Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Ibland går det tokigt

Kategori:

Idag var det Biancas tur att få egentid med mig. Vi åkte till Maxinge och gick och tittade och pillade på allt en fyraåring tycker är fint. Glädjen var total då hon fick köpa ett läppglans.
Höjdpunkten var dock då hon lärde sig hänga krokben!
Bianca lekte på i lekdelen medan jag satte mig och ammade Elton på bänken precis bredvid. Bianca gick då och hängde krokben igen. Jag insåg att hon inte riktigt har kontroll men jag hinner bara stiga upp och springa halvvägs fram med Elton hängandes kvar vid bröstet innan hon ramlade. Lilla gumman orkade inte dra upp sig själv igen utan ramlade rakt i golvet. Hon landade på sin högra axel och vägrade sedan använda den armen. Vi fick inte röra henne heller. När inte ens glass fick henne att använda armen så åkte vi till akuten med henne. 
Väl där använde hon armen då hon klättrade upp på undersökningssängen. Skönt! Då kunde vi utesluta benbrott. 
Vi fick åka hem igen, tacksamma för att axeln verkade ok. 
Hon har dock inte velat använda armen normalt ikväll. Små rörelser funkar, men hon vill inte lyfta armen över midjehöjd. Nu hoppas vi att lite nattsömn ska göra susen för vår lilla tjej.

Sommarlovsaktiviteter

Kategori:

Nu har barnen kunnat börja checka av sommarlovsgöromålen. William har redan varit i vattnet och badat, däremot inte Bianca. 
Igår åkte de första båtturen tillsammans med Jill och Mats.

Vi var även och kollade in sommarrean igår.
Idag då Bianca var på kalas hängde jag och sönerna vid glasskiosken. Check.


Riktig sommar blir det dock först på fredag då Patrik får semester och hela familjen är ledig. Vi andra fyra njuter så mycket vi hinner och kan fram till dess.

Ljuvlig

Kategori:

Min vän och kollega Kati var hos oss idag och tog lite kort på Elton. Hon är så duktig att jag blir tårögd. Se bara på dessa mästerverk:

Det fanns fler underbara bilder än så, men de tar vi en annan gång. Tusen tack Kati! Du är fantastiskt duktig❤️ Jag är så glad att du hjälpt oss föreviga våra älsklingar. 

Tid?

Kategori:

Efter att vi blev fem i familjen känns det som om jag inte hinner med riktigt. Elton tar oerhört mycket av min tid. Inget konstigt med det, små bebisar tar tid. Det ammas, byts blöja, ammas, vyschas, ammas... Typ. Däremellan försöker jag äta, duscha, gå på toa. Snabbt. Det känns alltid som om jag måste göra saker som jag gör gör min egen skull snabbt. Varför är det så?! Konstigt.
Livet med spädbarn är som det är. Alldeles fantastiskt! Men det finns en orsak till att det kallas bebisbubbla. Däremot får jag dåligt samvete och mår dåligt av att jag har så lite tid med William och Bianca. Jag försöker hinna med att ge dem en egen stund varje dag, men det lyckas inte varje dag. Läsa en bok, måla naglarna, rita, se en film, sitta och prata... Tiden räcker tyvärr inte alltid till. 
Det blir inte bättre av att den yngsta är oerhört svårsövd och de äldre barnen har oerhört svårt för att låta Elton vara. De vill visa sin kärlek hela tiden. Så även om vi sagt att då han äter och sover ska man låta honom vara, så är det svårt. Bara en lite klapp på kinden eller en puss måste de ge (framförallt storasyster). Vilket självklart resulterar i att han vaknar (och oftast är ledsen).
Jag som ser Eltons sovtid som helig för att hinna äta och umgås med mina två äldre älsklingar blir lite lätt irriterad då det händer fjärde gången samma dag. 
Men ikväll fick vi till det. Mormor hade tacksamt nog Elton så jag fick äta middag med barnen och vi hann prata om sommarlovsplaner och efter det gick vi ut på promenad i skogen och hittade skogsskatter. Sååå mysigt.
Vi balanserade på ett träd som fälts av blixten, kul! Skogen är verkligen en enormt stor lekpark.

De plockade med sig trumpeter så det stod härliga till. Dealen var att de fick plocka med sig så mycket skogsskatter som de själva kunde bära.


