Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Pepparkakshus

Kategori:

Sociala medier har översvämmats av pepparkakshus denna helg. Även vi har en tradition att bygga pepparkakshus på lillajul. Årets hus står således färdigt och lockar till godistjuveri...


Lillajul

Kategori:

Idag är det lillajul. Barnen har varit ivriga. Igår började vi pynta lite här hemma. Jag fick hjälp av mina fantastiska tomtenissar.Våra fina små älsklingar❤️❤️❤️

Önskningar

Kategori:

Bianca i Frosthimlen...
Tur att hon är nöjd med att titta och känna utan att handla...😉

Jobba

Kategori:

Idag har jag jobbat lite. Var på möte och planerade inkommande år till viss del. Jag var borta hemifrån i lite drygt 4 timmar. Det är det längsta jag och Elton varit ifrån varandra sedan han föddes. När jag skickade mess och frågade hur det gick fick jag svar att han vägrade ta flaskan men var nöjd ändå, följt av denna bild:
Det är då man kan slappna av. En timme senare fick jag dock mess om att jag borde börja komma hem då vår lilla pralin var rätt gnällig och lät "ma-ma-ma-ma". Bara att ta sig hem och ta emot all kärlek våra fina barn visade bara jag kom innanför tröskeln.❤️
Den där flaskmatningen vore dock smidig om vår lilla pralin skulle acceptera... Vi fortsätter försöka och kämpar på.

Elsa

Kategori:

Bianca längtar efter att få lika långt hår som Elsa i Disneys Frost. Igår då hon såg på TV borstade jag hennes hår och kan konstatera att det börjar närma sig. 
En liten klippning av topparna är också på agendan...😉
Även om jag inte har världens kortaste ögonfransar så är jag lite avis på mina barns fransar. Långa, täta och mörka. Alla tre har dem. Det ramar in deras ögon så fint.
Finns det något mysigare än då barnen ligger och myser i ens famn? Kärlek❤️

Modig

Kategori:

Igår kväll hade Williams klass en klassträff. Denna gång var det läraren som ordnade det hela. Alla barn skulle läsa upp två av de sagor de själva skrivit och illustrerat. Med 13 barn i klassen var det potentiellt 26 föräldrar som skulle lyssna. Jag trodde att William skulle vara lite nervös, men icke. Däremot kom han hem från skolan igår och berättade att han anmält sig frivillig att läsa upp ännu en text om hur man är då man är en bra vän. Läraren hade frågat om någon ville och då räckte han upp handen. "Det var bara en till som ville, så vi läser halva var." Hoppas detta mod håller i sig och att han inte heller framledes kommer tycka det är jobbigt med framträdanden. 
Under klassträffen spelade han även instrument då klassen sjöng. 
Vår modiga, duktiga och ivriga kille!
(En väldigt pixlad bild för att jag försökt klippa bort resten av klassen.)

Framåt

Kategori:

Nu går det framåt även på mage. Det går inte snabbt och det är inte några längre sträckor, men han har helt klart förstått knixen.
Oj vad han har tränat idag efter att det släppte. Han hade inte ens ro att sova fastän pyjamasen åkt på och vällingen var intagen.
Det är så galet gulligt när han drar sig fram och benen går som trumpinnar mellan varven. Vilken frihetskänsla för honom. Nu är det bäst storasyskonen har koll på sina saker och inte lämnar dem på golvet om de vill ha dem ifred.

Sjukstuga

Kategori:

Vi har sjukstuga här hemma. Både W och B har eller har haft feber. W hade 39 grader i helgen och är feberfri idag. B kroknade igår och har feber också idag.
Förmiddagens sysselsättning:
Resultatet från W:
Resultatet från B:

(Det är familjen som är ute i snön och bygger snögubbar)

Snögubbebattle

Kategori:

När det kommer snö brukar det byggas snögubbar. Så även hos oss. 
Idag har vi kört en snögubbe-battle. Jag och Bianca byggde en och Patrik och William byggde en.
Tjejernas Elsa:

Killarnas snögubbe:

jag vet inte om vi utsåg någon vinnare, men roligt hade vi!

Snölek

Kategori:

Det blev lite snölek idag.Önskan om ytterligare snö var rätt stor. Barnen började till och med bygga ett skump. Nu väntar de på mer leverans för att få lite mer höjd på det. Just nu är viljan större än resurserna.

