Familjen Franklin

En blogg om livet i en familj med tre barn. Det är allt från barnens kloka funderingar och deras milstolpar i livet till vardagspusslet och spännande upplevelser. Bloggen startades framförallt för att mor- och farföräldrar skulle kunna känna sig närvarande i vår vardag fastän de geografiskt inte har möjlighet till det. Bilderna i bloggen får inte användas av andra utan min tillåtelse.

Framåt

Kategori:

Nu går det framåt om det finns stöd. Så nu traskas det fram och tillbaka här hemma. Åtta månader och en vecka tog det, nu vill han helst ta sig framåt i upprätt läge.
Det är dock väldigt vingligt och han kan inte gå mer än två steg utan stöd. Men det är inget fel på hans vilja!

Gungpremiär

Kategori:

Nu har syskonen gungat för första gången. Elton var först lite tveksam, men sen skrattade han högt.


Skönt att komma ut lite från sjukstugan som råder här hemma. Men nig är det härligare att gunga på sommaren då det är lite varmare.

Old news

Kategori:

Jag har ju glömt att skriva om Williams kalas! Det är ju över en månad sedan nu, men bättre sent än aldrig, right?
Han hade själv önskat ett bowlingkalas så bowling blev det. Han bjöd hela klassen samt några från parallellklassen.  Alla hade dessvärre inte möjlighet att komma, med de som kom verkade ha roligt.
Det blev discobowling och därefter fika och lekar hemma hos oss.

Bianca fick vara med och spela hon också.Tanken var att tårtan skulle likna en bowlingkägla... Hmmmm... Något ditåt i alla fall va?😝 Den var i alla fall god! Barnen tog till och med två gånger! Tur att jag inte utbildade mig till bagare...😉

Finns det hjärterum...

Kategori:

Bianca ropade på mig och frågade om jag kunde komma och sitta och mysa med henne i soffan. Absolut svarade jag. När jag kom dit såg det ut såhär:
Var tänkte du att jag skulle sitta någonstans?😂😂

Träning med farsgubben

Kategori:

Min pappa fyllde just 62 år. Han önskade sig kondition i födelsedagspresent, men eftersom det inte går att få på burk fick han istället några träningstillfällen betalda. Av hans fundersamma min att döma då han öppnade presenten så var han intesupertaggad från början...😉
Men i tisdags bar det av i alla fall. Och jag måste erkänna att jg blev positivt överraskad. Han klarade mer än jag trodde. Visst pustades det och svetten rann, men han kämpade på och genomförde hela passet på en timme fastän han inte tränat på över 20 år. Bra jobbat pappa!!
Man märkte dock att han är från skärgården. Det kom kommentarer som "Det här är nog lättare än att dra upp ett nät fullt med fisk som ligger djupt" och "Det är tyngre att dra en älg ur skogen"... 😂😂😂
På tisdag kör vi igen!

Kan själv

Kategori:

Elton har ätit dåligt några dagar nu. En av orsakerna tror jag är att han vill göra det själv. Det är lite svårt då han inte kan hantera en sked än. Men broccoli funkar fin-fint.Mumsi, mumsi. 
Som bonus har vi nu som en grön matta på golvet också...😜

Fredagsmys

Kategori:

Vilken underbar eftermiddag vi hade idag. Bianca har räknat ner dagarna tills det var dags. Och idag äntligen fick hon träffa både Josefin OCH hennes häst Shakespeare. Enorm lycka. Även William som var lite tveksam först tyckte att det var roligt. Elton var däremot lite reserverad mot den stora håriga saken som ville lukta på honom.

Om hon var nöjd?!? Ojojoj...

Sen var det storebrors tur.

Medan Bianca red tillbaka till stallet passade Gitte och William på att göra det fint med änglar på travbanan.

Sen var det dags att mata och rykta.

Såklart fick även lillebror prova på.

Vilken supermysig fredag vi fick!


Mattekille

Kategori:

William gillar matte. Han förstår logiken ganska lätt och har koll på läget. Han har haft några matteprov och haft några fel i varje. Helt tydligt slarvfel. Han har för bråttom... Efter att vi pratat om det flera gånger verkar han nu äntligen ha förstått att det är viktigare att göra rätt än att vara snabb... Idag kom han hem med två läxförhör där han hade full pott i båda. 
Självklart har vi berömt honom tidigare också, men det retar honom själv att han gjort dessa slarvfel. Huvudsaken är att man gör sitt bästa! Då är det strunt samma om det blir några fel.

Dagens outfit

Kategori:

Vår lysande lilla tjej bar dagen till ära en lysande kreation toppad med en röd yvig huvudbonad😉
Japp, såhär såg vår dotter ut då hon gick till dagis idag.

