Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Premiär med kundvagn

Kategori: Allmänt

Idag provade Bianca att kära kundvagn för första gången. Ett perfekt drag. Hon gillade att vara den som körde på varorna. Plötsligt hade jag en tjej som gick efter mig vartän jag gick, det har inte hänt förut.
I måndags när vi var och handlade så stod hon bredvid mig då jag började plocka mjölk i vagnen. När jag tagit två mjölk och en yoghurt (kan det ha tagit Max 1 min?!?) så hör jag "krasch,krasch..." Det var vår lilla dotter som hunnit få tag i ett äggpaket, öppnat det och satt sig och kasta äggen i golvet... Suck... Det var bara att köpa ägg fastän det inte stod på listan... :)

Ishockeyfunderingar

Kategori: Allmänt

I söndags var Patrik med William och Bianca och såg på hockey. Min kusin Daniel spelar i IFK Mariehamn. Min moster var som brukligt på plats och hejjade på sin son. Denna gång hade hon även två små entusiaster med sig. Hon berättade efteråt att William haft lite funderingar kring det där med hockey efter att han tittat ett tag.

Först hade han frågat min moster:
"Varför har de bara en puck? Om de hade haft flera puckar hade de inte behövt bråka om den..."
Klockrent!

När Daniel hamnade i utvisningsbåset gick de dit och då kunde William inte förstå varför han inte var på isen och spelade och utbrast förvånat:
"Varför sitter du HÄR?!"
Daniel kunde inte svara annat än "Ja, det kan man fråga sig..."

I Williams värld skall det vara rättvist och roligt. En ganska fin utgångspunkt. Det där med ishockeyregler är inget för honom ännu...
:o)

Dirty Dancing

Kategori: Allmänt

I helgen var jag till Stockholm med tre av mina bästa vänner. Vi bodde på hotell, åt god mat, drack gott vin, shoppade, skrattade, pratade och bara njöt! På lördagskvällen var vi på Dirty Dancing musikalen; sååå bra!!
En riktig Feel good-helg med andra ord.
Tack finaste tjejer!

Pappaledighet

Kategori: Allmänt

Idag är två av mina älsklingar på förstasidan på den ena tidningen på Åland. Artikeln handlar om vårdlediga pappor. Patrik och Bianca är med på både förstasidan och sedan på en stor bild i tidningen. På nyans hemsida finns även denna bild:

Bianca ser lite frånvarande ut på denna bild. Undrar väl vad de håller på med... =)

I artikeln berättar Patrik att han anser att fler pappor borde ta chansen att vara hemma med sina barn. Patrik kommer att vara hemma med Bianca i sammanlagt 10 månader. Med William var han hemma 6 månader.
Vi har valt att dela på ledigheten. För oss fungerar det bra. Vi känner båda att vi fått en helt annan förståelse för den andras situation och framförallt får man en så mycket närmare relation med barnen om man är hemma och därmed närvarande på ett annat sätt.
Alla kanske inte har denna möjlighet, men jag vill rekommendera alla som har det att ta vara på möjligheterna. För mig personligen är det främmande att inte vilja vara hemma med sitt barn en tid. Investera i relationen med ditt barn om du har möjlighet till det. Personligen känner jag att det är den bästa investering jag någonsin gjort, även om det ekonomiskt sett inte är så bra avkastning... Men kärleksmässigt slår det allt!

Att tillåta och inte tillåta

Kategori: Allmänt

Bianca är ganska bestämd med vad hon tillåter och inte. Nuförtiden tillåter hon inte att man hjälper henne särksilt ofta. Man ska helst inte bre mackan åt henne, man ska inte hyvla ost, man ska inte hälla upp saker åt henne och liknande. Det anser hon att hon klarar själv. Nåja, säger vi, men låter henne försöka.
Det senaste är att hon skall skala sin frukt själv... Det går ju bra när det handlar om clementiner i alla fall.. =)

Idag var vi med Bianca till Hälsocentralen med anledning av att hon haft feber i 1,5 vecka nu. Vissa dagar 39 grader och vissa dagar 38. Hon har inte haft feber hela dagen alla dagar utan kan ha vaknat på morgonen och varit feberfri, men inom två timmar ha haft 39 graders feber. Efter fyra timmar kan den ha varit borta och så har det hållit på i 1,5 vecka. För tre dagar sedan började hon dessutom hosta. Vi har trott att det hela berott på att hon har flertalet tänder på gång samtidigt nu.