Eltons första snö

Kategori:

Nu dalar stora vita flingor där ute. De äldre barnen är lyckliga. Elton tittar förundrat och ser fundersam ut. Nu är den här. Eltons första snö.
inpackad ordentligt för att inte frysa. För tillfället sover han gott ute i vagnen. 
Om någon timme kommer det vara en liten snöhög på vagnen. Välkommen vinter säger jag.

Större cykel

Kategori:

Bianca lärde sig cykla på sin rosa lilla cykel. Den har dock egentligen varit för liten, men hon har vägrat använda Williams gamla cykel som är större. Hon har tyckt att det varit läskigt. 
Idag gick hon och jag till leksaksaffären och Bianca tog med sin egen plånbok. Där införskaffade hon sin egen motivation. Så idag har hon cyklat ca 3 km på den större cykeln med dockan Elsa bakpå. Cykelsits och cykelhjälm till dockan var det som behövdes.
Och plötsligt insåg hon själv att det är mycket lättare att cykla på en cykel med större hjul. Nu slipper benen gå som trumpinnar.

Innebandy

Kategori:

William tränar innebandy en gång i veckan. Patrik och två andra pappor är tränare. Oftast hakar Bianca också på fastän träningen riktar sig till barn födda 2006 och 2007. 
För några veckor sedan spelade de sin första match. Ledorden i matchen är att ha roligt och inga poäng räknas. Och kul hade de! Det hade även vi föräldrar och syskon som hejade på. 
Vilken energi och kämpaglöd de hade! Wow!
(Jag kan bara lägga upp bilder på William då jag inte frågat övriga föräldrar om lov).

På lördag är det dags igen. De som vill kolla in matcherna är välkomna till Godbyhallen kl. 9. 
Det är så härligt att se honom så ivrig och taggad. Denna gång har de dessutom fått spelardräkter. Ojoj vad nöjd han är! Lyckan lyste i hans ögon då han fick visa upp hur han ser ut i full mundering. Underbart!

Elton 6 mån

Kategori:

Idag blir vår lilla pralin ett halvår. I sex månader har han förgyllt våra dagar. Det går galet fort.
Några korta om honom just nu:
* 68,4 cm lång (tror de mätte fel och att han är längre dock, de flesta 68:or är för små) och 8180 g.
* kan sitta själv.
* snurrar som klockan och tar sig framåt på rygg.
* favoritmaten är Sempers gröt.
* sover tre sovpass per dag.
* nattpasset är 21-7 med 2-3 amningar per natt.
* han är galet glad. Han smilar upp sig bara någon ger honom uppmärksamhet. Ingen blyghet än.
* han är mammig. Kan bra vara hos andra, men föredrar mammas famn och visar tydligt då han vill "tanka trygghet".
* han kan säga ma-ma.
* han är familjens lilla sötplopp och han är oändligt älskad.

Lekställning

Kategori:

Eltons senaste lekställning ser ut såhär:

Han försöker verkligen komma framåt genom att skjuta ifrån med benen, men det lyckas inte riktigt. Däremot går det bakåt då han skjuter ifrån med händerna. Och han blir så frustrerad. Lilla plutt. 

Stolt och snopen

Kategori:

