Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

William 4 år och 4 månader

Kategori: Allmänt

Vår lilla kille är som ni säkert redan vet en riktig funderare. Han klurar och funderar på saker som varken jag eller Patrik trodde man funderade på när man är fyra år, men tydligen. Många gånger är det svårt att svara på frågorna han har och jag är glad att det finns google... =)
Han tycker även väldigt mycket om att lära sig bokstäver och att räkna. Han kan väl ca 3/4 av bokstäverna i alfabetet och tre bokstävers ord lyckas han emellanåt klura ut vad det står. (Vi har inte tränat på det sättet, men lekt och spelat spel med bokstäver). Räkna klarar han till 29 och han kan förstå vad 2+3 är men verkar inte ha knäckt matematiken bakom än. Han kan även räkna däcken på en bil på ena sidan och per automatik säga hur många däck bilen har. Häromdagen räknade han 1-2-3,-den här bilen har 6 däck. Det är mer logik än matte för hans del.

Emellanåt är han även som en liten mini-tonåring. Han har humör som heter duga och kan vara arg och sur. Han stampar i golvet och stänger dörrar om sig och vill vara ifred. Han kan skrika rakt ut av frustration. Ofta handlar det om att vi inte förstår vad det är han är ute efter. Han kan ropa "Men mamma, du fattar ju inte!!"-vilket genast får mig att tänka tillbaka på min egen tonårsperiod...
För någon vecka sedan när han var sur och tvär och hans mormor frågade honom "Vad är problemet?" Svarade han snabbt och ilsket "DU är problemet!"... =) Man kan trots allt inte annat än att le. Det måste vara så jobbigt i hans kropp när han känner så. Det är bara att låta honom vara ifred ett tag så brukar det gå över väldigt snabbt.

Oftast är han dock som en liten solstråle och alldeles full av bubblande skratt. Underbart!

William älskar att vara ute och leka, gärna med en boll. Inne leker han med Blixtenbilar, spelar, leker med Bianca eller pysslar, pysslar och pysslar.

Vi var till ögonläkaren häromdagen och fick glada besked. Hans lappanvändande har gjort resultat. Från att ha haft svårt att se tredje raden uppifrån med sitt vänstra öga såg han nu nedersta raden med båda ögon!! Så roligt! Nu skall vi endast ha lappen korta stunder för att avvänja ögat stegvis. Härligt!

Sprudlande, det är nog det ord som bäst beskriver vår lilla prins!

William är så otroligt pedagogisk med Bianca. Han pratar med henne med sin lenaste röst när hon inte klarar av det han kan så hon kan göra samma sak något sånär. Han tar henne tex i handen och leder henne närmare om hon inte klarar av att kasta kottar lika långt som honom och när hon sedan kastar sin kotte en meter så säger han "Ja! Bra! Vilken diktig tjej du är!". Mitt hjärta smälter.
Han blir såklart även arg på henne. Hon retar honom så mycket hon bara hinner nämligen och jag förstår att han blir arg och galen på henne.

William är sällan tyst. Han pratar som om han skulle få betalt. Om allt mellan himmel och jord. Han har ju att släktas på... =)

Du är sååå go vår älskade lilla spjuver. Vi är så glada att du finns i våra liv!

Bianca 1 år och 8 månader

Kategori: Allmänt

Bianca är nu 1 år och 8  månader. Hon är en mycket aktiv tjej med en enormt bestämd vilja och hon älskar att busa. Det glittrar till i ögonen på henne och så far hon iväg på en massa bus och upptåg.
William är hennes stora idol och hon gör allt som han gör. Även om hon är som en härmapa när det gäller William så gillar hon även att retas med honom. Hon tar gärna hans saker som han leker med och springer iväg allt vad hon kan för att han skall jaga henne. Hon tycker även det är kul att svara "Nej!" på frågor han ställer tills William blir galen på henne. Hon ger sig nämligen inte... William kan tex fråga om han kan få mer vatten och så ropar hon "Nej!" och då säger någon av oss andra "jo, det får han", hon uppreoar då sitt "Nej" och detta triggar William och så är de igång igen med att William säger "Jo!" coh Bianca sitter på andra sidan bordet och ropar "Nej!".
Ordet Nej är för övrig hennes favoritord för tillfället. Ofta med ett utdraget n-n-n-n-n-ej!. Ett annat favoritord är "Mé". Det betyder "med" att man skall komma med. Hon låter som om hon var från stockholm när hon säger det... =)

Bianca pratar som bara den nu. Tidigare kunde hon gå omkring och prata nonsens som inte betydde något, det händer inte nu. Hon pratar ofta och mycket och hon har alltid en avsikt med det hon säger. Oftast gör hon sig förstådd, men ibland är det svårt då orden inte är rent uttalade.
Djur omnämner hon med deras läten men annars har hon nog koll på det mesta. När man klär på henne berättar hon vad kläderna man sätter på henne heter. Det är töja (tröja), bycko (byxor), Egging (Leggings), Pumpo (strumpor), Va-va (Vantar), ko (skor), övva (Stövlar), ocka (Sockor), öffa (Mössa) och så vidare. Glömmer man något säger hon till...

Många ord uttalar hon dock lika, då blir det lite svårt vad hon menar, men oftast förstår man av sammanhanget.
Tex Pappa betyder: Pappa, nappar, tappa, hoppa, lampa, papper, öppna, hakklapp.
Igår sa hon dock pappe för papper, så det utvecklas. Det är en viss variation i uttal och betoning beroende på vad hon menar, men det är det nog bara vi i familjen som hör.