När vi kom in till läkaren ville hon genast gå ut därifrån. När han skulle lyssna på hennes lungor blev hon sååå arg. Hon gallskrek för att hon inte ville. Det var ju inte så att det gjorde ont eller så, hon hade bara bestämt sig att hon inte skulle tillåta det hela.
Efter detta fick vi gå för att ta en blodprov. Jag bävade för det efter hennes reaktion på stetoskopet. Tydligen hade hon bestämt sig för att kvinnan som tog blodprovet var ok. Hon sa inte ett pip när hon stack henne och inte heller då hon fyllde den lilla blodprovsmekanismen...
Ibland är det inte lätt att veta vad hon skall tillåta och inte. Men har hon bestämt sig så har hon... =)
Tilläggas kan, att de kunde konstatera att hon har en infektion i kroppen. De tror dock att den är på väg bort. Ikväll fick hon dock 39 graders feber igen. Är den inte borta inom en vecka fick vi order om att återkomma med henne. Det är svårt att veta, hon är ju pigg och leker som vanligt ändå. Vi får ha henne under uppsikt helt enkelt.

Teamwork och syskonmys

Kategori: Allmänt


Igår hade vi min kollega Kati och hennes dotter Nathalie över på middag. Kati och jag är parhästar på jobbet och har samma ansvarsområden. Det skiljer 8 månader på våra döttrar och de visade tendenser till att kunna samarbeta lika bra som oss mammor... Dock med lite andra arbetsuppgifter... =)

"Puss kompis"

Töserna var ivriga på att tömma Katis väska. De skötte detta både effektivt och noggrannt... Bianca har dille på att prova mössor och Katis mössa var inget undantag...

Ikväll badade Bianca. Då hon fick på sig sin badrock ville även William ha sin och sedan satt de tillsammans under en filt i soffan och myste och såg på barnprogram. Gullisar!

Uppmärksamma Williams arm runt sin lillasyster. Kärlek!

Fysikens regler

Kategori: Allmänt

Ikväll när jag och William åkte till familjegymnastiken som vi gör alla tisdagar säger plötsligt William:

"Mamma, jag har tänkt på en sak. När vi bara är två i bilen och vi båda sitter på samma sida i bilen, lutar bilen då?"

Helt rätt tänkt, även om det inte riktigt är så. Fortsätt fundera och fråga, det är så kul att få vara med och lyssna och uppleva!

Kumlingehelgen

Kategori: Allmänt

När vi var till Kumlinge i helgen var vi inte bara och firade Hannes. Vi hälsade även på barnens mormor och Kjäll. Där sågades det ner träd och eldades ris och grillades korv- spännande och mysigt!


Att grilla korv på täljda pinnar över glöd på detta sätt är så mycket godare än om man gör det över gasgrillen. Det skall vara lite sot och värme. Härligt!

Det blev även en del åkning utomhus när vi var på Kumlinge. Pulka för våra barn och skidor för Hannes som fick dessa i present.
Det är ju så kul att kasta sten i sjön, William fick dock erkänna sig besegrad av naturen då sjön var isbelagd och stenarna var fastfrusna... Men det är mysigt att vara ute.
Bara av att komma till Kumlinge fylls hela kroppen av ett sådant lugn. Då utbuden på aktiviteter är begränsade slappnar man per automatik av och bara är och njuter av lugnet. Skönt.

Jubilarer

Kategori: Allmänt

Igår fyllde min yngsta lillebror 9 år. Han fick en mobiltelefon i present av sina föräldrar och jag fick ett så gulligt svar på mitt grattismess som jag skickade till honom; "Tack älskade syster". Kärlek!


Bianca blev idag 1½ år!
Redan!
Vi var på kontroll till BVC i fredags och hon är nu 81,5 cm lång och väger 11,1 kg. I hennes bok skrev hälsovårdaren som första kommentar; "Charmig och finurlig tös". Bianca gjorde vad hon kunde under besöket för att flirta in sig...
Jag har redan tidigare berättat att hon är en påhittig tjej som kan det mesta själv. Man får inte hjälpa henne om hon inte begär det. Hon skall till och med bre sin macka själv. Det går lite sådär kan jag säga, men hon ger sig inte förrän smöret är där.
Bianca använder pottan mer och mer för var dag som går. Hon har torr nattblöja 6 av 7 nätter och kissar på pottan varje morgon. Bajsar gör hon oftast på pottan om man är lite uppmärksam när det är på gång. Ibland kommer hon även och begär att få sitta på pottan.

Hon gillar att busa och retas, speciellt med William. Hon gillar när han vill leka med henne och springa och jaga henne. De har riktigt  kul tillsammans. Däremot kan han bli galen på henne när han tex sitter och placerar dina bilar i rad och hon kommer försynt förbi och hugger tag på en bil mitt i raden och springer iväg så fort hon kan. Såklart störtar William efter och Bianca skrattar hysteriskt och gör samma sak igen en minut senare. Det är inte alltid lätt att ha en lillasyster.