Ikväll var jag, Bianca och barnens mormor med till Mariebad och simmade då William hade simträning. William fick testa på fjärilssim idag. Han tyckte dock att det var lite knepigt. Jag blir så glad när han försöker och vågar och han blir så stolt av att lära sig.
Bianca tränade under tiden på att bli vän med vattnet. Hon har haft lite obehag för att få vatten i ansiktet. Vi har nu intensifierat simmandet med henne och ikväll lyckades hon simma fyra meter utan puffar. Superduktigt!
Däremot slutade vårt simäventyr väldigt snopet. 
(Bild lånad från nätet.)
Vi satt i bubbelpoolen och njöt av värmen när trädet som stod bredvid poolen rasade ner i bubbelpoolen då en badgäst tog i det väldigt lätt. Det visade sig då att det endast var bladen som var gjorda av plast, medan stammen var riktigt träd. Stammen har dock blötts ner många gånger under årens lopp och var nu helt ruttet i botten. 
(Bild lånad från nätet.)
Det är det stora trädet till vänster om poolen på bilderna som rasade. 
Jag hörde hur det knakade och hann bara tänka "Shit! Akta barnen!!" Det satt fyra barn i bubbelpoolen då det hände. Mirakulöst nog skadade sig inget av barnen. Vi tre vuxna fick oss dock. Troligtvis för att vi reflexmässigt försökte skydda barnen. En man blödde i pannan, mamma fick ett skrapsår på sin nyopererade armbåge och jag ser ut såhär:
Ögonlocket är rätt svullet och ömmar rätt bra just nu. Huvudet värker aningens också. Det blödde en del i början, antagligen för att jag var så varm. Jag har även sår i min vänstra hand efter att ha försökt ta emot trädet.
Jag har inget minne av att jag blev träffad, men antagligen var de en av de större grenarna som liksom rasade längs med mitt ansikte. Vi får se om jag antar en mer lila nyans runt ögat i morgon eller inte. 
Jag blev väldigt bra bemött av personalen på plats. De skulle nu gå igenom övriga träd också. 
Jag är bara oerhört glad att inget barn blev skadat. Och att jag inte skadade ögat.
Man ska inte tänka "tänk om", men det är svårt att låta bli att vara tacksam att jag inte hade Elton med mig i famnen.

Tjejhelg

Kategori:

I helgen var jag och Elton ut till Föglö på tjejhelg. Supermysigt! Vi gjorde det så njutbart som möjligt och skippade allt vad matlagning heter och köpte allt färdigt från ett café. Ljuvlig mat! Alla ålänningar, kontakta Iwa inför nästa träff så får ni äta gott utan att stå vid spisen.
På kvällen var det bastu och bubbelbad. Jag och Elton hoppade över den delen och hade stugmys då. Kändes inte bra att honom badandes ute då det var 8 grader även om det var varmt i poolen. Det gick dock ingen som helst nöd på oss. Vi hade det mysigt i stugan.
Elton skötte sig exemplariskt och var supersnäll och nöjd hela helgen. Inte en enda skrikattack. Han brukar ju vara väldigt nöjd, men man kan ju aldrig veta.  Tusen tack tjejer, nu är endorfin-nivåerna i topp igen.

Premiär i kundvagn

Kategori:

Idag var det premiär i kundvagnen för Elton. Det gick bra så länge vagnen rullade. Stod den stilla var det tråkigt att sitta där. Det gäller att handla snabbt med andra ord...

(Äntligen en bild på William, han vill inte vara med på bilder nuförtiden och det respekterar jag. Det blir dock inte så mycket på bloggen om honom därav.)

Morgonstund

Kategori:

Det kan vara mysigt att vakna av att en liten barnhand väcker dig genom att dra dig i din näsa. Det är inte lika mysigt att samma barn sedan lägger iväg ett bajslass. Klockan visar på 05.45. Man är lagom pigg.
Vi var några kompisar som pratade om detta igår, i tonåren är det vi som väcker dem. Paybacktime liksom. Jag kan dock lova att väckningsmetoden inte kommer vara densamma... Det är inte riktigt ok att väcka någon och sedan ligga kvar i sängen och skita ner sig...😝 
God morgon på er med!

Upp-och-ner, framåt och bakåt

Kategori:

Vår Batman är som ni ser precis som en sovande fladdermus, lite upp-och-ner.
Jag tog kort idag hur han förflyttar sig. Jag har svårt att avgöra om det går bakåt eller framåt. Han tittar i alla fall vart han vill och så skjuter han ifrån med fötterna. Han lär inte ha så mycket hår kvar på baksidan av huvudet om han fortsätter så här...
"Alla sätt är bra..." Eller vad är det man brukar säga?!😝

Alla på samma plats

Kategori:

Varför har man egentligen så stort hus? Alla vill ju ändå vara på samma ställe. Man skulle garanterat klara sig på 1/3 av det vi har idag. Så här ser det alltsom oftast ut hos oss:
Det är bra med stora golvytor som kan fyllas med pyssel.
Det är helt ok för mig att de gör på detta sätt. Jag hade dock önskat att de var lite duktigare på att plocka undan efter sig utan påminnelse... Någon gång lär de sig väl tänker jag...😉

Långpromenad

Kategori:

Igår blev det långpromenad på ca.12 km. Jag hade sådan lyx att Marika bjöd på frukost efter dagislämning. Trevligt sällskap, mysig frukost och dessutom i detta väder:
Idag regnar det dock. Men man kan inte klaga. Vi har haft fantastiskt väder hur länge som helst nu.

