Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Magträning

Kategori: Allmänt

När andan faller på brukar jag göra lite hemmaträning. Barnen tycker det är roligt och vill gärna vara med och så försöker de göra likadant.
Sidoplankan kan utföras på många olika sätt tydligen... =)Kan du vissla Johanna?

Kategori: Allmänt

"Javisst kan jag det!"

Ni skall tro att William var stolt ikväll då han äntligen lärde sig! Han har tränat och tränat i två månader nu. Han har kunnat vissla några dagar om han kupat händerna framför munnen, men ikväll släppte det även utan detta. Vilken lycka!!

Pyjamasklädd och färdig för sängen, men kunde inte sluta träna. Sista visslingen kom när han redan låg ner i sängen...
Han är inte bara lite ivrig att få berätta på dagis i morgon. "Inget annat barn på dagis kan vissla, men nu kan JAG det!!"-med tindrande ögon... =)
Det är härligt att se dig så stolt. Övning ger färdighet.

Underbar vinterdag

Kategori: Allmänt

Vilken underbar dag det har varit idag! Strålande solsken och snö. Perfekt för utomhusaktiviteter. Vi passade på att ta pulka och snowracer med och ta en skön promenad.


Det är roligt att titta på fålgarna.
Mer sådana här dagar tack!

80-årskalas

Kategori: Allmänt

Igår var vi på 80-årskalas till Simskäla och firade min kära farmor. Trevligt sällskap och urgod mat.

Grattis fina farmor!


Vi skålade i champagne. William och Hannes fick Pommac, varpå William efter en stund sa lite försiktigt; "Jag vill inte ha öl, jag vill ha mjölk..." Jag hoppas denna kommentar håller i sig även om en sådär 12-14 år... =) Självklart fick han mjölk i ett champagneglas och sedan skålades det så det stod härliga till!

Hela tjocka släkten. Bara mina bröder Peter och Kim som saknas.

Självklart måste man ju se hur bilden blev... =)

Efter varmrätten tröttnade barnen på att sitta med oss vuxna och de fick då se på lite film och mysa. Och nej, Bianca äter inte godis. Hon har torkad frukt i sin ask. Hon vill alltid ha samma som William och denna gång trodde hon att hon fick det. Eftersom hon inte gillade sitt innehåll kanske hon inte är lika ivrig på denna ask nästa gång?!?

Jobb-att ha eller inte ha...

Kategori: Allmänt

Jag har inte tagit upp situationen på mitt jobb här i bloggen.
Jag kan dock berätta att den 28/12 2011 inleddes samarbetsförhandlingar på jobbet och 30 personer på Ålands sades vara berörda. Vår avdelning nämndes som en av dem där de såg att det fanns ett minskningsbehov. Vi är bara fyra personer på vår avdelning, så risken att förlora jobbet var minst 25%. Det har varit jobbiga dagar och veckor.
Jag är oerhört glad att jag har de kollegor jag har, vi har stöttat varandra och kommit med gemensamma lösningsalternativ till förhandlarna för att undvika uppsägning av någon av oss. Vi är ett riktigt bra team som kompletterar varandra och trivs i varandras sällskap, så det vore en STOR förlust om någon måste lämna oss.
Under veckorna som gått har det spekulerats och funderats och klurats. Vi har fått veta om andra kollegor som har fått avgångspaket och jag har haft tårfyllda ögon för andras skull mer än en gång.
Idag fick vår avdelning sin "dom". Vi får alla vara kvar!!! Åh, jag är såå lättad för vår skull. Våra arbetsuppgifter kommer visserligen öka markant, men ingen av oss behöver gå hem i alla fall.