Elton 8 mån

Kategori:

Och så var han 8 månader gammal vår lilla kille. 
Han verkar dock själv tro att han är äldre. Han drar sig upp i stående överallt han kommer åt och släpper taget. Problemet är bara att han inte kan stå längre än typ 10-15 sekunder och sedan ramlar han. Han tror även att han kan gå verkar det som. För när han står där så försöker han gå, men det slutar på mage. Kan man inte stå på två ben, kan man definitivt inte stå på ett ben. Man kan inte anklaga honom för att inte vilja och våga. Vi måste dock passa honom konstant så han inte skadar sig.

Sedan lite drygt en månad tillbaka sover han två gånger per dag. Och tar natt lite efter 21 och sover till 8. Dock vaknar han och ammar minst två gånger per natt ännu. (Jag vet att han inte behöver, men jag har inte orkat ta fighten än). Eller ibland söker han bara trygghet och ibland vaknar han och tränar på att krypa en timme på natten. Vi stiger dock inte upp med honom, på natten ligger vi i sängen för att sova. Han lär sig nog så småningom. 
Han har slutat amma dagtid och tar numer flaska! Underbart! 
På 8-månaderskontrollen som vi var på idag konstaterade sköterskan att han har fint pinceppgrepp, exemplarisk arméålning och att han är en glad och framåt kille. 71,6 cm lång är han nu. Han har alltså vuxit nästintill 20 cm sedan han föddes...
Underbar är han i alla fall. Han visar sina fina smilgropar mest hela tiden. Vår fina Elton💙
Blåmärken och bulor i pannan är oundvikligt då han far fram som han gör, vårt härliga lilla yrväder.

Armträning

Kategori:

Jaha, nu har jag gjort det. Det var nog över 20 år sedan sist (Alltså hur gammal låter man inte då man kan säga så...). Igår var vi 8 tjejer i spåret och GUD så roligt det var!

Vi har sådan lyx att det finns låneskidor vid spåret. Perfekt för mig som inte äger ett par skidor. (Sen att vallningen var så kass att jag fick staka i nedförsbackarna... Haha, extra träning bara).
Detta gör vi om!

Pulkapremiär

Kategori:

Idag då vi hämtade på dagis fick Elton åka pulka första gången.
Det var roligt!

Ur barnamun

Kategori:

Bianca hjälper till att packa in julpyntet och kommer och frågar när hon som gjort tomtarna levde (Jenny Nyström). Jag kollar upp det och svarar att hon dog 1946.
B: 1946? Är det jättelänge sedan?
Jag: Ja, det är länge sedan.
B: Oj, till och med så länge sedan att de hade konstiga telefoner? Alltså sådana telefoner som såg ut som fjärrkontroller (alltså utan skärm)....

Törs jag berätta hur telefonerna såg ut då jag var liten utan att hon tror att jag snart ska dö?!?😳😉

Skidkungen

Kategori:

I torsdags skidade William på gympan. Jag var där och hjälpte till att knyta pjäxor och knäppa bindningar. Det är sååå mysigt att kunna vara med och dela dessa stunder med William och hans klass.

Nu vill han ha egna skidor så han kan gå och skida oftare. Dessa spår ligger ju bara ca. 300 meter från vår dörr.

Snöflicka

Kategori:

I år är första året som Bianca gillar snö. Och hon gillar det rejält.

Varför gå på de plogade gångbanorna på väg hem från dagis? Det är roligare att gå i snön på sidan om:

Det är så härligt att uppleva vintern genom barnens lek. 
Vi vuxna skottar och skottar och skottar. Två dagar i rad har vi fått skotta tre gånger om dagen för att kunna komma fram på gården utan att ha snö upp till knäna. Vi har skapat en egen backe på gården som barnen åker i. Kul!!

I tidningen

Kategori:

Idag var William och Bianca i tidningen eftersom de blev haffade då de sopade ut julen igår:


Första krypstegen

Kategori:

Så var de första trevande krypstegen avklarade. Han har stått och gungat ett tag nu, men ikväll vågade han prova på vad armarna bär.Kanske det är detta utvecklingssteg som är orsaken till hans lite knöliga nätter på sista tiden? Det lär märkas. Om en vecka blir han åtta månader, det kanske bara hör till åldern att knöla lite😉

Klas klättermus

Kategori:

