Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Midsommardagen

Kategori: Allmänt

Eftersom regnet ÖSTE ner på midsommardagen och regnkläder och stävlar redan blivit genomblöta på förmiddagen så tog vi med oss åtta barn och åkte till Kumlinge skolas gymnastiksal och lät dem springa av sig allt spring i benen som de samlat på sig.

Det här glada och galna gänget var det som sprang av sig i gymnastiksalen.
Wilma, Nelly, Mini, Milton, Melker, Floyd, Molly, William och Malte (samt, jag, Marika och Mikaela)

Det går undan i hinderbanan som vi byggde
Det var full fart i två timmar. Vi hade riktigt roligt både vuxna och barn-det är ju så roligt att leka!

Midsommarafton

Kategori: Allmänt

Midsommar firades som vi brukar på Kumlinge tillsammans med familjerna Helin, Rundberg och Pettersson. Det har varit supermysigt! 8 vuxna och 9 barn har hjälpt till att göra årets midsommarhelg till något minnesvärt. Tusen tack för en härlig helg alla inblandade!

Vi har satt upp partytält =)

Vi har plockat blommor, klätt en midsommarstång och sedan dansat runt den.

Barnen har kännt på vattnet, en del mer än andra.

Vi har varit midsommarfina

Det har lagats god mat

Självklart var det fredagsmys på kvällen.

Underbart midsommarväder på midsommarafton. Annat var det på midsommardagen, men det är en annan story... =)

William 4,5 år

Kategori: Allmänt

Idag blev vår fina kille 4,5 år. Det är stort i hans värld. Lite kort beskrivning om honom just nu:

Konstnär
William ritar och ritar och ritar. Han kan sitta långa stunder helt koncentrerad. Han älskar det och har blivit riktigt duktig!

Pysslare
William älskar att klippa och klistra. Han pärlar och leker med modellera. Att bygga lego är en stor favorit. Att bygga enligt beskrivning klarar han oftast utan problem.

Pratkvarn
William pratar mycket och har ofta funderingar och tankar som förvånar oss. Han tar ofta upp saker med oss som vi inte ens visste om att han kunde något om eller som vi inte visste att han visste vad det var. Han har ett väldigt logiskt tänkande och kopplar ihop saker med varandra för att lösa problem. Han har minne som en häst och kan emellanåt redogöra för saker som hände för över ett år sedan fastän vi inte pratat om det sedan det hände.

Bokstavsmagnet
William är väldigt intresserad av bokstäver för tillfället. Han sitter ofta och ljudar och försöker komma på vilken bokstav olika ord börjar på och vilken som kommer sen. Han sitter även och skriver saker, ibland försöker han skriva ord, men oftast skriver han bara bokstäver efter varandra och vill att vi skall läsa vad han skrivit.

Planerare
William har ärvt en av mina egenskaper; viljan att planera saker... Han vill gärna veta vad vi kommer att göra i morgon och vill veta vad som är på gång innan saker händer. Han uppskattar såklart även överraskningar, men vill helst få veta saker innan de händer.

Naturälskare
William älskar att vara ute. Han uppskattar verkligen att upptäcka en massa saker i naturen. Plocka blommor, plocka svamp, plocka blåbär, kolla in insekter, spana efter fiskar i vattnet, leta efter fågelbon, gå i skogen... Han har en otrolig förmåga att se saker som man själv passerar utan att se.

Hemmakär
William gillar att vara hemma. Han trivs bra hemma och kan längta hem om vi är borta för länge. Han gillar självklart även att hitta på saker, men känner sig trygg hemma. Precis som det skall vara med andra ord.
Han är ingen stor fantast av att åka iväg själv (utan oss) någonstans.

Bollkille
William favoritleksak är en boll. Fotboll står högst på listan, men inte långt efter kommer innebandy och minigolf. Han har liksom sin far rätt bra bollkänsla. Basket är han också en fena på (dock med plastbollar och inte riktiga basketbollar av uppenbara orsaker...)