Man kan trots detta inte vara riktigt glad och känna sig avslappnad. Det är så många kollegor som ännu i morgon kommer få besked om att de inte kommer få stanna. Det är en otroligt jobbig tid och jag lider verkligen med de som får lämna jobbet. De är ju mina kollegor. En del av dem som berörs och troligtvis kommer att få ett dåligt besked är personer som jag jobbar med flera gånger i veckan. Hur skall man då kunna vara glad? Jag kan i alla fall inte det. Även om jag inte behöver oroa mig för ekonomin är det en sorg att förlora sina arbetskamrater. Den närmsta tiden som följer kommer att vara jobbig och förvirrande.
Nu hoppas jag bara att så många som möjligt får behålla sina jobb och att flera av dem blir omplacerade till nya tjänster istället för att lämna oss helt.
Bara jag har landat i vetskapen om att jag inte längre ligger i riskzonen och situationen på jobbet stabiliserats lite mer kanske jag kan börja vara glad för min egen situation, men till dess lider jag med er som inte har denna möjlighet.
Stor kram till er alla fina!

Om att reda sig själv

Kategori: Allmänt

Bianca är en tjej som verkar tycka att det mesta går att lösa. Får hon inte hjälp tar hon saken i egna händer för att få som hon vill. När hon inte klarar det själv och inte får det hon vill blir hon fruktansvärt arg. Hon är beslutsam och vet vad hon vill, det är ingen tvekan om det. Även om hon inte är så talför än så råder det sällan någon tvekan om vad hon vill, hon är nämligen duktig på att utrycka sig med de få ord hon kan och med hjälp av kroppsspråk.
Här kommer några exempel på när hon tagit saker i egna händer:

1. Jag lagade mat och Bianca ville vara med. Hon ville dock inte sitta i sin stol och jag kunde inte ha henne i famnen när jag skulle skära grönsaker så jag satte henne på golvet trots protester. Dessa gick dock om väldigt fort och så började hon dona själv. Hon började med att ta ut en kastrull ur kastrullskåpet och gick sedan och hämtade sin och Williams vattenflaska. Det var tydligen matlagningsdags även i hennes lek...
2. Vi har valt placering av leksaker beroende på dess karaktär i lekrummet. Williams spel med många små delar har vi placerat lite längre upp i bokhyllan för att Bianca inte skall nå dem. Inte för att hon sätter dem i  munnen, utan mer för att hon inte skall tappa bort några delar. Men vill man ha något hämtar man självmant något för att nå... Häromdagen kom jag in i lekrummet och då var hon i full färd med att välja och vraka...Hon hade hämtat pallen från toaletten för att nå bättre...


Denna envishet och belutsamhet i kombination med att hon vill göra allt som William gör föranleder att hon tar sig för saker på egen hand som man annars inte skulle erbjuda henne. Man hade inte ens tänkt tanken eftersom man utgått från att hon inte klarat av det. Hon försöker och kämpar utan att ge upp förrän det går (dock inte alltid som ni säkert förstår). Det har till exempel visar sig att hon klarar av att meta fiskar i fiskspelet helt själv redan. Jag minns att det på lådan stod ca 5 år på det. Det borde stå ca 5 år eller ett envist och enträget barn. Det handlar ju inte så mycket om fysik där, utan mer om tålamod och enträgenhet.
Vi får se var detta slutar och köpa oss själva en påse extra tålamod och lite ögon i nacken, det lär behövas...

Försvunnen?

Kategori: Allmänt

När barnen leker i sitt lekrum brukar det bli allt annat än ordning och reda där. Det är lätt hänt att tappa bort saker i all oordning, till exempel en lillasyster som gillar att gömma sig... Ser ni henne?!?

Arga leken...

Kategori: Allmänt

...börjar NU!

Ha,ha! Ja, jag förlorar varje gång mot denna "argbigga". Vem kan hålla sig för skratt när Hon ser så söt och rolig ut... =)

Existentiella funderingar

Kategori: Allmänt

William funderar som jag tidigare berättat en hel del på än det ena och än det andra. Häromdagen utbrast han vid middagen:

"Pappa, innan bebisar föds ligger de ju i mammans mage. Men hur kom den första människan på jorden till?"

När man inte riktigt vet vad man skall svara blir det ofta en motfråga som svar, så som; vad tror du?
William trodde att den första människan växt upp ur marken som ett träd. Så som Barbapappa gjorde i Jacobs trädgård...

