, riktigt svalt. Här skall vi nog sova gott.

Vår sängstomme fick inte följa med i flytten som ni kanske märkte. Den skall nu förhoppningsvis säljas. Sugen på att köpa? den är 180 cm bred. Vi vill ha 50€ för den.

Madrasserna ingår alltså inte i priset, det är endast sängstommen.

Tack och god natt!

Morsdag

Kategori: Allmänt

Igår var det morsdag. Blev fint uppvaktad av min kära familj. Jag och William smygstartade dock redan i torsdags... Han hade nämligen gjort en överraksning på dagis som han fick med sig i ett paket i torsdags. När vi kom hem följde följande konversation:
William: Ann (dagisfröken) sa att jag skulle gömma peketet, men jag vill inte det.
Jag: Var vill du lägga det då?
William: Jag vill ge det nu och vill att du skall öppna det nu. Det är en spegel där i.
Jag: (försöker nonchalera innehållsdeklareringen...) Men det är ju morsdag på söndag så vi öppnar det då.
William: Jag vill att du öppnar det nu.
Jag: Men morsdagspresenter ger man på morsdag och det är ju på söndag...
William börjar då gråta och säger:
"Vill du inte ha presenten som jag har gjort till dig?..."
Jag: Men älskade vän, klart jag vill ha den. Om du vill att jag öppnar den nu så kan vi göra så. Vi tjuvstartar lite, blir det bra?
William: Ja-a.... Jag kan hjälpa dig.

I paketet Låg en gudomligt fin liten spegel dekorerad med små blommor. När vi öppnat paketet sa William:
"Mamma, jag valde många rosa blommor för jag vet att du tycker om rosa, och det gör jag med."
Man kan inte annat än känna sig fin när man ser sig i denna spegel:


På själva morsdagen blev jag uppvaktad med mer presenter och fick sovmorgon. Efter att vi fixat med renoveringen på förmiddagen packade vi picknick-väskan och gick ner till Lillaholmen. Pastasallad, hemlagade kokosbollar och jordgubbar avnjöts i det underbara vädret. 20 grader varmt och solsken, underbart!

Barnen var ivriga jordgubbsätare. Bianca fick hålla i gubbarna själva, och viftade ivrigt med händerna och visade tydligt att hon ville ha mer. Vi fick dock hindra henne att äta för många eftersom vi bara gett henne jorgubbar en gång tidigare, men det var inte lätt, hon försåg sig själv så fort man vände ryggen till...
Efter jordgubbsmumsande och lek gick vi hem igen.
Patrik fortsatte med renoveringen och jag och barnen gick ner på stan och åt glass från glasskiosken-premiär för i år. Eller ja, Bianca fick en strut och det var hon nöjd med... =)


När vi kom hem från stan hängde det en ros på dörren. Det visade sig att min kära pappa varit här och gett mig en ros på morsdag "Jag vill visa uppskattning till alla bra mammor runt mig, även om en av dem råkar vara min dotter". Jag blev jätteglad! Framförallt för de vänliga orden.

Medan jag och barnen tog oss till pappa och Camilla för att ge morsdagskort till Camilla (Barnens bonusmormor) så fixade Patrik mat. När vi kom hem var det nästan klart. Efter ett spontanbesök av familjen Rundberg så satte vi oss ner och avnjöt grillad oxfilé och ugnsrostade grönsaker. Mumsfilibabba!

En minnesvärd morsdag helt enkelt!
Tusen tack min kära familj! Älskar er!

Biancas mat

Kategori: Allmänt

Häromdagen hade jag och Bianca ett "girl to girl"-talk. Det lät ungefär såhär:
Jag: Bianca, nu måste du börja ta flaskan, för du kan inte amma all dryck resten av ditt liv.
Bianca: Iaaaaaa-aaa.
Jag: Du är lite otydlig, var det där ett ja?
Bianca: Iaaaa-aaaaaaa.
Jag: Hur som helst, behöver du börja dricka ur flaska. Mamma orkar inte amma dig dygnt runt längre.
=o)