Spjuver
William är en riktig spjuver. Han bubblar ofta av skratt. Han hittar ofta på bus, både bra och mindre bra sådana... Att trigga igång Bianca är han specialité. På sista tiden har han börjat få Bianca att göra de bus som han själv vet att inte är så lämpliga... Sen skrattar de båda så de kiknar. Vi föräldrar skrattar mindre.
Det kommer de mesta olika knasigheter ur munnen på honom.


Älskar dig vår fina kille!


Trädgårdsmästarna har gjort sitt

Kategori: Allmänt

...nu är det vårt jobb som är kvar. Vi har jobbat på kvällarna i en veckas tid nu. Idag är andra kvällen på tre dagar som jag och Patrik kommer in kl. 23.30. Ikväll har vi satt thuijor, sopat ut lite extra sand mellan plattorna, burit upp bordet, vattnat och lagt lite extra plattor. Det blir fint. Nu gäller det bara att vattna, vattna, vattna så både gräs och thuijor får fäste ordentligt. I lördags såg det ut såhär:
Och nu ser det ut så här:

Det skall fortsättningvis upp ribbor mellan carportstolparna, brevlådan skall på plats, blommor och träd skall planteras, krukor skall införskaffas m.m. m.m. Det tar inte slut bara för att trädgårdsmästarna åkt, men det är sååå roligt nu när vi har en bra grund.
För er som funderar på att anlita någon att lägga plattor eller fixa trädgården åt dig så kan vi varmt rekommendera Trädgårdsmästarna. Mark och Lennart har gjort ett fantastiskt jobba hemma hos oss, vi är otroligt nöjda. Nu har vi lite mer och bättre anpassad yta att njuta av i sommar. Härligt!

Bianca 1 år och 10 månader

Kategori: Allmänt

Bianca uppkom till den beaktansvärda åldern 1 år och 10 månader i tisdags ;) För att lite kort beskriva henne som person för tillfället kan jag säga följande:

Flytttjej
Hon möblerar och möblerar, hon flyttar stolar och bord till nya platser och ändrar så mycket hon orkar och hinner.

Myror i brallan
Hon har väldigt svårt för att sitta stilla. Hon springer, klättrar, dansar, kör åkbil och hittar på det mesta utan att sitta stilla. Att bli jagad är bland det bästa som finns.

Bus
Det hittas på rackartyg konstant. Det töms lådor, det trycks på alla knappar på elektroniska saker, alla lampknappar sätts på, det dras ut toapapper, det hälls ut vatten... Ja ni förstår, när det är tyst från henne så är det bäst att gå och se efter vad hon sysslar med.

Bebisfantast
Det bästa Bianca vet är bebisar. Hon blir alldeles till sig så fort hon träffar en bebis. I hennes värld är dock alla som är lika gamla som henne eller mindre bebisar, men ju mindre barnet är desto bättre. Hon klappar dem på huvudet, pussar dem, kramar dem och helst av allt vill hon ha dem i famnen. Hon upprepar ordet "Bebis" typ varannan minut av lycka. Hon blir helt till sig av glädje om det är en bebis i närheten. På stan vill hon titta ner i alla vagnar. Det är såå gulligt när hon blir alldeles öm i rösten och smeker dem försiktigt över kinden eller på huvudet.

Mystjej
Bianca älskar att mysa. Hon vill vara nära och kramas och mysa. Det är dock bara korta stunder så man får njuta av tillfällena som erbjuds. När hon är nyvaken eller på kvällen när hon är trött brukar vara tillfällena då hon vill mysa. Det är ljuvligt.

Teaterapa
Bianca vet precis vad hon skall göra för att få uppmärksamhet. Hennes galleri på grimaser är stort. Hon skrattar tillgjort och fånar sig  för att få oss vuxna att skratta.

William är största favoriten
Ja, vad säger man. ALLT William gör vill Bianca göra. Han är hennes stora idol och härmar honom i det oändliga. Det blir lite gulligt när hon inte ens vet varför hon gör vissa saker hon bara härmar för sakens skull. Är William arg och skriker så ställer hon sig bredvid honom och gör likadant... =) Busar han hakar hon på på två sekunder.
De leker även otroligt bra för tillfället. De har VÄLDIGT kul ihop. Mitt hjärta slår lite extra av denna syskonkärlek.