Inte dåligt tänkt måste jag säga. Även om jag vet att han gärna pratar och diskuterar även sådant som inte är helt uppenbart och vill ha förklaringar och orsaker till det mesta så var denna fundering ett steg längre än vad jag var beredd på. Det är kul att höra hans funderingar måste jag säga. Förutom teorin om att ha växt upp ur marken vet han nu även den religösa teorin, teorin om Big Bang och evolutionsteorin. Det lär ju komma följdfrågor om några dagar då han hunnit fundera på de olika sätten att se på saken... =)

En bild på vår funderande son med sina nya glasögon. Han sitter vid tillfället och räknar från ett till tjugotio... =)

...tjugoåtta-tjugonio-tjugotio... =)

Skridskoåkning

Kategori: Allmänt

Nu under jullovet har vi varit en del i ishallen och därmed har William förbättrat sina färdigheter på isen rejält. Även om vi bara åkt ca 3 timmar sammanlagt ännu, så har resultatet förändrats markant. Från "Bambi på hal is" till att han har börjat skjuta ifrån och glida lite mer. Han gör piruetter i slowmotion och han klara numer av att stiga upp själv om han ramlat. Vi tycker alla att det är väldigt kul när vi är i ishallen, så detta fortsätter vi nog med framöver också.
I mellandagarna var vi, familjen Helin och familjen Rundberg utrustade med skridskor och gjorde allt för att bli vänner med isen. Det kan konstateras att skridskoåkning är roligt!😃

So Long Doris!

Kategori: Allmänt

Ikväll flyttade hon, vår Doris. Vår galna lite spattiga sköldpadda.
En ny era börjar i Patriks liv. Han har ägt sköldpaddor sedan han gick i lågstadiet. Märklig känsla för honom. Men han säger själv att han var färdig med dem.
William har till och från varit ledsen för att Doris skulle flytta, men ikväll var sorgeperioden över och Doris kunde flytta utan några tårar. Han har dock haft tid på sig att ta farväl.

Han har spelat avskedssånger och sjungit för Doris bland annat. Doris blev sååå mycket mer intressant efter att vi berättade att hon skulle flytta...

Det har vinkats och busats runt Doris ikväll. Men nu har hon flyttat till en annan familj som får njuta av henne.
Jag skall inte sticka under stol med att jag inte varit så imponerad av de där sköldpaddorna, men trots det var det lite märklig känsla idag när hon lämnade oss.


                            So Long-Farewell-Auf Wiedersehen-Goodbye.
                            Hoppas du skall trivas i din nya familj Doris.

Ögonkoll

Kategori: Allmänt

Igår var vi på återkontroll till ögonläkare med anledning av Williams latöga. Han var så otroligt duktig och gick med på tre olika undersökningar utan att knorra det minsta. Han fick dessutom droppar i ögonen som förstorar hans pupiller. Det tar ett tag innan verkningarna av dropparna försvinner så han har haft enorma pupiller både igår och idag. Eftersom han varit så ljuskänslig dessa dagar har vi inte kunnat vara ute och njuta av snön som han skulle önska dessa dagar, men det tar vi igen i morgon.

Vad kom läkaren fram till då?
Jo, synen på hans latöga har förbättrats med hjälp av lappanvändningen. Från att ha kunnat se tredje raden uppifrån på "syntavlan" med mycket ansträngning för tre månader sedan klarade han nu tredje raden nerifrån och även vissa bokstäver på andra raden nerifrån. Med det andra ögat såg han dock andra raden nerifrån utan problem och även nedersta raden med anstränging.
Läkaren beslutade därför att vi skall fortsätta med lappen för att träna ögat, framförallt med anledning av att synen är så olika på ögonen. William skall även börja använda glasögon för att på det sättet motverka hans översynthet och därmed eventuellt motverka att latögat "slappnar av". Vi skall på återkoll igen om 2-3 månader och se om detta haft någon verkan.