Det var varmt och skönt, men mygg, därav luvorna.
Efter att ha spanat in lingonblommor, olika mossor och lavar och övat motoriken ordentligt var händerna fulla. Vi traskade därför hemåt med skogsskatterna och barnen byggde minilandskap. 
Därefter gick vi ner till vår strand och njöt av kvällssolen en stund innan vi gick in för att poppa popcorn till fredagsmyset. 
En fantastisk kväll fick jag med mina två största älsklingar. Jag hann till och med med nattningen inklusive en saga innan min minsta älskling meddelade att det nog var hans tur att få lite uppmärksamhet. Ikväll kändes det som om jag vann i kampen om tiden. Tack för hjälpen mamma!❤️


Midsommardagen

Kategori:

På midsommardagen lyckades vi med att ha de tre minsta midsommarfirarna vakna samtidigt. Men att få dem alla med på samma bild var inte lika lätt...
Lilja 11 mån, Polly 7 mån och Elton 1 mån.

Eftersom det regnade på midsommarafton så skippade vi midsommarstången då och gjorde istället en egen på midsommardagen.

Marika var duktig och både snickrade och pyntade stången med barnen. Sen blev det dans runt stången.


Men vid dansen sov både Elton och Polly. Jag antar att de hinner dansa runt stå gen de kommande åren😉
På kvällen var det Pinglornas tur att sitta vid havet och njuta. Jag hann sitta i 20 minuter, sedan bestämde sig Elton för att han behövde sin mamma. Övriga Pinglor kom i säng vid 23.30. Antingen är vi tråkigare eller så har vi mer förstånd än Punglorna som kom i säng efter kl. 5 dagen innan. Oberoende var vi bra mycket piggare dagen efter.
Tusen tack för den här helgen alla inblandade!❤️

Midsommarafton

Kategori:

Vi fortsätter vår tradition avseende vårt midsommarfirande. Vi är fyra familjer som firat tillsammans i tio år nu. Något år har vi förärats med fler närvarande också. Första året fanns det inga barn med i bilden. År två var det två barn och en gravid. Och så har det fortsatt. Nu är vi åtta vuxna och tolv barn. Vi trivs allihop lika bra med denna tradition. I år är äldsta barnet 9,5 år och yngsta är en månad.
I år är första året vi firar på vår stuga.
Det är ett mycket smidigt upplägg. Fyra familjer och fyra måltider. Varje familj har ansvar för en måltid. I år hade vi middagen på midsommarafton.
Vi tjejer brukar försöka komma iväg och ses bara vi. Försöka komma loss och släppa mammarollen lite. Vi kallar oss för Pinglorna. Inte helt otippat har killarna fått namnet Punglorna... Haha!
Traditionsenlig blomplockning med de barn som vill.
Elton blev en månad på midsommarafton.
Pinglorna har sett till att vi har lokal. För något år sedan införskaffade vi ett tält på Pingelklubbens bekostnad.
Upplägget att barnen äter först och sedan de vuxna funkar utmärkt.
Då de vuxna äter kan barnen tex ha disco.
Ni ser ju vilken glädjeyra det är!
Underbara fantastiska midsomrar som både barn och vuxna bara älskar!
Idag är dock Punglorna lite trötta. De nattsuddade igår.


Ljuvliga drömmar

Kategori:

Elton drömde tydligen ljuvliga drömmar då han sov i Patriks famn tidigare i eftermiddag. Undrar vad de drömmer om då de är såhär små?


Något härligt verkar det ha varit i alla fall, han såg så lycklig ut! Underbara barn!

Midsommarförberedelser

Kategori:

Vårt stugliv har dragit igång på riktigt. Vi har sena mornar och går omkring i harembyxor och mjukiskläder.
Idag sysselsätter vi oss med midsommarförberedelser och dotterns önskemål. Bordet i lekstugan får ny färg. Den flagnande färgen har sandpapprats bort.
Ägaren till bordet har nu grundmålat bordet.