Hundrumpa

Kategori:

Sötare Hundrumpa än denna får man leta efter;
Men det är trots det framifrån som han bländar oss mest.
Underbara lilla varelse!

Sovmuller de Lux

Kategori:

Jag är otroligt glad över att Elton inte störs av oljud då han sover. Åtminstone inte då ljudet är konstant. Plötsliga ljud vaknar han dock av (Läs; syskon som bråkar t.ex.)
Just nu sover han i vagnen. På ena sidan jobbar en lastbil, en traktor och fyra lövblåsar (ok, människorna jobbar men ni förstår oljudet). Dessutom byggs det skola med ca 7 spikpistoler och två lyftkranar. 
Tittar man åt andra hållet är det två gatsopningsbilar som samlar upp löv.

Som ni ser är det inte många meter mellan vagnen och oljudet... 
Lägg dessutom till ca 5 mopeder i timmen som åker förbi och varvar allt de kan utan ljuddämpare... 
I helgen ska vi ut i skärgården. Undrar om Elton kan sova med enbart fågelkvitter som ljud?!😉

Fars dag

Kategori:

Idag är det fars dag och vi uppvaktar våra pappor lite extra. Morgonen började så klart med att uppvakta den pappa vi har i huset.
Barnen hade gjort egna gåvor och så hade jag hjälpt dem med en goodiebag som innehöll sådant som Patrik gillar enligt barnen: Godisnappar, Ahlgrens bilar, Stallhagen öl, kanelmandlar och två par innebandystrumpor.
Vi vill också skicka stora varma kramar till våra pappor även kallade morfar, farfar och bonusmorfar.❤️Vi älskar er!

Tuppkam

Kategori:

Elton börjar få lite mer hår. Igår efter badet fick vi till och med till en liten tuppkam:
Det var dock en väldigt trött liten kille.

Streetdance

Kategori:

Idag fick William testa på streetdance. Det var en 20-årig kille från Stockholm som var här och lät killar testa på. William tyckte det var jättekul! Och han var superduktig! 
Här tränar de in en koreografi. William står längst fram till höger med ljusgrå tröja (man ser halva honom bara tyvärr). Två av Williams klasskompisar var också med. Hans två bästa kompisar. Jag var väldigt imponerad av dem. 
William ville gärna göra detta fler gånger då tränaren berättade att han tänkte komma igen.
Jag kan tyvärr inte lägga upp videoklippet jag filmade eftersom jag inte frågat lov av de andra barnens föräldrar.
Det var någon som var lite avis på att hon inte var tillräckligt gammal för att få vara med...

Hon körde sitt eget race lite längre bak när det blev för tråkigt att bara titta på och heja på brorsan.

Ur barnamun

Kategori:

Bianca är ledig från dagis på fredagar. Det gör att hon och jag verkligen får tid att prata och jag hinner njuta av hennes funderingar. Idag kom tex denna:
B: Mamma, varför var inte vi till någon grav och tände ljus på Alla Helgona?
Jag: Våra närmaste som dött är inte begravda här i Mariehamn. Gammelfarfar tillexempel är begraven på Kunlinge, kommer du ihåg?
B: Ja, just det. Men vi tände ju ett ljus på toaletten istället efter att X bajsat.  Det gick ju lika bra...
Hahahahahaha! 😂😂😂😂😂

He is back!

Kategori:

Yes! Äntligen har han börjat äta igen och har därmed blivit sig själv igen. Vi har återigen en sprudlande och glad kille i vårt hus. Yes! 

Dessutom sover han bättre på nätterna igen. Vaknar bara två-tre gånger per natt. Ljuvligt.
Han har accepterat välling på kvällen, det verkar göra underverk på natten. 

Hösttjej

Kategori:

Bianca är hemma från dagis idag. Hon hade 37,9 igår då hon vaknade. Mitt på dagen var hon dock feberfri, likaså idag. Men vi kör hårt på en feberfri dag hemma innan hon går till dagis igen. 
Igår var vi inne hela dagen, idag kör vi ute så mycket det går.
Vi har kört höstmys hela förmiddagen idag. Hoppat i lövhögar, gjort lövbuketter och lekt i lekparken.