Elton har börjat ta sig upp i stående bara han får tag i något att dra sig upp emot. Diskmaskinslocket agerade stöd flera gånger igår då jag plockade ur maskinen. Han förstår dock inte att han inte kan stå utan stöd... Han släpper, ramlar och slår sig. Han ser lika förvånad ut varje gång han ramlar. En minut senare gör han om proceduren. Träning, träning. Det gäller att vara med för att skydda hans huvud eftersom han faller handlöst. 
När diskmaskinen var stängd gick han på kastrullskåpet.
Men där tog det stopp, pannan tog i hyllan och han blev sååå frustrerad att han inte kom upp i stående. Stackaren. Men jag kan inte låta bli att le åt honom.
Jag vågar inte lämna honom utan åsyn alls just nu eftersom han tror att han kan stå och verkligen vill det HELA tiden. Oftast med en sak i munnen såklart. Jag  får nog plocka bort "farliga" leksaker ett tag. Sådant man inte vill att han ska ha i munnen och ramla med. Favoriten just nu är rätt farlig:
Ni ser, han släppte min hand och bara står där och ler. I typ 2 sekunder eller så för att sedan ramla och stiga upp igen.
Man vill ju gärna fånga honom så han inte ramlar framåt med leksaker i munnen... 😳😱 
Varför har du så bråttom Elton?! För mig får du gärna vara bebis ett tag till...

Vinterdagar

Kategori:

Nu är det vinter. De senaste dagarna har det varit skön sådan. När termometern inte visar under -10 grader och det är snö så är det kul med vinter. Visst, det blir mycket skottande, men barnen njuter. Idag var det dock rätt svettigt att ta sig till dagis. Elton i vagnen och Bianca på snowracer. De oplogade gångbanorna gav mig ett träningspass kan jag säga.
Igår var det samma sak, men då med plogade gångbanor. 

På väg hem från dagis kollade vi till William som var och åkte skridskor.


Metall

Kategori:

Elton älskar saker gjorda av metall. Vi vet inte om det är det hårda, kalla eller det blanka som lockar, men han dras till det som om han vore en magnet. Bestick, bordsben, knoppar, handtag och kastruller. Idag då jag lagade mat var han lite gnällig och då försåg jag honom med ett mått så var han nöjd i 15 minuter. 
Vår lilla skrutt.❤️
(Förra veckan lärde han sig att sätta sig upp själv från magläge)

Hjärteglad

Kategori:

Tänk er att ni sitter i soffan. Det är första gången för dagen eftersom det gått i ett sedan du steg upp med blöjbyten, mat, påklädning, hjälpa barn med det ena och andra, plocka, fixa, trixa, ja ni vet... Du sitter i alla fall där och tänker att nu, nu ska jag andas en stund. Det äldsta barnet är i skolan, mellanbarnet sitter och bygger lego och det minsta leker på golvet. Du njuter av lugnet och att du för en stund får plats med dina knän uppdragna i din egen famn. Du tar fram en bok och hinner tänka att du kanske hinner läsa några sidor. Du öppnar boken, läser ca. 10 rader och då hör du "Ma-ma-ma". Du tittar ner på golvet och möts av denna syn:
Och då slår den dig; glädjen som når längst in i hjärtat. Tänk vad härligt att aldrig få ha sin famn ifred, även om man emellanåt längtar efter det korta stunder. Alternativet vore icke önskvärt. Nog är småbarnslivet fullt med utmaningar och uttröttande mellan varven, men oj vilka glädjeskutt hjärtat tar varje dag! 

Hästtjej?

Kategori:

Bianca har alltid älskat hästar. Nu är hon så lyckligt lottad att två av mina kusiner är sambo med tjejer som har egna hästar. Idag var lyckan gjord för Bianca då hon fick följa med min moster Gitte och träffa Isabellas häst Vinnie.

Ikväll har det tjatats om ridskola och hästar här hemma. Hon har varit lyrisk över dagens besök. Vi får se vart detta leder. 

I pulkabacken

Kategori:

Jag tog med mig de äldsta barnen och drog till pulkabacken idag. Sååå kul! Extra roligt då vi träffade flera bekantingar där.


Lite gräs framme, men det var inget som störde. Till helgen åker vi dit igen om vädret tillåter. Idag var det -18 grader i morse och -12 då vi var i backen. Tårna blir lite kalla efter ett tag...😉

Upp

Kategori:

Nu är det slut på lugnet. De senaste dagarna har Elton blivit mycket mer äventyrslysten. Nu ålar han från rum till rum. Han ser ut som en liten krypskytt då han far fram. Diagonala drag med armar och ben. Vi får se när det bär av i krypställning. Han ställer sig på alla fyra och liksom kastar sig över trösklarna. Han står även på alla fyra och gungar, men än så länge är det ålning som gäller då han ska fram.
Ikväll drog han sig dock upp i stående för egen hand första gången. Han förstår det dock inte, utan släpper bara taget mitt i allt och då faller han handlöst. Nu är det slut på att lämna honom obevakad mer än några sekunder.Vinterland

Kategori:

Äntligen är snön här. Idag har det lekts i snön. Underbart!
Nedåt gick det rätt snabbt, men uppåt var det värre. Ur sparkhänseende är det tråkigt att trottoarerna sandas.

Vi skottade snö i trappan ner till nedre delen av trädgården precis som vi brukar på vintern. Perfekt backe att åka i.

Nu håller vi tummarna för att snön stannar.