Som ni säkert förstår ska skivan därefter bli rosa.
Medan lillasyster målar så har William tränat upp skillsen inför midsommar:

"Mamma kom och titta! Jag har kastat dem så de blev så. Du kanske inte tror mig men så är det... Tihi!"
Och vår lilla pralin blir fyra veckor idag. För hans del började morgonen med syskonmys:
Vår lilleman har lite svårt med sömnen. Sover fortfarande inte längre än 10 min om vagnen står stilla eller om man lägger honom i sängen/vaggan. Det ska vara rörelse eller ligga i famnen. Det innebär att han i princip sysselsätter en person konstant, oberoende om han sover eller är vaken. Men vi tränar på, så småningom lär han sig väl han också. Nu är det dags för lunch, skönt med sena vanor på sommarlovet.


Prinsar och prinsessa

Kategori:

Det må vara prinsbröllop idag och hela TV:n svämmar över av vackra klänningar och slitiga outfits. Jag hade tänkt titta på härligheten, men så blev det inte. Jag tänkte om. Det är dessutom 23 grader varmt ute.
Patrik är iväg på konsert ikväll och jag är ensam med barnen på stugan. Vi ska sova vår andra natt här inatt. Det innebär att det fanns sååå mycket annat man kan göra än att de på vackra människor och kläder. 
Vi valde att sitta nere vid vattnet och njuta. Det må vara prinsbröllop idag, men jag väljer mina egna prinsar och min prinsessa i vårt paradis alla gånger!
Ordentlig tillväxt

Kategori:

Vi var till BVC med Elton idag. Hans tillväxtkurva pekar rakt upp... Det har gått 3 veckor och två dagar sedan han föddes och han har vuxit 2,1 cm (54,1) och ökat 930 g (4630) på den tiden. Det betyder att han ökat sin kroppsvikt med ca 25% på lite drygt tre veckor... Är man riktigt petig är det kortare tid än så eftersom det tog ett tag innan han var tillbaka på födelsevikten efter viktnedgången i början. Så egentligen rör det sig om två veckor. Det är ju helt galet när man tänker efter. 
Det är inte konstigt att det känns som om han äter hela tiden och att han har börjat få lite bebishull. 
Ikväll blir det premiär på restaurang. Premiär för Elton alltså. Han ska få haka på på tjejmiddag. Jag hoppas jag får sitta ner och äta. Det märker vi. Jag behöver ju äta lite jag med om vår pralin ska ha denna tillväxttakt...😜
Just nu ligger vår lilla plutt och sover i vagnen medan jag njuter lite i solen. Skönt!


Små söta tår

Kategori:

För snart elva månader sedan gifte vi oss. Sedan dess har vår familj utökats med ytterligare 10 små söta tår.
Så små och så söta.

Namn

Kategori:

I morgon blir jag tre veckor gammal. Sedan en dag tillbaka kan jag fästa blicken. 
Vad mer kan ni vilja veta om mig?Jag har tre vakenpass om dagen på knappt en timme per gång. Jag sover helst i någons famn. Jag vaknar inom 10 minuter om ni lägger mig så jag ska sova ensam. 
Jag är otroligt älskad av min familj. Jag får väldigt mycket uppmärksamhet av mina syskon. 
Och ja... Just det... Det är nu bestämt;
Jag heter Elton.

Morgonmys

Kategori:

Det är sommarlov nu. Det betyder att vi kan ta dagarna lite som de kommer. Bland annat kan vi ta det lugnt på mornarna. Det känns bra i magen då morgonen börjar med mys med våra tre ❤️


Sommarlov

Kategori:

Idag börjar Williams första riktiga sommarlov. Vi fick njuta av många fina sånger och avslutningsvis den stämningsfulla "Blomstertid". Till doften av syren lämnade vi skolan för ett tio veckor långt sommarlov.
Större delen av Williams klass gick sedan och spelade äventyrsgolf och därefter på picknick.
Väl hemma var det mys i trädgården. Den minsta sommarnjutaren låg under ett paraply och sov i utesoffan medan våra två större barn gick med farmor, faster och farbror till glasskiosken.
På kvällen gjorde vi en utflykt till stugan. Där var Sara och William ivriga och skulle bada.
Det var dock vääääldigt kallt. William doppade sig till knäna medan den galna fastern verkligen doppade sig helt och hållet.
Medan dessa två försökte återfå känseln i benen så letade en jackförsedd Bianca efter räkor.
Det har varit väldigt skönt och varmt hela dagen idag. Men på kvällen var det lite svalare i vinden.
Nu är det grillning som gäller och sedan börjar våra lata dagar med varma bad, skrubbsår, myggbett, smultron på strå och fräknar på näsan. 
Välkommen sommarlov!