Bianca är oftast glad. Hon kan leka sur i tron att hon skall få som hon vill. Så skjuter hon ut underläppen och hänger med huvudet. Oftast ställer hon sig med ansiktet mot en vägg i det fallet. Söt. Arg kan hon dock bli, hon har nämligen en vilja av stål.
När hon gör något fuffens och man säger till henne så flinar hon upp sig allt hon kan och lägger huvudet lite på sned. Det är MYCKET svårt att vara allvarlig mot henne då kan jag säga...

Bianca är VÄLDIGT mammig när jag är hemma. Är jag borta så frågar hon dock inte ens efter mig. Den tid vi inte får tillsammans på dagarna tar hon igen på kvällarna kan man säga. Mysigt, men ibland även en aning frustrerande. Hon sitter liksom fast i mig.

Bianca sover en gång på dagen 12.30-14-15 och sedan somnar hon på kvällen kl. 20.45 och vaknar någon gång mellan kl.  7 och 8.

Bianca älskar att hjälpa till och ordning och reda är något hon gillar. Hon går gärna och stänger lådor och dörrar som står på glänt och ber man henne hjälpa till att sätta saker på sina rätta platser så gör hon det. Hon plockar gärna fram saker även till oss andra i familjen. När vi skall äta mat hämtar hon ofta gaffel åt både sig och William och lägger på deras platser på bordet. Skall vi ut tar hon fram mössa och vantar till både sig och William.

Den senaste veckan har hon fått dille på att klättra upp på bordet. Hon vill plocka och lukta på blommorna som William plockat.
Igår plockade jag ner henne från bordet 5 gånger på 20 minuter... Man kan inte lämna henne utan uppsikt några längre stunder kan jag säga...
Jag plockade fram kameran efter att jag lyft ner henne fyra gånger, sen väntade jag tills jag hörde att hon började klättra igen så gick jag dit och möttes av detta... =)


När man kommer och ska ta ner henne skrattar hon så hon kiknar...

Nu är det dags att gå och väcka upp vår lilla pärla så vi hinner äta lite mellis innan vi skall på kalas. Mer om henne får  ni läsa så småningom.
Tjipp!

Påsken

Kategori: Allmänt

Påsken tillbringade vi i skärgården. Vi åkte till Kumlinge på fredagen och stannade till måndag eftermiddag. Såå skönt med lite vårsol och skärgårdsluft. Vi var ute 6 timmar i sträck på lördagen. Vi lagade mat på grillen och åt ute för att slippa gå in.

Dagen började med en efterlängtad äggjakt. Den här lilla killen vaknade kl. 4 och meddelade att han hörde påskharen. Efter det somnade han inte om... klockan sju fick han lov att stiga upp och så var jakten igång... =)

Självklart målades frukostäggen innan de åts.

Vår finurliga lilla påskkärring...och vår fnittriga lilla påskhäxa...

Sen åkte vi och påskade till barnens gammelfarmor och gammelfarfar och till deras morfar, bonusmormor och morbror. Roligt!

Barnbarnsbarn och gammelfarmor spelar spel.

Mera påskägg blev det hos morfar...

När vi kom hem fick vi besök av så här söta påskkärringar. Nellie och Wilma.

Medan storasyskonen plockade blommor passade småsyskonen på att njuta av lite fart...

På mormor och Kjälls gård finns ett dike/"minibäck" som är väldigt intressant.

Där finns också skogen väldigt nära, med mycket att utforska.


William fick ett kastspö då han fyllde år, nu var det premiär och han var jätteduktig på att kasta. Blev förvånad över vilken känsla han hade!

Han ville inte gå hem förrän han fått fisk... Lite svårt dock eftersom vi inte hade krokarna på nu till en början... Tillslut fick vi dock hem honom som tur var... =)
Tusen tack för alla påskfiranden som vi fått delta i och alla påskhälsningar vi fått.

Min lillebror-en vinnare!

Kategori: Allmänt

Några av er vet kanske inte att en av mina tre småbröder jobbar som barmästare. Han är väldigt duktig och engagerad bartender (säger jag helt opartiskt... ;) ). Han jobbar på ett ställe som heter Indigo här på Åland.
För några veckor sedan lämnade han in ett drinkbidrag till en tävling som Paf ordnade. Över 3000 personer i Sverige, Finland och på Åland lämnade in bidrag. En jury utsåg sedan 10 bidrag som allmänheten fick rösta på. Peters bidrag utsågs till ett av de tio.
Förra veckan presenterades vinnaren i tävlingen; min lillebror Peter!
Vi är sååå stolta över dig!
Det var ingen liten vinst han fick heller...en resa för två till Karibien i en vecka med allt inkluderat. Grattis!

Glad påsk

Kategori: Allmänt

Ikväll har jag och barnen påskpyntat lite. Eftersom Patrik är allergisk kan vi inte ta in påskris, men vad gör det när man kan pynta utomhus?!?

Här sätts det fjädrar i blåbärsbusken.

Vi har även pysslat påskkort. Som vanligt har vi viljan att göra saker, men tiden räcker inte riktigt till.. därför är påskkorten inte postade ännu i år... Med anledning av att vi har små barn med relativt begränsat tålamod beslöt jag mig för att bara göra påskkort till mor- och farföräldrar. Så alla ni andra detta kort är till er!
(mor- och farföräldrar får invänta sitt kort på posten, något försenat...)

Med detta önskar vi er alla en GLAD PÅSK!