Beskedet togs emot med tårar av William... Gulleplutten. Han ville ABSOLUT inte ha glasögon. Bara han hörde ordet glasögon igår blev han ledsen. Idag har det dock varit lite bättre med inställningen. Vi har försökt berätta om alla som han glasögon och att vi skall ha kul när vi provar ut dem. Jag har även lovat att vi skall göra ett par glasögon till hans gosedjursapa av ståltråd så de båda har likadant.
Beskedet verkar ha sjunkit in lite mer idag för vid middagen ikväll funderade han var han skulle ha sina glasögon på natten och så berättade han att han tänkte ta med putsduken från sin kikare till dagis ifall de blir smutsiga på dagis... Helst ville han lägga glasögonen under sängen... men vi kom efter lite prat om för- och nackdelar fram till att det nog var bäst att ha dem på hyllan i badrummet. =)
Han är som ni säkert märkt en liten tänkare vår son... =)

Det kommer bli bra det här, bara han (och vi) får vänja oss.
Nu återstår det roliga provandet. Jag tror att vi skall göra det till en rolig familjaktivitet där vi alla provar alla möjliga galsögon för att göra det roligt för William.

Snö!

Kategori: Allmänt

Och så kom den äntligen till Åland... SNÖN!
Barnen var överlyckliga och vi har utnyttjat den så mycket vi hunnit. Vi har haft snöbollskrig, gjort en snölykta och åkt pulka och snowracer.
Visst det har som synes inte varit tillräckligt med snö egentligen, men med lite snö och mycket vilja kan man göra mycket ändå... =)

Pulkapremiär för Bianca. Det gillades skarpt som synes...


William fick skida så som han länge önskat. Det är dock inte lätt att skida när det knappt är någon snö...och då blir man lite smått sur...

Att åka pulka är roligare.

Det var tur att farmor, farfar, faster och farbror var här så vi var många som sprang och drog. För det var ett konditionstest på hög nivå.


Idag trotsade vi den lilla snön och tog oss till Gnisten. På vägen stötte vi på Bodil och Leia som hakade på, roligt!

Kolla in Williams min, grym!


Leia med världens leende på läpparna. =)

Bodil och Leia kiknade av skratt hela vägen nerför backen.

Det är roligt med snö, oberoende om det är mycket eller lite!

Vårt nyår

Kategori: Allmänt

Idag är det den första dagen på år 2012 och vi har äntligen fått uppleva lite minusgrader. Det var såå härligt ute idag med kyla och solsken. Nu i kväll fick vi nederbörd, men ödets ironi så blev det plusgrader igen så det regnar istället för att snöa...
Den här vintern verkar inte riktigt vilja komma "på riktigt". Bara det faktum att vår blåbärsbuske knoppar visar på det, helt galet!

Igår var det i alla fall årets sista dag och det firade vi som sagt med mys och familjetid.
Lite bilder:

De här små trollen hänger ihop mer och mer. Att gömma sig, leka koja och jaga varandra hör till det roligaste verkar det som. Bianca ser upp till William något enormt och vill göra ALLT han gör. Se bara:

Titta och göra likadant...


Våra fina barn. Stackars William har fått ögoninflammation, men är lika fin ändå!

Och Bianca klädde sig själv med halsband när hon fick nyårsklänningen på sig... =)

Jag hann bara sätta avocadon på tallriken utan att göra den färdig så började Bianca äta på sin...


Varmrätt; Oxfilé med ugnsrostade grönsaker, sockerärter och sallad. Barnen vägrade äta... Efter att ha försökt få dem att äta utan framgång fick de ett säkert kort... korv... de skulle kunna leva på det båda två... Suck, men vad gör man inte för lite lugn och ro och nöjda och mätta barn på nyårsafton?
Innan efterrätten gick vi ut och tittade på lite raketer och tände några tomtebloss, medan barnen fortfarande var rätt pigga.


Man kan ta lite roliga bilder med lång slutartid...

Inramad kille.

Nu hoppas vi på att 2012 för med sig mycket roliga och glada stunder och att vi tänker tillbaka på detta år med ett stort leende på läpparna. Ta hand om varandra.