Passa på då de sover?

Kategori:

Som småbarnsförälder får man många tips på hur man ska förenkla sin vardag. Många tips handlar om vad man ska göra då bebisen sover. Det är mycket man ska göra då tydligen. Man ska sova själv, man ska äta, duscha, städa, tvätta, läsa en tidning, storhandla, njuta i solen, plocka ur diskmaskinen osv. 

Vår lilla kille sover helst nära, nära. Det kan man ju förstå då det faktiskt bara är två veckor sedan han för första gången var mer än 50 cm från mitt hjärta. Det är väl inte så konstigt då om det krävs lite träning för att sova helt själv?

Jag har hittills varit dålig på att passa på att göra en massa saker då lillkillen sover. Sova själv har jag gjort ett par gånger. Och ätit. Och duschat. Men det är inte så att jag får fart i baken direkt då han somnat och försöker stryka en massa saker på att-göra-listan.
För jag kan helt ärligt säga att det jag passat på att göra mest då han sover är att njuta och mysa med vår lilla pralin. För hur mysigt är det inte att höra de små andetagen, se den lilla foten hänga där helt avslappnat, känna den lilla handen som gärna håller dig i fingret och snusa bebisdoft tills du blir alldeles yr. Jag har svårt att prioritera urplockning av diskmaskinen...
Varför missa dessa leenden i sömnen? De värmer mitt hjärta så otroligt mycket att få uppleva dessa stunder med vår fina kille. Så jag fortsätter passa på att göra det som känns viktigast då han sover. (Åtminstone under några sovpass). Jag fortsätter leva i bebisbubblan och låter mys och kärlek gå före mycket annat.

Stolt storasyster

Kategori:

Idag hämtade jag Bianca på dagis så hon skulle få visa upp lillebror för sina kompisar. Oj så stolt hon var då han låg på bordet och alla barn kom och tittade på honom. 
När vi gick hem så körde hon vagnen hela vägen. Stolt som bara den. Däremot blev hon lite obekväm då jag skulle ta kort...
Väl hemma så passade hon honom och klädde av honom då jag gick och lämnade vagnen. Då jag kom upp låg hon och sjöng för honom. 

Den fina nallen Bianca håller i har William sytt till lillebror idag. 
Jag är så glad för att de är så goa med sin bror. Det har varit lite småsvårt för framförallt Bianca. Hon har bland annat frågat: "Hur ska man vara då man är LILLAsyster OCH STORAsyster?!?" Jag svarade att hon bara ska vara sig själv, men det är inte alltid lätt då hon ibland vill vara väldigt stor och emellanåt väldigt liten. Men det är väl precis så det är att vara både storasyster och lillasyster antar jag. Och det gör ju inget om det tar lite tid att känna sig bekväm i en ny roll. Det är ju samma sak för oss vuxna, ibland är vi väldigt stora och förståndiga och emellanåt är vi väldigt små. Inga konstigheter.

Tapetsera

Kategori:

Ikväll har jag och Patrik tapetserat i stugan. Det är en vägg i ena hallen som piffats till. William och Bianca var och lekte hos Malte och Wilma under tiden. Lilleman (som vi nu har ett namn på, återkommer till det senare) fick agera kontrollant.
Efter ett tag ringde dock matklockan och efter det ville han inte sitta i bilstolen mer så då fortsatte vi med en styrka på tre personer istället. Han blev ju ändå två veckor idag så han kände väl att han var tillräckligt stor för att hjälpa till...

Vi blev nästan klara. Har ca 15 cm kvar. Klockan blev dock så mycket och eftersom det är skola och dagis i morgon så valde vi att lämna det sista till en annan dag. 
Nu ser väggen ut såhär:

Den vita dörren är dörren in till badrummet. 
Bara sista tapetbiten är på plats så skall det läggas nytt golv i hallen. Efter det är vi i mål med det som ska göras just nu. 
Jag ska visa lite före och efter bilder på stugan vid tillfälle. Det har hänt lite sedan vi köpte den. 
Det är dock farligt att börja komma i mål med det vi sagt att vi ska göra. Vi börjar båda kika på sådant som vi har sagt att ska få vänta... Vi får se vilka projekt vi åtar oss under sommaren.