Och så....
Äntligen! Efter att ha försökt ge Bianca flaskan i 4 månader så tar hon den ÄNTLIGEN!  Vi har kanske inte försökt alla dagar, men 6 av 7 i alla fall. I förrgår tog hon den plötsligt när jag testade igen efter två dagars uppehåll. YES, YES, YES!! Jag kan med andra ord hitta på bus utan henne. Vilken frihet. Missförstå mig inte nu, jag älskar att vara med mina barn och är mer än gärna med dem, men det är en sådan otrolig lättnad att kunna välja själv om jag vill gå på en middag eller inte på kvällen och inte vara tvungen att tacka nej för att Bianca inte får i sig någon dryck om jag är borta. Det är även mycket lindrigare för Patrik eller någon eventuell barnvakt nu när Bianca blir ledsen för att hon är törstig, men inte förstår vad hon skall göra med den där flaskan som sätts i munnen på henne.
Det har dessutom inte varit någon mysig stund att amma henne på sista tiden, hon har velat sitta upp (absolut inte ligga ner) och släpper taget typ var 10:nde sekund för att se vad som händer runtomkring. Vi har helt enkelt varit klara med det hela båda två, men det är först nu som vi hittat en alternativ lösning som fungerar. Vi avslutar dock det hela i sakta mak för att trappa ner mjölkproduktionen och på så sätt undvika problem.

Bianca har även haft samma tankar kring mat som William hade som liten = hemlagat är godast. William har inte ätit en köpt barnmatsburk i hela sitt liv. Han gillade dem aldrig. Fruktburkar gick ner, men mat... Han totalvägrade, spottade ut och öppnade inte munnen igen... Bianca har haft lite samma tendens, men nu har jag hittat tre stycken burkar som hon äter. Detta underlättar enormt när man är på resande fot. Hemlagad mat måste ju förvaras kallt,så det har varit ett himla släpande på kylväskor och kylklampar. Hon får dock fortsättningsvis hemlagad mat 9 av 10 mål.

Känner jag mig själv rätt kommer jag dock inte att vara borta så mycket mer från mina barn mot vad jag är nu. Jag trivs nämligen i deras sällskap, men det är så otroligt skönt att kunna välja det själv. Tänk jag kan ju åka över till Sverige över dagen utan barnen nu... Det där med "girl to girl"-talk  var nog inte så dumt, måste användas i framtiden också... I framtiden får jag nog dock säkerligen stå ut med lite mer ifrågasättande svar kan jag tänka mig...


Vår goa lilla tjej!

Önske-lekstuga...

Kategori: Allmänt

Jag satt och surfade runt lite och hittade en lekstuga med stort L. Det är sååå fin, en riktg dröm...
Visst är den helt underbar!

(Bilderna lånade från styleroom.)

"Ålning medelst hasning"

Kategori: Allmänt

Så brukar det heta i det militära va? Eller har jag fel, ni som vet? Det är i alla fall vad Bianca sysselsätter sig med här hemma. Eller kanske mer ålning OCH hasning. Hon har nämligen börjat ta sig fram genom att hasa på rumpan. Det ser ut som om hon är på väg att börja krypa inom kort, men det kan också vara så att hon förblir en "rumpglidare". Hon lägger liksom ena benet bakom sig och har det andra framför sig och så drar hon sig fram på det sättet. När det blir för jobbigt lägger hon sig ner på mage och ålar istället.Framförallt på sista bilden ser ni hennes sätt att ta sig fram. Alla sätt är bra, eller hur?

Renoveringen

Kategori: Allmänt

Vår renovering går framåt. I Biancas blivande rum är det nu färdigmålat och vi skall nu börja lägga in heltäckningsmattan som skall vara där. I Williams rum är taket och tre väggar färdigmålade. Igår målade jag och William första varvet på hans fondvägg. Det var kul! Det blev dock en del spill och kladd, och det berodde inte bara på William... =) Men väggen blev målad och den blev fin, det är huvudsaken.

Måla, måla, måla....

"Jag ska måla hela världen lilla mamma..."

William hade en benägenhet att måla på samma ställe många gånger, så man fick vara med och måla ut så det inte blev en tjock hög med färg som började rinna... Se vad söt han är när han står på tå för att nå.

Gardiner har jag redan sytt fastän rummen inte är klara, ser så mycket trevligare ut...
 
Jag har även gjort två tavlor till Biancas rum:

Blev helt kär i det där tyget när jag såg det. Tavlorna är 50x50cm.

 
Som synes är inte taklisterna på plats i Williams rum.

Nå vad tycks hittills?
På golvet kommer det att vara heltäckningsmatta som är mullvadsfärgad (enligt leverantören). Jag skulle dock kalla den mer nougat. Både snyggt och skönt.