Pratkvarn
Bianca pratar inte helt rent, men hon gör sig alltid förstådd för hon är väldigt tydlig i sitt kroppsspråk. Hon pratar dessutom konstant. Munnen går i ett.

Sandlåda och dockor
Utomhus är sandlådan favoritlekstället (Om det inte erbjuds vatten förstås) och inomhus är det dockorna med tillhörande vagnar som toppar listan för favoriter.

Pippifierad
Biancas stora hobby är för tillfället Pippi Långstrump. Hon vill se på Pippi HELA tiden. Hon vill titta i Pippi-böcker och hon vill sjunga Pippisånger. Hon bär omkring på Pippidockorna och hon verkar inte tröttna. Hon skulle kunna se på Pippi hela dagen om hon fick.

Kan själv
Bianca vill göra det mesta själv nuförtiden. Hon vill ta mat själv, hälla dryck själv, klä på sig själv... Det är bara att låta henne hållas, hon blir arg om hon inte får försöka. Det är positivt att hon vill lära sig, men emellanåt kan vi bli lite stressade av att låta henne ta denna tid. Planering är a och o med andra ord.

Ja, det var väl lite kort om vår älskade lilla pärla för tillfället. Även om vi emellanåt kan bli galna på hennes upptåg så är hon den finaste av alla blommor för oss.
 
Älskar dig vår fina tjej!

Framsteg

Kategori: Allmänt

Det går framåt i trädgården, idag ser det ut så här:

I hålet närmast bilden kommer det (troligtvis) stå ett körsbärsträd.

Det skall bli spännande att se fortsättningen.

Trädgårdsprojekt inlett

Kategori: Allmänt

Nu har vi inlett projekt "Trädgård". Eller nu och nu, det har nog pågått ett tag, men det är nu det tagit fart på allvar i och med att vi nu har trädgårdsmästarna här och fixar.
Orutinerad som jag är har jag inga före-bilder... Men efter att vi tagit bort de gamla plattorna och en del av häcken såg det ut såhär:


Nu ser det ut såhär:


Överallt där det är grus kommer det att läggas plattor. Det blir ca 100 kvm.

På baksidan har jag och Patrik bedrivit ett eget hobbyprojekt. Komposten har fått sig en uppfräshning. Och som sagt, tyvärr ingen före-bild.

Vi är ännu inte klara här. Stolparna skall sågas av, staket skall byggas längs med tomtgränsen och gräset skall gro...

Nu börjar det snart bli dags för min duktiga moster att komma och briljera med sina floristkunskaper... ;) Välkommern Jill!

Alternativ hjälpinsats

Kategori: Allmänt

Lite nu och då står det i tidningar och berättas på nyheterna om barn som far illa i sin hemmiljö. Det kan röra sig om våld i hemmet eller barn som av någon annan anledning inte längre kan bo hemma på grund av förhållandena i hemmet. Jag brinner lite extra för dessa barn, som inte har en chans att själva göra något åt situationen, som inte själva kan välja.
De flesta orter har med anledning av detta ett hem där barn (och ofta också mammor) kan få bo tillfälligt då hemmasituationen är sådan att de inte kan bo hemma.

Tidigare sålde jag mycket av barnens kläder som fortfarande hade lång livslängd kvar. De två senaste utrensningarna har dock större delen av dessa kläder förts till vårt lokala skyddade boende på Åland. Vi har även gått igenom lite leksaker och framförallt gosedjur och skänkt dit.
Jag vill därför härmed uppmana alla som har möjlighet att skänka kläder/leksaker/böcker/gosedjur/filmer osv till ditt lokala barn- och kvinnohem.