Hennes språk har börjat släppa lite mer den senaste veckan och hon är som en liten papegoja som försöker härma det mesta man säger.
Hon använder dock inte så jättemånga egna ord, men är duktig på att göra sig förstådd i alla fall.
Ord hon använder är:
Mamma = Mamma
Pappa = pappa, nappar, lampa, tappa
Titta = Titta, sitta
ta,ta = tack,tack och varsågod
Mm-m = Säger det som ett jakande svar
Nä = nej
Wa-Wa = William
Mommo = Mormor
Boppa = Morfar, Guffar och tuppar =)
Täcke = Täcke
Tittut = Tittut
Dä = Där
Hanna =Hannah
Kiss = Kiss
(Glömer säkert flera nu, är svårt att komma ihåg. Detta är ord hon använder självmant, dessutom härmar hon som sagt mååånga fler)
Utöver detta så vet hon hur bilen, hunden, katten, hästen, kossan, får, ankan, fåglar, ormen, krokodilen, lejonet, apan, grisen och möss låter och säger själv deras läten då hon vill förklara vad hon menar.

Hon sover 1 timme och 15 minuter på dagen och somnar vid 20.30 på kvällen och sover till 8 på morgonen. Dock vaknar hon fortsättningsvis två gånger per natt. En gång då hon vill komma till vår säng och en gång mellan kl. 5 och 7 för att äta välling. Vi vet att hon inte har behov av att äta välling på "natten" längre, men får hon den så somnar hon om och vi resonerar som så att vi hellre ger välling än stiger upp kl. 6  på morgonen... Det blir lite som hennes frukost och vå får alla sova ordentligt.

Hon har för tillfället väldigt många tänder på gång och hon har haft en jobbig vecka bakom sig med 39 graders feber några dagar och mycket ont. Stackars liten. Smärtstillande har hon fått tre gånger per dag med undantag för idag som det verkar ha släppt lite.

Hon är glad så gott som hela tiden och gråter väldigt sällan. Arg blir hon om hon inte får som hon vill och om William inte låter henne leka med hans leksaker. Hon verkar vara rätt "tålig" och gråter endast då hon blir rädd eller slår sig ordentlig. Häromdagen märkte vi att hon blödde på armen, men vi har ingen aning om vad hon gjort eftersom hon inte sagt till när hon skadade sig. Antgligen har hon gått emot något vasst hörn eller liknande. plutt.

Hon älskar att dansa, springa, gunga, bada, åka pulka, sjunga, läsa böcker, leka med dockor och bilar och hon älskar andra barn. Hon är inte blyg och har lätt för att underhålla sig själv om hon har koll på var vi andra familjemedlemmar är. Hon gillar att spegla sig och pussar ofta på sig själv i spegeln. Hon provar alla skor och mössor hon kommer åt.
Hon äter det mesta, men favoriten är korv och det hon gillar minst är paprika.

Häromdagen klippte jag henne lite. Hon hade sådana ojämna testar bak. Det rörde sig om 1,5 cm för att jämna upp, men det syns knappt. Med en tjej som sällan är still blir håret att stå lite på ända... =) Hon satt dock förvänansvärt stilla under tiden som jag klippte.

Ja, det beskriver kort vår lilla tjej för tillfället. Alldeles underbar med andra ord.

Den där yngsta förmågan...

Kategori: Allmänt

...i vår familj är nog den som är mer lik Emil i Lönneberga än vad hon är lik lilla Ida...
Hon hittar på bus titt som tätt.
När man är och handlar med henne blir man svettig, hon VÄGRAR sitta i vagnen. Hon skall gå själv. Punkt. Hon pillar på ALLT som hon når. Till för några veckor sedan var hon rätt nöjd med att bara röra vid saker, men nu skall sakerna lyftas på, bäras runt på och sättas i vagnen. En fråga; Varför sätts tunga glasburkar med rödbetor långt ner på hyllorna... De är numera min största skräck i mataffären... ;o)

När Patrik var och handlade med henne häromdagen hade hon hämtat typ 15 olika bröd och satt i vagnen under tiden som han stod och beställde två saker i köttdisken... (Han hade nog koll på henne, men man hinner inte springa och stoppa henne vid alla tillfällen.) Det är bara att gå tillbaka till brödhyllorna och sätta tillbaka det man inte vill ha.
Om hon har något i handen och går emot henne och säger att hon skall sätta tillbaka sakerna så gör hon oftast det. Är hon däremot tomhänt och man bara vill hämta henne så skrattar hon högt och springer hon allt vad hon orkar åt andra hållet... =)
Behöver jag nämna att handlandet med henne är rätt tidskrävande?

Igår fick hon för sig att måla på väggen. Det var bara att plocka fram suddet och sudda. Självklart ville även hon göra detta... "Kan själv" skulle hon nog säga om hon kunde... =)

Sudda, sudda, sudda...

Vässa pennan själv är väl ingen konst?!?

Vår lilla trollunge!

Snowraceråkning

Kategori: Allmänt

Tror de flesta av er redan sett detta klipp, men det tål att ses igen. Det är ju sååå kul att åka snowracer med pappa! Och det går fort när backen är isig...


Snacka om skräckblandad förtjusning... =)