Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Lappar och bus

Kategori: Allmänt

En vanlig regnig eftermiddag hemma hos oss kan se ut på detta sätt:


Bianca ser på babblarna och dansar.

William är en spjuver med lapp.
Angående lappen; William har lapp på sitt högra öga i fyra timmar fem dagar i veckan med anledning av att han har ett "latöga". Kort kan det beskrivas som att hans högra öga är starkare än det vänstra och det "lata" vänstra ögat inte skickar signaler till hjärnan på samma sätt som hans högra. Lappen skall nu hjälpa hans svaga öga att jobba mer och på så sätt slippa överanstränga det högra ögat och dessutom göra så det svagare ögat blir lika starkt som det starka ögat. Vi har nu "lappat" honom i tre veckor och vi tycker redan att det är stor skillnad hur bra han ser med sitt vänstra öga. Nu skall vi köra på i lite drygt två månader till och sedan skall vi på ögonkontroll och se om det haft någon effekt.
I början ville William inte alls ha lappen, men efter att vi pratat om pirater och skattkartor och dyligt var det nog ganska coolt att ha lapp i alla fall... =)

Linslus

Spela på mammas telefon

Lillasyster kommer och vill titta...

...men har svårt att hålla fingrarna i styr...Lillasyster vill självklart också prova...

...vilket såklart inte uppskattas av storebror...

Lillasyster lämnar då soffan för att istället göra andra saker hon inte får göra...

Trycka på knappar är bland det bästa hon vet.

Efter att jag tagit bort henne så sprang hon tillbaka... för att trycka på TV:n istället...

Trycka, trycka, trycka...
Hon är riktigt klåfingrig och busig vår lilla tjej. Hon lyssnar INTE på vad man säger utan tycker det är otroligt roligt om man säger åt henne att hon inte får. Hon vet exakt vad som är ok och inte. Hon brukar nämligen gå fram till TV:n, titta på oss och skaka på huvudet... Vi säger åt henne att hon inte får trycka på TV:n när hon försöker och när hon ser att vi kommer emot henne för att ta bort henne så skrattar hon och trycker så snabbt hon kan för att hinna trycka så många gånger som möjligt... Rackarunge!

Kåldolmar och vindruvor

Kategori: Allmänt

Igår fyllde min mormor år, det innebar Kåldolmar till middag. Varje år när hon fyller år lagar hon koldolmar till alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn och deras respektive. Om alla skulle komma skulle vi vara 30 personer som skall äta. Det kanske var tur att inte alla kunde komma. William var dock inte så imponerad av kålen, men det fanns ju annat gott att äta och Bianca hittade fruktfatet med vindruvor och så var hon sysselsatt ett tag...

Min fina mormor

Bus med morbror Kim

Mys med apan
Och vem är den där söta tjejen i spegeln? måste nog pussa lite på henne...

Bianca hittade som sagt vindruvor och när vi började plocka dem av henne tog hon med sig en klase och gick och satte sig i trappan och åt så hon skulle få vara ifred...

Som ni ser hade hon även lagt en vindruva bredvid sig på trappsteget, det såg dock inte mormor... Och jag lyckades knäppa en bild sekunden efter att mormor försökte göra vin av druvan. =)

Sen blev vår lilla tjej trött och innan vi åkte hem hann vi mysa lite
Vi gosar så mycket vi hinner när jag kommer hem från jobbet på dagarna. Vi hinner ju inte ses lika mycket nu när jag jobbar. Saknar alla kramar, mysiga stunder och samtal med mina barn på dagarna.

Dramaqueen

Kategori: Allmänt

Jag har tidigare konstaterat här på bloggen att William kan vara lite av en dramaqueen emellanåt. Det har dock visat sig att han inte är ensam... Hans lillasyster besitter även hon den egenheten. Så fort hon inte får som hon vill, eller om vi inte förstår vad hon vill, kastar hon sig på golvet och börjar låtsasgråta och pressar fram tårar. Det hela brukar vara över på någon minut och sedan är hon en solstråle igen, men lite måste man ju visa sitt missnöje tydligen. Hon ser för söt ut när hon ligger där på golvet och är arg och förnärmad. =)

Såhär såg det ut häromdagen då hon inte fick leka med fjärrkontrollen...
Den sista bilden är tagen ca 15 sekunder efter den första, så det är inga långa utbrott. Men hon har gjort sitt statement... =) Lilla pluttan.

Blommor och bin

Kategori: Allmänt

När jag väntade Bianca frågade aldrig William om hur det kommit in en bebis i min mage. Det var först i våras som han började fundera på det. Tankarna kom i samband med att min kompis Lina fick tvillingar. Då sa William plötsligt en dag: "Jag och Bianca är också tvillingar för vi har legat i samma mage, det var bara det att jag kom ut först och Bianca blev kvar lite längre."

Det tog dock inte så länge innan han förstod att det inte var så det gått till. =)

I somras började det då komma frågor om hur de egentligen kommit in i min mage och var de varit innan de var i magen. Var fanns han när jag och Patrik träffades? Det är inte lätt att svara på alla frågor på en treårings nivå.
När han undrade hur en bebis kommer in i magen sa jag att pappan har frön i sin snopp och när de kommer in i mammans snippa så börjar det växa en bebis i magen. Jag jämförde det hela med när han planterar frön i jorden och det blir en blomma, men nu blir det en bebis istället. Han verkade vara nöjd med det svaret och verkade förstå till viss del, för det kom inga följdfrågor.

Inte då.