Av erfarenhet från mitt tidigare jobb som polis vet jag att barn i vissa fall inte har möjlighet att få med sig några egna tillhörigheter till det skyddade boendet. Dessa barn kan känna otrolig trygghet i att få en egen nalle och två uppsättningar kläder som är bara deras då de kommer till sitt tillfälliga hem. Vetskapen om detta ger mig sååå mycket mer än de pengar som vi skulle fått för det vi skänkt. (Självklart får barnen saker ändå, men med mer bidrag kan pengarna användas till andra mycket nödvändiga saker för att hjälpa de utsatta personerna som bor där.)
Ett tips är dock att ringa innan och höra om de är intresserade av det du har att skänka. Deras förvaringsutrymmen är ofta begränsade då de använder varje kvadrat som går till de som har behov av att bo där.

Så alla ni som har kläder, leksaker eller liknande som är i sådant skick att de kan användas av fler barn (eller mammor); Ha gärna ditt lokala skyddade boende som ett alternativ till att sälja eller skänka till second hand. Man kan göra stor skillnad med väldigt lite.
Jag vill dock vara tydlig med att alla gör sina egna val och efter egen plånbok och följer det man själv tror på. Personligen brinner jag för detta, men förstår om inte alla gör det. Jag vill bara upplysa er om detta alternativ. Innan jag fick idén (från Vi föräldrar) så hade jag inte ens tänkt på att detta var ett alternativ. Jag blir glad om jag bara kan engagera en person till. Tillsammans kan man göra rätt mycket.


(Bild googlad)

Filias student

Kategori: Allmänt

Förra lördagen tog min bonussyster studenten. Trots att regnet öste ner var det idel glada studenter som sprang ut och sjöng den icke så överraskande sången om vem det nu var som tagit studenten och var bra... =)
GRATTIS PÅ DIN STORA DAG BONUS-SIS!


Lite mys mellan mamma och pappa

Rita, rita, rita

Kategori: Allmänt

För de flesta av er kommer det inte som någon nyhet att William gillar att pyssla och rita. Den sista veckan har han producerat konstverk efter konstverk. Vi är väldigt imponerade över hur han konstnärlighet utvecklats de sista månaderna. Igår ville han till och med gå in och rita fastän vi andra var ute.
Jag tänkte visa några av de konstverk som gjorts de tre senaste dagarna (Och detta är endast ett fåtal av dem han åstadkommit)

Här har han ritat en marulk

En igelkott

En krabba

Den övre;En bil som just kört över en igelkott som kommit ut från skogen
Den undre; Ett monster

En blomma och en katt med sol och moln

Vi njuter av dessa underbara konstverk dagligen och är glada så länge hans intresse håller i sig. Det är underbart att få små fina teckningar lite nu och då.
Duktiga lilla konstnär!

Att fånga ett yrväder

Kategori: Allmänt

Jag och barnen är själva hemma ikväll då Patrik är ute på galej med kollegorna. Jag tänkte jag skulle ta någon bild på barnen men det är lättare sagt än gjort kan jag säga... William går det att få att stå stilla i typ två minuter i alla fall, men Bianca...ho,ho...
Det blir dock väldigt fina bilder ändå, det är lite händelse i dem bara... =)

Vår fina kille...
...och många försök till en närbild på vår fina tjej...Ja, hon har ett rejält blåmärke i pannan stackaren. Hon ramlade pladask i golvet igår... Det är lite så det blir när man har myror i brallan... =) Hon har farten och viljan, men förståndet har inte riktigt vuxit ikapp hennes kapacitet än...

Det närmaste jag kom att få dem båda på bild är denna. William håller då i Bianca för att jag skall hinna ta ett kort innan hon sticker...

(Det där med att försöka tänka på att blixten inte skall träffa hans glasögon är bara att glömma... Det är bara att knäppa så fort det går.)

När prinsar och prinsessor fyller år

Kategori: Allmänt

Vi har fått äran att bli bjudna på tre kalas inom en vecka. Alla tre gånger var det till mina fina gudbarn. (Maia hade både släktkalas och kompiskalas så där var vi två gånger och mumsade... ;) )


Min lilla buse Malte blev tre år och prinsessan Maia blev 2 år


Grattis finisar!

Nu har vi alla fått vårt sockerbehov tillfredsställt en tid framöver... =)