Vilken underbar höst vi har i år! Sol i flera veckor. Härligt!

På vägen hem började Bianca spexa. Och som vanligt frågar hon då om jag kan ta kort.


Hon försöker göra fula miner och ha mössan lite tokigt. Det må vara att jag inte är objektiv, men jag tycker hon är mer söt än ful... Härligt med lite mamma-dotter-mys. (Ja Elton var med, men han sov i vagnen.)

Brygga

Kategori:

Elton har länge gillat att titta bakom sig då han ligger. Nu har detta dock tagit lite roliga proportioner:
Han verkar tycka det är skönt. Idag på skötbordet såg det ut såhär:

Emellanåt står han bara på huvudet och fötterna. Det är dock svårt att fånga på bild. 
Det gäller att vara med, för han skjuter ifrån med fötterna och åker liksom bakåt eller hur jag ska förklara. Man måste ha koll på att han inte skadar sig. Han är mjuk i lederna i alla fall. Jag vet inte om jag skulle tycka att det där var bekvämt...

Sitta och leka

Kategori:

Elton har inte velat ligga ner och leka nu då han varit sjuk. Det har gjort att han fått träna mer på att sitta. Idag satt han och lekte i babygymet i flera minuter utan att ramla. Han parerar bra framåt och bakåt. När han sträcker sig i sidled för att ta någon leksak så tippar han dock lätt. Framåt kan han sträcka sig och ta leksaker utan att ramla. 

Jag vågar inte lämna honom utan uppsyn. Han är ju inte direkt försiktig och förstår inte överhuvudtaget att han kan ramla. Han är dock nöjd över att få se saker från ett annat perspektiv. Nöjd bebis-nöjda föräldrar.

Trött 2.0

Kategori:

Jag kan bara konstatera att antibiotikan nog inte bitit på än. Har jag sovit en timme i natt så är det bra. Jag tycker så synd om Elton. Och lite om mig själv också...😔
Idag är det så där att det tar 10 min att skriva ett mess för att man inte hittar bokstäverna. Eller man hittar sig själv ståendes i ett rum men har ingen aning om varför man gått dit. Man kan lugnt påstå att hjärnkapaciteten är lite lätt off idag. 
Nu sover i alla fall Elton. Jag tänkte själv lägga mig och vila lite. Efter det kanske båda ögon orkar vara öppna. Det känns skönt att veta att det är en begränsad tid som detta pågår. Jag är otroligt tacksam för att jag bor i Norden. I USA hade jag redan behövt vara tillbaka på jobbet. Stackars arbetsgivare med så trötta arbetstagare. Effektiviteten är ju inte direkt på topp...😲

Diagnostiserad

Kategori:

Det där med att han börjat äta igen gällde EN måltid, sen var det stopp igen. Han ammar dock, men vägrar vanlig mat. Vi åkte därför in igår för att utesluta att han har ont i halsen. Två timmar efter att vi åkte in sitter jag med Elton i ett isolerat rum på barnavdelningen. Det gick så fort att jag inte riktigt hann med att fundera förräns vi var där. Då kände jag, vad gör vi här?! Så sjuk är han väl  inte?! Snabbsänkan visade inget, inte heller urinprovet. Som tur var fick vi åka hem över natten och slapp sova här:
Innan vi åkte hem fick Elton dock bada. Så kan det gå om man vill ha urinprov på en liten kille... Det är lätt hänt att han skjuter både här och där så att säga...😝
Vi hann även träna på det där sittandet. Det går rätt bra nu.

Lite spa och avslappning typ😛
Elton somnade i min famn vid 18.20 igår kväll. Vaknade till i 45 min då vi åkte hem och somnade sedan om och sov till 9.20 i morse. Så pass trött. Han har dock ammat tre gånger i natt och gråtit i sömnen vid två tillfällen. 
Vid 10 skulle vi vara tillbaka på sjukhuset. Väl där fick vi träffa en barnläkare och efter en jobbig undersökning med högljudda protester från Elton så kunde läkaren konstatera att han har dubbelsidig öroninflammation. Vår lilla plutt. Nu hoppas jag att medicinen biter på direkt. Vi tar några lugna dagar hemma så vi säkert hjälper honom samla krafter.