De kom veckan efter då han satt och tittade rakt ut i tomma intet och jag frågade honom vad han tänkte på.
W: De där fröna... vad har de för färg egentligen?
Jag: (tänka, tänka, tänka...) Ja... man skulle väl kunna säga att de är vita...
William sitter tyst en stund och säger sedan:
"Mamma, är det därför som VI är vita?"
Älskade barn vad du tänker långt ibland. Allt är så enkelt för barn. Jag minns inte ens vad jag svarade på det, men efter en stund frågade han:
"Men hur kommer de där fröna in i snippan från snoppen egentligen? Hoppas de dit eller?"
Jag blev så förvånad att jag svarade att de inte hoppar och svaret åtföljdes av något opedagogiskt om att han lär sig det när han blir äldre. Han har inte frågat om detta igen efter det.

Jag tror det är dags att gå och låna en bok på biblioteket. Det finns tydligen någon bra sådan för barn i hans ålder. Jag vet inte längre vad jag skall svara på vissa frågor. Inte för att jag tycker det är pinsamt eller obekvämt, utan för att jag inte vet hur jag skall förklara det hela för en treåring. Kanske jag gör det för svårt för mig, men jag vill att han skall få vettiga svar utan värderingar. Sen kan jag tycka att vissa saker behöver man inte veta när man är tre år, men om han frågar vill jag inte låta bli att svara.
Jag antar att detta bara är början på den frågkavalkad som följer. Jag är glad att jag får vara med om detta, det är så underbart att få ta del av hans funderingar och vara med på hans resa att upptäcka världen.

Tänder

Kategori: Allmänt

Hej, nu har jag hela sex stycken tänder! Jag har dock fortsättningsvis endast två små gaddar i nedre tandraden. Men det tar sig! =)

Såhär kommer hon springande och skall göra "High five"... =)

Tankar om döden

Kategori: Allmänt

William är en riktig liten tänkare. Han funderar och tänker och kommer sedan med frågor och tankar som han vill ha svar på. Det senaste halvåret har han funderat mycket på döden. Det hela började när Patriks morfar Erik gick bort. Jag tänkte att jag skulle återge lite av de tankar han haft:

1. När Erik dog undrade han vart han tog vägen. Vi berättade då att han blev en ängel och åkte tilll himlen. Efter ett tag kom då frågan: "Men hur kommer han ut ur kistan om man grävt ner den? Borrar man ett hål i kistan och gräver inte ner hela kistan eller hur kommer han därifrån för att komma till himlen?"
Han undrade även om han var i himlen före begravningen och kom tillbaka till jorden för att vara med på sin egen begravning?

2. Patriks mormor valde att ha ett vackert broderat täcke på kistan istället för ett blomarrangemang. Detta ställde tydligen till det lite för William utan att vi förstod det förrän i efterhand.
Det hela uppdagades när Leia var här och lekte en dag i somras satt de och gungade tillsammans och gungade "ända upp till himlen". William satt då och ropade "Hej Erik!" och sa till Leia att "Se, där är han". Han berättade sedan för Leia att Erik nu är i himlen men att sist vi var i Nässjö (då begravningen var) så "låg Erik platt i Nässjö". Först förstod jag inte vad han menade, men det framkom efter lite frågor. William hörde hur vi pratade om täcket och att Erik låg under det. Han förstod dock tydligen aldrig att det var en kista under täcket. I Williams värld har man ju täcket på sig utan att ha något emellan. William trodde därför att Erik var platt när kistans lock var platt... =)
 
3. Sist vi var i Nässjö besökte vi kyrkogården så William skulle få se hur det såg ut och få svar på lite frågor. Vid Patriks farmor och farfars grav berättade Ralle att de låg begravda där. William undrade då om de inte var i himlen. Ralle svarade då att kropparna var begravda här men själen var i himlen. William tittade då undrande på Ralle och utbristrer:
"Men huvudet då?!?"

4. William frågade för någon månad sedan om jag skulle dö. Jag svarade då sanningsenligt och sa att vi skall alla dö någon gång och att man inte vet när man kommer dö, men att jag självklart hoppas att jag kommer leva läääänge till. William svarar då:
"Mamma, om du dör före mig, lovar du då att du väntar på mig i himlen?"
Vad kan man annat göra än torka en tår ur ögonvrån, ge honom världens bamsekram och lova allt man bara kan?

 
Barns funderingar är underbara!

Julleloppet

Kategori: Allmänt

Idag bar det av, det årliga Julleloppet! 1 km långt lopp för barn. Jag är grymt imponerad av William och Leia, de sprang HELA vägen, de gick inte en enda gång.
Lite besvikna var vi dock att de inte fick några lappar att ha på bröstet. Alla barn brukar få detta och fastän vi föranmält oss i början av veckan så var lapparna slut... Dåligt planerat att inte ha tillräckligt med lappar och ändå ge bort lappar till oanmälda som dök upp samma dag istället för att ge till dem som föranmält sig. Nåja, vi kunde springa ändå... =)

Springa, springa springa!


Och så sprang de i mål! På väg hem konstaterade de att de vann båda två... Gullisar!

Även Bianca sprang i mål, även om hon "fuskade" och åkte i vagnen hela vägen och bara sprang det sista på upploppet.


Båda barn har burit sina medaljer med glädje här hemma idag. Både de och jag är stolta!
(Och säkert Patrik också, men han befinner sig för tillfället i Skottland. Han valde fel, det har tydligen ösregnat hela dagen där, vilket det som synes inte gjort här. Borta bra men hemma bäst...)

Musikalisk?

Kategori: Allmänt

Bianca älskar musik. Hon älskar att dansa, sjunga, spela instrument och klappa händerna.
I Nässjö finns det ett piano som både Bianca och William gärna klinkar på några gånger om dagen. När vi var där spelade Ralle dessutom gitarr och han fick hastigt hjälp av en liten musikant...